O singura biserica ? (2)
Raspunsuri - Pagina 6
she_wolf spune:
quote:Merci Catalina pentru explicatii, chiar nu stiam ca s-a ajuns si la batai.
Originally posted by cataghe
Claudia, problema dintre greco-catolici si BOR la ora actuala este absolut similara celei dintre chiriasi si proprietari in cazul caselor nationalizate. Greco-catolicii au revendicat lacasuri de cult care le-au apartinut pana in 1948, le-au obtinut in justitie, si cand sa intre in posesie ortodocsii au intrat peste ei la slujba si a iesit cu bataie, la propriu. Trist, dar adevarat, si cu atat mai trist cu cat nu a fost o chestie singulara - s-a intamplat si Cluj, dar si in sate in care mai exista o biserica, ortodoxa, care in timpul asta probabil statea goala, ca lumea era la circ sa se lupte cu "unitii".
Daca asa a fost...hmmm...nici cu ortodocsii nostri nu ne prea putem mandri, nu? Nu prea seamana cu "iubeste-ti aproapele..."
Claudia si Cristi (16.12.2002)
conchita spune:
imi place mult cum se discuta acum, adica punctual.
Iuliana, si podetele ce sunt? refrene? :) serios acum, tu, ca si catolica (din cate am inteles), ai renunta la ceva esential din practica religioasa specifica de dragul unirii? la ce, in ce conditii?
faza a II-a nu-mi sta in putere, ca m-am declarat o sceptica abia asteptand sa-mi schimb perspectiva si sa devin optimista in privinta unirii. :)
Casandra, de acord, e posibil ca ortodoxia sa nu fie singura cale spre mantuire (nebanuite sunt caile...), dar e absoluta pentru mine, ca ortodoxa ce ma gasesc.
Claudia, buna intrebare, de ce unirea? eu cred ca din cauza de UE si de globalism, adica din motive externe religiei. dar, s-ar putea sa ma insel.
-----------------------
Nu exista libertate in ignoranta. (manual american)
she_wolf spune:
quote:Offfff...M-am temut de raspunsul asta, mai ales ca mi-a trecut si mie prin cap ca asta ar putea fi motivul.
Originally posted by conchita
Claudia, buna intrebare, de ce unirea? eu cred ca din cauza de UE si de globalism, adica din motive externe religiei. dar, s-ar putea sa ma insel.
Poate totusi exista si unul mai aproape de religie...
Claudia si Cristi (16.12.2002)
casandra spune:
Pentru ca la inceput biserica a fost una, pentru ca despartirea nu s-a facut din motive de incompatibilitate religioasa, ci din ambitii lumesti ale episcopilor de rasatit si de apus, din dornta de putere. Pentru ca daca nu ne-am fi despartit, poate ar fi fost alta istoria, poate Bizantul n-ar fi cazut sub stapanire turceasca, poate otomanii n-ar fi ajuns pana la Viena, poate cultura romana ar fi inflorit mult mai devreme, romanul nemaifiind in permanenta lupta cu turcul. N-ar mai fi existat greco-catolici si zanzania actuala iscata datorita lor. Episcopul Romei ar fi avut cu cine sa se sfatuiasca, pe picior de egalitate, si n-ar mai fi cazut in extremitatile care i-au facut pe protestanti sa se separe de biserica. Toate aste ar fi putut fi evitate, iar crestinii ar fi fost uniti in crez, iubindu-se unii pe altii, asa cum li s-a spus de catre Domnul . Daca ne vom uni, vom evita alte nenorociri viitoare. Pe de alta parte, poate vom fi mai smeriti, nemaiconsiderandu-ne mai buni decat altii. Si sa nu uitam ca dezbinarea bisericii e un pacat mai mare decat erezia.
Si chiar de nu va fi sa fie unire, tot sunt bune discutiile intre biserici, ca sa se cunoasca credinciosii unii pe altii, si sa inceteze ura confesionala. Ca sa citez tot din parintele Cleopa:
"Este nevoie mai intai de multa rugaciune. Ca fara Dumnezeu nu putem face nimic (Ioan 15, 5). Intalnirile intre Biserici sunt bune, evanghelice, caci astfel crestinii se cunosc bine unii pe altii si inceteaza ura confesionala"
iulianm spune:
quote:
Originally posted by conchita
imi place mult cum se discuta acum, adica punctual.
Iuliana, si podetele ce sunt? refrene? :) serios acum, tu, ca si catolica (din cate am inteles), ai renunta la ceva esential din practica religioasa specifica de dragul unirii? la ce, in ce conditii?
Daca vorbesti de unirea cu ortodocsii, nu vad la ce sa renunt din practica religioasa. Tu ca ortodox ce mi-ai cere mie sa schimb sau sa renunt? Si discutam.
quote:
da, conchita, ai ghicit, UE e motivul principal, cel putin din punctul de vedere al Papei. La ultima intilnire a leaderilor religiosi privind unificarea (1 iulie 2004) s-a definit o noua cauza, aceea de a reconstientiza Europa asupra radacinilor ei crestine. Se crede ca prin unificare UE ar fi mai puternica si ar avea o influenata marita pe plan mondial.
http://pg.photos.yahoo.com/ph/iulia_nm/album?.dir=3315&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
conchita spune:
quote:
Originally posted by iulianm
Daca vorbesti de unirea cu ortodocsii, nu vad la ce sa renunt din practica religioasa. Tu ca ortodox ce mi-ai cere mie sa schimb sau sa renunt? Si discutam.
eu, ca om, nu ti-as cere sa renunti la nimic, n-am nici cel mai mic drept. din pacate, exista aceste diferente si s-au enumerat pe topic, ce facem cu ele? eu am recunoscut ca n-as schimba nimic din credinta mea, conjunctural, din interese extra-religioase cum sunt cele actuale legate de unire. idiosincraziile mele cele mai puternice sunt legate de ideea de Papa infailibil (nu de persoana Papei). fara revelatie si cuvant de la Dumnezeu, nu schimb nimic din ceea ce cred ca este cuvantul Sau.
quote:
da, conchita, ai ghicit, UE e motivul principal, cel putin din punctul de vedere al Papei. La ultima intilnire a leaderilor religiosi privind unificarea (1 iulie 2004) s-a definit o noua cauza, aceea de a reconstientiza Europa asupra radacinilor ei crestine. Se crede ca prin unificare UE ar fi mai puternica si ar avea o influenata marita pe plan mondial.
asta ma irita mult si imi mareste suspiciunea, pentru ca se incearca subordonarea credintei unor interese cezaresti, adica de putere pamanteasca. unirea s-ar face anti-ceva lumesc (US, China si Japonia in acest caz, sa inteleg?), nu intru Dumnezeu.
oare gandesc rigid?
Ortansa spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
.O intrebare pe care am dorit de mult sa o pun unui catolic,este de ce crediciosii obisnuiti nu sunt impartasiti si cu vin ,ci numai cu paine?Mie mi se pare ca se trece peste cuvantul Mantuitorului.Daca gresesc,te rog sa ma ierti.Multumesc.Doamne ajuta!
Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
ba da,noi ,in biserica romano-catolica Sf. Rita suntem impartasiti cu paine si vin,si sunt impartasiti si cei mici.
"ohh,maama!"(Johnny Bravo):-D
cataghe spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by cataghe
N-am spus niciodata asa ceva, durerea mea e ca exista o mare diferenta si ca ea nu e in favoarea ortodocsilor. Si mi se pare corect sa apar o diviziune crestina oprimata, cata vreme consider ca dreptatea e de parte ei.
parerea mea este ca dreptatea ii favorizeaza pe ortodocsi. tu o sa revii, spunand ca ba nu, si o tinem asa pana la judecata de apoi. repeta-ti intrebarea lui cocosila inainte sa mi-o recomanzi mie. eu nu luam apararea nimanui in discutia de fata, m-am marginit sa sesizez diferente si sa constat cata importanta le dau altii, dupa caz, cat conteaza aceste diferente, sa fac comparatii cu alte culturi si am intrebat de solutii practice. well, Cata, m-ai luat in ras de fiecare data. cu greco-catolicii, ti-am reamintit un fapt important din trecut ca sa il iei in considerare cand faci afirmatii despre rolul masonilor, pardon ca oricum nu conteaza, pasoptistilor pentru propasirea neamului. sau cand spui ca ortodoxia e vax albina crema puca. o fi pentru yako din nigeria, nu pentru romani. tu negi asta, dand-o pe bascalie si anecdota. perfect, e dreptul tau. dar atunci nu ma mai imbranci sa-ti dau dreptate daca tot ma consideri din civilizatie inferioara, de religie opresoare si mai stiu eu ce alte nazbatii. inainte sa le ia comunistii bisericile(asa cum le-au confiscat si daramat tuturor cultelor din ro), intamplator au fost eliberati cu transilvania cu tot in doua randuri cel putin de catre primitivii de ortodocsi din celelalte doua tari romane. ia exemplu de la pasoptisti, care au fost vital legati de fratii lor intru romanitate din tara romaneasca inainte sa incepi cu ierarhii si note la purtare, zau asa.
mi se pare mie, sau ne indepartam de tonul decent in aceasta discutie? si mie imi place caterinca si o practic, dar de data asta cred ca se comit prea multe ireverentiozitati. sunt morti comuni la mijloc, sunt stramosi de-acelasi neam, ce rost are clasamentul asta ca la fotbal in ce-i priveste?
Ana, sincer imi pare rau ca continui sa crezi ca te iau in ras, nici vorba de asa ceva. Probabil ca senzatia asta deriva din faptul ca ne exprimam in scris si nu direct, fata in fata - daca ne-am vorbi fata in fata sint sigura ca ai percepe faptul ca eu particip la discutie la modul foarte relaxat, imi face placere s-o fac, si probabil de aici mici ironii care iti dau tie impresia de caterinca. Te asigur insa ca nu sunt ironii muscatoare sau rautacioase, imi pare extrem de rau ca le simti astfel. Asta e stilul meu, vorbesc ca si cum as fi intre prieteni si nu trebuie sa imi iau o mie de precautii... As vrea sa iti pot promite ca o sa ma straduiesc sa imi schimb stilul, dar nu cred ca ar fi corect. Asa ca tot ce pot sa fac este sa te rog sa incerci sa imi privesti si tu postarile mult mai relaxat si sa te asigur ca scriu aici cu mare drag de voi toate (si cu drag cu totul special de tine, la care dupa cum stii tin in mod deosebit) chiar daca parerile noastre nu coincid.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
xenocid spune:
quote:
Cum te apuci tu sa combati ceva de care nu ai idee? E ca ateul care e impotriva bibliei, fara sa o fi citit.
Iulia aici se impune o mica precizare. Proportia ateilor care au citit biblia este mai mare decat cea a crestinilor care au facut acelasi lucru.
Voltaire de exemplu o recita cap-coada :)
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
irina.c. spune:
Ortansa,Iulia,multumesc pentru raspuns.
Claudia,eu imi doresc unirea crestinilor,dar nu facand compromisuri referitor la invtatura lasata de Cristos.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."