Colposcopie

Colposcopie | Autor: RUXMAX

Link direct la acest mesaj

Dragelor,
cine a mai facut vreodata colposcopie sa-mi spuna si mie de ce si pt ce si cum...
Eu am un col in permanenta inflamat, Papanicolau tip 2, am facut diverse tratamente cu ovule dar fara rezultat.
Dr Niculescu mi-a sugerat colposcopie dar as vrea mai multe amanunte.

Multam ,
Rux

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns georgescu oana spune:

eu am facut, nu e durereoasa ,nici la mine nu ceda inflamatia cu ovule.Dupa interventie de tuci cateva zile la rand la control si apoi peste 6 saptamani.In acest timp nu ai voie si nici spalaturi intravaginale.Succes si nu-ti fie frica !

Oana si Maria Alexandra(17.04.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eva47 spune:

DRAGA RUXMAX

COLPOSCOPIA ESTE UN EXAMEN AL COLULUI CU UN MICROSCOP.
NU DOARE , NU SIMTI NIMIC .MEDICUL FOLOSESTE COLPOSCOPUL CA SA VADA MAI CLAR SI MAI IN AMANUNT .ESTE FOARTE BINE SA O FACI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Pai colposcopia este ca si o consultatie gineco mai amanuntita, in sensul ca se uita dr cu un microscop si studiaza in amanunt tesutul din jurul colului si colul. Pentru evidentierea unor eventuale leziuni sau rani medicul iti da cu un tampon cu solutie de acid acetic diluat cu apa si apoi cu iod si de uitaaaaaa, si se tot uitaaa! Probabil ca, din cauza starii de inflamatie, medicul ti-a recomandat SI aceasta investigatie, ca sa tii totul sub control si ca sa inlature orice alta suspiciune, ca ar putea colul sa aiba vreo leziune, cat de mica. Este foarte bine tot ce ti-a recomandat, asa se procedeaza in cazurile de genul tau.
Sanatate!

Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)

Radu cel bun si blind

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgescu oana spune:

Scuze ,corectie, am facut colposcopie si cauterizare

Oana si Maria Alexandra(17.04.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

Eu am facut una (o colposcopie) si nu se diferentiaza mult de o echo vaginala, de exemplu (ma refer... dpdv al pacientului, adica nu doare, nu simti nimik, nu vezi nimik )

Am gasit o definitie mai interesanta pe net:

COLPOSCOPIA

Este o metodă care depistează colurile lezionale, este un mijloc eficace de urmărire a proceselor localizate
la limita dintre:

- epiteliul simplu endocervical,
-epiteliul pluristratificat, malpighian, exocervical.

Zona este influentată nefavorabil de procesele inflamatorii, regenerative, etc., care se întâlnesc frecvent la
acest nivel, explorând totodată colposcopia starea vascularizatiei locale.

Specific pentru procesele benigne este hipertrofia vasculară adaptativă simplă, cu vase în "crengi de
copac desfrunzit" iar pentru procesele maligne, o vascularizatie atipică cu vase în "tirbuson".

Colposcopia evită efectuarea unui număr mare de biopsii în leziunile benigne cum ar fi:

- ectopii simple,
- zone de transformare,
- pete leucoplazice avasculare.
Diferentiază normalul de patologic si alege cazurile la care biopsia este necesară, delimitând cu exactitate
zona din care trebuie prelevată biopsia.
La noi în tară, a intrat în practica ginecologilor să folosească clasificarea cito-colposcopică a colurilor
lezionale după prof. dr. Aburel - clasificare care dă indicatia terapeutică:

I. leziuni de asanat:

- ectopia,
- colpite,
- frotiu tip III.
II. leziuni de supravegheat:
- leucoplazie,
- mozaic,
- discarioze.
III. leziuni de biopsiat:
- baza papilară,
- zona de transformare,
- frotiu III-IV,
- leziuni neoplazice cu desen vascular atipic "în tirbuson" (vase dilatate, proeminente, sângerează usor la
atingere).
Avantaje:
Metodă simplă, usor de însusit, evită biopsii inutile, surprinde leziunile precoce, permite dirijarea biopsiei,
indică atitudinea terapeutică ce trebuie luată si controlează evolutia dinamică după tratament.

Limite:

1. nu poate arăta natura celulelor;
2. nu poate arăta felul transformărilor - benignă sau malignă;
3. nu este metodă de diagnostic cert;
4. poate avea rezultate fals pozitive sau fals negative;
5. necesită colaborarea cu citologia exfoliativă, anatomia patologică.

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns thea_m spune:

Oana a durut cauterizarea? Se face cu anestezie? Pentru ca si eu am o exocervicita (rana pe col) si trebuie sa fac colposcopie si PAP. Sper sa nu ajung la cauterizare.

Teodora

Mergi la inceput

thea_m, eu am facut recent cauterizare: nu doare - din contra, nici nu simti. Asteptam sa imi spuna daca am in final vreo rana pe col sau nu, si rana era deja cauterizata.
Partea proasta (pentru mine, ca vreau bb) e ca n-am voie sa "prestez" 6 saptamini...

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns thea_m spune:

Multumesc pentru raspuns Elise. Am si eu o colega care a facut cauterizare si mi-a spus ca a lesinat cand a cauterizat-o. De aceea voiam si alte pareri. Se pare ca fiecare organism reactioneaza in felul lui.

Teodora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabela spune:

Eu nu lesinasem, dar nici mult nu mai aveam!!! Iar altele nu aveau absolut nimic! Depinde de cum reactioneaza organismul tau, dar in orice caz, exista altele mai rele decat o cauterizare, asa deci: CURAJ!

Gabela

Mergi la inceput

thea_m, sigur a fost vorba de cauterizarea unei rani pe col?!

Sincer iti spun, eu eram dupa laparo, cu gaurelele pe burta, abia imi trecuse ditamai hemoragia, eram intr-o stare proasta atit fizic (hemoragie, ciclu, laparo si anestezia generala, iar hemoragie... in plus nu puteam sa maninc) cit si psihic (ma saturasem de analize, de echografii, colposcopii, sonde, clisme si injectii).
Si ma gindeam cu groaza ca DACA am o rana pe col tb. si aia cauterizata.
M-am dus sa fac colposcopia si la un momnt dat am intrebat (mi se parea ca dureaza prea mult) daca in final am vreo rana sau nu.
Si dl. doctor a zis ca AVEAM, dar a cauterizat-o.
Acum ma mai duc din cind in cind la pansament.

N-am simtit decit aparatul ala rece cu care se face colposopia. Atit.

Elise

Mergi la inceput