O singura biserica ? (2)
Raspunsuri - Pagina 18
gandacelu spune:
irina, despre cum sufla harul in afara Bisericii si pentru pacatosi - exemple ar fi cu duiumul - hai sa ne oprim la unul - parintele savatie
pentru cine nu stie, pr. savatie (un preot f tanar, de 28 de ani, fost mare pacatos, fost mare poet, actual ieromonah;) era intr-un bar cu prietenii la o betie oarecare... cand l-a "lovit" harul - nu era in "Biserica", avusese o educatie atee, deci nu avea "antecedente"
atunci L-a vazut pe Dzeu (a cazut intr-o stare intre viata si moarte, dar nu stiu daca povesteste mai mult decat atat, eu atat imi amintesc, evident pr. o povesteste mult mai plastic si mai detaliat)
iaca si convertirea unui (mare) pacatos!
(cei care is gata sa sara ca am combatut viziunile cu 2 pagini in urma, le spun ca asa e, numai ca parintele nu era atunci in Biserica, adica intr-un sistem de norme, ca sa il putem judeca dupa acele norme, k?;) si nu inseamna ca nu exista si viziuni adevarate, nu doar inselaciuni, da?)
si daca tot am povestit asta, hai sa vorbim si de un Sfant, unul mai cunoscut, ca sa nu mai fie dubii:) - unul care imi este foarte drag, imi este chiar patron al casniciei - Sf. Siluan Athonitul
irina, iti aduci aminte cand a avut revelatia dumnezeirii?
la o masa cu colegii din armata, beau, mancau, si el, deodata s-a oprit si a zis:
-in timpul asta cat noi petrecem, la Athos calugarii se roaga!
si s-a dus la Athos;)
mai as putea da un exemplu si anume pe al meu dar ma abtin
tot ce mai vreau sa spun este ca harul nu e ceva imaterial (in Biblie e descris ca un vuiet de ape) - adica se simte la modul cel mai concret cand te "loveste" - e diferit de o revelatie...
din pacate, se intampla rar si nu are legatura cu eforturile noastre de nici un fel, tine de mila lui Dzeu:)
ps: daca ai vreme, povesteste tu viata cuvioasei Maria Egipteanca!
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by she_wolf
parca am inteles ca si atunci (inainte de schizma) exista primatul papal.
nu era "primat" papal, era doar papa, primus inter pares
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
lily spune:
Nu am parcurs tot ce s-a scris din lipsa timpului, insa discutia mi s-a parut deosbit de interesanta, cu multe detalii istorice pe care cu mult efort le afli in alta parte-din carti sau din discutii teologice.
Din pacate in ziua de azi, omul 'modern' sa ii spun asa este superficial, preia ‘din zbor’ anumite aspecte si le considera litera de lege, pina la moarte. Nu are timp, dispozitie, chef etc sa mearga la esenta , la radacina lucrurilor. Poate ca intrebarea :”Cum de Biserica lui Hristos amintita de toate cultele crestine a ajuns atit de dezbinata?” atinge niste puncte nevralgice, pe care nu le poti discuta liber, deschis, cu inima usoara? Sau :”cum pot oamenii care Il marturisesc pe Iisus Hristos sa devina atit de rautaciosi, de rauvoitori, de insenibili cu altii care vor sa afle mai mult, cauta adevarul, inseteaza dupa el??
Ma gindesc la Biserica ortodoxa din care la inceputul subiectului spuneam ca am iesti, timid in lume. Cite persoane de rit/cult ortodox merg duminica la alta biserica, singuri, cu familiie , cu prieteni si se roaga sincer, cu drag, alaturi de alti crestini-catolici, protestanti, baptisti , adventisti s.a si fara sa spune de ei ca sint ‘secta/rataciti/necrestini etc’? Citi refuza orice dialog cu alti crestini pe motiv ca nu au nu stiu ce ‘revelatie data acum n ani’ sustinind ca singuri crestini sint ei? Desi au aparut schisme si biserica s-a divizat, daca singura continuatoare e cea ortodoxa-adica drept credincioasa, care pastreaza neschimbate toate traditiile ,cu celalte culte cum ramine?
Din mersul meu in atitea locuri, am observat cu tristete ca de multe ori stiinta multa, cunostintele savante ii fac pe oameni atotsuficienti, incapabili sa accepte ca adevarul este o persoana –Isus, iar noi trebuie sa ii acceptam cu dragoste pe ceilalti oameni-indiferent de religie, deoarece asa ne indeamna El, deoarece si El ne accepta pe noi, se apleaca asupra noastra in nevoi, ne daruieste atita har, incit si noi trebuie sa daruim altora din el.
Se considera in biserici ca ‘a-ti iubi aproapele ca pe tine insuti ‘ se refera la grupul din care (deja) faci parte, o limita pusa artificial intre oameni-biserici , prilej cu care sint incurajate prejudecatile.
Daca ajung sa imi i-au anumite informatii-literare, istorice ,medicale, teologice etc de pe internet, inseamna ca nu sint demn de crezare? Sau ca Dumnezeu nu ma accepta deaorece nu am biblioteci pline de tratate si tomuri grele, groase si pretioase ca valoare ?
Banti
"Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc" - Andre Malraux
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by lily
Daca ajung sa imi i-au anumite informatii-literare, istorice ,medicale, teologice etc de pe internet, inseamna ca nu sint demn de crezare? Sau ca Dumnezeu nu ma accepta deaorece nu am biblioteci pline de tratate si tomuri grele, groase si pretioase ca valoare ?
daca la mine te referi, cu siguranta e o neintelegere, nu am zis si nu am gandit niciodata asa ceva!
Doamne fereste!
:))
ma refeream ca nu e suficient sa iei infoormatiile alea, trebuie sa le mai si intelegi! sau, mai bine zis, ca sa le intelegi (nu tu;) trebuie sa le mai pui si in practica!
pup
she_wolf spune:
quote:Aoleu, asa este, am incurcat borcanele!
Originally posted by gandaceluquote:nu era "primat" papal, era doar papa, primus inter pares
Originally posted by she_wolf
parca am inteles ca si atunci (inainte de schizma) exista primatul papal.
Apropos de pr. Savatie, ziceai mai devreme ca si-ar fi inchis site-urile (ca argument in ideea ca nu-si au rostul astfel de discutii pe net; ma bucur ca te-ai razgandit intrucatva ). Eu am un link dat chiar de tine pe un topic mai vechi si vad ca inca functioneaza. Sau asta este singurul ramas sau iar am inteles ceva gresit. Cred ca trebuie sa beau mai multa cafea.
Casandra, merci pentru raspuns, asa am facut si eu, le-am pus in acelasi loc, dar am avut mari retineri si nu stiam sigur daca a fost ok.
Claudia si Cristi (16.12.2002)
qsar spune:
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=44117" target="_blank">O singura biserica? (3)