Educatoare si invatatoare, astept intrebari!
Raspunsuri - Pagina 3
marimar spune:
Ramonika si Oana,
Am si eu o intrebare:
Vrem anul viitor sa venim in RO pentru 1 an si vreau sa-mi dau baitelul de 6 ani acum si care e in clasa a 2-a aici la scoala in RO. As vrea sa-l inscriu tot in clasa a 2-a, pentru ca va avea 7 ani, stie sa scrie si sa citeasca.
1.E o problema majora faptul ca aici nu ii invata sa scrie cu litere de mina?
2.Credeti ca voi avea probleme ( din partea scolii, inavatorilor, etc) cu inscrierea lui la scoala in clasa a 2a?
3. Ce se invata in clasa 1-2 in RO ?
Eu, Tudor (6 ani) si Maria( 1 an)
-------
De retinut: ceaiul din frunze de zmeur dupa 32 de saptamini ajuta la usurarea si scurtarea travaliului si stimuleaza lactatia
Ramonika spune:
quote:
Originally posted by Lya
Buna!
Am o fetita de 2,9 luni si inca una pe drum.Pe cea mare nu intentionez s-o dau la gradinita anul acesta si cred ca nici la anul.
Ma intereseaza ce anume invata copiii de 3 ani la gradinita ,sa am mai multe idei de ce-as putea s-o invat eu acasa.E interesata f mult de engleza,sport,desenatul nu o pasioneaza aproape deloc,cu pensula am vazut c-o pasioneaza mai mult decat cu creioanele,i-am luat puzzle mai simplu..........exista ceva manuale pt educatoare pt aceasta varsta din care sa ma inspir sau ce ma sfatuiti s-o invat?www.snugglepie.com/ezb/317964.png" target="_blank">26 sapt &www.snugglepie.com/ezb/317544.png" target="_blank"> printesa Ruty
offff... n-am mai intrat de mult pe forum, mai ales pe subiectul asta. raspund cu mare intarziere, scuze. azi am vazut mesajul privat.
in primul rand, la grupele mica si mijlocie se pune mai mare accent pe socializarea copiilor. de aceea totusi zic ca e bine sa mearga la gradinita. nu e asa mare accent pe invatat. se invata, dar nu folosind termenul asta, sa zic asa, ci totul se face prin joaca. adica efectiv se invata prin joaca, copilul nu trebuie sa stie ca invata.
"materiile" propriu-zise, daca pot sa le numesc asa, sunt dezvoltarea vorbirii, unde se citesc povesti, se invata poezii (desi eu nu prea is adepta invatarii poeziilor, pt ca copilul invata papagaliceste, nici macar nu stie despre ce e vorba in poezie), matematica (ceea ce inseamna numaratul pana la 3-4, multimi, culori etc), desen, muzica, educatie fizica, toate adaptate varstei, lucru manual, chestii simple.
nu stiu daca exista propriu zis manuale, ci carti de poezii, cantecele etc.
daca ii place engleza e bine, poti sa o inveti ceva cuvinte, dar sa nu invete papagaliceste, ci sa inteleaga.
multa bafta! is pe fuga!
Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor
Ramonika spune:
quote:
Originally posted by cristina_t
Ramonika si Oana, am si eu cateva intrebari, ma puteti ajuta va rog:
1. care sunt in mod legal/oficial criteriile dupa care o gradinita de stat accepta/refuza copii (si care sunt cele neoficiale , of course din ceea ce stiti voi)
cam grele intrebarile tale gradinita de stat u poate refuza copiii la inscriere. bineinteles, daca li se pare nu stiu ce, pot refuza, dar spunand ca nu mai au locuri. nu prea ai cum sa contesti motivul asta. unde am lucrat eu am vazut cum directoarea a refuzat un copil de tigan spunand ca nu mai are locuri desi avea.
2. Pentru un copil cu handicap (in cazul nostru cu un deficit de vedere) exista anumite restrictii ? (de exemplu se specifica o Acuitate Vizuala minima necesara pt a fi acceptat intr-o gradinita normala ?)
depinde cat de grava e deficienta. si nu ar fi motive sa refuze copilul. dar ma gandes, daca copilul nu vede bine, va avea de suferit in colectiv. copiii mici sunt destul de rai si vor observa si asta va constitui un punct slab pt copilul tau. dar daca vb cu educatoarea, cerandu-i sa integreze bine copilul in colectiv, problemele se vor diminua.
desi nu sprijin mita, in cazul asta consider ca ar fi necesara o atentie educatoarei, pt ca in fond si la urma urmei ar fi si din partea dumneaei un efort suplimentar.
3. gradinitele particulare sunt acreditate/controlate in vreun fel de ministerul educatiei, adica sunt obligate sa functioneze cu personal calificat, sa respecte o anumita programa etc ori merg "de capul lor" ?
daca ajunge sa le controleze careva, da, trebuie sa se supuna programei Ministerului Invatamantului si neaparat sa aiba personal calificat. dar stii cum e treaba cu firmele particulare in tzara la noi. cu o spaga se rezolva orice. asa ca trebuie mare atentie. in general gradinitele particulare vor sa aiba faima buna, asa ca nu cred ca ar face gafe din astea.
Multumesc!
Ramonika spune:
Ramonika si Oana,
Am si eu o intrebare:
Vrem anul viitor sa venim in RO pentru 1 an si vreau sa-mi dau baitelul de 6 ani acum si care e in clasa a 2-a aici la scoala in RO. As vrea sa-l inscriu tot in clasa a 2-a, pentru ca va avea 7 ani, stie sa scrie si sa citeasca.
1.E o problema majora faptul ca aici nu ii invata sa scrie cu litere de mina?
sa fiu sincera, nu prea imi dau seama ce inseamna sa nu scrie cu litere de mana. tu stii cel mai bine cum se invata in scolile romanesti si daca copilul tau ar putea invata sa scrie cum se invata aici. ai putea singura sa incerci sa il inveti.
2.Credeti ca voi avea probleme ( din partea scolii, inavatorilor, etc) cu inscrierea lui la scoala in clasa a 2a?
nu stiu exact ce acte iti trebuie ca sa inscrii copilul la scoala in RO daca a facut un ana acolo. oricum trebuie probabil sa iei de la scoala din Austria un certificat pe care il vei traduce in RO si legaliza si te duci cu el la scoala din RO. in mod normal nu ar trebui sa refuze. vezi ca uneori mai cer si o programa din tzara straina, sa vada daca "se potrivesc" materiile. asa ca ai putea sa ceri si o programa.
cum am mai zis cuiva mai sus, nu incurajez mita, dar daca iti fac figuri, ai putea sa oferi o atentie cuiva.
3. Ce se invata in clasa 1-2 in RO ?
in primul rand se invata sa citeasca, un copil la sfarsitul clasei I trebuie sa stie sa citeasca, sa scrie, sa socoteasca. in clasa a doua se invata si tabla inmultirii. celelalte (muzica, desen, sport etc) nu sunt asa importante banuiesc.
Eu, Tudor (6 ani) si Maria( 1 an)
-------
De retinut: ceaiul din frunze de zmeur dupa 32 de saptamini ajuta la usurarea si scurtarea travaliului si stimuleaza lactatia
laura_cafea spune:
Buna
Am si eu o intrebare, am un baietel care face 3 anisori pe 20.11. si sunt nevoita sa il dau la gradinitza de Stat din septembrie cu program prelungit, acum este la o gradinitza particulara de la ora 8-12 dar din cauza pretului ma vad nevoita sa il dau la Stat.
Intrebare : Il primeste chiar daca nu a facut 3 ani in Septembrie ?
Cum sa pun problema , vreau sa ma duc acum in mai sa vorbesc cu directoarea si vreau sa am lectia facuta.
Astept nerabdatoare raspunsul
Ramonika spune:
quote:
Originally posted by laura_cafea
Buna
Am si eu o intrebare, am un baietel care face 3 anisori pe 20.11. si sunt nevoita sa il dau la gradinitza de Stat din septembrie cu program prelungit, acum este la o gradinitza particulara de la ora 8-12 dar din cauza pretului ma vad nevoita sa il dau la Stat.
Intrebare : Il primeste chiar daca nu a facut 3 ani in Septembrie ?
Cum sa pun problema , vreau sa ma duc acum in mai sa vorbesc cu directoarea si vreau sa am lectia facuta.
Astept nerabdatoare raspunsul
laura - ai noroc ca azi is pe faza...
legal, oficial, sau cum vrei sa-i zici, nu au voie gradinitele sa primeasca copii mai mici de 3 ani impliniti. din ziua cand i-a implinit il poate primi. problema e ca in noiembrie s-ar putea sa nu mai aiba locuri. daca l-ai da la o cresa, ti-l primeste sigur.
daca vrei neaparat la o gradinita, nu e chiar asa de imposibil, dar trebui sa sa tratezi cu directoarea sau educatoarea (stii ce inseamna, o spaga ceva). depinde si ce stie copilul. stiu din proprie experienta ca educatoarelor nu le place sa vina copii prea mici la grupa, principalul motiv fiind ca mai sunt copii care fac pe ei. asa ca eu cred ca se poate trata cu "doamnele".
e bine sa te duci din timp, sa prinzi locuri.
succes!
april spune:
off-topic
pe unde ai umblat ramoniko? ti-am dus dorul
pascutzele mele
floare de cires
Fericirea e alcatuita din lucruri marunte.
"And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years" Abraham Lincoln
laura_cafea spune:
Multumesc mult de raspuns, lucram la scapatul de pampers si pot spune ca avem rezultate bune, azi noapte a fost a doua noapte fara pampers si fara sa facem pipi in pat.
lenav7 spune:
Atentie! Informatiile despre ceea ce se invata la gradinita au un mare grad de generalitate, nu sunt conforme in totalitate cu specificul varstei- s-ar putea sa creeze impresii gresite! Eu lucrez de mai multa vreme in invatamant, ma preocupa in mod deosebit ceea ce fac, imi iubesc meseria, dar, nu m-as avanta sa fiu categorica in afirmatii; poate, doar sa le indrum pe mame sa consulte programa!