Prima de nastere
![](images/user_woman.png)
S-a dezbatut mai demult un subiect referitor la obtinerea unei prime de nastere, echivalente unui salariu, de la angajator.
Eu o sa nasc in cateva saptamani si as avea rugamintea sa-mi spuneti si mie daca mai este valabila aceasta prima si pentru 2005 si in contextul carui act legislativ. Eu sunt functionar public si lucrez in administratia publica centrala.
Va multumesc,
Ana (saptamana 35)
Raspunsuri
Mercedes spune:
Ceea ce este sigur este idemnizatia de aprox 1.800.000 lei primita de la primaria de care apartii conditia e sa fie max al 4 -lea bebe si sa ceri acesta indemnizatie in maxim sase luni de la nasterea copilului o gasesti reglementata in Legea 416/2001 in modificari
Cu partea cealalta este f usor la S.C. , la bugetari mai greu.
Am citit si eu tot ce s-a scris pe forum despre aceasta prima dar ...nu cred ca sunt sanse( e parerea mea )
Iti doresc bafta pt obtinerea primei precum si sarcina si nastere usoara
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
vanessa ionescu spune:
anumite contracte colective de munca cuprind obligatia angajatorului (in limita fondurilor) de a da salariatilor anumite sume pentru diferite situatii. de ex sotul meu a luat un salariu de la servici cand am nascut. de asemenea se pot da in caz de deces al angajatuilui sau vreunei rude, casatorie, etc. Dar astea trebuie sa fie reglementate in CCM. si sa existe fonduri.
Vanessa, Andutu (30.07.1997)si Catalin (13.06.2004)
ALBUM
BAL@CRACIUN@REVELION@ALTE POZE
Cary spune:
Cel mai bine este sa vezi daca este stipulat in CCM,daca DA ai mari sanse sa-i primesti,caci fonduri se cam gasesc!
Succes!
Malika spune:
Din ce am citit eu mai de mult pe acest forum, toate SC ar trebui sa plateasca aceasta prima de nastere cf contractului colectiv de munca la nivel national. In codul muncii scrie ca CCM national stabileste obligatiile minime ale angajatorului fata de angajat, deci nu se poate stabili un CCM la nivel de firma care sa fie mai dezavantajos. Eu nu am reusit inca sa obtin prima de nastere de la firma la care lucrez si ma gandesc serios sa fac o reclamatie. Are cineva idee daca exista o institutie care sa sustina astfel de cereri? Ma gandesc la un avocat din oficiu sau cam asa ceva..
vanessa ionescu spune:
pentru litigiile izvorate din relatiile de munca te adresezi Tribunalului din raza de domiciliu, sectia litigii de munca, conflicte de munca. Asistenta din oficiu doar prin cerere la Barou cu dovada faptului ca nu ai venituri sa-ti angajezi avocat si astepti sa-ti aprobe, dar cred ca sunt mici sperante pentru o astfel de speta.E un litigiu, o nerespectare a unei clauze contractuale si numai instanta poate obliga firma sa plateasca. In plus, e vorba de un salariu de baza si trebuie sa ai dovada ca l-ai solicitat firmei cu copie dupa cf de nastere al copilului.
ALBUM
vanessa ionescu spune:
si inca ceva, am omis, inteleg ca tu vrei asistenta gratuita ca din oficiu e altceva si nu e cazul tau. Dar poti sa vorbesti cu orice avocat, doar sa nu fie stagiar ca nu are dreptul la Tribunal.
ALBUM
Amaya spune:
Malika, dar ai facut o cerere scrisa catre firma, cu referire la legea aplicabila, prin care ceri acest salariu bonus?
La noi se da acest salariu fara sa-l ceri...
Oana si comoara 37+ sapt
Malika spune:
Da, am facut cerere scrisa la firma pentru a obtine prima respectiva si initial mi s-a dat un raspuns afirmativ, dar trebuia sa mai astept un pic banii, cica sa aprobe si directorul cererea. De atunci au trecut 3 luni, si in fiecare luna ma mai amana cu un pretext oarecare. In plus, nu este vb numai de mine, firma nu plateste prima de nastere nici unei mamici desi au fost mai multe solicitari. De aceea ma gandeam ca ar fi firesc sa existe o institutie, de ex. ITM care sa poata fi anuntata si sa se ocupe de problema asta.
vanessa ionescu spune:
Malika, problema ta nu se rezolva decat in instanta. ITM chiar prin denumire este inspectia muncii. nu poate obliga patronul sa-ti plateasca salariul (prima in aczul tau). executarea silita nu se face decat in baza unei hotarari judecatoresti (mai sunt si exceptii dar nu e cazul). la itm poti cel mult sa soliciti un control pentru incalcarea obligatiilor contractuale si in situatia in care obtii controlul, firma se poate alege cu o amenda dar nicidecum nu o pot obliga cei de la itm (nu pe firma ca atare ci pe cei in drept) sa-ti dea bani. Doar instanta, respectiv Tribunalul.
ALBUM
Malika spune:
Merci pt raspuns Vanessa. Pe mine nu ma intereseaza neaparat sa obtin suma respectiva, dar m-am saturat de firmele care nu respecta legea si isi bat joc de angajati si de aceea as vrea sa fac ceva in directia asta.