Biblia este adevarata sau nu?
Raspunsuri - Pagina 2
xenocid spune:
Ada CORECT! Sursa de mai sus are certitudinea ca Matei evanghelistul a fost apostol al lui Iisus.
Biserica ortodoxa crede ca:
http://biserica.org/Publicatii/2002/NoIV/03_index.html
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
adusca spune:
Eu cred ca titlul rubricii nu este potrivit. A fi adevarata....in ce sens?
Cred ca m-ai bine ar fi sunat asa: "Este Biblia cuvantul lui Dumnezeu?"
quote:
Originally posted by conchita
Adusca, nu ma arunca pe mine in fata, eu ti-am cerut sa rezumi ce-ai spus initial la ideea principala, care inseamna o propozitie cel mult, nu sa copiezi Biblia aici si s-o blasfemiezi.
S-o "blasfemiez"? Nu cred. Am redat cateva citate din Biblie, nimeni nu m-a contrazis ca nu-s adevarate. Atat ati zis: "BLASFEMIE!!"
Ma repet: Cred ca Dumnezeu este iubitor, drept, ingaduitor, bun, de nadejdie, inteligent si intelept. Pe scurt Dumnezeu ar fi toate acele lucruri care Dumnezeul Bibliei nu este.
"N-as avea nici o dificultate de m-as afla acum in partea musulmana a lumii sa-i conving pe oamenii de acolo ca Biblia crestina nu este "cuvantul Domnului". Daca m-as adresa budistilor, hindusilor sau oamenilor de orice alta religie nu as avea nici o dificultate sa dovedesc - spre satisfactia lor - ca Biblia crestina nu este cuvantul inspirat de Dumnezeu. Insa ma aflu in acea parte de lume dominata de crestinism; si fiind in partea lumii dominata de crestinism, cred ca nu as avea probleme in a convinge o majoritate dintre voi ca asa zisele carti sfinte musulmane sunt false; ca acele carti nu sunt adevaratul cuvant al Domnului.
Ati fi mai degraba inclinati sa fiti de acord ca toti acesti oameni care au alti Dumnezei, sau alte carti sfinte gresesc; ati pica de acord ca acestia sunt prost informati sau au fost chiar inselati. S-ar parea ca e prea usor de convins oamenii apartinand altor religii ca ceea ce este acceptat in partea lor de lume este adevarat; cred atat de usor in falsi idoli . . . . . Numai noi, care se intampla sa fim nascuti in partea crestina a lumii avem "adevarul adevarat". Este de bun simt sa presupui ca numai noi avem dreptate si tot restul lumii se inseala? Ca noi suntem aceia, singurii, care avem adevaratul Dumnezeu si adevaratul "cuvant al lui Dumnezeu? "
In partea noastra de lume, Biblia crestina domina. In aceste tari sunt multi oamenii care cred ca Biblia este "cuvantul inspirat al Domnului". Au fost invatati sa creada ca aceasta carte este insasi baza legilor, este esenta justitiei, sursa libertatii noastre si chiar a civilizatiei noastre. Ei cred in promisiunea ca moartea va fi invinsa si in speranta unei alte lumi unde fericirea totala este a lor pentru vecie.
Mi-as dori sa fie adevarat !
Acesti oameni nu au citit Biblia sau au citit-o fara sa-si foloseasca judecata. Ei au esuat in a vedea prostia, nedreptatea, ura de libertate, intoleranta religioasa, persecutiile si imoralitatea crasa care se afla in Biblie.
Biblia trebuie sa fie cu mult mai perfecta decat orice alta carte pe care o biata minte omeneasca ar fi putut-o produce. Orice eroare in aceasta carte, orice greseala sau contradictie - in fapt sau in forma - ar dovedi ca aceasta nu poate fi "Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu". O carte care este atat de neinteligibila incat nu numai ca este respinsa de cei care nu cred in ea, dar si cei care cred ca este adevaratul cuvant al Domnului, nu se pot pune de acord asupra interpretarii ei.Exista multe versiuni ale Bibliei crestine si sunt multe interpretari contradictorii ale fiecarei versiuni. Interpretari contradictorii nu numai pentru crestinul obisnuit sau membrul ordinar al clerului, ci si pentru acei invatati care au petrecut intreaga lor viata studiind Scripturile. Aceasta confuzie nu poate fi opera Domnului !
Luand in considerare multele versiuni si interpretari ale Bibliei, sunt uimit ca exista o singura persoana pe acest pamant suficient de nebuna sa creada ca interpretarea sa este cea corecta; ca numai el, sau ea, cumva, au dat din intamplare peste adevarata interpretare a Bibliei, in timp ce toti ceilalti credinciosi, atei, prelati, preoti, oameni de stiinta si necredinciosi laolalta au interpreatat-o gresit, au inteles-o gresit.
Unii spun ca exista peste 2000 de auto-contraziceri in Biblie, altii declara ca nu pot gasi una.
Daca Biblia nu este cuvantul lui Dumnezeu, si evident nu este, atunci haideti sa ne gandim cine a scris Biblia si mai ales de ce.
Biblia a fost scrisa de preoti primitvi, insa acei preoti primitivi erau invatatii vremii lor. Ei erau ganditorii si datatorii de legi. Autoritatea lor izvora din pretentia ca vorbeau in numele Domnului. Omul primitiv era usor de prostit si adesea preotul din vechime se prostea pe el insusi. Preotii care au scris Biblia s-au straduit din toate puterile si au incercat sa produca ceea ce s-a vrut "ultimul racnet" in materie de cunoastere si morala pentru timpul lor. Aceasta carte care este Biblia, a reprezentat atunci esenta celor mai bune cunostinte, celor mai inalte criterii morale si celor mai avansate interpretari ale lumii. Era cat de sus au putut ei ajunge atunci cu gandirea. Si au crezut ca era atat de sus, incat niciodata vreo minte nu s-ar putea duce mai sus de atat. Astfel au facut cat au putut ei mai bine si au numit aceasta "cuvantul lui Dumnezeu". Acest "ultim racnet" al acelui timp, este insa mai jos de genunchi pentru omul modern . . . . Omenirea a avansat in decursul miilor de ani care au trecut de cand a fost scrisa Biblia, iar nivelul nostru de cunoastere si inaltele noastre principii morale de astazi ne spun noua astazi ca acest "ultim racnet", Biblia adica, nu este "cuvantul lui Dumnezeu". Astazi avem o nevoie disperata de a gasi un nou Dumnezeu - un Dumnezeu care sa nu fie o insulta la adresa inteligentei noastre - un Dumnezeu care sa fie atat de mare cat nesfarsitul cosmos. Un Dumnezeu drept care sa nu aiba galaxii "alese" si forme "preferate" de viata - o forma de viata care sa-i fie spus sa macelareasca alte forme de viata. Avem nevoie disperata de un Dumnezeu care sa ne porunceasca sa gandim in loc de a crede si a ne inchina. Avem nevoie de un Dumnezeu care sa ne civilizeze, nu de unul care sa ne faca salbatici. Insa nu trebuie sa fim atat de absurzi si naivi, ca vechii preoti ce au scris Biblia. Nu trebuie iar sa dam din noi tot ce poate fi mai bun si avansat astazi, sa cream o alta "Biblie" si sa spunem apoi "crede !". Cat de curand s-ar intampla din nou ca generatiile viitoare sa priveasca ca animalice cele mai inalte standarde morale ale noastre, ca si copilaresti cele mai inalte standarde intelectuale iar viziunea noastra despre lume ca primitiva? Nu trebuie sa tinem pe loc viitoarele generatii blocate la nivelul nostru. Haideti sa ne ridicam pe varful picioareleor si sa facem un semn, dar langa acest semn sa scriem: "Pune-ti intebari si creste !" Exista un singur lucru pe care intotdeauna intelepti si eretici deopotriva l-au stiut, pe care filosofi si oameni de stiinta il stiu de generatii, un lucru pe care chiar teologii il stiu astazi, un lucru care elibereaza mintea omului si alunga frica. A venit timpul ca victimele insele sa afle acest lucru: Biblia nu este "cuvantul lui Dumnezeu !"
Cine nu iarta, distruge puntea pe care trebuie sa treaca el insusi.
irina.c. spune:
Adusca,hai sa ne precizam termenii si sa vedem ce intelegi tu prin "Cuvantul lui Dumnezeu".E o carte picata din cer?Sau din contra,e inventie omeneasca?
Crestinii(zic de ortodocsi,nu stiu ceilalti) considera Scriptura ca fiind o colectie de carti sfinte,scrise sub inspiratia Duhului Sfant,intr-un interval de 1500 de ani.Deoarece este scrisa sub inspiratie divina,ea este numita si Cuvantul lui Dumnezeu.Ce inseamna inspiratie?Inspiratia este lucrarea nemijlocita a Duhului Sfant prin care scriitorul biblic devine capabil de a primi,de a exprima corect si de a scrie invataturile de credinta care formeaza continutul revelatiei dumnezeiesti,ferindu-l de greseli.Este o conlucrare intre Dumnezeu,care comunica continutul revelatiei si-l fereste pe om de greseli,si om,care comunica acest continut in expresii si cuvinte omenesti.
Dumnezeu este acelasi,ieri si azi si in veci,iar revelatia Sa,chiar daca a fost pusa in cuvinte de catre "preoti primitivi"cum spui tu,este actuala.Si,apropo,Scriptura n-a fost scrisa de preoti,ci de oameni inspirati,care au fost conducatori(ca Moise),profeti(ca Daniel si altii),medici(ca Sf. Evanghelist Luca),etc..Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
cataghe spune:
Adusca, ceea ce ma mira e ca pari sa uiti ca te adresezi unor crestini (in majoritate, pentru ca Vechiul Testament nu e numai cartea de capatai a crestinilor, insa aici pe forum majoritatea celor care acceptam Vechiul Testament suntem crestini). Si daca te adresezi unor crestini, unde in povestea ta este Isus Christos? Ca io nu-l gasesc nicaieri... (ma refer la postarea ta citata de Irina in deschiderea acestui subiect).
P.S. De acord ca Biblia nu trebuie interpretata ad literam... dar cam asta e singurul punct cu care sint de acord in expunerea ta. Dar fiindca bati moneda pe Vechiul Testament, spune-mi te rog, care din cele zece porunci ti se pare ca nu e de actualitate?
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
Elena spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Adusca,hai sa ne precizam termenii si sa vedem ce intelegi tu prin "Cuvantul lui Dumnezeu".E o carte picata din cer?Sau din contra,e inventie omeneasca?
Crestinii(zic de ortodocsi,nu stiu ceilalti) considera Scriptura ca fiind o colectie de carti sfinte,scrise sub inspiratia Duhului Sfant,intr-un interval de 1500 de ani.Deoarece este scrisa sub inspiratie divina,ea este numita si Cuvantul lui Dumnezeu.Ce inseamna inspiratie?Inspiratia este lucrarea nemijlocita a Duhului Sfant prin care scriitorul biblic devine capabil de a primi,de a exprima corect si de a scrie invataturile de credinta care formeaza continutul revelatiei dumnezeiesti,ferindu-l de greseli.Este o conlucrare intre Dumnezeu,care comunica continutul revelatiei si-l fereste pe om de greseli,si om,care comunica acest continut in expresii si cuvinte omenesti.
Dumnezeu este acelasi,ieri si azi si in veci,iar revelatia Sa,chiar daca a fost pusa in cuvinte de catre "preoti primitivi"cum spui tu,este actuala.Si,apropo,Scriptura n-a fost scrisa de preoti,ci de oameni inspirati,care au fost conducatori(ca Moise),profeti(ca Daniel si altii),medici(ca Sf. Evanghelist Luca),etc..
Irina si bb Iinca(26apr04)
Irina
Si o completare/confirmare, toti crestinii considera Scriptura ca fiind o colectie de carti sfinte,scrise sub inspiratia Duhului Sfant.
Apoi, printre cei care au scris capitole din Biblie au fost si oameni mai putin educati, unii simpli tarani, insa toti au fost inspirati, cum bine zici.
irina.c. spune:
Adusca a scris :Ei cred in promisiunea ca moartea va fi invinsa si in speranta unei alte lumi unde fericirea totala este a lor pentru vecie.
Mi-as dori sa fie adevarat !
.............
O mica rectificare,noi credem ca moarteaa fost invinsa ,de aceea s-a intrupat Dumnezeu,ca sa traim cu El in veci!Hristos a inviat din morti,cu moartea pe moarte calcand,celor din morminte viata daruindu-le!Sufletul este nemuritor ,iar in Ziua Judecatii de Apoi vom invia si cu trupul,asa cum si Mantuitorul nostru a inviat!
De fapt,tu ce crezi despre Hristos?Irina si bb Iinca(26apr04)
Donia spune:
N-o mai certati pe Adusca, nu ea a scris lungul paragraf de pe prima pagina, a uitat doar sa precizeze, conform regulamentului, sursa:
Este Biblia cuvantul Domnului ?
Emmet F. Fields -1983
versiunea originala in engleza la adresa:
http://www.infidels.org/library/modern/emm...god_debate.html
Dar ar fi interesant sa stim, totusi, si pozitia ei.
In ceea ce ma priveste, am avut si eu indoieli, imi mai pun uneori intrebari, dar ma rog la Dumnezeu sa ma lumineze sa percep corect mesajul pe care il transmite Biblia.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Sabina spune:
quote:
Originally posted by Donia
N-o mai certati pe Adusca, nu ea a scris lungul paragraf de pe prima pagina, a uitat doar sa precizeze, conform regulamentului, sursa:
Este Biblia cuvantul Domnului ?
Emmet F. Fields -1983
versiunea originala in engleza la adresa:
http://www.infidels.org/library/modern/emm...god_debate.html
Dar ar fi interesant sa stim, totusi, si pozitia ei.
In ceea ce ma priveste, am avut si eu indoieli, imi mai pun uneori intrebari, dar ma rog la Dumnezeu sa ma lumineze sa percep corect mesajul pe care il transmite Biblia.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
si eu am vrut s-o intreb de unde a citat.
Sabina si Sofia Galagia
irina.c. spune:
Donia,n-a certat-o nimeni pe Adusca,discutam si noi,nu ne certam.Ne-am dat seama ca a citat,fiindca de fiecare data a pus ghilimele.Adusca,unde ai disparut?Irina si bb Iinca(26apr04)
AdaByron spune:
quote:
Originally posted by xenocid
Ada CORECT! Sursa de mai sus are certitudinea ca Matei evanghelistul a fost apostol al lui Iisus.
Biserica ortodoxa crede ca:
http://biserica.org/Publicatii/2002/NoIV/03_index.html
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
Nu stiu daca link-ul dat de tine prezinta ceea ce crede Biserica Ortodoxa. Poate ne ajuta Irina .
Ada