O singura biserica (4)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Gandacel: http://www.vatican.va/phome_en.htm
Daca te duci pe Year of Eucharist vei avea http://www.vatican.va/holy_father/special_features/eucharist/documents/index_title_en.html si ai si catehismul si traducerea Noului Testament varianta catolica. Si in plus si cateva din discursurile Papei.

Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Ah...si cit am zis ca tin degetele departe de subiectul asta...
Catalina....cum era in medicina?Ceva de genul :'Nu exista boala,exista bolnav'?
asa cred ca e si cu aceste canoane si aplicarea lor...Dar nu ma pricep nici la medicina...nici cunostinte de religie multe nu am.
Ups.

Joanna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Asadar, reluam ?

Originally posted by gandacelu

quote:
elena, scumpa mea, pai dupa logica acelui canon, primul ar trebui "afurisit" pentru ca s-a rugat cu Papa este insusi Patriarhul

e comic, nu?

Pai, Gandacelule, cam asa am zis si eu, dar...invers !

@Irina

quote:
Draga Elena,nu sunt suparata pe tine,nu am de ce.

Ma bucur !!

quote:
daca tu consideri ca spovedania este indispensabila ca sa te izbavesti de pacat,tu te spovedesti?

Draga Irina, posibilitatile mele de spovedanie sunt astea care sunt....sau mai bine spus care nu sunt, dar stiu si simt din experienta si din inima mea ca a-mi marturisi pacatele inaintea unui om al lui Dumnezeu, a unui adevarat om uns cu putere de sus, care sa ma vada si auda ca sincer si deplin ma caiesc si vreau sa ma izbavesc TOTAL de orice murdarie care m-ar impiedica sa merg in Rai, mie mi-ar fi de cel mai mare folos pe langa eforturile mele proprii, ca rugaciunea si binecuvantarea si impartasirea de la un asemenea om ar fi ca un colac de salvare pentru cea care se ineaca in ocean, daaar nu prea am de unde sa-l iau pe acel om imputernicit de Dumnezeu, ca dupa cate am bagat de seama destul de multi din cei care absolva un seminar teologic nu-s mai mult decat profesionisti (comparabili cu absolventii altor institutii de invatamant pana la urma) , iar daca un preot nu poate pe sine sa se tina desupra apei inotand din rasputeri, as avea eu vreo sansa in plus sa nu ma inec daca m-as "agatza de gatul lui"? cand el poate ca e vai de capul lui ?
Reiau si iti raspund ca randuiala spovedaniei in biserica ortodoxa (pe care eu n-o contest in vreun fel) este fara cusur, e ca un tratament medical aplicat unui bolnav, ca "un leac" cum s-a spus, dar depinde de cine participa la acest act "medical" si cum se face, ca spre deosebire de medicina alopata care se adreseaza trupului, daca si in slujbele bisericesti numai gesturile exterioare sunt urmarite sa fie efectuate "ca la carte", iar in inima nimic nu se petrece...degeaba!!! Iar eu ma intreb unde e dragostea crestineasca din inima ta, Irina, daca tu le socotesti pe prietenele tale bune, dar de alta "credinta" crestina decat tine drept pierdute si ratacite sau chiar eretice? ca sa nu mai spun de mine sau de Vikinga care a spus ca ea e ortodoxa si fiul ei e botezat "in Numele Tatalui,al Fiului si al Duhului Sfant" catolic ! o mai socotesti tu pe ea ortodoxa ? sau...ce e? si copilul ei cum e ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

off topic: elena, in germania, daca nu ma insel, aveti un parinte de exceptie (io chiar va invidiez;) - Inaltul Serafim - care este si un duhovnic extraordinar

poate ca nu e aproape de tine, dar nici aici, in tara, nu avem mari duhovnici aproape, si eu am facut drumuri de sute de km ca sa ajung intr-un anume loc

ti-l recomand din toata inima, iti dau toate garantiile mele, e un Parinte foarte deschis, cu o inima mare si plina de iubire - cred ca e exact ce cauti (daca am inteles eu bine si cauti intr-adevar)

eu personal nu pierdem nici o conferinta cu Sfintia Sa cand venea in Bucuresti, si plecam de acolo un alt om mai bun:)

o buna spovedanie nu se poate compara cu nimic, e o noua nastere, vei vedea - cine nu si-ar dori sa nu mai aiba sufletu negru si greu?...

cat despre ce spui despre harul spovedaniei, sentimentul meu este ca ai informatii gresite, din pacate:(
spovedania nu e magie alba sa te faca hocus-pocus mai bun, conteaza sufletul celui care vine sa se spovedeasca, cat este acesta de dornic de schimbare... de pocainta... eu personal desi m-am spovedit de multe ori, nu de fiecare data am trait si "schimbarea", dar asta e numai din vina mea - dovada si datile cand m-am spovedit "bine" si iti pot spune ca am fost un alt om...
nu inseamna ca nu am fost iertata de fiecare data - iertarea o primesti o data cu marturisirea, dar SCHIMBAREA tine de tine si de mila lui Dzeu, care cunoaste inima omului...

nu stiu cum sa iti explic - aici nu e nimic de explicat - tine numai de tine si de dorinta ta de a te schimba...
nu vreau sa te conving de nimic:)
daca nu esti inca sigura, roaga-te din toata inima lui Dumnezeu, asa cum crezi tu ca e mai bine, sa iti arate care e adevarul, deschide-ti sufletul si spune-I: Doamne, eu nu cred ca spovedania e asa sau pe dincolo - si vei primi raspuns!

cauta, cauta oricum, cum stii, numai nu sta sa pice para malaiata, da? lenea (spirituala) e si ea un pacat... Dzeu nu se arata decat celor care Il cauta:)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Mey,dar ce s-a intamplat pe aici,unde sunt celelalte 6 pagini ale subiectului?
Draga Elena,in legatura cu spovedania vad ca ti-a raspuns gandacelu asa de bine si frumos(),ca eu nu mai am ce sa adaug.
Referitor la dragostea crestineasca,nu stiu ce intelegi tu exact prin asta,dar cred ca esti de acord cu mine ca dragoste(de orice fel)nu inseamna sa fii orb si sa numesti raul bine.Si ,dupa cum am mai spus,eu nu cataloghez pe nimeni eretic sau alt fel,fiecare isi urmeaza calea pe care o doreste, nu judec pe nimeni.Daca prietenele mele au alta credinta,pe care eu o consider gresita,nu inseamna ca nu mai stau cu ele la masa,sau ca nu le primesc in casa,sau ca nu mai discutam si despre convingerile noastre religioasa.Dar,asta e,pe plan spiritual nu putem avea comuniune si nu vad de ce asta ti se pare ca inseamna ca nu le iubesc.Uite,noi avem un prieten foarte bun,arab musulman,care a si locuit o vreme la noi.Tin extraordinar de mult la el,e un om deosebit,am discutat de toate,inclusiv religie.Dar pentru mine credinta lui religioasa este gresita;cu toate acestea nu inseamna ca-i intorc spatele sau ca nu tin la el.Sper ca am fost destul de explicita,mai mult de atat nu stiu cum sa ma fac inteleasa.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theiuta spune:

Buna fetelor!
Am citit cu admiratie raspunsurile voastre la acest subiect, atit de argumentate, dpv logic si dogmatic si imi permit sa vin si eu cu raspuns...din suflet si inima:da, imi doresc din tot sufletul ca cele doua biserici surori sa se uneasca!!!!Unul este Isus, chiar daca la Apus i se zice Christos si la Rasarit i se spune Hristos.
Maicuta Domnului este aceeasi Madona din bisericile catolice!!!

Eu m-am rugat de multe ori Sf. Anton de Padova, ale caruiviata si minuni le cunosc si duhovnicul meu care este foarte destupat la minte mi-a zis ca nu este nimic ca este tot un sfint al lui Dumnezeu(am uitat sa mentionez ca sint ortodoxa).

E bine cum a zis Vikinga: iau din invataturile ortodoxe ceea ce mi se potriveste si din invataturile catolice, tot asa. De aceea am cap, si creier in el.
Oare nu si Patriarhul Teoctist propavaduieste buna intelegere cu fratii catolici, si Papa deasemenea?

Dumnezeu este in inima fiecaruia si nu pot crede ca Isus isi vrea turma despartita in doua: de rasarit si de apus.

In biserica catolica exista o perioada prin februarie in care se inalta rugaciuni pentru unirea bisericilor(octava de rugaciune...fetele catolice pot detalia)

Este cam simplut mesajul meu, dar...din inima.

Theiuta

P. S. vad ca nu ati luat in consideratie frumoasa si plina de semnificatie poveste cu Bunicul si cei 2 nepoti!!!...Pacat!

http://community.webshots.com/user/theiuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

S-a vorbit foarte mult despre ortodoxie in acest subiect. Si cred ca fiecare dintre cei care au participat la discutie, au incercat sa se documenteze despre ce inseamna ortodoxie.
Daca dorim cu adevarat, cum putem intelege ortodoxia?
O sa redau un fragment din "Cartea nuntii" a lui Danion Vasile:

<<Daca m-ai intreba ce sa faci pentru a cunoaste credinta ortodoxa, si daca nu as avea decat un minut pentru a-ti raspunde, ti-as spune:

"Citeste una dintre Sfintele Evanghelii (nu lua Biblia de la inceput, ca nu vei ajunge sa o termini).

Citeste cateva carti frumoase: Minunile Maicii Domnului, Pelerinul rus, Patericul, convorbirile cu marii duhovnici contemporani sau vietile sfintilor care au trait în secolul trecut. Citeste eventual si o carte despre marturia unui convertit: De la moarte la viata a parintelui Paulin Lecca sau Jurnalul fericirii al parintelui Nicolae Steinhardt. Aceste marturii prezinta Acelasi Dumnezeu care vine în intampinarea celor care Il cauta, si sunt dovezi ale faptului ca Dumnezeu ii iubeste pe oameni.

Asculta muzica psaltica, priveste icoane frumoase (din cele bizantine, nu balbaieli renascentiste).

Incearca sa mergi la slujbe frumoase, incearca sa ajungi prin manastiri.

Dar, inainte de orice altceva, roaga-te. Roaga-te ca Dumnezeu să iti lumineze viata. Roaga-L sa te ia de mana si sa te aseze acolo unde iti e locul."
>>

Eu despre catolici nu stiu foarte multe, ceea ce stiu e mai mult la nivel rational. Adica stiu cateva fapte, luate ca atare.
Imi plac Sfintii Ambrozie si Augustin, dar sunt sfinti care au trait in perioada in care biserica era unita. Imi place ca este sarbatorit Sfantul Iosif. Inteleg munca Sfantului Benedict de organizare a manastirilor si a Sfantului Boniface de a raspandi, in mod cat mai corect, crestinismul la neamurile germanice. Dar si Sf Benedict si Sf Boniface au trait inainte de marea schisma.
Il admir foarte mult, si din tot sufletul, pe acualul papa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by casandra
Citeste eventual si o carte despre marturia unui convertit: De la moarte la viata a parintelui Paulin Lecca sau Jurnalul fericirii al parintelui Nicolae Steinhardt.

extraordinar!
exact cartea de care va vorbisem acum 2 zile!
nu stiam ca e asa celebra:))

casandra, mi-ai facut o mare bucurie

cat despre jurnalul fericirii, e cartea mea de capatai:)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

quote:
off topic: elena, in germania, daca nu ma insel, aveti un parinte de exceptie (io chiar va invidiez;) - Inaltul Serafim - care este si un duhovnic extraordinar

Pai, gandacelule, da-mi, te rog, mai multe informatii despre dansul si unde il pot gasi ! INTREBAREA cu care ma intreb acum e: este posibil sa ma spovedesc la dansul, daca eu nu sunt ortodoxa ??? ori va trage de mine sa revin de unde nici n-am plecat ???? ca eu doar m-am mutat cu domiciliul .... asa ma consider !

quote:
o buna spovedanie nu se poate compara cu nimic,

DE ACORD CU TINE !! daca omul lui Dumnezeu e de calitate !! pentru ca eu nu cred ca printr-un preot care are pacatele lui ar putea lucra Dumnezeu si tainele ar fi la fel de valabile ca si cum un om sfant le-ar indeplini....e chiar si logic ca printr-un vas murdar de treci un lichid curat acesta se impurifica, nu ramane curat ! Era si un "banc" care suna cam asa:
"Daca pui o lingura de vin intr-un butoi cu apa de canal, vei obtine apa de canal; daca pui o lingura de apa de canal intr-un butoi plin cu vin, vei obtine apa de canal."
.... si nu cred ca e cazul sa facem proba sa ne dam seama si fara ca asa stau lucrurile!

quote:
spovedania nu e magie alba sa te faca hocus-pocus mai bun, conteaza sufletul celui care vine sa se spovedeasca, cat este acesta de dornic de schimbare... de pocainta...

Pai, mama draga, eu ce am spus in mesajul de mai sus, cat si in raspunsul catre Casandra, care din pacate s-a pierdut ?? nu cumva am spus EXACT acelasi lucru ??? bineinteles ca spovedania nu are cum sa te faca mai buna, daca inima ta nu e dornica sa se schimbe !!!! EXACT asta am afirmat, ca ritualul singur nu-i destul, ci esentialul e ce ai in inima, iar daca acolo e partea fundamentala, in sufletele noastre, atunci iata ca ritualurile sunt pe locul doi, ca-s pe din afara si sunt pentru trup, sunt fizice deci si de aia poate sa nu fie unul singur unic si fix, trebuie sa poata fi mai multe la fel de valabile, ca si noi suntem mai multe trupuri si semnificativ deosebite unele de altele ! Nu spune Apostolul ca sunt diferite daruri,dar fiecare cu darul sau Aceluias Dumnezeu slujeste ? Eu n-am nimic impotriva ca pentru unii credinciosi ortodocsi, ortodoxismul le este tot universul, e alegerea fiecaruia, dar cand unii afirma ca toate celelalte religii crestine sunt "apa de canal" va rog sa ma credeti ca ma deranjanjeaza ....si poate nu numai pe mine !

quote:
nu inseamna ca nu am fost iertata de fiecare data

Aici stii bine ca nu pot sa fiu de acord cu tine, dar mai bine o lasam asa, nu mai am timp si energie ca sa mai reiau....
Ca de fapt eu am deschis subiectul despre unire si eu am inteles cam asa: tu (voi) spui/spuneti ca unire intre doua persoane cu credinte "distincte" nu se poate din pricina diferentelor exterioare,de rit si canon, in vreme ce eu nu pun atata pret pe forma exterioara de inchinare ca s-o pun pe ea prima, ca nu ma impiedica apartenenta sa ma rog din toata inima impreuna cu orice credincioasa din orice biserica crestina, in schimb resping in mod ABSOLUT "norma" ca sa ma aflu in "unire" cu pacatul, ci vreau ca sa-l elimin in totalitate din viata mea !!

quote:
dar SCHIMBAREA tine de tine si de mila lui Dzeu, care cunoaste inima omului...

AMIN !!!! Aia si eu o vreau ! Schimbarea din inima care sa insemne unirea cu Duhul lui Dumnezeu inca in acest trup traind, unirea in duh cu orice fiica sau fiu al Sau indiferent in ce forma Ii inalta rugaciuni si laude, iar separarea si despartirea de pacat vreau sa-mi fie, nu de persoanele care se straduiasc ca si mine, da-n felul lor fiecare !

Concluzionez ca noi ne intelegem, dar nu putem fi intrutotul de acord, nu ne putem uni in acelasi gand si aceiasi inima, eu mi-as fi dorit-o, dar daca nu se poate probabil ca asa e lasat de sus sa fie si ....asta e !

Mergi la inceput

Irina, eu nu am pus nici o clipa la indoiala ca esti prietena cu acele fete de alta religie si ele sunt prietene bune cu tine, ca le iubesti si ele te iubesc, dar poate ca pe langa iubirea ta te gandesti ca ele nu sunt destul de bune cat sa le iubesti pe deplin, de vreme ce nu sunt ca si tine ortodoxe, ca doar "n-oi fi oarba sa numesti raul bine" .... de vreme ce nu se pune problema sa slujiti impreuna ACELUIAS Dumnezeu, ci numai puteti discuta omeneste, amical, cordial "de toate,chiar si religie" cum spui tu, dar suflatul tau credincios le refuza pe ele si nu se poate pune in comun cu sufletele lor, ca doar sufletele lor au alta "culoare" decat al tau si ar fi un pacat mare sa faci una ca asta, in schimb sa le "alungi" din partea cu credinta a inimii tale, sa le "urasti" in partea cu credinta lor "alta" decat a ta, asta nu e nici un pacat, asta e o sfintire pentru tine si asa trebuie sa procedeze orice persoana dreapta.... ca noua tot asa ne-a fost si adusa mantuirea, adica Hristos, Fiul Lui Dumnezeu i-a primit pe apostoli si pe noi toti in Biserica Sa pentru ca erau/eram toti de aceiasi credinta cu EL, nici nu eram pacatosi si cu toootul altfel decat EL?
Am inteles eu bine sau ?

quote:
Originally posted by irina.c.

Mey,dar ce s-a intamplat pe aici,unde sunt celelalte 6 pagini ale subiectului?
Draga Elena,in legatura cu spovedania vad ca ti-a raspuns gandacelu asa de bine si frumos(),ca eu nu mai am ce sa adaug.
Referitor la dragostea crestineasca,nu stiu ce intelegi tu exact prin asta,dar cred ca esti de acord cu mine ca dragoste(de orice fel)nu inseamna sa fii orb si sa numesti raul bine.Si ,dupa cum am mai spus,eu nu cataloghez pe nimeni eretic sau alt fel,fiecare isi urmeaza calea pe care o doreste, nu judec pe nimeni.Daca prietenele mele au alta credinta,pe care eu o consider gresita,nu inseamna ca nu mai stau cu ele la masa,sau ca nu le primesc in casa,sau ca nu mai discutam si despre convingerile noastre religioasa.Dar,asta e,pe plan spiritual nu putem avea comuniune si nu vad de ce asta ti se pare ca inseamna ca nu le iubesc.Uite,noi avem un prieten foarte bun,arab musulman,care a si locuit o vreme la noi.Tin extraordinar de mult la el,e un om deosebit,am discutat de toate,inclusiv religie.Dar pentru mine credinta lui religioasa este gresita;cu toate acestea nu inseamna ca-i intorc spatele sau ca nu tin la el.Sper ca am fost destul de explicita,mai mult de atat nu stiu cum sa ma fac inteleasa.

Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput