CIC GEMENI

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu cred ca s-a inteles bine. Declaratia pe proprie raspundere este ca nu beneficiaza de CIC nicidecum pentru care copil. Persoana X declara ca NU BENEFICIAZA de CIC. Tot ceea ce este descris mai sus ca si cazuri reale intra sub incidenta penala. Eeee... ca acum hotul neprins negustor cinstit e o alta problema. Fiecare face ce doreste, risca cum doreste si.... plateste cum e legea daca e prins.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa121 spune:

Legea nr. 19/27 din martie 2000
privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Indemniza?ia pentru cre?terea copilului sau îngrijirea copilului bolnav
Art. 121. - (1) Asigura?ii au dreptul la:
a) indemniza?ie pentru cre?terea copilului pân? la împlinirea vârstei de 2 ani ?i, în cazul copilului cu handicap, pân? la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) indemniza?ie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârst? de pân? la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afec?iunile intercurente, pân? la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemniza?iile prev?zute la alin. (1) se suport? integral din bugetul asigur?rilor sociale de stat.
Art. 122. - (1) Beneficiaz?, la cerere, de indemniza?ia pentru cre?terea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav, op?ional, unul dintre p?rin?i, dac? solicitantul îndepline?te condi?iile de stagiu de cotizare prev?zute la art. 98 alin. (2) sau (3).
(2) De acelea?i drepturi beneficiaz? ?i asiguratul care, în condi?iile legii, a adoptat, a fost numit tutore, c?ruia i s-au încredin?at copii spre cre?tere ?i educare sau în plasament familial.
Art. 123. - (1) Indemniza?ia pentru cre?terea copilului pân? la împlinirea vârstei de 2 ani se acord?, la cerere, pe baza livretului de familie.
(2) Indemniza?ia pentru cre?terea copilului cu handicap pân? la împlinirea vârstei de 3 ani se acord?, la cerere, pe baza livretului de familie ?i a certificatului de persoan? cu handicap, emise în condi?iile legii.
(3) Indemniza?ia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârst? de pân? la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afec?iuni intercurente pân? la împlinirea vârstei de 18 ani se acord? pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie ?i a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, în condi?iile legii, dup? caz.
Art. 124. - Durata de acordare a indemniza?iei prev?zute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excep?ia situa?iilor în care copilul contracteaz? boli contagioase, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor interven?ii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilit? de medicul de familie.
Art. 125. - Cuantumul lunar al indemniza?iei prev?zute la art. 121 alin. (1) lit. a) ?i b) este de 85% din baza de calcul stabilit? conform art. 99.[b]
Ordin nr. 340 din 4 mai 2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 Publicat în Monitorul Oficial al României nr. 237 din 10 mai 2001
VI. Referitor la concediul ?i indemniza?ia pentru cre?terea copilului (Sec?iunea a 4-a capitolul V din lege)
27. Beneficiaz?, la cerere, de indemniza?ia pentru cre?terea copilului, op?ional, unul dintre p?rin?i sau sus?in?torul legal, dac? solicitantul îndepline?te condi?iile de stagiu de cotizare prev?zute de lege.
28. Concediul pentru cre?terea copilului pân? la împlinirea vârstei de 2 ani se acord?, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de na?tere al copilului.
29. Concediul pentru cre?terea copilului cu handicap pân? la împlinirea vârstei de 3 ani se acord?, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de na?tere al copilului ?i a certificatului de persoan? cu handicap, emis în condi?iile legii.
30. Tat?l sau sus?in?torul legal, care solicit? indemniza?ia pentru cre?terea copilului, în decurs de 126 de zile calculate de la data na?terii copilului, are obliga?ia s? depun? pl?titorului de drepturi o declara?ie pe propria r?spundere, din care s? rezulte c? mama copilului nu beneficiaz? de concediu de maternitate.
31. P?rintele sau sus?in?torul legal, care beneficiaz? de indemniza?ie pentru cre?terea copilului, are obliga?ia s? depun? lunar pl?titorului de drepturi:
a) declara?ie pe propria r?spundere, care s? ateste c? cel?lalt p?rinte nu exercit? concomitent acela?i drept;
b) declara?ie pe propria r?spundere c? nu desf??oar? activit??i din care s? ob?in? venituri.
32. Indemniza?ia se pl?te?te pe baza cererii-tip privind solicitarea dreptului de asigur?ri sociale, a livretului de familie sau a certificatului de na?tere al copilului ?i, dup? caz, a certificatului de persoan? cu handicap.

Iubita, asta e legea daca tu vrei sa te risti este treaba ta , dar asa cu a spus si Marius asta inseamna PUSCARIE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amaelena spune:

Am citit undeva ca exista o adresa a MMPS nr. 838/29.07.1998 care spune:

"Dreptul conferit de Legea nr. 120/1997 este conex drepturilor individuale constituite in sistemul asigurarilor sociale de stat, avand ca finalitate protectia sociala a copilului, astfel ca, in cazul gemenilor, dreptul poate fi exercitat concomitent de catre ambii parinti sau sustinatori legali, cu conditia sa aiba calitatea de asigurat potrivit legii."
Nu mai stiu cat de valabila mai este acum, in 2005.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Alexa, legea o am si eu, de salarii ma ocup la serviciu si nu am nici gemeni sa ma risc.
Eu spuneam doar ca (e adevarat ca acum recitind si vazand ce a zis si Marius realizez ca am spus o gogomanie) s-ar putea prevala unii de chestia asta. Noi de exemplu nu cerem livretul de familie (eu una nici nu am si mi-am acordat CIC fara) ci certificatul, cerere si adeverinta de la serviciul sotului. In adeverinta am observat ca se trece numele si CNP-ul copilului (la fel cum era si pe cererea aceea care se depunea inainte cu declaratia de CAS), unde era o singura rubrica unde treceai CNP-ul copilului. Si imi trecuse prin cap ca ar exista posibilitatea ca unii sa mearga pe burta, stiu eu...desi in general stii despre angajati care cum si ce copii au.
Scuza-ma a fost o idee tampita si ai dreptate ca nu se poate. Se cunoaste la mine relaxarea ca stau de 3 luni acasa.
Dar aici ai comis-o si tu, recunoaste, "indemnizatia de crestere si ingrijire se acorda mamei si nu copilului sau copiilor, contributia este platita de o singura persoana(mama) pentru constituirea stagiului de cotizare nu de mai multe.", si oricum am vazut ca in prima faza si tu ai zis ca e o scapare a legii si apoi te-ai corectat. Deci se intampla!

Cristina si Alexandra(30.09.2004)

Mergi la inceput

Amaelena legea 120din 1997 a fost abrogata de legea 19 din 2000

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabdyd spune:

Si eu stiu ca pentru gemeni pot intra in concediu ambii parinti, este singura facilitate care li se ofera. Recunosc ca nu am consultat singura actele normative si ma bazez pe spusele unui angajat de la casa de pensii dar nu e chiar caz de puscarie. Poti sa declari ca nu obtii CIM pentru copilul ABC dar tu ai pentru copilul ACB. Nu este nici un fals, si adio puscarie.
Mi se pare normal sa poata lua ambii parinti CIM in caz de gemeni de vreme ce ne raportam la fiecare ce a cotizat si nu la pentru cine a cotizat.

cde

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cred ca daca ai citi cu atentie ca declari ca nu beneficiezi de CIC atat nu pentru cine sau de ce ce daca beneficiezi sau nu de CIC. Faptul ca primesti indemnizatia se numeste ca beneficiezi de CIC. Iar daca in paralel spui ca tu nu primesti bani indemnizatia desi in realitate primesti se numeste fals in declaratii, fals in inscrisuri si uz de fals, obtinerea de beneficii ilegale si toate sunt prevazute in Codul penal sanctionate penal cu inchisoarea. Dovedirea lor este extrem de simpla pentru ca persoanele asigurate precum si cel aflate in beneficii de asigurare sunt inregistrate electronic pe baza CNP. Simplu de identificat. De asemenea chiar daca in prima faza poate ca nu se vede (exista o probabilitate in acest sens) ulterior tot apare si fapta ramane penala.

Parere personala.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Potrivit prevederilor art.7 alin.(1) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, modificata si completata, in sistemul public prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, MATERNITATII sau decesului, denumite de lege riscuri asigurate.
Asadar, indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, reprezinta venit de inlocuire a veniturilor profesionale pe care solicitantul le-ar fi obtinut in mod obisnuit si pe care nu le mai poate obtine in aceasta perioada, intrucat este necesar sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului (copiilor).
Va precizam totodata ca potrivit dispozitiilor art.122 alin.(1) din Legea nr.19/2000, beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditia de stagiu de cotizare ceruta de lege.
In concluzie, in cazul celor doi copii, riscul asigurat este unic si el este acoperit prin acordarea, potrivit legii, a unei singure indemnizatii pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, de care poate beneficia insa, optional, oricare dintre parinti daca indepliniste conditiile prevazute de lege.

Mergi la inceput