O singura biserica (4)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by Elena

quote:
off topic: elena, in germania, daca nu ma insel, aveti un parinte de exceptie (io chiar va invidiez;) - Inaltul Serafim - care este si un duhovnic extraordinar

Pai, gandacelule, da-mi, te rog, mai multe informatii despre dansul si unde il pot gasi ! INTREBAREA cu care ma intreb acum e: este posibil sa ma spovedesc la dansul, daca eu nu sunt ortodoxa ??? ori va trage de mine sa revin de unde nici n-am plecat ???? ca eu doar m-am mutat cu domiciliul .... asa ma consider !

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Serafim Joanta al Germaniei si Europei Centrale - Parohia
Ortodoxa Romāna Nasterea Domnului din Stuttgart

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

O carte despre ortodoxie si catolicitate:
http://sursetexte.netfirms.com/text.htm#Introducere

Un documentar asupra relatiilor dintre Roma si biserica rasariteana:
http://www.saraca.1plan.net/biblioteca/papalitatea_schismatica.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by casandra

S-a vorbit foarte mult despre ortodoxie in acest subiect. Si cred ca fiecare dintre cei care au participat la discutie, au incercat sa se documenteze despre ce inseamna ortodoxie.
Daca dorim cu adevarat, cum putem intelege ortodoxia?

"...Citeste eventual si o carte despre marturia unui convertit: De la moarte la viata a parintelui Paulin Lecca sau Jurnalul fericirii al parintelui Nicolae Steinhardt.

Eu cred ca daca "dorim cu adevarat" sa intelegem orice chestiune controversata, trebuie sa luam in considerare ambele parti. Deci, daca ne apucam sa citim marturia unui convertit la ortodoxie, ar trebui, in spiritul dreptatii, sa ne apucam sa citim si marturia unui convertit, de exemplu, de la ortodoxie la catolicism. Din pacate, sint absolut convinsa ca vom ajunge exact in punctul din care am plecat. Nu cred ca aici se afla raspunsul, cred ca mai degraba el vine de undeva din suflet... nu stiu, ma intreb sincer...

quote:

Asculta muzica psaltica, priveste icoane frumoase (din cele bizantine, nu balbaieli renascentiste).

Asta nu pot pricepe nicicum si este ceea ce ma revolta intotdeauna: de ce atata dispret pentru ceea ce este altfel? In aceeasi ordine de idei, presupun ca si catedralele gotice sunt niste balbaieli... si deja incepe sa ma doara stomacul.

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

------------------
Asta nu pot pricepe nicicum si este ceea ce ma revolta intotdeauna: de ce atata dispret pentru ceea ce este altfel? In aceeasi ordine de idei, presupun ca si catedralele gotice sunt niste balbaieli... si deja incepe sa ma doara stomacul.
-------------------------
Catalina, daca mergi pe mana presupunerilor, n-o sa reusesti sa intelegi cu adevarat ce este, ci doar ceea ce vrei tu sa vezi.
"Balbaieli renascentiste" - nu e termenul cel mai fericit. Arta renascentista e frumoasa, dar nu este in spiritul bisericesc. Daca te vei limita (nu tu, ci in general, vorbind) la picturile renascentiste, nu vei reusi sa intelegi ortodoxia.

Dar eu ma intreb daca tu chiar vrei sa intelegi, sau doar sa gasesti punctele slabe, care pot fi atacate cu usurinta. Poate ma insel, dar de cele mai multe ori, asa imi lasi impresia. Cred ca esti foarte suparata pe ortodoxie, sau pe ortodocsi.

Eu chiar as vrea sa citesc jurnalul unui convertit de la orodoxie la catolicism. Sunt tare curioasa ce a gasit la catolici si nu avea la ortodocsi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:

"Asculta muzica psaltica, priveste icoane frumoase (din cele bizantine, nu balbaieli renascentiste)".

Hai ca asta intrece pana si aberatiile parintelui Cleopa cu privire la muzica din catedralele catolice.Oameni buni e prea de tot,vorbim de lucruri sfinte aici,ce naiba...

Oana

Mergi la inceput

----------
Asculta muzica psaltica, priveste icoane frumoase (din cele bizantine, nu balbaieli renascentiste)".
--------------
Sfatul asta era dat celui care vroia sa ajunga sa cunoasca ortodoxia. Pictura renascentista nu e de folos in acest scop, icoanele bizantine, da. Nu ai sa intelegi ortodoxia, privind la imaginile renascentiste. Contextul in care apare aceasta fraza e foarte clar specificat si in citatul dat de mine. Nu inteleg ce-i prea de tot aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:

Draga mea,dupa cate stiu eu,picturile renascentiste se afla in bisericile si catedralele catolice,asa ca nu vad legatura cu ortodoxia,cum poti sa intelegi sau sa nu intelegi ortodoxia uitandu-te la "balbaielile renascentiste".Poate ca ai o sansa sa intelegi credinta catolica in acest mod sau poate,cine stie,te smintesti si te indepartezi de dreapta credinta...

Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theiuta spune:

Citeste draga Casandra despre Vladimir Ghika. El a spusca desi botezat ortodox a devenit catolic pentru a putea fi un ortodox mai bun...

Theiuta

http://community.webshots.com/user/theiuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by casandra

----------
Asculta muzica psaltica, priveste icoane frumoase (din cele bizantine, nu balbaieli renascentiste)".
--------------
Sfatul asta era dat celui care vroia sa ajunga sa cunoasca ortodoxia. Pictura renascentista nu e de folos in acest scop, icoanele bizantine, da. Nu ai sa intelegi ortodoxia, privind la imaginile renascentiste. Contextul in care apare aceasta fraza e foarte clar specificat si in citatul dat de mine. Nu inteleg ce-i prea de tot aici.

Pentru mine strict cuvantul "balbaieli" e prea de tot, si cred ca am fost clara in prima postare, unde am scris ca nu inteleg de ce trebuie neaparat ca, incercand sa exprimam o idee, sa ne aratam dispretul pentru ceea ce este altceva decat "al nostru".
Pe de alta parte, daca am ajuns sa negam si operele de arta ale umanitatii ca sa ne justificam ortodoxia, e jale mare.
Casandra, spui ca sint "suparata" pe ortodoxie si ai dreptate, exact pe genul acesta de manifestari sint suparata.

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theiuta spune:

Din pacate constat ca raspunsurile noastre s-au cam indepartat de tema initiala...s-au transformat in "ba a mea e mai frumoasa".

Imi cer scuze ca nu mai retin cine a postat fragmentul acela minunat din " Bunicul"(oricum a fost intre subiectele care s-au sters)...dar o rog sa mai faca un efort si sa-l mai scrie odata...poate inteleg unii ca aparind cu atita inversunare o latura sau alta a crestinismului nu fac decit sa mai traga o palma pe obrazul aceluiasi Christos(Hristos)
Theiuta

http://community.webshots.com/user/theiuta

Mergi la inceput