concediu prenatal din sapt. 32??
Cine este in tema cu concediul de maternitate? Ieri am fost la doctorul de familie pt. a ma lua in evidenta cum ca sunt insarcinata, si dupa ce m-a examinat ca in neolitic, "omitand" apoi sa imi spuna ca medicamentele pe care mi le prescrie ginecologul sunt gratuite, imi spune ca din saptamana 32 voi beneficia de concediu prenatal. Nu este o tragedie acest lucru, pt. ca nu am probleme, ma simt bine, imi pot continua activitatea la locul de munca, problema este ca atunci cand legea spune clar ca femeia insarcinata beneficiaza de 126 zile concediu de maternitate, dintre care 42 de zile concediu postnatal, urmand ca diferenta sa se acorde in prenatal, parca nu mai inteleg rostul legilor... Zau, mi-e ciuda pe aceasta indolenta si mai ales pe faptul ca ceilalti considera mereu ca suntem neinformati. Poate sa-mi dea cineva o explicatie logica? 
ramona
Raspunsuri
crangutalil spune:
Concediul e de 126 de zile din care uzual se iau 63 inainte de nastere si 63 dupa, dar ele pot fi compensate intre ele, cu conditia doar ca dupa nastere sa se ia minim 42 zile. Deci daca vrei poti sa nu-ti iei nici macar o zi prenatal si sa le iei pe toate post natal.Dar sa le iei pe toate inainte de nastere nu poti, trebuie sa lasi minim 42.Lamurit?Eu de exemplu intru in prenatal in saptamana 30,deci mi-am lasat doar 42 de zile dupa nastere.
Shobo spune:
iar eu spre exp. nu imi voi lua nici o zi de prenatal, ci toate cele 126 le voi lua ca postnatal (dupa nastere).
mai greu in primele luni, dar si eu am inteles pina la urma! ![]()
pupici si sarcini usoare!
Eu si bibisor sapt. 38
Dr. Tutunaru - ELIAS
ra_75 spune:
Nici nu se pune problema sa imi iau tot concediul inainte de a naste. Am specificat, initial, faptul ca am citit legea. Stiu ca 42 de zile trebuie efectuate OBLIGATORIU, pentru a putea beneficia de indemnizatia de ingrijire a copilului. Ideea este ca nimanui, cred eu, nu ii convine sa efectueze concediul de maternitate dupa ce naste, pentru ca nu poate beneficia de indemnizatie. Shobo, de ce preferi formula cu 126 de zile concediu postnatal? Nu ai si concediu de odihna la locul de munca?
Crangutalil tu poti sa alegi sa iti iei prenatalul in sapt.30? Din pacate, mie mi s-a dat impresia ca nu pot alege nimic, concediul prenatal se da din sapt.32 si basta! Ma deranjeaza pentru ca e dreptul meu! Sunt inca tare intrigata...![]()
ramona
myka spune:
Eu am intrat in prenatal din saptamana 29 fara nici o problema, din moment ce mi-am pastrat cele 42 de zile postanatal. Ideea e ca de indemnizatia de maternitate oricum vei beneficia chiar daca nu ai toate cele 42 de zile postanatal. Singura chestie e ca nu ti platesc daca le depasesti. Numai bine!
Iulia si bb Daria ( 34 sapt)!
gypsy spune:
Eu am intrat in concediu prenatal din sapt. 30 adica acum 4 zile,dar stau si ma intreb ce voi face daca dupa nastere imi vor ramane mai putin de 42 zile.Oare mai beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului?
Raluca
Mercedes spune:
gypsy- iti iei cateva zile de concediu de odihna + zilele ramase din postnatal sa dea 42
ellinia spune:
Mie doctorita mi-a socotit ca imi poate da prenatal de la 7 luni si 10 zile, adica de pe 11 ianuarie. Oricum eu stau acasa de la 15 decembrie, pentru ca in domeniul in care lucrez eu cam asa se termina activitatea pana pe 10 ian. Si eu am zis la fel, ca ma duc la serviciu si in ian si in febr., ma cam speria ideea de a sta acasa asa de mult... Da uite ca nu s-a putut! Dr. mea a zis ca nici nu se gandeste sa nu stau acasa ptr ca si asa aveam dureri de spate de la stat pe scaun, asa ca, uite ca aproape a trecut si prenatalul. M-am mai luat cu netul, cu iesitul la plimbare, si mai am putin!
Cristina si bebe DPN 06.03.2005