6.000.000 lei este putin??
Raspunsuri - Pagina 4
lavi02 spune:
La care ocebine ar putea raspunde: pai dragelor daca nu va permiteti bona, stati acasa cu copilu' pana la 2 ani si de la 2 ani il dati la cresa.
Ceea ce e cat se poate de corect. Insa: pretul mediu al bonelor este cam de 3.5-4 milioane pe 8 ore. Sunt si bone care primesc 8, sunt bone care se lauda si atunci cea care primeste 6 zice ca e fraierita.
Salariul minim pe economie in Ro este 3.3 mil lei. In conditiile in care cam atat primeste o educatoare incepatoare, nu vad de ce o bona ar primi (mult) mai mult. Un prof de liceu incepator primeste cam 4 milioane. Un asistent universitar la Politehnica (pt ca difera in fctie de universitate, de modul cum sunt repartizati banii in cadrul universitatii) primeste cam 5 milioane. De ce o bona ar fi nemultumita cu 6 milioane? Nu zic ca asistentii ar fi multumiti cu 5 sau profesorii cu 4, dar asta e in Romania...
M-a enervat si pe mine articolul ala pentru ca prezinta situatia ca vai saracele bone, ele trebuie sa cumpere copiilor jucarii si sa le dea haine vechi de la nepoteii lor ca parintii nu le cumpara nimic. Nu cred ca parinti care isi permit sa dea 6 mil la o bone nu isi permit sa ia copiilor hainute. Iar ca nu iau copiilor jucarii decat de Craciun.. recunosc ca nici eu nu cumpar toata ziua jucarii pentru ca s-ar plictisi de ele daca ar avea prea multe. De Craciun a primit tone si inca nu "le-a epuizat", cu unele nici n-a prea apucat sa se joace. Prefer sa cumpar mai rar jucarii de calitate si instructive cu care se joaca la nesfarsit in 100 de moduri decat sa iau toata ziua cate o chinezarie de la colt pe care o arunca a doua zi.
Ma enerveaza bonele care judeca parintii, ii barfesc, povestesc ce e in casa respectiva, ce e in familia respectiva. Si daca mai dau si la ziar.... merita date afara.
adriana spune:
Totusi cred ca ocebine se referea mai mult la faptul ca in Romania nu se acorda prea mult respect si consideratie bonelor. Sunt privite doar ca niste angajate carora le dam niste bani si care sunt datoare sa ne suplineasca noua roulul in casa.
Poate gresesc, dar asa vad eu ca majoritatea fetelor discuta despre bone: ca nu fac nimic decat se uita la TV, sau ca isi fac unghiile ...etc, in loc sa se joace cu copilul, sa faca mancare, sa il invete lucruri noi, poezii, sa faca ceea ce facem noi, mamele cand stam acasa..
Atunci cand se va schimba modul de a trata o persoana care are pe mainile ei comorile noastre cel mai de pret, atunci va fi si din partea lor un interes mai mare sa isi faca jobul mai bine. Asa gandesc eu.
E drept ca se gasesc greu persoane altruiste, care sa iubeasca copii cum ar fi ai lor, dar acest schimb trebuie sa inceapa de undeva.
Eu dau incredere si respect(in limite totusi, n-o las cu banii si cu actele casei pe masa) si ea acorda putin din sentimentele ei copilului meu. Din experienta mea cu bonele, nu cred ca va merge o relatie bona-copil, daca aceasta nu se implica si putin emotional, adica un minim de placere cand vine la slujba. Asta trebuie sa fie si meritul nostru.
In ceea ce priveste subiectul de fata, daca eu as vedea ca bona s-a implicat emotional, ca e curata, cinstita si ca face acest lucru aproape cum l-as face eu daca as sta acasa(cazul frosei) as fi de acord sa-i platesc 6 mil si poate in viitor sa-i maresc salariul(daca imi permite salariul, daca nu... raman eu acasa si nu-mi mai bat capul cu bonele) ...
Adica eu nu o platesc pe bona mea numai dupa cum imi dicteaza piata, ci o platesc si pentru ca pe langa serviciul de a avea grija de copil, de a face din cand in cand menajul, etc, ea mai pune si putin suflet in treaba asta, adica il mangaie daca e bolnav, sau il mai dragaleste putin, chestii din astea care nu pot fi masurate cu 1 mil in plus.
Daca e vorba de o bona care nu doreste sa faca acest lucru, sau nu poate sa se implice si emotional, atunci cred ca cel mai bine e sa isi caute altceva, oricati bani ar lua si oricat de bine as trata-o nu poate sa faca aceasta slujba cum trebuie si ne-am chinui reciproc degeaba. Deci pun in cauza numai femeile care au chemare pentru asa ceva.
Si eu am schimbat 3 bone, pana am ajuns sa gasesc pe cea care azi imi ingrijeste copii asa cum as face-o eu.
Nu trebuie plecat insa de la premisa ca ele sunt toate la fel, si ca salariul este unul
M-am intins destul, sper sa nu fi suparat pe cineva
Mult succes la gasit bone
--------------------------------------------------------------------------------------------
Adriana, mamica lui www.earpower.com/bebe/copii" target="_blank">Codrin(19 aprilie 2002) si a www.earpower.com/bebe/olguta" target="_blank">Olgutei(6 decembrie 2003)
frosa spune:
Ma bucur ca sunt multe mamici care isi dau cu parerea pt ca asa poate o sa aflu si eu (si alte pers care intra pe forum) daca pretul pietei se poate stabili intr-un fel. Eu zic ca este totusi (cum a spus si cineva mai devreme) intre 4.000.000 si 8.000.000 (in mare).
Si apropo de "in Rominia nu se acorda prea mult respect bonelor" cred ca depinde de la o persoana la alta asa cum este oriunde in lume.
Eu de exemplu m-am purtat cu ele intotdeauna ca si cum ar face parte din familie chiar daca ultima de exemplu era asa de "apropiata" ca-si facea piata de la mine din frigider. Asta este ..... a furat, asta nu inseamna ca pe viitor ma voi purta urit cu bona dar nici sa vorbesc frumos de cea care a fost inainte nu pot.
By...
ingridnen spune:
Of, ce bine de mamicile care au o bunicuta care sa se ocupe de bebe ! majoritatea nici nu pot aprecia acest lucru...
Am scris mai sus ca ii dau bonei 5 milioane pentru 11 ore, si ca nu face nici un fel de menaj. Ma deranjeaza insa mult ca mereu imi cere bani in avans ! Pana acum nu am refuzat-o niciodata, dar ce vina am eu ca nu se ajunge cu banii ? Sotul meu lucreaza de 20 de ani in fabrica, este mecanic (cu cea mai mare categorie) si are 7 milioane pe luna... Salariile in Romania sant cum sant si greu iti poti permite sa faci fata si la bona.
Mai am 2 colege care au bona, 8 ore pe zi si platesc 3,5 - 4 milioane.
Deci, cum bine s-a spus mai inainte, nu ar trebui sa stricam "piata". Pretul mediu este de 20-25.000 pe ora, nu mai mult !
Ingrid si Cristi, 1 an si 11 luni
Mih spune:
Fetelor din cate am vazut, pot sa ma declar fericita. Eu ii dau bonei 3 milioane de lei. Imi calca (pentru ca asa vrea ea nu pentru ca i-as fi cerut) ii face de mancare lui Matei cand nu am eu timp sa-i gatesc (cam o data pe sapt.) ii spala lui farfuriutele, il scoate afara si se joaca cu el.
Nu mi-a cerut niciodata marire de salariu (i-am marit eu cand am considerat ca e cazul...a venit pe 2.500.000 anul trecut in martie cand Matei avea 6 luni). Cand o mai solicit sambata (cam o sg. data pe luna) ii dau 200 mii. Si cam atat. Aaaa...si are are masa asigurata.
Daca mi-ar cere mai mult nu as avea de unde sa-i dau, si asa ma descurc destul de greu...
Mih si nazdravanul Matei
http://community.webshots.com/user/bogux1973b
http://community.webshots.com/user/mateiutz
stralucitor1 spune:
quote:
Originally posted by frosa
Deci,
Ocebine nu prea are nici o legatura una cu cealalta, dar oricum te-am remarcat si din alte mesaje de genul acesta ca esti un fel de aparatoare a bonelor. Am mai scris si repet nu se ia nimeni de ele gratuit, vorbim despre o anumita categorie de bone.
Cit despre bani, pai daca eu am salariul de ex. 6.000.000 si ii dau bonei 3.000.000 ii dau jumatate din cit cistig deci chiar daca sunt bani putini raportat la ce poti sa faci cu ei EU IMPART CISTIGUL MEU CU EA deci pentru mine sunt enorm ... asta nu inseamna nicidecum ca o desconsider.
Va pup
Monica si cei doi baietei
Nu cred ca trebuie sa iti imparti cistigul cu ea...cind o persoana munceste 11 ore pe zi are dreptul la un salariu din care sa supravietuiasca, asta e elementar...cred ca ori iti permiti sa o platesti - e ok, daca se multumeste cu putin e ok, dar daca nu se multumeste insa, e dreptul ei sa caute unul care o plateste pentru cit munceste...nu sunt aparatoarea bonelor dar sunt de parere ca oricine munceste trebuie sa supravietuiasca, s-a dus sclavagismul...
"Le mariage est un merveilleuse institution
mais qui diable voudrait vivre dans un institution...."
ankalaura spune:
Eu zic ca ar trebui subliniata notiunea de bona / dadaca / femeie in casa / guvernanta... si ce alti termeni va mai vin si voua in minte pentru munca de a sta cu un copil.
Mai trebuie, zic eu, tinut cont de faptul ca majoritatea acestor femei au deja o pensie, si eventual alte venituri din tricotat sau mai stiu eu ce, iar altele NU.
TOTUSI, trebuie tinut cont de faptul ca nu te ploua nu te ninge, si nu te prea bate nimeni la cap. Ba chiar poate sa fie relaxant sa stai cu un copil.
Cutare femeie poate sa se implice si sa aiba simt de raspundere, sau sa stea cu ochii in TV, si asta vei vedea tu, mamica platitoare, din factura le energie electrica...
Ce "piata" este,... e discutabil. Una e sa poti negocia, ca azi vii mai devreme, bona pleaca mai devreme, uneori vii mai tarziu, bona intelege, etc.
Eu, de exemplu, nu aveam ce face. Niciodata nu veneam mai devreme, ba chiar uneori ajungeam mai tarziu; i-am zis de la inceput ca e vorba de 10 ore pe zi. INSA, faptul ca la inceput spala castronelul fetei, ba chiar a dat si cu aspiratorul o data, pentru ca apoi sa faca din ce in ce mai putine lucruri odata cu trecerea timpului, nu ma face sa ma gandesc decat la un lucru: in mod sigur ea a gandit "daca iau aceeasi bani si tot nu ma controleaza nimeni, de ce sa ma agit?" In cazul asta, o consider bataie de joc la adresa mea, lucru pe care nu il permit.
Nu e vorba despre faptul; ca bonele nu sunt apreciate aici. Din contra: unele sunt foarte apreciate. Atunci cum se face ca atatia parinti sunt nemultumiti? Suntem noi prea pretentiosi? De ce aud atat de rar ca sunt parinti multumiti de bona de acasa?
Asa ca eu cred ca sunt PREA PUTINE persoane care fac munca asta cu placere, care sa se implice, care sa o faca cu simt de raspundere! PREA PUTINE!
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea
lidiadanaila spune:
MIH, iesi afara !!!! Glumeam bineinteles!!!Sa fii fericita ca ai o asa bona!!!!Eu sunt de parere, ca daca bona merita , poti sa-i dai si 5 milioane!...dar ce te faci cu o bona care nici nu stie sa curete un bebe de mucusori, sau daca vede ca a inceput sa-i curga nasucul, sau sa stranute sa stie ce sa-i faca, nu-l simte cind si ce vrea!!!...o astfel de bona, nu merita nici cel mai mic pret.Voi aveti bone, care nu le spuneti ce sa faca????
gabdyd spune:
Pe mine una m-ati socat!
Eu i-am dat bonei mele 1,5 milioane pe luna pentru un program flexibil, 6-8 ore, si cateodata 4 zile pe sapt. Ii oferisem 2 milioane dar e o cunostinta, era insarcinata si statea acasa in medicale si nu a vrut sa imi ia atat. Acum naste si trebuie sa imi ggasesc pe altcineva.
Acum ma gandeam ca 2.5 milioane e suficient, doar suntem in Rm. Valcea. Dar sunt dispusa sa dau si 3, daca gasesc o prs buna, numai ca sa imi tin fata langa mine.
Cei care lucreaza mai mult de opt ore plus sambata, pe un salariu de nimic,ce sa mai zica?
Diana
cde
Papadia spune:
Fetelor am citit din intimplare cu cit platiti o bona.Am ramas socata!!!!!!!!!!Eu am lucrat ca menajera (nu are nici o leg.)acum 4 ani si imi dadea 700000 pe luna si zicea ca inca e prea mult.Faceam curat,calcam si spalam.Mai faceam si mincare uneori.Dar sa dai 6000000 mil.ptr oluna ca are grija de copil in Romania mi se pare nu mult fffffff.mult.Altii lucreaza cite 12 ore in fabrica ptr salariul asta (daca il iau).Oricum eu am un bb de un an si 8 luni si trebuie sa merg la lucru cind face 2 ani dar nu-mi permit o bona nicidecum.Sincera sa fiu nu-mi vine sa cred ca in Romania o bona primeste atitia bani.
moldovan