Joc "In jurul lumii" - geografie/istorie (7)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ANDRUSHKA spune:

Julia, eu stiu regulile, dar profit de imbulzeala si de buna vointa voastra ca sa le incalc. Pot sa pun si io doo intrebari, chiar daca nu stiu sigur daca am raspuns corect,avand in vedere ca nu am timp prea mult sa particip la joc desi tare as vrea? hai, va roooog! Sper sa nu se supere Diana.
Io-te intrebarile:
1) De unde provine denumirea muntilor Carpati si cam ce ar insemna ea
2)Care oras din Romania este mentionat in Biblie?

Multumesc si va rog sa nu ma trageti de urechi prea tareeee.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns juliafin spune:

Bineinteles Andrushka,oricine e binevenit!
o juma de raspuns:

Dupa unii cercetatori, denumirea de carpi vine de la Carpates (munte), nume ce deriva fie din radacina sker="a taia", fie din alfabetul Karp‰, Karme (karp-m)= "st#131;nca; dupa altii, el ar deriva din radacina indo-europeana Kar="a lauda".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DianaR spune:

Andrushka, cum sa ma supar?

Eu am gasit ca nine de la tribul carpa, a carui denumire vine din cuvantul indoeropean Karpa ce inseamna munte. Se pare ca numele dat tribului s-a extins la intreaga regiune.

Diana & Vladut (16.05.2004)
Vladut 8 luni

Mergi la inceput

Yeap, cam pe-acolo.Am studiat si rastudiat kestiunea. Cica numai limba albaneza ne poate lamuri,in albaneza "carpe" insemnand "stanca" iar traducerea Carpatilor nostri ar fi...Muntii Stancosi!Limba albaneza are origine traca, dupa cum se stie si exista foarte multe asemanari cu limba daca. Cu toate astea cuvantul "carpe" nu s-a pastrat in daca si nu s-a transmis in limba romana.Diana, eu am gasit ca tribul carpilor si-a luat numele de la regiunea muntoasa unde se localizau, si nu invers..dar orice e posibil. Eu va dau un 10 la amandoua si coronita de rigoare.
Ma pasioneaza foarte tare toponimele de origine daca sau slava. Sotul meu s-a nascut la ..Bistrita, dar nu in una din cele doua localitati cu numele asta din Romania, ci tocmai in..Polonia. Apoi, am aflat ca eu m-am nascut in "Valea cu praf/prah"= Prahova. Mergeam mereu la Manastirea Crasna (=Frumoasa) si mai peste tot dau de numele derivat din slavul czerna=negru (Cerna, cernavoda, cernauti...).
Oare o fi adevarat ca in mai toate limbile indo-europene OM se spune la fel, e un fel de silaba esentiala? Asta nu e intrebare ptr joc, numai ma intreb eu asa...

Cum ramane cu orasul romanesc din Biblie? E in Ardeal si e pe Mures...

Mergi la inceput

DianaR, tu trebuie sa stii care e orasul ala...numa' uita-te'n profilul tau...
Aradul e orasul meu de suflet, am multe amintiri frumoase acolo. Cineva foarte drag mie mi-a spus ca numele lui se gaseste si in Biblie...fiind Toma necredinciosul, luai Biblia la purecat cu un elan demn de cauze mai bune...si da, dom'le scrie acolo negru pe alb:ceva cu "imparatul Aradului..."iar alta data, deschizand la intamplare Biblia, primul cuvant pe care mi-au cazut okii a fost tot asta, intr-un alt context de data asta(eh, io la vremea aia, socata de coincidenta i-am atribuit neshte semnificatii tare mistice si premonitorii...)

Uite ce am gasit si cu gogu:

http://www.bibleplaces.com/arad.htm

Criistian, sa nu uiti sa ma lamuresti cu Al I Cuza, OK?
Acu', nu stiu, continua cine vrea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RA spune:

sa-nteleg ca asta cu Aradul a fost o gluma,nu-i asa?

Mergi la inceput

Andruska, ai zis oras pe Mures si m-am gandit automat la Aradul nostru, romanesc, dar mi se parea prea de tot. D'apoi Aradul la care te referi este in Israelul de astazi .

Vladut 8 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns juliafin spune:

Va salut fetelor,autoare de telenovele!eu nu am timp de "telenovele" azi.
Asa se scria aseara pe chat. ca pe la jocuri se scriu telenovele,nu alta!
Stim cu totii cum e cu povestea cu vulpea si strugurii.

Mergi la inceput

Continui eu jocul daca imi permiteti :

Excavatii rotunde sau ovale sculptate de curentii turbionari ai raurilor, atunci cand apa antreneaza intr-o miscare elicoidala pietrisurile din albia unui rau. Popular saunt denumite "oalele gigantilor".

Vladut 8 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mephala30 spune:

marmite

Carmen siIustin (5.06.2004)
Album Iustin

Mergi la inceput