Poftiti in cancelarie (II)
Raspunsuri - Pagina 4
scarmanus spune:
Uite ce frumusete de subiect, l-am tot cautat si abia acuma l-a dezgropat cineva.
Io urmez sa intru in vacanta, saptamana viitoare marti, is asa de obosita ca nu-mi mai trebe sa vaz pe nime', nici copii, nici colegi, nici parinti. Directorul pleaca acuma si ma tot lupt cu el sa-mi faca o scrisoare de recomandare inainte sa plece, da' e cam nesimtit si cred ca sentimentul de lehamite e reciproc. Io in orice caz am muncit, nene, anu' asta, mai ales ca a fost primu' in sistemul francez, la anu' se pare ca voi ramane tot la scoala asta, pana vad putin spre ce ma pot orienta, ca n-as vrea sa raman o vesnicie in invatamantul primar.
Le pup cu drag pe toate dascalitele.
pisici, flori si jucarele
Angela T. spune:
Scarmanus, nu cunosc sistemul de invatamant Cipriot, de aceea am o intrebare: la tine la scoala nu se practica evaluarile periodice (anuale) ale profesorilor? In cazul in care te-a evaluat directorul, ai putea sa ii ceri si acel raport de evaluare. Aici cel putin, cand te muti la o alta scoala, acest raport doresc principalii sa-l vada intai, pe urma abia vin scrisorile de recomandare.
In alta ordine de idei, in sfarsit vine vacanta de vara :), insa pana acolo mai avem un ultim hop: final exams si report cards ... da' trece si asta. Iar ca planuri de vara, eu probabil voi preda summer school in iulie si voi lua Special Education - Part 2, dupa care mai vedem ce rezerva luna august.
Va
khristin spune:
Chrysion, bine ai venit la subiect, ai descris foarte bine sistemul educational de aici ! Cum merge job hunting-ul? Tu ai terminat Bachelor of Education sau esti in curs? Nu stiu cum este cu matematica, Angela e mult mai in tema, eu is cu limbile alea straineze . Multa bafta in gasirea postului visat si sa ne povestesti din experientele tale la catedra
Angela, pupici, mai da un semn cand mai ai o fereastra ceva, poate reusim sa ne intalnim totusi vara asta, noi la o barfa, cupchilasii jucandu-se impreuna
Orchid, ce fun maxim ati avut acolo toti, se pare ca aveti activitati sportive extrem de bine organizate, super ....din cele povestite de tine deja visam cu okii deschisi la plajele australiene (daca ar fi dupa mine, numai pe taramuri insorite as sta, slava domnului ca nu e )...nu ca ne-am plange pe aici momentan, ca-s afisate maine "numai" fro 34 grade si cu factorul umiditate om ajunge la fro 40. Asa ca nah, sac , sa nu ne mai faci in ciuda cu vremea . Si acum daca tot ai inceput, mai oftica-ne un pic cu iarna voastra australiana nah
Cristina
noi si poze mai noi
Ira spune:
Eu de anul asta sunt studenta pentru invatamant, enseignante au primaire (clasele 1-6) si deabia astept sa incep scoala. In Ro am fost profa de vioara, aici insa am decis sa ma reprofilez.
In Quebec, spre deosebire de Ontario vad, exista posibilitatea de a preda cu permis (care poate fi obtinut si fara nici un fel de scoala aici, doar cu o analiza a dosarului + 1 test de limba franceza (CEFRANC sau SEL), sau fara permis, la CEGEP-uri, sau adultilor sau la universitate, dar in ultimul caz este obligatoriu un doctorat canadian.
Pour pouvoir obtenir un permis d’enseigner dans le secteur de la formation générale, une personne doit satisfaire aux conditions suivantes :
a) avoir achevé avec succès :
un programme universitaire équivalant à un minimum de 90 unités (1350 heures) d’un programme de 1er cycle dispensé par une université au Québec et un programme de formation comportant au moins l’équivalent de 30 unités (450 heures) de formation psychopédagogique de niveau universitaire (exemples : cours de psychologie, de didactique, de docimologie; stages en enseignement);
ou
un programme universitaire équivalant à un minimum de 90 unités (1350 heures) d’un programme de 1er cycle dispensé par une université au Québec et comportant 30 unités (450 heures) de formation psychopédagogique (exemples : cours de psychologie, de didactique, de docimologie; stages en enseignement).
b) avoir le statut de citoyen canadien ou de résident permanent ou détenir un permis de travail au sens de la Loi sur l’immigration ou être titulaire d’un certificat d’acceptation l’autorisant à travailler au Québec délivré en vertu de la Loi sur l’immigration au Québec (L.R.Q., c. I-0.2
c) avoir reçu en français ou en anglais la formation sur laquelle s’appuie sa demande de permis d’enseigner ou avoir réussi l’examen établi par le ministre de l’Éducation, du Loisir et du Sport.
fm
Am ales primaire si nu secondaire pentru a avea o viata mai usoara cu elevii , pentru ca imi plac copiii mai mici si...pentru ca invatamantul la primaire este mai diversificat, ai mai multe materii de predat. Vom avea f multe stagii in scoli si....astept cu nerabdare sa incep, a doua oara, meseria de profesor.
Poze
scarmanus spune:
Angela ,io predau intr-o scoala particulara franceza, asa ca si invatamantul respecta sistemul francez. Directorul a fost aproape inexistent anul asta in viata cumunitatii scolare, asa ca nu stiu ce fel de evaluari a putut face el despre mine . A promis solemn ieri la serbare cand l-am incercuit cu inca o colega ca o sa-mi faca scrisoarea pe luni, da' cum io nu ma pot baza pe ce zice trebe sa-mi fac si io una, sa o semneze in caz de forta majora.
De marti, ora 14.15, sunt oficial in vacanta. Iu-huuu!
pisici, flori si jucarele
grati.ela spune:
Ce bine ca v-am descoperit! Vin si eu,cu matematica mea aplicata in economie (conferentiar) pe care o predau atat in invatamantul particular cat si la univ. de stat. Gratiela
barbye spune:
Ce bine ca v-am descoperit.Cine ma poate ajuta cu lirica culta; Pntru tine, Primavara!
de Otilia Cazimir continut, eseu, comentariu, referat.....Orice sugestie e binevenita.Nu am gasit-o pe nicaieri. Multumesc
Angela T. spune:
quote:
Originally posted by barbye
Ce bine ca v-am descoperit.Cine ma poate ajuta cu lirica culta; Pntru tine, Primavara!
de Otilia Cazimir continut, eseu, comentariu, referat.....Orice sugestie e binevenita.Nu am gasit-o pe nicaieri. Multumesc
Mai, sectiunea asta este pt profesori, ca elevii nu preau au ce cauta in cancelarie ...
Chrysion spune:
Hello,
> Cum merge job hunting-ul?
Acum e cam inceata treaba, posturile se ocupa deocamdata intern (profesori din scoala care vor sa predea altceva). Inteleg ca mai incolo incepe distractia - cand s-au folosit toti oamenii deja din scoala, se cauta externi pentru posturile ramase neacoperite.
>Tu ai terminat Bachelor of Education sau esti in curs?
Am terminat in aprilie. Azi am primit certificatul de inregistrare de la Ontario College of Teachers.
Khristin:
>eu is cu limbile alea straineze
Lucrezi ca profesoara de franceza in Canada?
Daca da, vrei sa ne povesteti putin despre metodele de predare de aici?
De exemplu eu am asistat in practica la clase de franceza de a 7 si de a 10-a (doar de cateva ori, pentru ca practica mi-am facut-o pe mate). La cei de a 7-a nu am vazut manual - profesorul le daduse copiilor niste benzi desenate SF, iar copiii au avut de facut cateva lectii mai incolo o prezentare orala pe baza lor (si un poster). La clasa 10 am vazut un manual - o cartulie cu texte ale autorilor francofoni de prin fostele colonii. Nu am vazut niciunde sa se faca gramatica.
As fi curioasa sa intreb un profesor de limbi straine de aici din Canada ce preda diferit fata de Romania si ce preda asemanator. Gramatica o preda dupa un manual sau trebuie sa creeze 100% lectiile? Cum face evaluarea? Tin minte ca in Romania aveam o multime de teste din gramatica la limbile straine; se practica si aici asa ceva?
Si mai am o intrebare - fetelor care predati in Canada, cum va descurcati cu clasele applied?
Eu am avut in practica de liceu de aici 2 clase de a 12-a academic si una de a 9-a applied. Cea din urma era atipica pentru applied. Copiii puteau fi managed si in plus erau doar 14 fata de 30, cat sunt cam de obicei. Cativa dintre ei chiar erau interesati de ce predam si si-au imbunatatit remarcabil rezultatele. Cu toate acestea, nu mi-a placut sa lucrez cu ei - cea mai mare parte a timpului trebuia sa ii disciplinez pe majoritatea (eu nu las studentii sa ora sa faca ce vor, chiar intr-o clasa de applied). Se pare ca lor le-a placut de mine ca profa (mi-au scris niste lucruri foarte dragute pe foile din feedback din final), insa mie mi s-a parut imens efortul de a lucra cu aceasta clasa si m-am bucurat cand s-a incheiat modulul de practica. Poate si pentru ca nu imi place sa o fac pe politaiul, sa silesc oamenii sa faca ceva ce nu vor (sunt de parere ca daca studentul nu vrea sa invete ceva, lasa-l sa plece din scoala si sa vina la 40 de ani, cand are nevoie de credite si e motivat. Am vazut adult students reintorsi la liceu peste 20 de ani - nu le placea matematica mai mult, dar aveau nevoie de credite, asa ca nu mai existau probleme de class management). In Romania lucrasem doar cu studenti buni si foarte buni si abia aici am vazut ce inseamna diferenta.
Am cerut in practica sa vad si clase tipice de applied si sincer, m-am ingrozit. Eu nu as fi putut tine sub control studentii. Nici profesorul nu putea, dar macar reusea sa se faca auzit cate 1 min, datorita timbrului vocal. Racnea ca la armata (ceea ce eu nu pot). Exact 1 min ii acordau atentie studentii, pe urma bombardamentul cu coji de portocala, hartii, pixuri, toata harmalaia continua. Nu inteleg cum putea profesorul respectiv sa dea note. Bietul om lucra de 2 ani si deja ii era lehamite. Am mai intrebat si in dreapta si in stanga si impresia a fost ca toti profesorii care aveau de a face cu clase applied mergeau pe ideea "lasa-i sa faca ce vor, ca oricum nu ii poti schimba. E bine daca nu se ranesc in clasa". Vreau sa zic ca eu mi-am facut practica in scoala cea mai buna din board-ul respectiv. Profesorii suplinitori de acolo mi-au povestit si despre scolile de reputatie proasta (unde ei nu mai vroiau sa mearga in ruptul capului), unde zburau bancile prin aer si erau probleme serioase cu violenta, dar nu ma refer la acestea. Ma deranjeaza faptul ca aici in orice scoala publica sau catolica existe si clase de applied, deci nu e vorba de o separare a scolilor, ca in
Romania (unde se stia clar - acesta e un liceu bun, acesta nu). Cum imi spunea un director, in sistemul public esti obligat sa ii primesti in scoala pe toti elevii, nu ii poti refuza pe unii (doar in cazurile extrem de grave poti suspenda din scoala studentul). Ca profesor te poti trezi oricand cu o clasa de applied pe cap. Mi-am intrebat cunostintele care lucreaza aici in invatamant (amandoua doar de 1 an insa) cum se descurca cu clasele de applied - mi-au spus ca pana acum au avut noroc si nu au primit nici una, iar cand va veni momentul, asta e, vor vedea atunci cum vor proceda.
La facultatea de educatie nu ni s-a spus nimic despre ce inseamna lucrul cu studenti applied in terms of class management. Abia in practica am vazut.
Asa ca va intreb pe voi - cum va descurcati? Ce faceti la ora, care e gradul de dezorganizare pe care il acceptati in clasa, cum faceti evaluarea, in ce masura tineti sub control studentii? Ca eu ce am vazut in practica mi-a taiat cam taiat cheful de invatamant in Canada si m-a facut sa ma gandesc cu nostalgie la studentii buni din Romania.
Chrysion
orchid spune:
Chrysion,
Ce inseamna clasa applied - sa inteleg ca in Canada se face streaming?
Intrebarile tale sunt pentru profesorii din Canada numai sau in general?