O singura biserica (4)
Raspunsuri - Pagina 5
irina.c. spune:
Draga Banti,Biserica transdenominationala e un concept neoprotestant,care,fara nici o jignire,nu are absolut nici o legatura cu realitatea,ci este rodul imaginatiei omenesti.Pe langa faptul ca acest concept este o eroare foarte mare,roada lui este mentinerea dezbinarii,deoarece ,atunci cand consideri ca Duhul este in orisice adunare care isi zice "Biserica lui Hristos" ,nu mai incerci sa cauti adevarul ,ci ramai in ratacire.Problema zilelor noastre este relativismul in toate domeniile,adica se considera ca nu exista un adevar obiectiv,ci ca fiecare are un punct de vedere in mod subiectiv adevarat.In lumea (neo)protestanta exista mii de adunari,fiecare cu doctrina ei si cu interpretarea ei subiectiva referitor la ce spune Biblia ,nu exista unitate in crez.BO a pastrat intreaga toata invatatura lui Hristos si daca intri intr-o BO din RO sau intri intr-o BO din alta parte a lumii vei auzi aceeasi marturisire de credinta.Dar nu doresc sa intru in polemici si sa sfarsim la ZZ,de aceea ma opresc aici.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
cataghe spune:
quote:
Originally posted by casandra
Madona lui Rafael este frumoasa, foarte frumoasa, dar frumusetea ei este omeneasca. Nu exista Feciorie, ci feminitate, femeie, sex. Este mai degraba tablou, decat icoana. Abate de la religie, il cucereste pe privitor, il tine aproape de cele lumesti. Renasterea a adus lumina, dar a distrus taina, discretia, a uitat de rugaciune. Sensul icoanei este rugaciunea.
Este foarte interesant punctul tau de vedere, dar, cu riscul sa imi ridic lumea in cap, trebuie sa iti marturisesc ca pe mine m-a dus cu gandul imediat la statutul femeii la extremistii musulmani. Si la ei femeia trebuie sa stea acoperita de sa nu i se vada nici ochii, ca nu cumva sa trezeasca cuiva gandul la sex.
Madona lui Raphael este "omeneasca"... e adevarat, insa Fecioara Maria nu a fost o femeie? Ea nu avea infatisare "omeneasca"? Dumnezeu a ales-o sa dea nastere Fiului Sau cu toate ca era o fiinta umana, si deci cu infatisare omeneasca. Iar acum faptul ca avea o infatisare "omeneasca" trebuie ascuns, pentru ca ne tine aproape de cele lumesti?!...
Se spune ca "frumusetea e in ochii privitorului"... eu cred ca si rugaciunea e in sufletul privitorului de icoane. Depinde numai de noi ce vedem si ce gandim cand privim Madona lui Raphael.
Asta ma duce insa cu gandul la altceva, un aspect care pe mine ma deranjeaza: de ce ne priveste in general ortodoxia ca pe niste indivizi primitivi si lipsiti de discernamant carora trebuie in permanenta sa li se directioneze gandirea intr-un anumit sens ca sa n-o ia pe aratura?
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
mate spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
de unde ai informatia? mai mai, io nu stiam asa, sa vedem acuma care pe care:))
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
Draga mea,faptul ca s-a calugarit mai tarziu are ca sursa enciclopedia Britannica.Chestia cu iubita am citit-o demult,nu mai imi aduc aminte sursa dar stiu ca am retinut asta,ca si eu m-am mirat…Acum,cum ai zis si tu,nimic nu este batut in cuie,eu am spus ce am citit si ce stiu eu,nu am spus ca asa este sigur,fara indoiala si de netagaduit…Daca nu este SIGUR asa,atunci inseamna ca stiu eu gresit…
Off topic,te rog frumos sa mai “indulcesti “ tonul mesajelor tale,nu stiu,poate mi se pare doar mie si atunci nu ma baga in seama(s-a acumulat oboseala si stress cu Iepurici acum si serviciu pe cap).
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by matequote:
Originally posted by gandacelu
de unde ai informatia? mai mai, io nu stiam asa, sa vedem acuma care pe care:))
Draga mea,faptul ca s-a calugarit mai tarziu are ca sursa enciclopedia Britannica.Chestia cu iubita am citit-o demult,nu mai imi aduc aminte sursa dar stiu ca am retinut asta,ca si eu m-am mirat…Acum,cum ai zis si tu,nimic nu este batut in cuie,eu am spus ce am citit si ce stiu eu,nu am spus ca asa este sigur,fara indoiala si de netagaduit…Daca nu este SIGUR asa,atunci inseamna ca stiu eu gresit…
Off topic,te rog frumos sa mai “indulcesti “ tonul mesajelor tale,nu stiu,poate mi se pare doar mie si atunci nu ma baga in seama(s-a acumulat oboseala si stress cu Iepurici acum si serviciu pe cap).
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
mami, nu ai vazut smiles de dupe scris?:))
am cautat in britannica si encarta , dar n-am gasit:(( pliz da un link sau un quote, nu ca sa vedem care pe care:)), da' acu' chiar is curioasa:))
iar despre chestia cu iubita, mai mult ca sigur nu-i asa:), iconarii ortodocsi nu picteaza dupa modele, si cred ca cel mai mare si mai daruit cu har dintre ei nu a facut o exceptie:)
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
Banti spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Draga Banti,Biserica transdenominationala e un concept neoprotestant,care,fara nici o jignire,nu are absolut nici o legatura cu realitatea,ci este rodul imaginatiei omenesti.Pe langa faptul ca acest concept este o eroare foarte mare,roada lui este mentinerea dezbinarii,deoarece ,atunci cand consideri ca Duhul este in orisice adunare care isi zice "Biserica lui Hristos" ,nu mai incerci sa cauti adevarul ,ci ramai in ratacire.Problema zilelor noastre este relativismul in toate domeniile,adica se considera ca nu exista un adevar obiectiv,ci ca fiecare are un punct de vedere in mod subiectiv adevarat.In lumea (neo)protestanta exista mii de adunari,fiecare cu doctrina ei si cu interpretarea ei subiectiva referitor la ce spune Biblia ,nu exista unitate in crez.BO a pastrat intreaga toata invatatura lui Hristos si daca intri intr-o BO din RO sau intri intr-o BO din alta parte a lumii vei auzi aceeasi marturisire de credinta.Dar nu doresc sa intru in polemici si sa sfarsim la ZZ,de aceea ma opresc aici.
Irina si bb Iinca(26apr04)
Irina , Nici eu nu vreau sa intru in polemica :-) Insa trebuie sa stii ca bisericile neo-protestante au acelasi Crez ca si Biserica Ortodoxa. Cel putin cele din Romania, da. Diferentele sint insa destul de mari ca mod de inchinare, insa esenta ramine aceeasi. Din punctul meu de vedere, pentru ca din al tau e sigur ca nu. Tu crezi ca numai Biserica Ortodoxa detine adevarul, si asta e complet eronat si ofensator la adresa celorlalti crestini. Adevarul este unul singur si aceasta este Isus Cristos care a spus ca "Eu sint Calea, Adevarul si Viata". Exista unitate si in diversitate. Eu nu cred in nici un adevar relativ, ci in El. Eu nu cred deloc ca toti care isi zic Biserica lui Cristos chiar sint asa. Exista multe rataciri, si cei ce nu cunosc bine Scriptura se pot insela. Pentru ca nu toti care zic "Doamne, Doamne" intra in Imparatia lui Dumnezeu, dupa cum a spus chiar Domnul Isus. Viata lor arata daca sint sau nu pe calea cea dreapta. Dar harul lui Dumnezeu e nemarginit, si nu-l putem imparti noi, Il imparte doar El. Nu stim noi cum actioneaza Dumnezeu si cine din cei care spun ca sint ai lui Cristos se vor mintui si vor merge in imparatia Lui, dar asta nu inseamna sa negam pe ceilalti si sa spunem ca doar noi avem dreptate. Atit am avut de adaugat. Poti sa ai ultimul cuvint daca vrei. In rest, Dumnezeu sa ne lumineze pe fiecare!
Ioana
irina.c. spune:
Draga Banti,iti inteleg punctul de vedere.Intradevar,probabil ca marturisim acelasi Crez,dar pana la un punct,deoarece la NP lipseste fraza finala "cred intr-una Soborniceasca si Apostoleasca Biserica,marturisesc un botez spre iertarea pacatelor".Te rog sa ma corectezi daca am gresit.Irina si bb Iinca(26apr04)
casandra spune:
Catalina, bizantinii doresc sa il puna pe Dumnezeu in centrul omului si abia mai apoi pe acest om indumnezeit sa-l situeze in centrul Universului.
Icoana este prezenta vazuta a celor nevazute. Sfintii din icoane sint in afara spatiului nostru. Absenta umbrelor vrea sa excluda timpul si efemerul, puterea intunericului si mortii.
Din cate stiu eu, Maica Domnului a fost fecioara pana la sfarsitul vietii. Dar asta e mai putin important. Maica Domnului a fost cea mai curata dintre femei, plina de har, a fost cea care L-a nascut pe Dumnezeu. Noi nu ne rugam la ea, pentru ca a fost o femeie obisnuita, ci pentru ca a fost indumnezeita. Ma astept ca si icoana din fata mea sa incerce sa faca simtita prezenta lui Dumnezeu.
Sa nu crezi ca am ceva cu icoanele sau sculpturile catolice. Am si eu o statueta cu Maica Domnului, si o icoana cu Sfanta Familie, cumparate de la o catedrala catolica. Sunt frumoase, imi plac, dar nu ma pot ruga la ele.
Comparatie dintre o icoana bizantina a Maicii Domnului si o femeie musulmana, crescuta in medii extremiste, nu isi are locul.
Iar ortodoxia nu iti impune nimic, cel mult iti propune.
Si la ortodocsi vei gasi icoane pictate intr-un stil apropiat de cel renascentist. Uite, de exemplu, pictura lui Nicolae Grigorescu, pentru Manastirea Agapia:
http://www.allwebconcept.com/eglise/images/mm_agapia8.jpg
http://www.allwebconcept.com/eglise/images/mm_agapia9.jpg
casandra spune:
Am cautat si eu mai multe informatii despre viata lui andrei Rubliov, dar tot ce am aflat (inclusiv in enciclopedii) este ca se stie foarte putin despre viata lui. Se stie ca a fost un calugar pios.
Documente legate de Andrei Rubliov:
http://www.acs.ucalgary.ca/~tstronds/nostalghia.com/TheTopics/RublovDocumentation.html
cataghe spune:
quote:
Originally posted by casandra
Din cate stiu eu, Maica Domnului a fost fecioara pana la sfarsitul vietii. Dar asta e mai putin important. Maica Domnului a fost cea mai curata dintre femei, plina de har, a fost cea care L-a nascut pe Dumnezeu. Noi nu ne rugam la ea, pentru ca a fost o femeie obisnuita, ci pentru ca a fost indumnezeita. Ma astept ca si icoana din fata mea sa incerce sa faca simtita prezenta lui Dumnezeu.
Nu ne rugam la ea pentru ca a fost o femeie obisnuita, intr-adevar, insa ea a fost, totusi, o femeie... Iar in timp ce privim icoana unei femei despre care stim ca a fost indumnezeita, depinde numai de noi ce anume ne insufla. Asta am vrut sa spun. Prin urmare, "balbaiala" poate fi cel mult in mintea privitorului.
quote:
Comparatie dintre o icoana bizantina a Maicii Domnului si o femeie musulmana, crescuta in medii extremiste, nu isi are locul.
Ai pervertit total sensul celor spuse de mine, imi pare rau. Eu nu am comparat-o nici o clipa pe Maica Domnului cu o femeie musulmana crescuta in medii extremiste, ci am comparat punctul tau de vedere, cum ca daca infatisarea din icoana este "prea" omeneasca te duce cu gandul la sex, cu atitudine musulmanilor extremisti care pretind femeilor sa stea acoperite pana in albul ochilor ca nu cumva sa le trezeasca ganduri asemanatoare cu cele la care te refereai tu. Cred ca e cu totul altceva, nu?
quote:
Iar ortodoxia nu iti impune nimic, cel mult iti propune.
Mda...e si asta un fel de a spune. Ma indoiesc insa ca nu ai inteles ideea.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!