DIN CANADA IN AUSTRALIA/NZ...???
Buna,
Locuiesc in Canada si din motive personale si profesionale am inceput sa ne uitam - sotul meu si cu mine - spre "tari mai calde"...este cineva care a facut mutarea din Canada spre Australia sau Noua Zeelanda?
In general, cei care ati emigrat in Australia/NZ sunteti multumiti? Corespunde asteptarilor voastre? Exista argumente in favoarea uneia/alteia? Exista lucruri cu adevarat rele?
Lucreaza cineva in domeniul cercetarii farmaceutice?
Scuze pentru intrebarile multe (si puerile ), dar abia ne-am "asezat" putin si ne-a incoltit ideea asta a plecatului din nou...dati-mi cat de multe sfaturi aveti chef si inspiratie, pentru ca vreau sa fiu in cunostinta de cauza. Cand am venit in Canada n-am avut nici o informatie reala, habar n-am avut ca exista forumuri, am fost complet pe alta lume...intre timp m-am mai desteptat , cat de cat ne-am realizat aici, am doi copii mici si n-as vrea sa dau mere...pe pere...
Va pup pe toate si astept sfaturi, pareri si barfe de la voi
Koky, mama de doi super bebici
Raspunsuri
oz spune:
Noi suntem foarte multumiti aici, nu regretam pasul facut si nici nu cred ca exista tara mai buna. Daca se merita sau nu sa veniti aici depinde de meseriile pe care le aveti, daca aveti studii facute in Canada, ce experienta canadiana aveti... Pentru copii este categoric o tara minunata, spatiu mare, criminalitate mica, viata este ieftina si usoara, nu exista cultura muncii din america de nord, scolile particulare sunt foarte accesibile.
Koky spune:
Nu avem scoli facute in Canada dar aveam destule din Romania si lucram in cercetarea farmaceutica...oricum, eu m-am inscris si la un program aici, pe care-l fac "tirash-grapish", part-time, intre 2 servicii si 2 bebici, tocmai ca sa am si o calificare canadiana...
De ce spui ca e bine pentru copii? Cam cat este salariul mediu in Australia? Am inceput sa am cateva date despre NZ, dar nu despre voi...Asigurarea medicala? Pa, va mai scriu!
Koky, mama de doi super bebici
Siminaf spune:
Dupa ce devii cetatean australian (nu stiu dupa citi ani), ai pensia asigurata de catre stat, chiar daca nu muncesti. Probabil ca pensia asta este cam mica, totusi. Si ai ajutor de la stat pt. copii, ca vor sa incurajeze natalitatea.
Simina & Andrei (Deiutzu)
Home, wherever you are...
oz spune:
Koky,
eu te-am intrebat ce meserii aveti ca sa-mi dau seama daca puteti emigra, cercetare farmaceutica inseamna ca sunteti chimisti, farmacisti, doctori...ce anume, mai exact? Emigrarea in Australia functioneaza in felul urmator: prima data trebuie sa vezi daca meseriile voastre se gasesc pe o lista de la departamentul de emigrari si cate puncte luati pe meserie, apoi trebuie sa vedeti daca faceti punctajul ca sa puneti aplicatia, puncte se dau pentru meserie (majoritatea), varsta, nivelul engleza, s.a. Ca sa primesti punctajul pentru meserie trebuie sa iei legatura cu asociatia profesionala (bordul) si sa vezi care sunt conditiile de recunoastere profesionala. Odata ce ai recunoasterea profesionala poti sa aplici pentru emigrare (daca faceti punctajul evident). Ce studiezi acum in Canada?
Pentru copii este o tara minunata pentru ca exista foarte multe facilitati, pentru 2 copii primesti 1000 dolari alocatie pe luna maxim, apoi scade cu salariul, la nastere se da un bonus de 3000 dolari acum si va fi 5000 dolari din iulie. Daca vrei sa stai acasa cu copiii primesti bani pana cand cel mai mic face 16 ani, dar asta se aplica doar celor care au 2 ani vechime aici. Scolile de stat nu sunt grozave, dar nici nu cred ca sunt mai rele ca in Canada, in schimb gasesti scoli particulare foarte bune la preturi rezonabile. Copiii sunt incurajati sa faca sport, practic este soare tot timpul anului, mai putin zilele cand ploua . Din punct de vedere al criminalitatii este minunat, aici toata lumea traieste bine, chiar si cei care nu au lucrat o zi in viata lor, asta poate fi frustrant atunci cand platesti taxe si vezi cum altii stau cu burta la soare pe banii tai, dar nici nu vezi oameni dormind pe strazi sau ghetouri unde functioneaza legea junglei, iar sansa ca cineva sa-ti dea in cap ca sa-ti fure cei 5 dolari cash din poseta este foarte, foarte mica.
Sistemul de sanatate este rezonabil, toata lumea are asigurare medicala (mai putin cei care stau ilegal), vaccinarile pentru copii sunt gratuite, medicamentele compensate, daca ai bebelusi la farmaciile mari exista un serviciu gratuit, o asistenta de copii care cantareste bb-ii, ii masoara, iti raspunde la intrebari, etc. Noi nu am avut probleme sa gasim un generalist care ne place, lucreaza intr-o clinica cu mai multi doctori si fac on call cu randul, asta inseamna ca poti suna oricand dupa program si unul din doctori te poate sfatui (mai ales daca ai copii) si daca considera necesar vine acasa sa vada care-i problema, asta te scuteste de orele de stat la urgente la spital doar pentru febra copilului. Sistemul medical de stat se confrunta cu lipsa de personal, ca peste tot de altfel, dar merge rezonabil, zic eu care nu prea am avut de-a face cu ei . Pentru o suma rezonabila iti poti face asigurare privata care sa acopere dentist, chiropractor, spital particular, etc. Asigurarile particulare nu sunt scumpe pentru ca de fapt platesti doar diferenta dintre asigurarea care ti-o ofera statul si asigurarea privata, acelasi lucru este si la scolile particulare, scoala primeste de la stat o anumita suma/elev, cat primesc si scolile de stat, iar parintii platesc diferenta.
Pentru mine un mare plus la Australia a fost faptul ca iti poti aduce parintii, ca rezidenti permanenti si apoi cetateni. Pentru asta trebuie ca jumatate din copii sa fie cetateni/rezidenti permanenti in Australia. Cum si eu si fratele meu suntem aici, parintii nostrii au avut TOTI copiii in Australia. Problema este ca primii 2 ani nu primesc ajutor, dar au drept de munca si pot face cursuri de engleza gratis si orice alte cursuri la fel ca si restul rezidentilor. Dupa 2 ani pot sa ceara cetatenie si primesc ajutor social pana la varsta de pensionare cand primesc pensie.
Nu vreau sa-si supar pe cei din NZ, acolo se ajunge mai usor dar sansele sa gasesti un job pe meserie sunt mici, asta din cauza ca populatia este tare mica si nu este cerere mare de specialisti.
Daca te intereseaza, amanunte legate de emigrare gasesti pe situl oficial: www.immi.gov.au
Laura _Oprescu spune:
mey, nu ma imbiati ca noi am fost din Canada in US ..si acus din US in Australia?hmm..
adimercedes spune:
Koky, Oz are mare dreptate. Noi am ales Australia inaintea Canadei din multe motive (USA nici nu intrase macar in calcul) si nu regretam nici un moment alegerea facuta.
Daca vrei mai multe detalii despre cum se emigreaza cu profesia de farmacist, intra aici: http://www.emigrare.info/forum/index.php si o sa gasesti informatii detaliate sau, daca nu, poti intreba si sa o te lamuresti.
Ce pot eu sa iti zic despre domeniul farmaceutic, in ceea ce priveste procesarea dosarului, depinde de ce diplome aveti. Insa lumea se descurca bine. Am cunostinte care lucreaza in acest domeniu si le place. La fel cu chimia. Depinde acum ce ai terminat. Sunt multe optiuni si, daca vrei cu adevarat, poti sa te descurci fara probleme.
Voi sunteti cetateni canadieni? Ca daca da, procedura s-ar putea sa fie putin diferita. In orice caz, cetatenia o iei la 2 ani dupa ce vii in Oz. Daca stii limba si vrei sa te integrezi, nu o sa fii privita ca imigrant - caci fiecare a venit, la randul lui, de pe undeva.
In ceea ce priveste NZ, nu stiu mare lucru. Stiu doar ca a fost prima noastra optiune si am renuntat la ea din cauza instabilitatii legilor de emigratie. In plus, NZ are populatie mai mica, joburile se gasesc mai greu si multa lume pleaca de acolo in Oz, tocmai din cauza serviciului si din cauza ca in alte parti se intampla mai multe. Iar NZ e considerata anexa Ozului
Poate o solutie ar fi sa veniti intr-un concediu de 3-4 saptamani si sa va convingeti si sa luati o hotarare in cunostinta de cauza, dupa ce ati vazut cu ochii vostri. Insa noi nici macar nu stiam unde o sa venim, citisem cate ceva cam cu o luna-doua inainte de a ajunge aici. Iar asteptarile ne-au fost depasite muuult de tot. Si daca ar fi sa o facem din nou, tot asa am face-o!
Daca mai ai intrebari, pune-le.
Adi
"Where there's a will, there's a way!!!"
She spune:
Koky, Nu mai stati pe ginduri!
Luati-va copiii si plecati unde va veti simti mai bine decit acasa!!
daca vreunul dintre voi doreste sa vina sa "vada", lasa un mp si luam legatura, ok?
Eu am o alta parere despre treaba asta cu mutatul si mai ales cu partea economica.peste tot in lume, in majoritatea tarilor europene de vest si restul(canada, sua, auss, etc) se traieste decent si civilizat!Peste tot primesti un salariu uman si mai mult poate decit atit.Problema se pune dupa untimp cum ne place societatea in care traim?clima, limba, oamenii din jur, stilul de viata..Asta diferentiaza aceste tari.Si pt cei asupra carora treburile astea au importanta este bine sa faca alegerea punind in balans TOATE astea, mai ales pt copii.Si ce om pe lume nu-si doreste soare???Sau o cultura atit de sofisticata unde toti vin de undeva si nimeni nu se uita la tine ca la un imigrant?iti recomand ca orase Melbourne sau Sidn.
bafta!
Koky spune:
Dragele mele,
Multumesc pentru raspunsuri...Acum: despre noi: suntem amandoi veterinari si neavand licenta de Quebec am inceput ca tehnicieni, apoi, multumim lui Dumnezeu ca aici este "patria" companiilor farmaceutice, am lucrat (si lucram inca) in cercetarea preclinica, deci inainte de a testa un medicament pe oameni...din cate mi-am dat eu seama, este singura posibilitate pentru veterinari de a lucra oriunde in lume, cu un salariu decent si un job interesant, fara a-ti trebui licenta...Pentru ca accepta si BSc, ori din start se considera ca avand un DVM, chiar si strain, esti mai mult sau cel putin egal calificat. Mai greu este sa intri, ca imigrantii stiu multe dar nu li se da sanasa sa arate, din pacate...in fine, bine ca perioada aia crancena de la inceput a trecut...
In nici un caz nu as vrea sa incep iar de la 0, as prefera sa plec cu contract de munca. In martie facem 3 ani si vom aplica ptr cetatenie, copiii sunt si ei cetateni, fiind nascuti aici...mai greu e cu mama...noi am inceput sponsorizarea si inca asteptam raspunsul, acum e ca vizitator, si nu are voie sa iasa din tara inainte de a primi raspunsul.
Deja am gasit cateva oferte ca study director la niste companii din Sydney, domeniul nostru e destul de restrans si cred ca experienta canadiana va valora destul de mult...dar nu stiu absolut nimic despre partea legala, nu am nici o idee ce ar trebui sa fac...
In mai vrem sa mergem in Romania, si dupa ce ne intoarcem si avem si cetatenia voi incepe demersurile serioase in acesta directie...Nu stiu daca nu ar trebui sa vorbesc cu un avocat, desi nu cred ca sunt multi nebuni ca noi sa-si faca un rost in Canada si sa plece dupa aia in Australia...
Nu vreau sa vorbesc cu pacat, Quebecul e cel mai "europenizat" daca se poate spune asa, dar e agitatia asta tipic nord-americana in care muncesti pana cazi si tot ai o senzatie de insecuritate, nu stiu, poate numai eu sunt "psiho-pupu", dar asa simt...Nu ca nu imi place munca, am 2 job-uri, si totusi mi-e teama...vezi persoane in functii cheie care au fost 10 ani cu compania si deodata...zdup afara ! Angajeaza unul mai tanar, mai ambitios, dornic sa se remarce si pe care sa-l plateasca si mai putin...Sau companii (chiar in domeniul meu, farmaceutic) in care cercetatorii aveau peste 70000/an si intr-o zi...compania s-a inchis...Pe mine ma sperie toate astea...Plus ca am concediu 10 zile...apropo, in Australia cat e?
In NZ nu am gasit mare lucru ca joburi, mai mult cercetare academica si nimic exact pe domeniul meu...
Despre Australia...spuneti-mi si mie cam cat e un salariu mediu? O casa frumusica? Aveti niste poze, sa-mi dau si eu seama cam care e stilul? Au teren? Aici e problema mare cu terenul, noi avem 400 mp si de cand am semnat contractul si pana am luat casa in primire pretul a crescut cu 50% !!!
O alta posibiliate ar fi sa facem o ferma biologica sau ceva, din cate am invata pe la scoala zootehnia e f dezvoltata in Australia, dar nu stiu cum e situatia reala, acum, cu vaca nebuna, gripa aviara si alte nenorociri...Are cineva idee cam cum sunt organizate fermele acolo, sau cumpara cineva carne/legume direct de la ferma? Aici sunt multe ferme prin jurul Montrealului...
Va las acum, ca e tarziu, mai "vorbim" maine...Va pup !
Koky, mama de doi super bebici