O singura biserica ? (3)
Raspunsuri - Pagina 9
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by AdaByronquote:Draga Irina, acest citat l-am putea aplica foarte bine si catolicilor si protestantilor sau neo-protestantilor, nu? Doar si ei pot fi considerati "putini" in raport cu ceilalti.Si ca sa revin la intrebarea Elenei, eu ii consider frati in credinta pe toti crestinii (am vazut ca se fac uneori confuzii de ex. mormonii si martorii lui Iehova nu sunt crestini, prin crestini inteleg cei care adera la Crezul Nicean, cu sau fara filioque).C.S Lewis in cartea sa "Crestinsmul redus la esente" spune:
Originally posted by irina.c.
Draga Itsme,ortodocsii reprezinta cam 21 de procente din totalul crestinilor.Putini.Asta imi aduce in minte cuvantul Mantuitorului:"Nu te teme turma mica,pentru ca Tatal vostru a binevoit sa va dea voua Impratia".Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
"Cand s-a spus totul (si s-a spus cu adevarat) despre diviziunile din crestinism, inca ramane, prin mila lui Dumnezeu, un enorm teritoriu comun."
AdaByron
"Age is an issue of mind over matter. If you don't mind,it doesn't matter."
Draga Ada,asa e ,citatul acela se poate aplica oricui,fiindca de fapt,nimic nu trebuie scos din context.Ceea ce am vrut eu sa subliniez este ca nu conteaza numarul,ci credinta in Adevar.
Intradevar,mormonii si martorii nu sunt crestini,din cauza ca nu cred in Sfanta Treime.
Referitor la Crezul de la Niceea,imi pare rau ca trebuie s-o spun si stiu ca o sa sara(aproape) toti pe mine,dar singura Biserica care il marturiseste,asa cum a fost lasat el de Sfintii Parinti,este Biserica Ortodoxa.Ca sa punem problema foarte simplist,pana la 1054,Biserica a vut un singur crez,formulat la Niceea in 325.Ultimul Sinod Ecumenic a a avut loc in 787 ,tot la Niceea.BO a respectat de atunci si pana azi toate hotararile Sinoadelor,nu a schimbat absolut nimic.Catolicii au venit cu dogma filioque ,modificand deci Crezul Niceean si cazand sub anatemele Sfintilor Parinti.De atunci au venit si cu alte inovatii doctrinare,indepartandu-se si mai mult de invatatura initiala a Bisericii.Toate hotararile Sinoadelor le poti citi la
http://www.danionvasile.ro/html/biblioteca/hotarari/hotarari.htm
Problema unirii intre ortodocsi si catolici se poate rezolva,cum s-a mai zis,doar daca cei din urma renunta la inovatiile dogmatice si revin la Crezul stabilit la Niceea.Deja se fac pasi in acest sens,exista un dialog serios intre Biserici,vom vedea ce va mai fi.Dar daca intre ortodocsi si catolici mai exista totusi o legatura,problemele fiind totusi rezolvabile,deja intre (neo)protestanti si Bisericile Traditionale este o prapastie foarte mare.
Ca ierarhii schimba politeturi pe la intrunirile ecumenice sau in vizitele reciproce e una,dar nici un ierarh,nici un patriarh sau altceva nu poate schimba hotararile Sinoadelor fara sa cada automat sub anatema si caterisire.
Astept rosiile .Irina si bb Iinca(26apr04)
Elena spune:
Irina, in primul rand multumesc ca ai deschis un subiect separat cu discutiile off-topic de aici.
quote:quote:
Asta imi aduce in minte cuvantul Mantuitorului:"Nu te teme turma mica,pentru ca Tatal vostru a binevoit sa va dea voua Impratia".
Draga Irina, acest citat l-am putea aplica foarte bine si catolicilor si protestantilor sau neo-protestantilor, nu? Doar si ei pot fi considerati "putini" in raport cu ceilalti.
Draga Ada,asa e ,citatul acela se poate aplica oricui,fiindca de fapt,nimic nu trebuie scos din context.Ceea ce am vrut eu sa subliniez este ca nu conteaza numarul,ci credinta in Adevar.
Draga Irina, ai spus vorba mare aici !! deci sa inteleg ca esti de acord ca toti crestinii care cred in Adevar fac parte din turma mica a Domnului, asadar din Biserica lui Hristos, nu ?
cataghe spune:
quote:
Referitor la Crezul de la Niceea,imi pare rau ca trebuie s-o spun si stiu ca o sa sara(aproape) toti pe mine,dar singura Biserica care il marturiseste,asa cum a fost lasat el de Sfintii Parinti,este Biserica Ortodoxa.Ca sa punem problema foarte simplist,pana la 1054,Biserica a vut un singur crez,formulat la Niceea in 325.Ultimul Sinod Ecumenic a a avut loc in 787 ,tot la Niceea.BO a respectat de atunci si pana azi toate hotararile Sinoadelor,nu a schimbat absolut nimic.Catolicii au venit cu dogma filioque ,modificand deci Crezul Niceean si cazand sub anatemele Sfintilor Parinti.
Irina, intr-adevar problema mi se pare pusa simplist. In primul rand, din cate am citit eu, Crezul pe care il cunoastem noi azi nu a fost formulat in intregime la Nicea in 325, ci numai primele doua parti ale sale, referitoare la Tatal si Fiul. Partea cu "Si intru Duhul Sfant..." nu a existat deloc in primul Crez stabilit la Nicea, ci s-a adaugat mai tarziu, cu ocazia Conciliului din 381 de la Constantinopole.
Intrebarea este de ce? Pentru ca fiecare dintre aceste concilii ecumenice venea sa clarifice lucrurile privind o anumita erezie care incepuse sa se extinda la momentul respectiv. Astfel, in primul conciliu, de la Nicea, era combatut arianismul, care sustinea ca Fiul nu are o natura identica cu Tatal, fiind prima creatura a Tatalui si inferior acestuia. Prin urmare, problema cu Duhul Sfant nu intereseaza la Nicea, intereseaza punctele care trebuiau clarificate pentru a contracara arianismul.
La al doilea conciliu, de la Constantinopole, erezia care trebuia combatuta a fost pneumatomanismul, care nega dumnezeirea Duhului Sfant. Acesta a fost motivul pentru care s-a accentuat: "Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, care din Tatal purcede". Similar cu primul conciliu, unde nu se punea problema Duhului Sfant, aici nu se pune problema daca Duhul Sfant purcede numai de la Tatal, sau si de la Fiul, pentru ca la Constantinopole nu se discuta filioque ci cu totul altceva.
Nici unul din cele sapte concilii ecumenice nu discuta problema filioque, ci combat ereziile momentului. In schimb, filioque apare in al optulea Conciliu ecumenic, intrunit tot la Constantinopol, in 869, ocazie cu care Patriarhul Constantinopolului Photius este condamnat si destituit pentru ca a atacat - atentie! - celibatul preotilor, adaugirea in Apus a lui filioque la Crez, si incoronarea lui Carol cel Mare. Foarte interesant este faptul ca biserica ortodoxa nu il recunoaste asa cum recunoaste celelalte sapte concilii, desi acest conciliu are loc inainte de Marea Schisma, deci se presupune ca reprezentantii ei au luat parte la el si si-au dat acordul la hotararile lui finale.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
irina.c. spune:
Draga Elena,recunosc ca ai talentul de a-mi rastalmaci vorbele ca sa iasa ceea ce vrei tu sa auzi.
Toti crestinii care cred in Hristos si iau parte la Tainele lasate de El,cele 7 pe care ti le-am mai enumerat odata.Hristos a dat Apostolilor harul Duhului Sfant,iar acestia l-au transmis episcopilor si preotilor.Aceasta se cheama succesiune apostolica,care lipseste la (neo)protestanti.Unde nu-i Duhul Sfant,nu-i nici Hristos,unde nu sunt Taine savarsite asa cum spune Hristos,nu e Biserica.Sau ca spun altfel,cei care cred drept,adica dupa dreptarul lasat de Apostoli,si nu altfel.
Cred ca fiecare a clarificat de la inceput ce intelege prin Biserica lui Hristos,n-are sens sa ne repetam la infinit,fiindca eu n-o sa te conving pe tine si nici tu pe mine.
Irina si bb Iinca(26apr04)
Elena spune:
Eh, Irina, bucuria mea fuse scurta si complet neintemeiata....imi cer scuze ca nu am inteles bine vorbele tale, dar prin faptul ca i-ai dat dreptate Adei cu acel citat din Domnul Iisus, spunand ca se potriveste la fel de bine si celorlalti crestini care cred in Adevar, am sperat ca.....dar se pare ca tu de fapt nu ai vrut sa spui asta si sincera sa fiu nu prea am inteles ce ai vrut sa spui...
Eu iti repet ca nu am de gand sa conving pe nimeni, pentru ca, vezi bine, eu nu am venit cu citate si linkuri in care sa dovedesc ca Adevarul este intr-o biserica sau alta....trebuie sa recunosc insa ca am o mare tristete cand vad mentalitati fundamentaliste in randul credinciosilor crestini....sper din tot sufletul ca nu m-ai inteles gresit, caci eu NU am nimic impotriva bisericii ortodoxe, care imi este draga si unde intru cu mare placere de cate ori am ocazia, dar mentalitatea aceasta de care ziceam mi se pare incompatibila cu invatatura de baza a crestinismului !!!
Tocmai am citit interviul cu parintele Papacioc, cel din linkul pe care l-ai dat ieri si trebuie sa recunosc ca n-am reusit sa-l citesc pana la capat....daca Parintele Cleopa a vorbit foaarte voalat despre problema unificarii, Parintele Papacioc a spus clar ca ecumenismul este lucrarea dracului , iar ortodocsii ecumenisti sunt niste tradatori si rataciti, sau cam asa ceva, nu mai am nervii sa mai citesc inca odata acel articol....ori cu aceasta gandire ultra-conservatoare nu vad cum sa se realizeze vreodata macar unirea in Duh a crestinilor, ce sa mai vorbim de unirea bisericilor.....
quote:
Draga Elena,recunosc ca ai talentul de a-mi rastalmaci vorbele ca sa iasa ceea ce vrei tu sa auzi.
Toti crestinii care cred in Hristos si iau parte la Tainele lasate de El,cele 7 pe care ti le-am mai enumerat odata.Hristos a dat Apostolilor harul Duhului Sfant,iar acestia l-au transmis episcopilor si preotilor.Aceasta se cheama succesiune apostolica,care lipseste la (neo)protestanti.Unde nu-i Duhul Sfant,nu-i nici Hristos,unde nu sunt Taine savarsite asa cum spune Hristos,nu e Biserica.Sau ca spun altfel,cei care cred drept,adica dupa dreptarul lasat de Apostoli,si nu altfel.
Cred ca fiecare a clarificat de la inceput ce intelege prin Biserica lui Hristos,n-are sens sa ne repetam la infinit,fiindca eu n-o sa te conving pe tine si nici tu pe mine.
Irina si bb Iinca(26apr04)
irina.c. spune:
Cata,uite ce am gasit ca raspuns la intrebarea ta,in "Enciclica data de cei 4 Patriarhi ai Rasaritului catre Papa Pius IX",in 1848:
Dogma filioque este erezie :
"Pentru ca ataca pe sfintii Parinti din sinodul intii ecumenic de la Niceea si din Sinodul al doilea ecumenic de la Constantinopol, ca si cum adica ar fi teologhisit nedesavîrsit despre Fiul si Sfintul Duh si ar fi trecut sub tacere o asemenea insusire a Dumnezeirii fiecareia din cele două persoane, desi era nevoie să fie lamurite toate insusirile lor dumnezeiesti impotriva si a arienilor si a macedonenilor.
V. Pentru ca insulta pe Parintii Sinodului al treilea, al patrulea, al cincilea, al saselea si al saptelea ecumenic, cari au vestit in lume desavirsit si intreg dumnezeiescul Simbol, incit si cu blesteme infricosate si cu pedepse nedeslegate au oprit orice adaos sau scadere sau schimbare sau mutare fie si de o cirta, si lor insisi si oricaror altii[9]; ca si cum[10] ar trebui să fie îndreptat si marit, si prin urmare toata invatatura teologică a Parintilor ar fi de schimbat, descoperindu-se parca noi insusiri tuturor celor trei persoane ale Fericitei Treimi"
Ti-am citat doar motivele referitoare la Sinoadele Ecumenice.
Referitor la al VIII lea Sinod,uite ce am gasit:
"Acest mare Sinod, la care au fost reprezentate toate cele cinci Patriarhii (pentarhia) ale Bisericii Ortodoxe a Romanitatii, a anulat toata opera lui Nicolae I. Patriarhul Fotie a fost recunoscut de toată lumea drept Patriarh canonic al Romei celei Noi. Au fost proclamate oficial inalterabilitatea Simbolului Niceo-Constantinopolitan, condamnandu-se oficial orice adaos la el. Acest Sinod din 879 care a recunoscut ecumenicitatea Sinodului VII Ecumenic [787] a avut toate caracterele unui Sinod Ecumenic si, de aceea, Biserica Ortodoxă îl recunoaste de atunci ca Sinodul al VIII-lea Ecumenic. "Irina si bb Iinca(26apr04)
xenocid spune:
Elena pai din Papacioc ti'ai gasit sa citesti?
Pai ala a fost legionar.
Pentru el copii conceputi prin FIV sint lucrarea diavolului.
Si ce osanale ii mai ridica jurnalul.ro: "Sfant in viata"
Alin
*Ex astris, Scientia*
she_wolf spune:
quote:
Originally posted by Elena
Parintele Papacioc a spus clar ca ecumenismul este lucrarea dracului
Claudia si Cristi (16.12.2002)
irina.c. spune:
Elena,ce sa fac,pot eu sa marturisesc altfel decat BO,daca eu sunt ortodoxa?Eu as vrea sa-ti fac o bucurie si sa fiu de acord cu tine dar nu pot.:(
Xeno:"Pentru el copii conceputi prin FIV sint lucrarea diavolului."S-a exprimat el exact asa,sau ai si tu o contributie?Din cate stiu,nu despre FIV discutam aici.Irina si bb Iinca(26apr04)
xenocid spune:
Despre copii
# De se sufera copii, parinte? De ce se imbolnavesc copiii mici, de ce copii de 3-4 ani sunt bolnavi de cancer?
Va intreb si eu: „De ce?“.
# Nu stiti raspunsul...
Stie Dumnezeu de ce, ca sunt cu rost mare. Faptele parintilor, neastamparul lor, se rasfrang asupra copiilor. Parintii care au facut impreunari nepermise, au facut o serie intreaga de lucruri de paganism, pentru ca nu se casatoresc pentru scopuri inalte, ci pentru placeri. Dar placerile nu sunt scopuri, sunt conventionalitati. Scopul este stimularea continua reciproca pentru mantuirea sufletelor. Pentru ca, uite, se casatoresc sau, mai bine zis, se impreuna, si raman insarcinate, si zamislesc copii in posturi, in astea, toate sunt niste randuieli care nu trebuie incalcate. Rabda Dumnezeu, se mai poate face si exista ingaduinta, ca cei mai multi copii sunt sanatosi, dar se nasc si malformati. Pentru pacatele parintilor.
# Parintii mai pot face ceva sa indrepte acest rau?
Pai, se lupta sa faca, dar e foarte greu, ca el exista asa. Se mai poate, mai sunt sanse... Sa se pocaiasca! Citim toata ziua pentru ei, ca multi vin cu copii la mine.
# Familiile care nu pot avea copii ce pacate grele au? Si ce pot face pentru a fi daruiti?
Au pacate de tot felul, stiu ei. Sa se pocaiasca, sa se roage sa aiba copii. E valabila casnicia, pentru ca sunt cununati, nu putem sa dam inapoi. Insa si copilul e mare dar de la Dumnezeu.
# Ii sfatuiti sa incerce si ce a descoperit acum medicina? Stiti ca se face fertilizare in vitro...
Sa nu cumva! Fereasca Dumnezeu sa se faca asa ceva, biserica nu-i recunoaste p’astia! Nici nu se pune problema! Avem stiinta de a face asta, dar nu se poate... N-au copii, sa infieze vreun copil, lucru care se intampla, in sfarsit, sa ajute unde au copii multi, au atatea lucruri de facut si ei!
Sursa: http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=3298
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*