O singura biserica ? (3)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

quote:
Originally posted by Ana
Citatul de mai sus este luat din odaia.go.ro, un site dat de she_wolf.
Nu eu, Irina l-a dat. Este drept ca mie, atunci cand am intrebat de stabilirea canonului si de parerea ei in cazul unei uniri.

Claudia si Cristi (16.12.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana spune:

Scuze she_wolf.
Irina, imi aduceam aminte ca tu l-ai dat initial, dar cand am cautat (e greu sa gasesti ceva cu atatea pagini) am gasit un citat (cred pagina 7 sau 8) in care parea ca citai din she_wolf, asa s-a ajuns la confuzia mea. Graba strica treaba.
Inteleg din raspunsul tau ca pozitiile s-au mai schimbat intre timp. Sa inteleg atunci ca odaia.go.ro nu este un site reprezentativ? Are biserica ortodoxa romana o pozitie oficial (eventual si publicata undeva - internet daca se poate) in privinta acestui subiect (Sfantul Duh la catolici)?

Ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Elena
:(( Of, Irina, vad eu ca tu iar vrei sa ma convingi ca singurul Adevar este NUMAI in biserica ortodoxa....crezi ca eu n-as putea sa vin cu citate interesante din predicatori renumiti ?? (pot sa-ti umplu doua pagini numai cu Billy Graham, celebru evanghelist, a carui fiica a dat nu mai putin celebru interviu postat de gandacelu) dar imi dau seama ca nu are nici un rost....sigur, trebuie sa recunosc :)), mi-ar fi placut si mie sa te conving ca exista mai multe modalitati de a ajunge la acelas ADEVAR, dar vad ca pur si simplu tu nu poti sa primesti acest lucru....esti asa cum esti, gandesti asa cum gandesti si te (re)asigur ca iti respect mult credinta si iti urez din inima sa iti duci pana la capat mantuirea cu cel putin aceeasi rivna pentru Domnul pe care o dovodesti acum !!!, dar, te rog mult, nu mai incerca sa ma convingi ca sunt o ratacita, ca ma aflu "in jurul casei in care se afla El" si vai de calea mea propovaduita de prooroci mincinosi !!nu´sh de ce, nu-mi merg emoticoanele :((

Draga Elena,iti dau cuvantul meu ca nu incerc sa te conving de nimic,doar am aratat care este pozitia ortodoxa in aceasta problema.Parintele Staniloae a raspuns exact la intrebarea ta,chiar m-a surprins cand am gasit asta,si cred ca el e mai in masura decat mine sa raspunda.Daca vrei sa citesti ceva interesant,intra pe www.ortho-logia.com si lectureaza cartea lui Frank Shaffer,"Dans de unul singur".El este fiul renumitului autor si predicator protestant, si cartea descrie calatoria sa spirituala spre convertirea la ortodoxie.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adusca spune:

Va suparati pe mine daca va multumesc pt interesanta lectie de istorie a crestinismului pe care o expuneti aici? E foarte interesant ce spuneti, si nimanui nu-i strica ceva cultura generala in plus (mai ales noi care nu am avut parte de ore de religie in scoala.....si de citit, iertare sa-mi fie, am preferat sf'ul sau carti documentare din alt domeniu)
Si revenind la subiectul rubricii, eu personal cred cu putere ca o sa vina clipa cand o sa se uneasca toate bisericile, nu in sensul sa aiba aceleasi dogme, ci o sa se respecte una pe alta. Cand toleranta isi va spune cuvantul si o sa fie respectat dreptul indivudului (si colectivitatilor) la libera exprimare, poate atunci va fi momentul....si nici n-o sa mai fie razboaie din motive religiase.
Si acum cu siguranta o sa va suparati pe mine daca-mi spun propria-mi convingere vis a vis de religie (nu va asteptati sa dau replay)

De cele mai multe ori ajungem sa credem:
din cauza ca nu avem alta explicatie pentru un anumit eveniment
din frica
din teama de necunoscut
din lipsa de ajutor real intr-un moment critic
din cauza ca asa am fost invatati ca este bine
din cauza ca ni s-a inoculat acel "trebuie...ca altfel..."
din nevoia de a fi protejati de o forta superioara noua
din nevoia de a nu ne considera vinovati suta la suta pentru ceva
din nevoia de a nu ne sti singuri etc.
Ideea de Dumnezeu vine sa justifice (uneori absurd) tot ceea ce nu suntem capabili a justifica.
Dumnezeu este mereu dincolo de limitele intelegerii noastre, vine sa ne salveze de tot ceea ce nu pricepem si ne sperie ca nu pricepem.
Mereu m-a distrat ideea ca oamenii nu au aflat cat este de mare Universul, cate civilizatii mai sunt in acest Univers, daca acestea cred in ceva similar...DAR SUSTIN CA STIU CU PRECIZIE CE A FACUT DUMNEZEU SI MAI ALES CE VA FACE !!!
Respectiv, sunt convinsi ca metafora creatiei trebuie luata mot a mot, respectiv totul s-a petrecut in 7 zile, nici mai mult, nici mai putin; cred in Adam si Eva, neluand in seama ca daca asa ar fi, suntem nascuti din incest cu totii si ca lantul genetic ar da cu eroare (si inca una mare de tot)...intr-un cuvant, suntem pregatiti sa lasam credinta sa sfideze logica numai de dragul de a nu ne simti singuri.
Si da, si in mistica exista logica. E adevarat ca nu totdeauna ni se releva, dar asta nu inseamna ca nu exista doar pentru ca nu am stiut noi sa o vedem.
Cum mi-am dat seama de asta? Poate pentru ca totul este un echilibru perfect, un sistem care functioneaza cu o precizie minutioasa si deci nimic nu este lasat la voia intamplarii...totul este pe sistem "cauza-efect".
Nu spun ca nu exista nimic mai presus de noi...dar nici nu pot sa fiu atat de aroganta incat sa spun ca stiu totul despre acel "mai presus de mine" atata vreme cat nici despre mine insami nu stiu totul.
Am mai spus asta, si ma repet: cred ca avem 5 miliarde de feluri de a crede in D-zeu (sau oricum l-am numi)...fiecare are calea lui, fiecare are propria lectie de invatat din viata asta...iar totul se reduce la "a face bine sau a face rau".
Cred cu putere ca nimeni nu are dreptul de a-si impune propria cale catre Dumnezeu altora, pentru ca nu toti avem aceeasi lectie de invatat si pentru ca nimic nu are valoare fiind un act constrans.
Credinta se reduce in esenta la evolutia spirituala individuala. Nu se poate sa evoluam in masa...cine si-a gasit calea, sa si-o urmeze, fara sa incerce sa o impuna si altora.
Poate ceea ce este bun pentru el, nu se dovedeste a fi compatibil cu sistemul de perceptie al altuia. Si acel altul are propria lui cale, iar daca va vrea, o va gasi.
Nu putem noi sa o gasim in locul lui...sau mai rau, sa-l fortam a o accepta pe a noastra.
Nu cred in preotii de duzina...cred in schimb in constiinta, un judecator mereu treaz, mereu drept si, mai presus de toate, incoruptibil. Trebuie doar sa invatam sa ii dam crezare...el nu greseste.
Ciudat cum toti avem in noi, parca setate genetic, notiunile de bine si de rau. Poti pacali pe oricine, mai putin pe tine insuti si acea farama de divinitate numita constiinta, care se afla in fiecare individ.
Credinta in Dumnezeu trebuie sa fie propria noastra alegere, ca si felul in care credem...
Cu respect, Adina

Cine nu iarta, distruge puntea pe care trebuie sa treaca el insusi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Originally posted by irina.c.
Daca vrei sa citesti ceva interesant,intra pe www.ortho-logia.com si lectureaza cartea lui Frank Shaffer,"Dans de unul singur".El este fiul renumitului autor si predicator protestant, si cartea descrie calatoria sa spirituala spre convertirea la ortodoxie.

Irina si bb Iinca(26apr04)

Irina draga, multumesc, o sa-mi fac timp s-o citesc. Uite, iti propun si eu ceva la schimb :)) ... nu iti propun nici o lectura interesanta cu ortodocsi convertiti la protestantism sau catolicism, ci iti propun un simplu exercitiu de imaginatie (si de toleranta, as zice, daca nu cumva e prea mult...), incearca te rog sa iti imaginezi ca si un protestant sau un catolic care din toata inima, cu tot sufletul, cugetul si puterea lor iL iubesc pe Dumnezeu, care cu aceeasi dragoste ii multumesc Celui ce a murit pe cruce pentru noi, care se impartasesc din acelasi Trup si Sange Sfant atunci cand iau Painea si Vinul in biserica lor si care isi incheie rugaciunea la fel ca orice ortodox, "In Numele Tatalui, Fiului si Sfantului Duh".....ei bine, incearca sa-ti imaginezi ca Domnul Dumnezeu este si in inima lor si ca sunt si ei la fel ca orice credincios practicant ortodox fii ai CeluiPrea Inalt ?? ce zici, poti sa-ti imaginezi asa ceva ? poti sa-i numesti pe acesti oameni, fratii tai in credinta, sau iti cer prea mult ?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Ana

Scuze she_wolf.
Irina, imi aduceam aminte ca tu l-ai dat initial, dar cand am cautat (e greu sa gasesti ceva cu atatea pagini) am gasit un citat (cred pagina 7 sau 8) in care parea ca citai din she_wolf, asa s-a ajuns la confuzia mea. Graba strica treaba.
Inteleg din raspunsul tau ca pozitiile s-au mai schimbat intre timp. Sa inteleg atunci ca odaia.go.ro nu este un site reprezentativ? Are biserica ortodoxa romana o pozitie oficial (eventual si publicata undeva - internet daca se poate) in privinta acestui subiect (Sfantul Duh la catolici)?

Ana

Ana,m-am uitat pe sit-ul Patriarhiei,dar nu am gasit nimic relevant.Nu vreau sa spun ceva si sa gresesc,asa ca nu pot comenta mai mult.Daca aflu cat de curand ceva in plus,o sa postez.Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Si totusi, de ce Papa a fost recunoscut initial ca primus inter pares, inclusiv de catre patriarhul Constantinopolului? De ce el si nu patriarhul Constantinopolului insusi, de ce nu al Antiohiei sau, mai bine, al Ierusalimului?

Am si io un fix...

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Adusca :Nu cred in preotii de duzina...cred in schimb in constiinta, un judecator mereu treaz, mereu drept si, mai presus de toate, incoruptibil. Trebuie doar sa invatam sa ii dam crezare...el nu greseste.
.....
Draga Adusca,nici nu trebuie sa crezi in preoti,ei sunt doar iconomi ai Tainelor,dar cel care mantuieste este Hristos.Elena,doua dintre cele mai dragi prietene ale mele sunt neoprotestante.Tin enorm la ele si le apreciez foarte mult,dar nu le pot numi surori in credinta,deoarece avem credinte fundamental diferite.Cat despre ceea ce este in inima lor,eu nu imi permit sa-mi imaginez nimic,imaginatia noastra ne poate conduce la inselare.Doar Dumnezeu stie ce e in inima fiecaruia,si El va hotari ce va fi cu fiecare.Eu raman in adevarul marturisit de BO,pe calea pe care s-au mantuit toti sfintii Bisericii si nadajduiesc sa ma mantuiesc,cu mila lui Dumnezeu.Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Sf. Vasile cel Mare a trait cu mult inaintea schismei dintre biserica de rasarit si cea de apus. In vremea lui, biserica se confrunta cu arienismul. Desi la consiliul de la Niceea, Sf. Atanasie a aratat de arienismul este erezie, iar biserica l-a banat ca atare, totusi, totusi, episcopii arieni, de-a lungul timpului, au facut ce au facut si s-au apropiat de imparati, care au avut o atitudine ingaduitoare fata de aceasta ratacire. Imparatul Valens, care a domnit in timpul vietii Sf. Vasile cel mare, era chiar arian si s-a straduit foarte mult sa raspandeasca arienismul in biserici. Sfantul i s-a opus si a stat neclintit in dreapta credinta. Deci, el combate arienismul, in scrierile sale, nu catolicismul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Si totusi, de ce Papa a fost recunoscut initial ca primus inter pares, inclusiv de catre patriarhul Constantinopolului? De ce el si nu patriarhul Constantinopolului insusi, de ce nu al Antiohiei sau, mai bine, al Ierusalimului?

Am si io un fix...

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

simplu, era urmasul Sf. Apostol Petru la Roma - care era la fel, primus inter pares intre apostoli

xeno mai m-am gandit bine: noi 2 trebe sa ne punem bine, nu se stie niciodata, tu ai baiat, io fata, poate ne-om incuscri mai incolo, cine stie?

irina, da, completarea ta e excelenta: harul sufla, dupa care urmeaza metanoia si intrarea in Biserica (la fel si cu Maria Magdalena: s-a pocait si nu a mai facut pacatul, fiind considerata egala cu Apostolii)

va rog din suflet sa cititi www.nistea.com/maria_egipteanca.htm" target="_blank">aici viata Sf. Maria Egipteanca

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput