Postul Mare

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

fetele, vroiam sa stiu.Daca am inceput postul abia luni...am voie sa mananc acum peste? Sau chiar trebuie?
ufff, nu ma pricep deloc.Si e dezlegare si la ulei?

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

La noi, se face slujba de Maslu in seara aceasta si as vrea sa merg si eu, sa ma rog pentru baietelul meu. Trebuie sa iau si copilul cu mine sau e suficient sa ma duc doar eu? Stiti cumva cat dureaza slujba? Ce trebuie sa am la mine?
Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Sabina, eu cred ca ai voie sa mananci peste, din moment ce e dezlegare la peste. Dar nu e obligatoriu, daca nu iti place sau nu vrei! Iar despre ulei, din cate stiu eu Postul Mare e mai restrictiv si este fara ulei, dar mai mult calugarii tin post asa. Noi nu prea reusim sa mancam total fara ulei (cel putin eu)...nu stiu restul fetelor.

Casandra, daca vrei sa te rogi pentru baietelul tau eu cred ca ar fi bine sa fie si el la Maslu, daca este posibil si are rabdare sa stea. Dar nu neaparat. Aici unde merg eu in Brasov, slujba tine peste 2 ore, dar la alte biserici cam 1 ora, depinde. Lumea duce la Maslu ulei si/sau faina, care se sfintesc in timpul slujbei si se iau de catre cel aflat in suferinta trupeasca sau sufleteasca. Eu de exemplu am mers pur si simplu la slujba, fara sa duc faina sau ulei. Mie imi face foarte bine slujba Sf. Maslu.

Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Cum se iau? Se folosesc la mancare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

quote:
Originally posted by casandra

Cum se iau? Se folosesc la mancare?

Da, se pun in mancare. Daca ai ocazia, intreaba te rog si un preot ca sa vedem cum trebuie facut bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daro26 spune:

Buna, fetelor! Post cu folos! Am citit fuguta cam toate mesajele voastre, ma bucur ca ati deschis subiectul.

Gandacel , citeam ce i-ai scris Irinei despre Filocalie si am realizai (pentru a cata oara)ce lenesa sunt ! Desi le am pe toate n-am citit nici una, doar le-am mai rasfoit cateodata.

Va recomand si eu o carte de citit in Post si nu numai, "Terapia Bolilor Spirituale" de Jean Claude Larchet (scriitor francez ortodox), care are multe citate din Filocalii si e organizata foarte bine. Prezinta bolile spirituale: lenea, mania,frica, mandria etc... si vindecarea lor prin orientarea catre Dumnezeu a intregii noastre fiinte. Recunosc ca n-am citit-o cap-coada (desi mi-a recomandat-o chiar parintele meu, deci e un fel de canon), dar imi prinde bine s-o rasfoiesc si sa citesc ce ma "doare" mai tare... (e cam scumpa intr-adevar si nu stiu daca se mai gaseste, eu am luat-o acum vreo trei ani).
Nu prea pot sa stau mult pe net, dar mai "vin" pe subiect!
Va imbratisez si va urez toate cele bune!
Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Sabina mai ai timp pana diseara sa "bagi" niste peste ,ca azi pestele e de post.Eu am luat un kil de crap din piata si l-am prajit.Imi place grozav pestele.
Casandra cred ca deja esti la Maslu,dar poate e bun raspunsul meu pentru alta data.Poti sa te duci numai tu,fiindca slujba Maslului tine destul de mult,cam doua ore.Poti sa iei la tine un lucrusor al copilasului,ca parintele sa-l unga cu untdelemn sfintit.Sa ai un pomelnic pe care sa-l dai preotului.Nu e neaparat sa duci faina si ulei,doar daca vrei asta in mod special.Cu faina de la maslu se fac painite care se dau dimineata celor pentru care s-a facut maslul,iar uleiul se arde in candela sau se ung bolnavii cu el.Cand mergi la maslu e bine sa fii spovedita si sa tii post(macar in ziua aceea).
[blueRoxana][/blue] cartea de care spui se mai gaseste,am vazut-o eu chiar ieri,din cate stiu e cam 5 sute de mii ,dar ,intradevar,se merita.Post usor in continuare!Doamne ajuta!Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Noi postim cu ulei,stiu ca fara ulei postesc in general calugarii.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

dragele mele, am reusit sa tin de-acuma o saptamana de post, ma simt f bine.
Insa nu vreau sa mai aman deloc spoveditu...ce stiti de schitul Darvari?
Si la Antim...e program de spovedanie sau te poti duce oricand?
Ca la Rusa era cu program, iar pr Vasile vine pe 31.
si e adevarat ca daca iti schimbi duhovnicu e pacat mare?
mai, nimic nu stiu.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

sabina, nu e pacat sa iti schimbi duhovnicul (depinde de ce o faci, unii o fac ca sa poata relua vechile pacate fara a fi certati pentru "repetitie":))

si apoi, nu inseamna ca daca te spovedesti o data, acel preot iti e si duhovnic, la duhovnic poti ajunge dupa ce te spovedesti la multi parinti, duhovnicul se cauta "cu lacrimi", cum se spune

dar e adevarat ca il poti gasi si din prima:)

PASTE FERICIT fetelor catolice! (elena, adela) - m-am gandit la voi si nu am avut cum sa va scriu, dar m-am gandit la voi zilele astea

Doamne ajuta!

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput