Persoana fizica autorizata (pfa)?!

Persoana fizica autorizata (pfa)?! | Autor: melinav

Link direct la acest mesaj

Ce inseamna sa lucrezi ca persoana fizica autorizata?
Firma la care lucrez ne propune sa devenim pfa. Ce avantaje sau dezavantaje as avea astfel?

Ce spune legea despre acest statut?

Melina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alexa121 spune:

Cadrul legal este stabilit de Legea nr. 507 din 12 iulie 2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice si de Hotararea de Guvern nr. 58 din 23 ianuarie 2003 prin care se aproba normele metodologice ale acestei legi. Persoanele fizice pot fi autorizate sa desfasoare activitati independente sau in cadrul asociatiilor familiale. Asociatia familiala poate fi infiintata la initiativa unei persoane fizice si se constituie din membrii familiei acesteia care locuiesc in aceeasi localitate. Legea nu se aplica in cazul persoanelor care practica profesii reglementate de legi speciale (arhitect, avocat, cadru didactic, consultant fiscal, expert contabil, farmacist, medic, notar, traducator etc.)
Pentru a desfasura o activitate economica in mod independent sau pentru a infiinta o asociatie familiala trebuie sa soliciti o autorizatie de la primaria in raza careia ai domiciliul. Legea prevede ca aceasta cerere sa se solutioneze in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii.
Dosarul cu actele necesare trebuie sa cuprinda:
o cerere-tip (in cazul unei asociatii familiale aceasta trebuie sa fie semnata de toti membrii asociatiei);
cazier judiciar;
copii de pe actele de identitate;
certificat medical pentru persoana fizica, respectiv pentru membrii asociatiei
familiale, care sa ateste ca aceasta/acestia sunt apti sa desfasoare activitatea respectiva;
documente care atesta calificarea profesionala;
copii de pe documentele care atesta dreptul de folosinta al persoanei fizice/membrilor asociatiei familiale asupra spatiului/spatiilor in care se vor desfasura aceste activitati;
dupa caz, declaratii pe propria raspundere, autorizatii speciale, acorduri si avize necesare desfasurarii activitatilor pentru care se solicita autorizarea (sanitare, sanitar-veterinare, protectia muncii, protectia mediului, prevenirea si stingerea incendiilor) sau documentele necesare pentru obtinerea lor;
cerere de inregistrare in Registrul comertului si la organele fiscale teritoriale.
Calificarea profesionala poate fi dovedita, dupa caz, prin urmatoarele documente:
diploma sau certificat de absolvire a unei institutii de invatamant profesional,
preuniversitar sau universitar in specialitatea pentru care se solicita autorizarea;
certificat de absolvire a unei forme de pregatire profesionala;
certificat de competenta profesionala;
carte de mestesug;
alte acte doveditoare care atesta pregatirea profesionala.
Obiectul de activitate este mentionat obligatoriu in autorizatie, conform clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN. Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatiile familiale au dreptul la o singura autorizatie si sa desfasoare numai activitatile pentru care sunt autorizate, pentru alte activitati care nu sunt prevazute autorizatia trebuie completata.
Dupa obtinerea autorizatiei, persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale trebuie sa se inregistreze, in termen de 15 zile calendaristice, la Registrul Comertului si la organele fiscale teritoriale.
Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, precum si cele care sunt membri ai unei asociatii familiale, fara a implica raporturi de munca fata de un angajator, au calitatea de angajat propriu. In acest fel, ele trebuie obligatoriu asigurate in sistemul public de pensii, al asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj.
Daca doresti sa te extinzi ulterior trebuie sa ai in vedere ca persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice in mod independent si asociatiile familiale nu pot angaja alte persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor autorizate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns melinav spune:

Multumesc pentru detalii.

Am mai auzit ca, pentru Bucuresti trebuie sa realizezi un venit anual de peste 100 000 000. Asa este?

Din acesta ti se ia impozitul acela de 16%?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgescu oana spune:

Si pe mine ma intereseaza pfa pentru ca si noua ni s-a propus acest lucru.Pe langa lucrurile pe care le-ati spus ma intereseaza in ce masura poti obtine credite de la banca daca esti pfa si ce acte ai nevoie.Oare nu este o problema faptul ca in cartea de munca o sa fie doar salaruil minim pe economie,daca se obtine un credit pe pfe trebuie sa justifici sa aduci acte contabile?

Oana si Maria Alexandra(17.04.2004)
Martie-Aprilie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns misty spune:

Alexa, nu sint in bransa dar ma intereseaza si pe mine subiectul f tare, am mai zis pe aici; eu am facut niste sapaturi cu care am ajuns la Legea 300/2004 si norme in MO 1048/12.11.2004, astea sint acum in vigoare. De asemenea am impresia ca nu esti obligat sa platesti somaj.

O rugaminte pentru cine se autorizeaza: as vrea sa stiu si eu la ce valoare se incheie contractele de asigurari la CNAS si CNPAS .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mmag spune:

Fetelor, daca tot va autorizati,mai bine autorizati-va ca SRL. Pentru microintreprinderi impozitul este mai mic si decontarile sunt mai mari. In plus, puteti avea mai multe obiecte de activitate, in cazul in care vreti sa va diversificati venitul.
Magda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mmag spune:

Si inca ceva,
in caz de litigiu pe parcursul contractului de colaborare, plecati de la acelasi statut - de persoana juridica.

Mergi la inceput

Mmag, am micro si stau cu banii in ea pana primavara urmatoare !
Vreo idee??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by misty

Mmag, am micro si stau cu banii in ea pana primavara urmatoare !
Vreo idee??

Achizitii: consumabile, bonuri de combustibil etc. Orice despre are poti spune ca are legatura cu activitatea desfasurata.

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgescu oana spune:

Si cu creditele cum ramane?

Oana si Maria Alexandra(17.04.2004)
Martie-Aprilie

Mergi la inceput

Pai da, Rozi, de-aia si vreau sa ma autorizez, ca nu pot sa cumpar Pampers pe firma .

Mergi la inceput