O singura biserica ? (2)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

--------------
pe mine ma revolta afirmatii de genul: "Cel mai bun organ de a canta lui Dumnezeu este gura si inima omului.
----------------------
Ce e fals aici, Catalina?

---------------------
La catolici se canta din orga; dar aceea este distractie si are nota de teatru. Nu ne ducem sa ne distram la biserica, caci orga te risipeste cu mintea in alta parte. Trebuie sa cant din inima mea" - iote asa zice parintele Cleopa, care probabil ca nu a auzit niciodata in viata cum suna o orga intr-o biserica de teama sa nu se spurce, si care uita ca la slujba ortodoxa numa' el canta din inima lui iar credinciosii tac chitic, pe cand la cea catolica credinciosii stiu fiecare cuvintel si participa activ. Bon, hai ca am deviat, da' nu m-am putut abtine.
---------------
Lasand la o parte malitiozitatea cu privire la parintele Cleopa, cum participa toti credinciosii catolici la slujba? Pun toti mana pe orga si canta? De unde stii tu ca toti stiu fiecare cuvintel?

Iar ce spui tu despre cat stiu ortodocii din slujba si cum participa, nu stiu de unde stii, ca e foarte diferit de ce vad eu ca se intampla duminica la slujba. Preotul canta foarte frumos. Dar nu singur, exista si cor. Iar la o mare parte din slujba, canta, cu voce inceata, si cei care mai stiu slujba, pe portiuni. Rugaciunile "Tatal Nostru", "Crezul" sunt spuse de catre cei mai multi, impreuna cu preotul.

----
Ana, faptul ca niste oameni au murit in puscarie pentru ca au refuzat sa se dezica de credinta lor nu este un discurs sforaitor
----
Biserica ortodoxa nu a trimis pe nimeni in puscarie. Comunistii da. Cati ortodocsi au fost intemnitati? Cati greco-catolici?

-----
exista o mare diferenta si ca ea nu e in favoarea ortodocsilor
-----
Catalina, care sunt criteriile de comparatie? Oricum, am constat ca ai o atitudine ostila fata de ortodoxie. Ma intreb de ce. Cat de bine ai incercat sa cunosti lumea ortodoxa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Dragele mele,

Sa stiti ca eu am deschis acest subiect ca sa discutam despre lucrurile astea care le avem in comun, cum si de cele care nu le avem in comun,sa aflu mai bine cum ne putem intelege in ciuda diferentelor, a diferentelor normale sa existe - zic eu!

In ceea ce ma priveste, eu IL caut pe Dumnezeu! Sunt pe pamant si IL caut pe pamant, dar stiu ca EL nu e pe pamant de gasit, mai ales daca L-as cauta numai pamanteste in ritualurile si canoanele randuite pentru trebuintele noastre trupesti nu ca sa ramanem exclusiv fidele lor,ci ca prin ele sa trecem "dincolo",in DUH, ca aici e numai locul unde incepe calea catre Dumnezeu si care sfarseste in cer undeva, nu stiu unde precis dar eu vreau sa aflu si sa ajung acolo !

Putin pe Dumnezeu L-am cunoscut, putin am inceput sa-L cunosc,iar cunoscandu-L pe EL m-am cunoscut mai bine si pe mine cine sunt si cum sunt, iar mai apoi cunoscandu-ma pe mine am ajuns sa "cunosc" cat de cat cum sunt si toate celelalte fapturi asemenea mie. Am aflat astfel ca sufletul omenesc are o capacitate anume, care difera de la om la om, pentru ca fiecare are numai o anume masura care o poate cuprinde in sufletul sau, multe altele ramanand in afara de sufletul propriu. Asa e normal sa fie, asa am fost create de Creatorul. Singur Dumnezeu este un "SUFLET MAXIM" ,ca El e Capabil pe toti si toate sa le cuprinda in Sine! Si asta e "normal", e Normal pentru EL, nu pentru mine. Eu am inteles ca nu-mi cere sa pot eu cat poate EL, ci sa fiu "asemenea Lui", dar la masura mea,dupa puterile mele. E normal ca sufletul meu sau al oricareia dintre voi sa iubeasca numai cele care le poate cuprinde, iar cele care sunt in afara "razei de acoperire a celulei individuale" sa nu le iubeasca, sa nu le poate iubi, DAR DE CE DE UNDE SE TERMINA IUBIREA INCEPE URA ? De ce ? E normal sa fie asa ? Asta vrea EL de la noi ? Asta ne-o cere ? Ce nu apartine de "specia" noastra trebuie starpit ? Asa e oare religia mea sau a oricareia dintre voi, indiferent care ar fi aia ? Ne asemanam oare atat de mult unele biserici cu altele si nici nu ne dam seama cat ne asemenem prin intoleranta sau chiar ura unora impotriva altora pe criterii religioase ? Nu noi? eu, Gandacelu, Casandra, Cataghe, Vikinga, Conchita, Sabina, Irina C., RA, Qsar si toate celelalte, nu noi oamenii alcatuim bisericile noastre in care ne-a lasat Cel de Sus sa ne inchinam cum putem cautandu-L?

Nu ne-ar fi noua de folos toleranta si ingaduinta fata de cei care sunt altfel decat noi in slujba si inchinare pe acest pamant? ca doar n-o trebui daca sunt toleranta nici sa fac eu ca alta din voi sau sa faca alta ca mine, ci doar trebuie sa ne ingaduim si sa fim impacate, trebuie doar sa izgonim din sufletele noastre ura, intolerenta religioasa, ca nu cere Dumnezeu nimanui sa-i iubim pe toti, ca stie ca nu e posibil asa ceva, ca EL ne-a facut in asa fel incat sa ne simtim micimea si sa-L cautam pana IL gasim si unindu-ne cu EL abia sa sporim si noi cat de cat, dar daca nu putem intr-o rugaciune sa ne unim noi ca membrii a bisericilor crestine care sunt diferite doar prin ritualuri, sa mai speram la o unire cu Dumnezeu? mai are vreun rost? Nu se poate oare ca acolo unde e granita sufletului meu sau al tau, acolo unde mi se sfarseste lumina mea si nu mai vad eu cu ochii sufletului, sa admit ca poate n-o fi chiar intuneric total? Nu s-o putea oare ca acolo unde mi se epuizeaza mie iubirea sa nu inceapa ura, ci sa las acolo un "loc de buna ziua", ca doar si locul ala strain mie imi apartine cumva, chiar daca nu calc in el niciodata, pentru ca apartine si acela ca si acesta in care sunt tot Aceluias Parinte Ceresc, iar eu vreau sa fiu o fica a Lui si sa nu "ucid" (cu o vorba sau prin orice fapta) pe vreo alta fica a Lui sau fiu al Lui necunoscuti mie, pusi de EL in alte biserici decat a mea, ca daca fac asta nu mai am vreo nadajde sa mai ajung cu adevarat o fica a Sa primita in Rai!

V-am scris cu toata sinceritatea si din toata inima,de asta am deschis discutia asta,ca sa ma explorez pe mine si sa vad care e limita mea si a voastra, cat de bine ne putem intelege si cum ne-am putea uni chiar daca apartinem de biserici separate de istorie, de politica, geografie, limba, obiceiuri .... de invataturi chiar! Nu pot sa spun ca sunt pe deplin multumita de ce am aflat cu discutia asta, dar mi-ar placea sa continuam si sa vedem pe mai departe ce e de facut, daca mai are vreun rost sa ne intindem mana una alteia in ciuda diferentelor sau sa ne vedem fiecare de treburile noastre, ca nu ne putem uni cu nici un chip daca facem parte, vezi Doamne!, din biserici crestine (de-ale lui Hristos sau Cristos sau Crist) di-fe-ri-te ! ! ! !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Elena

Originally posted by irina.c.
quote:

De ce trist?

Trist e,pentru mine cel putin, ca din cauza lipsei de toleranta si a incapacitatii de a accepta ca si alte cai sunt la fel de drepte pe acest pamant atita timp cat tot la Domnul in cer si tot la mantuire duc , sufletele isi nimicesc vesnicia din Rai cand cu trupul se gatuie unele pe altele...ai dreptate,n-am spus bine "trist", e chiar FOARTE FOARTE FOAAARTE TRIST!!
quote:
Sa nu cautam invatatori care sa ne gadile urechile cu predici care ne satisfac pe noi si firea noastra egoista,ci sa ascultam pe cei care spun adevarul,oricat ar fi de dureros.Hristos ne-a avertizat asupra invatatorilor mincinosi,deci sa fim treji si sa veghem,sa nu cadem in ispita.Stim ca pe calea mantuirii merg putini,fiindca ea este ingusta;putini vor fi mantuiti,desi Dumnezeu isi doreste ca toti sa fie mantuiti si la cunostinta adevarului sa vina.Eu cred ca cel mai bine este sa isi cerceteze fiecare calea pe care merge si sa nu ne mai framantam in legatura cu altii,ca Domnul are grija de fiecare.Imi vine in minte intamplarea din Scriptura,incare Petru Il intreaba pe Hristos,referitor la Apostolul Ioan:"Doamne,dar cu acesta ce se va intampla?".Si Domnul ii raspunde:"Daca voiesc ca acesta sa ramana pana voi veni,ce ai tu?tu urmeaza Mie."
Irina draga, sa stii ca eu imi cercetez cu atentie calea pe care merg si pe Domnul incerc sa iL urmez prin tot ceea ce fac, spun si gandesc, chiar daca acum inchinarea, multumirile si lauda Lui i le aduc in alta biserica decat cea ortodoxa ....in rest, da, ai dreptate, "mea culpa" ! e vina mea ca am indraznit sa deschid asa un subiect destabilizator si ca am indraznit sa fac asemenea propuneri indecente si eretice, ca toti credinciosii crestini sa se uneasca in acelasi Duh indiferent ca-si fac cu mana trupeasca dreapta sau stanga semnul crucii - sau chiar cu limba in cerul gurii,ca astia sunt considerati cei mai subversivi dintre toti!!!, ca toti credinciosii crestini sa se roage impreuna Aceluias Tata ceresc in impacare,dupa voia Lui exprimata CLAR in Biblie, indiferent de biserica din care fac parte, indiferent daca e zidita cu caramizi sau BCA, daca e orientata dupa un punct cardinal pamantesc sau dupa altul, daca inchinatorii tin o anume randuiala cu trupul diferita de a altora! (ca si cum trupurile n-ar fi normal sa fie diferite, ca si cum nu de CEL CARUIA vrem unele suflete sa ne inchinam IN DUH ! nu ar fi chiar CEL RESPONSABIL ca suntem creati atat de diferiti trupeste chiar gemeni de ne nastem!
Draga Elena,eu apreciez intentiile tale bune si sunt sigura ca Il iubesti pe Dumnezeu si cauti sa te asemeni cu El.Dar,din pacate pozitiile noastre sunt diferite si din pacate ireconciliabile,oricat ne-am iubi noi una pe alta.Referitor la voia Tatalui exprimata CLAR in BIBLIE,din pacate nu este asa de clar pe cat ti se pare tie,ca daca ar fi asa clara Scriptura,nu ar exista protestanti si neoprotestanti divizati in mii si mii de denomonitatiuni,care inca nu au cazut de acord privitor la ce spune Biblia despre un subiect sau altul.Biblia este o carte care este izvorata din Traditia Bisericii,nu a cazut din cer direct.SOLA SCRIPTURA este o inventie protestanta de data recenta.Pana la aparitia lui Luther milioane de oameni s-au mantuit pe calea lasata de Hristos,adica prin Biserica,care este Stalpul si Temelia Adevarului,dar s-a gasit Luther sa spuna ca milioanele de crestini dinaintea lui habar n-au avut ce este crestinismul de fapt.Mei,mei,mei,cum ii inseala Satana pe unii!Luther s-a dezis de Papa,dar in loc sa se intoarca spre Biserica Adevarata,a facut din fiecare credicios un mic Papa,care este infailibil in judecarea Scripturii.Ha,ha,ce ironie...daca n-ar fi de plans,ar fi de ras...
Amanuntele sunt importante,ca daca n-ar fi,nu s-ar povesti!Conteaza cum te inchini,conteaza unde te inchini,conteaza daca te impartasesti cu Hristos sau nu,conteaza Tainele lui Hristos.Noi suntem o unitate duh-trup,ne exprimam prin intermediul materiei,vrem nu vrem.Conteaza si cinstirea icoanelor,si cultul Sfintilor,al Maicii Domnului,toate aceste "mici" amanunte conteaza.Protestantii si neoprotestantii sunt rupti de Traditia si invatatura de secole a Bisericii.Eu stiu ca esti bine intentionata si il iubesti pe Dumnezeu,de aceea,iti spun cu toata dragostea,ca nu te afli pe drumul cel bun,daca te lepezi de marturisirea de credinta a Bisericii,formulata de Sfintii Parinti la cele 7 Sinoade Ecumenice.Daca doresti sa mai discutam,putem sa o facem pe pm.Doamne ajuta!Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Biserica ortodoxa nu isi invrajbeste credinciosii contra nimanui,ci sustine adevarul dat noua de Hristos,de Apostoli,de Sfintii Parinti,si anume ca Biserica lui Hristos este acolo unde sunt Tainele,unde este Trupul si Sangele lui Hristos.Fara impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos nimeni nu va vedea pe Dumnezeu.Toata alcatuirea Bisericii,adica Sfinte Taine,Sfintele Slujbe,Ierurgii,etc. sunt pentru mantuirea omului.Fara ele este putin posibil sa te mantuiesti.Legitimitatea ortodoxiei este data de Hristos,nu are nevoie de recunoastere din alta parte.Biserica spune adevarul nu fiindca are ceva cu diversele denominatiuni crestine,ci din iubire de oameni,ca ei sa nu stea departe de Hristos.Nu din rautate sau interese meschine se predica adevarul lui Hristos,ci din dragoste pentru om.Cine doreste sa auda,va auzi.

...............
Cataghe a scris:
pe mine ma revolta afirmatii de genul: "Cel mai bun organ de a canta lui Dumnezeu este gura si inima omului. Asa este in Biserica Rasaritului. La catolici se canta din orga; dar aceea este distractie si are nota de teatru. Nu ne ducem sa ne distram la biserica, caci orga te risipeste cu mintea in alta parte. Trebuie sa cant din inima mea" - iote asa zice parintele Cleopa, care probabil ca nu a auzit niciodata in viata cum suna o orga intr-o biserica de teama sa nu se spurce, si care uita ca la slujba ortodoxa numa' el canta din inima lui iar credinciosii tac chitic, pe cand la cea catolica credinciosii stiu fiecare cuvintel si participa activ. Bon, hai ca am deviat, da' nu m-am putut abtine.
.............................

Pai, dragilor, cu afirmatii d-astea, care continuu pledeaza nu pentru unitate, ci pentru convertirea ratacitilor de catolici, protestanti si neo-protestanti la ortodoxie, ca doar asta-i calea dreapta [felicitari irina.c pentru detinerea adevarului absolut in ceea ce priveste credinta si mintuirea] nu se face unire. Ideile astea denota o ingustime a mintii si bigotism. O totala lipsa de toleranta si respect pentru aproapele care gindeste altfel.
Altfel-ul asta care se traduce arareori prin diferit, de cele mai multe ori prin inferior, mai putin bun, neadevarat, samd (si cu cit te departezi de orasele mari, intrind in tirgurile provinciei si apoi la sate, cu atit mai mult acest altfel capata o conotatie negativa).

Cita toleranta exista si cita deschidere din partea Bisericii Ortodoxe la mina intinsa de restul crestinilor care doresc unificare, se vede din reactia avuta de grupul ortodox in WWC (World Council of Churches, formatiune creata in 1948 avind ca scop unificarea bisericilor crestine din intreaga lume) incepind din 1991, care a generat criza ortodoxa.

Iar afirmatiile parintelui Cleopa nu sint triste, sint deosebit de grave venind din partea unui reprezentant al Bisericii Ortodoxe care se refera cu dispret si totala lipsa de consideratie la adresa practicilor din Biserica Catolica (in afara faptului ca e putin mai mult pe dinafara, orga sustinind corul si armata de credinciosi care participa la slujba, ca sa nu mai vorbim de faptul ca la teatru nu ai orga!).
Nu m-am gindit niciodata ca ascultind Bach, Mozart, Beethoven si tot barocul reprezinta distractie, pentru mine intotdeauna a fost o experienta spirituala. [/size=1]

http://pg.photos.yahoo.com/ph/iulia_nm/album?.dir=3315&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by cataghe
N-am spus niciodata asa ceva, durerea mea e ca exista o mare diferenta si ca ea nu e in favoarea ortodocsilor. Si mi se pare corect sa apar o diviziune crestina oprimata, cata vreme consider ca dreptatea e de parte ei.

parerea mea este ca dreptatea ii favorizeaza pe ortodocsi. tu o sa revii, spunand ca ba nu, si o tinem asa pana la judecata de apoi. repeta-ti intrebarea lui cocosila inainte sa mi-o recomanzi mie. eu nu luam apararea nimanui in discutia de fata, m-am marginit sa sesizez diferente si sa constat cata importanta le dau altii, dupa caz, cat conteaza aceste diferente, sa fac comparatii cu alte culturi si am intrebat de solutii practice. well, Cata, m-ai luat in ras de fiecare data. cu greco-catolicii, ti-am reamintit un fapt important din trecut ca sa il iei in considerare cand faci afirmatii despre rolul masonilor, pardon ca oricum nu conteaza, pasoptistilor pentru propasirea neamului. sau cand spui ca ortodoxia e vax albina crema puca. o fi pentru yako din nigeria, nu pentru romani. tu negi asta, dand-o pe bascalie si anecdota. perfect, e dreptul tau. dar atunci nu ma mai imbranci sa-ti dau dreptate daca tot ma consideri din civilizatie inferioara, de religie opresoare si mai stiu eu ce alte nazbatii. inainte sa le ia comunistii bisericile(asa cum le-au confiscat si daramat tuturor cultelor din ro), intamplator au fost eliberati cu transilvania cu tot in doua randuri cel putin de catre primitivii de ortodocsi din celelalte doua tari romane. ia exemplu de la pasoptisti, care au fost vital legati de fratii lor intru romanitate din tara romaneasca inainte sa incepi cu ierarhii si note la purtare, zau asa.

mi se pare mie, sau ne indepartam de tonul decent in aceasta discutie? si mie imi place caterinca si o practic, dar de data asta cred ca se comit prea multe ireverentiozitati. sunt morti comuni la mijloc, sunt stramosi de-acelasi neam, ce rost are clasamentul asta ca la fotbal in ce-i priveste?

-----------------------
Nu exista libertate in ignoranta. (manual american)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by casandra

--------------
Lasand la o parte malitiozitatea cu privire la parintele Cleopa, cum participa toti credinciosii la slujba? Pun toti mana pe orga si canta? De unde stii tu ca toti stiu fiecare cuvintel?

Uite, iti raspund eu: stiu, bineinteles ca stiu, altfel nu au cum participa la slujba, care este interactiva.

quote:

Biserica ortodoxa nu a trimis pe nimeni in puscarie. Comunistii da. Cati ortodocsi au fost intemnitati? Cati greco-catolici?

Oho, aici te contrazic. Referitor la perioada 1945-1989, ar fi bine sa se ia exemplu de la nemti. Biserica Ortodoxa a facut pact cu regimul comunist, s-a uitat asa de repede? Eu tin minte si acum cum Europa Libera difuza la ore de max audienta listele cu preotii ortodocsi detasati in Occident care erau informatori ai Securitatii, si care trimeteau informatii obtinute in calitate de pastori ai parohiei sau de duhovnici. Informatii pe baza carora se chinuiau familiile ramase in tara. Asta tot in numele dreptei credinte se intimpla?

http://pg.photos.yahoo.com/ph/iulia_nm/album?.dir=3315&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by iulianm
Pai, dragilor, cu afirmatii d-astea, care continuu pledeaza nu pentru unitate, ci pentru convertirea ratacitilor de catolici, protestanti si neo-protestanti la ortodoxie, ca doar asta-i calea dreapta [felicitari irina.c pentru detinerea adevarului absolut in ceea ce priveste credinta si mintuirea] nu se face unire. Ideile astea denota o ingustime a mintii si bigotism. O totala lipsa de toleranta si respect pentru aproapele care gindeste altfel.

Iuliana, sunt in mare confuzie. deci daca Irina isi afirma credinta, spunand ca e singura cale, comite bigotisme? asa, hai sa negam dreptul oricui sa spuna "eu sunt eu si am tot dreptul sa fiu asa cum sunt, caci asa consider eu ca e cel mai bine pentru mine". inseamna ca un musulman e bigot cand spune ca pentru el Allah e calea? sau Buddha la altii? imi face impresia ca tu confunzi credinta cu politica si vrei ca si Crezul sa sune politically corect. mi se pare ca incurci referintele pentru doua domenii total diferite. in religie nu exista democratie, de genul "si dumnezeul tau e calea, si al meu". cam asa ceva zicea si Cata acum nu stiu cat timp, ca toti au dreptate. Irina este in tot dreptul ei sa isi afirme credinta public si nimeni nu are dreptul (legal si moral) sa o opreasca sau sa se simta lezat.

mama, ce se ascut sabiile impotriva ortodoxiei...daca e asa neimportanta si primitiva si vai steaua ei de religie, ma intreb cum de va merita efortul, chiar si sa o contestati cu asa acerbie?

-----------------------

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by iulianm
[
.............................

Altfel-ul asta care se traduce arareori prin diferit, de cele mai multe ori prin inferior, mai putin bun, neadevarat, samd (si cu cit te departezi de orasele mari, intrind in tirgurile provinciei si apoi la sate, cu atit mai mult acest altfel capata o conotatie negativa).Cita toleranta exista si cita deschidere din partea Bisericii Ortodoxe la mina intinsa de restul crestinilor care doresc unificare, se vede din reactia avuta de grupul ortodox in WWC (World Council of Churches, formatiune creata in 1948 avind ca scop unificarea bisericilor crestine din intreaga lume) incepind din 1991, care a generat criza ortodoxa. Iar afirmatiile parintelui Cleopa nu sint triste, sint deosebit de grave venind din partea unui reprezentant al Bisericii Ortodoxe care se refera cu dispret si totala lipsa de consideratie la adresa practicilor din Biserica Catolica (in afara faptului ca e putin mai mult pe dinafara, orga sustinind corul si armata de credinciosi care participa la slujba, ca sa nu mai vorbim de faptul ca la teatru nu ai orga!).
Nu m-am gindit niciodata ca ascultind Bach, Mozart, Beethoven si tot barocul reprezinta distractie, pentru mine intotdeauna a fost o experienta spirituala. http://pg.photos.yahoo.com/ph/iulia_nm/album?.dir=3315&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
[/quote]Draga Iulianm,muzica clasica este ceva bun pentru suflet,dar nu suficienta,ca nu Bach si Mozart ne mantuiesc pe noi,ci Hristos.Sufletul are nevoie sa-l cunoasca pe Hristos si sa se uneasca cu El,fiindca acesta este scopul pentru care a fost creat.
Probabil ca nu cunosti acest aspect,dar ecumenismul este considerat de multi dintre ortodocsi o erezie.O sa caut amanunte,adevarul este ca nu m-a interesat foarte mult acest subiect.Din cate imi amintesc eu (te rog sa ma corectezi daca gresesc)Biserica Ortodoxa s-a retras din WCC,tocmai pentru ca noi nu putem renunta la invatatura lui Hristos.Noi nu dorim unirea cu pretul sacrificarii Adevarului transmis de Hristos.Zi-i intoleranta,fundamentalism,dispret,zi-i cum doresti.Dar daca ai patrunde in viata Bisericii,daca ai trai ortodoxia,ai vedea ca ceea ce spune parintele Cleopa(Dumnezeu sa ne mantuiasca pentru rugaciunile lui!)este de un perfect bun simt.Citeste te rog Sfanta Scriptura si ai sa vezi ca primul fundamentalist si intolerant din lume este Hristos!Ce ne spune El:"Eu sunt Calea ,Adevarul si Viata!NIMENI NU VINE LA TATAL DECAT PRIN MINE!!!!"Na,ca picara dintr-o data caile musulmanilor,budistilor,etc..Mei,ce intolernta,auzi,numai crestinismul sustine ca detine Adevarul...Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by conchita
Iuliana, sunt in mare confuzie. deci daca Irina isi afirma credinta, spunand ca e singura cale, comite bigotisme? asa, hai sa negam dreptul oricui sa spuna "eu sunt eu si am tot dreptul sa fiu asa cum sunt, caci asa consider eu ca e cel mai bine pentru mine". inseamna ca un musulman e bigot cand spune ca pentru el Allah e calea? sau Buddha la altii? imi face impresia ca tu confunzi credinta cu politica si vrei ca si Crezul sa sune politically corect. mi se pare ca incurci referintele pentru doua domenii total diferite. in religie nu exista democratie, de genul "si dumnezeul tau e calea, si al meu". cam asa ceva zicea si Cata acum nu stiu cat timp, ca toti au dreptate. Irina este in tot dreptul ei sa isi afirme credinta public si nimeni nu are dreptul (legal si moral) sa o opreasca sau sa se simta lezat.

ntz, ntz, conchita, nu e vorba ca isi afirma credinta, ci de modul cum o face. Reciteste-i mesajele, detasat, si vezi ca ortodoxia e singura credinta, restul fiind rataciri. Pai ratacitii astia tot in Dumnezeu cred, tot un Christos au. Nu e acelasi? Pe mine refuzul asta ma deranjeaza si m-a deranjat intotdeauna. "Nu, al meu e mai bun, a mea e Biserica adevarata, eu vad calea dreapta".

Irina are dreptul sa-si afirme credinta, iar altii au dreptul sa se simta lezati atunci cind ea discrediteaza credinta lor.

Si inca ceva, topicul asta a fost creat de Elena () si trateaza ideea de unitate crestina, cit de dorita e unificarea bisericilor si cit de indepartata infaptuirea ei. Daca ma gindeam o clipa ca subiectul discutiei e suprematia Bisericii Ortodoxe, nici nu intram sa citesc, darmite sa scriu.

Mergi la inceput

Iuliana, am citit si recitit si raman la aceeasi parere, ca Irina si-a afirmat credinta-indreptatita afirmare-, care conform invataturii biblice si a sfintilor parinti, e singura valida. nu vad ce ti se pare anormal in asta. te deranjeaza explicitul, dar nu implicitul? eu, daca ma declar ortodoxa, e clar ca implicit sugerez ca asta este singura cale valabila de mantuire. numai ca nu o spun. dar asta se subintelege. Irina a spus-o si are tot dreptul sa o faca, asa cum altcineva din alta credinta ar ridica osanale catre Unul si Singurul...sau mai multor zei la politeisti, in numele unicei si singurei credinte x. toleranta inseamna sa stai cuminte in banca ta si sa nu dai cu pietre cand cineva de alte convingeri si le exprima public. poti sa ii contra-argumentezi, nu sa-l arestezi pentru asta.

poate ar trebui sa ne definim asteptarile daca vrem sa continuam discutia constructiv. ce asteapta unii de la altii in vederea unificarii? si sa luam raspunsurile ca instrumente de lucru, nu ca afront personal. desigur, daca vreti, nu ca am eu obsesia asta a concretului, neaparat. :))

-----------------------

Mergi la inceput