Cum sa fac o poveste mai... poveste?
Zilele trecute am vazut un filmulet despre ilustratoarea si autoarea de carti (copiii) Tasha Tudor. O poveste de-a ei nu-mi iese din cap. Poate si pentru ca am vazut ilustratiile si citit ceva despre subiect, autoarea este de admirat din muuuulte puncte de vedere, toate povestile au atmosfera anilor 1850-1900, multe dintre ele au ca tema Craciunul, magia coplariei...
Cea despre care va vorbesc se numeste "Craciunul papusilor". Nu am cartea si nici nu cred ca o voi avea vreodata, dar asta are prea putina importanta.
Vroiam sa cer ajutorul fetelor cu imaginatie si dupa ce va voi spune atat cat stiu din subiect sa ma ajutati sa facem povestea si pt. fetite si pt. baietei si chiar ceva mai "poveste" fara insa a-i fura din nostalgie. Imi plac mult povestile "blande" potrivite mai ales pentru mititei.
Ma puteti ajuta?
Voi trece mai jos cateva siteuri unde puteti afla cine este autoarea si citi despre cartile ei, vedea mai ales ilustratiile de "moda veche". Sper sa le puteti accesa daca va intereseaza subiectul si multumesc!
Raspunsuri
ML spune:
La:
www.tashatudorandfamily.com/-12k-
vedeti in stanga T.T. Market, Who is Tasha Tudor?, Christmas Items si Doll Items
ML spune:
Mergeti la home page si va duce la site. La Christmas items, books gasiti si cartea "Dolls'Christmas" si ceva din subiect
ML spune:
Am incercat sa trec un site cu biografia ei dar nu se poate regasi. Pe Google sunt destule informatii daca treceti "Tasha Tudor, biography".
P.S. Vulpitele din desene sunt de fapt cateii ei si chiar ca seamana cu niste vulpite grase
Adela99 spune:
intr-adevar o femeie fascinanta
io am gasit biografia asta si
www.powells.com/search/DTSearch/search?author=Tasha%20Tudor" target="_blank">cartile ei care se pot comanda
am gasit si
www.williamsburgmarketplace.com/exe/asp.other_template/MGID.1277/fromProductLine.true/02/Tasha-Tudor s-The-Dolls -Christmas.htm" target="_blank">The Dolls' Christmas pe care o poti comanda aici (nu inteleg de ce spui ca nu crezi ca o vei avea vreodata)
ML spune:
Adela,
Multumesc mult pt siteul cu biografia si cel cu cartea. Cartea am gasit-o si eu dar din motive care nu tin de mine (nu vreau sa intru in amanunte inutile) nu pot face rost de ea.
Cred ca totusi nu am explicat clar ceea ce vreau.
Iata... sa schimb putin povestea prin:
- adaugarea catorva elemente supriza (pare putin cam "statica")
- introducerea unui baietel (astfel va fi urmarita cu placere si de baietei)
Mentionez ca nu va rog sa imi SCRIETI o poveste ci doar sa imi dati niste idei ca sa o schimb, leg si fac poate ceva mai lunga.
Subiectul pe scurt:
Sethany Ann si Nicely Melimda sunt 2 papusi de carpa vechi dar frumoase care traiesc intr-o casa de papusi minunata si apartin unor surori. Casuta de papusi se numeste Casa Dovleacului, are camere incantator decorate, ghivece (miniatura, din lut) cu flori, bucatarie cu tigaite si craticioare, aragaz, serviciu de ceai...
De fiecare Craciun cele doua surori (fetitele) dau o petrecere pentru toate papusile din vecinatate si stapanele lor. La sfarsit are loc un spectacol de marionete.
Papusile se ... amuza pregatind fericite petrecerea, trimit invitatii
miniatura prin posta randunelelor , isi decoreaza bradutul (taiat din padure si adus acasa cu sania) cu nucsoara argintie si pere aurite si fac prajiturele mici, mici, mici, turta dulce si placinta cu afine (de fapt papusile nu prind viata ci fetitele intra in rolul lor, decoreaza, fac invitatii si prajiturele minuscule).
Invitatii si papusile intra in camera unde este bradul numai in momentul in care se aude cantecelul unei cutii muzicale. Dupa joaca, toata lumea se aseaza pe scaunele si balansoare (fetitele cu papusile in brate), se sufla lumanarile si incepe spectacolul de marionete: Scufita Rosie.
In final, invitatii si papusile mananca din bunatatile pregatite si canta impreuna colinde.
Cel mai mult m-a impresionat ca povestea este adevarata, Tasha Tudor avand 4 copiii (2 fete si 2 baieti), facand aceste petreceri speciale pt. ei, verii copiilor si alti prieteni si construind o adevarata bijuterie de casuta de papusi (am vazut-o in film si nu stii care este casa autoarei si care cea a papusilor). Cu casuta ii tinea ocupati initial pe copiii in timp ce pregatea cina de Craciun (cei mici faceau bradut adevarat pt papusi, ii puneau ornamente miniatura, scriau invitatii s.a.m.d.. Intr-o camera era pana si o colivie cu o pasarica!). Tot T. T. spune pe undeva in film "Magicul nu se adreseaza numai copilariei. Mentineti-l viu in sufletele voastre si va dura o viata".
Ieri m-am uitat de curiozitate pe Internet la jocuri, jucarii, Craciun, carti, moda copiii din anii 1900 si am descoperit cu mirare ca saritul corzii era un joc pentru baieti, la fel si cel cu cercul impins cu batul.
Casele se decorau de Craciun cu vasc, se publica Alice in tara minunilor, Vrajitorul din Oz si Aventurile iepurasului Peter... Baieteii se jucau cu roabe, biciusti pt. cai "pe bat" sau balansoar, de-a soldatii, cu bilute de sticla, jucarii cu elice, cuburi, avioane de hartie, zmee, mers pe cutii de conserve legate cu sfoara, prastii, soldati de tabla, titireze, trasuri, masini de pompieri, vapoare de tabla iar fetitele cu papusi si casute, papusi de hartie, aragaze si ursuleti (atunci a inceput moda ursuletilor!).
Acum cum sa introduc eu un baietel sau mai multi in aceasta lume dominata de fetite si papusi? Ce poate face un baietel in "Craciunul papusilor"? Sa manuiasca marionetele, sa taie bradutul papusilor si sa-l traga cu sania, sa faca bradutul din crengute, sa "faca focul" in casuta papusilor si sa lase caii la grajd, sa duca invitatiile randunelelor si mai ce?
Si cum sa aiba un pic, dar doar un pic de neprevazut (initial, cand nu stiam prea multe despre carte am crezut ca papusile incep sa capete viata noaptea in casuta lor si ca intamplator copiii le descopera uitandu-se la ele fermecati. Cam la asta ma refer cand spun "neprevazut". Dar ideea desi este frumoasa nu-i originala...)?
Cum as mai putea s-o lungesc fara a o face plicticoasa? Descriind mai mult camerele Casutei Dovleacului, pregatirile, "sediul" randunelelor?...
Cand copiii mei vor mai creste chiar ma gandesc sa fac ceva asemanator si sa fie casuta speciala pe perioada Craciunului. Vise, vise... Nu stiu cand o sa ajung sa fac o casuta dar un titirez tot am sa fac ca tare le iubesc!( ar urma o fata ranjita pe care habar nu am cum s-o aduc aici).
Ma ajuta cineva?
qsar spune:
Ia te uitaaaa... cum de mi-a scapat subiectul asta pana acum? Nici n-am apucta sa citesc tot, dar ma grabesc sa raspund numai ca sa spun Yeeeee!
O sa raspund serios mai tarziu.
Q
qsar spune:
Paaai... Ce poate sa faca un baietel? Sa mestereasca o casuta si pentru randunelele-postas, si aiba mereu grija sa le puna firmituri si seminte. Sa duca papusile intr-o calatorie cu trenuletul electric. Sa puna soldateii de plumb de paza la fereastra, sa nu vina vreo veverita sa fure alunele si nucile aurite din bradut...
Q
ML spune:
Grozav! Multumesc mult Qusar. Hai ca si tu ai baietel si-i doar cu 6 luni mai mare decat al meu. Cred ca le-ar place si lor povestea peste cativa ani. Si musai sa le facem rost de niste soldatei de jucarie!
Da, cand ai timp te rog mai scrie.
P.S. Pe papusa o cheama Nicely Melinda nu Melimda cum am scris somnoroasa. Iar in original (acum am vazut in dictionar) pasarelele postas sunt de fapt vrabiute (sparrow), nu randunele. Asa ca fiind iarna poate ca ar trebui sa fie vrabiute.
qsar spune:
M-am gandit eu ca nu-i in ordine cu randunicile... dar pot sa fie pitigoi :)) sau vrabiute.
Q
ML spune:
Da pitigoi sau vrabiute...
Si repede alte cateva detalii pana nu se scoala pitigoiul cel mic...
Cartea este scrisa pt. copiii intre 5 si 8 ani si din ce in ce mai mult ma gandesc acum ca in urmatorii ani sa incep incet sa fac si o casuta (asa cum imi va iesi, voi incerca cat mai bine), papusi de carpa, soldati poate din lemn sau poate gasim din tabla pe undeva sau chiar cu baietelul sa-i facem mai tarziu din pasta sau altceva...
T.T. spune ca ea incepe pregatirile de Craciun pt. cei dragi in iunie! De fiecare data face cadouri si animalelor ei (are capre pe care le mulge singura la 90 de ani, porumbei, catei, psici, pestisori aurii, o sera cu orhidee si alte flori minunate). Si atunci de ce sa nu faca si baieteii cadou conuri cu seminte pt. pasarele? Ca bine zici si cu casuta ( chiar am gasit un tipar de casuta de pasarele din hartie insa, casuta...) si cu semintele (aici se fac niste conuri din unt de arahide si seminte care chiar se pot manca de catre pasarele. Se leaga in afara in copaci cu o fundita si o sforicica. Am gasit mai demult instructiunile pe Internet)... Si mai pot face daca nu deranjeaza d.p.d.v. religios si un grajd pt. scena nasterii lui Isus, animale, pe Isus si Sf. Fecioara (cele din urma poate mama cu fetitele iar la primele tatii sa ajute). Cam astea legate de proiectul in sine care i-ar motiva pe copiii si tine mult timp ocupati...
Acum revenind la poveste alte cateva idei care nu cred ca-s prea stralucite, ba chiar banale dar poate ca o imaginatie mai infloritoare le poate folosi cu succes in poveste.
Tot pt. baietei, o bataie cu bulgari intr-un fort construit de ei din zapada, om de zapada pt. fetite, concurs cu titireze sau broscute saltarete de tabla cu cheie sau alte concursuri in casa pt. toti si la fort cumva poate chiar si o lupta cu tunul desi nu prea e nimerita in ziua de Craciun... Jocul cu tunul era unul dintre jocurile preferate ale baieteilor la 1900. Isi construiau unul din... nu mai stiu ce dar poate pot regasi.
La 1900 fetitele purtau rochite crete, peste genunchi, cu platcute, aveau par lung cu bucle, fundite in par si palarii (vara) iar baietii sosete 3/4, pantaloni cu elastic pana la genunchi, gulere marinaresti sau cu dantela, jachete pe corp si si ei purtau palarii.
Parintii doreau sa-si pastreze copiii cat mai mult inocenti si-i imbracau pana mai tarziu (cred ca pana la 2 ani sau cam asa ceva..) si pe fetite si pe baietei in rochite...
Buna ideea si cu trenul ca tot atunci s-a inventat si primul tren jucarie cu baterii, f. bine vandut ulterior.