De la Stefan cel Mare si Sfant la Fane

De la Stefan cel Mare si Sfant la Fane | Autor: irina.c.

Link direct la acest mesaj

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?
page=articol&article_id=112447Incursiune debutonata in istorie
De la Stefan cel Mare si Sfant la FaneAnul 2004 a fost inchinat lui Stefan cel Mare si Sfant. De aici si
pana la a lega o droaie de asa-zise evenimente de memoria
domnitorului Moldovei nu a fost decat un pas. Expozitii in care erau
preaslavite meritele si realizarile lui Stefan, aducerea sabiei
acestuia de la Istanbul, din Palatul Topkapi, la Muzeul National de
Arta din Bucuresti, festivitatile de la Manastirea Putna, montarea
piesei "Apus de Soare" la Teatrul National din Bucuresti, anuntata
cu surle si trambite si platita regeste - toate au poleit, o data in
plus, imaginea domnitorului. Stefan a fost ctitor de biserici,
aparator de pamant romanesc, conducator de osti - calitati ce il pot
incadra in categoria superoamenilor, dar si foarte om, una dintre
cele mai cunoscute parti umanizante ale domnitorului fiind dragostea
pentru femei. Chiar daca despre ea s-a soptit mai mult pe la
colturi, pentru ca nu se potriveste prea bine, pentru urechile
rusinoase, cu "marele si sfantul", aceasta latura a existat, insa
romanii - natie pudica prin definitie - au incercat sa ingroape
segmentul lumesc al existentei lui. Asta poate si pentru ca la noi
functioneaza zicerea "despre morti numai de bine" si nu se cade sa
mai deranjam memoria celui disparut.
Exista insa la Bucuresti, pe
strada Mihai Eminescu 105 -107, cativa metri patrati in care Stefan
este adus pe pamant. Cu umor - unii ar spune cu cinism -, in
expozitia "F.A.Q. about Steve the Great", deschisa la sfarsitul
anului trecut la Galeria H'Art, artistii expozanti fiind: Alina
Buga, Suzana Dan, Dumitru Gorzo, Sabina Spatariu si Tara van
Neudorf. Exista in lucrarile artistilor toate simbolurile legate de
imaginea lui Stefan, atat cele religioase, cat si insemnele puterii,
insa acestea sunt amestecate cu trimiteri sexuale explicite sau puse
in contexte demitizante. Faceti un efort si inchipuiti-va bustul lui
Stefan cel Mare cu sani proeminenti, machiat, cu unghiile facute, cu
coroana stralucitoare pe cap, asezat pe jos si continuat, prin
culoare, de un cal. Acestei imagini ii este alaturata o cruce
multicolora din rahat (comestibil) si trei cutiute in care sunt
expuse mulaje ale sfantului deget de la mana stanga a domnitorului -
trimitere clara la ideea de moaste. Mai este si o privata, nu "in
fundul curtii", cum se spune la tara, ci chiar la intrare, in partea
dreapta. In "constructia alba", veti gasi alaturate doua deschideri
rosii, in forma de inimioara, iar tavanul este rezervat
simbolurilor. Care se plimba nestingherite si prin tablouri, unde
Stefan ajunge Fane sau "the Fane", unde vestitele pungi cu aur se
transforma in pungi cu $, unde este aratat "Romanian way of love".
Ca si cum spatiul galeriei ar fi singurul in care s-ar putea face o
operatie de desacralizare. Expozitia poate fi considerata o
pledoarie pentru dezinhibare, insa si o blasfemie la adresa
simbolurilor si valorilor nationale. Alaturarea unui mare domnitor
pe care biserica ortodoxa l-a declarat sfant cu simboluri sexuale si
mostre de argou poate fi scandalizatoare si de prost gust. Oricum,
expozitia nu lasa publicul indiferent. Iar pentru a vedea daca ce au
creat cei cinci artisti este mai degraba aruncare in aer a
tabuurilor, incercare de a soca cu orice pret sau blasfemie ar fi
bine sa mergeti la Galeria H'Art.
....................................A vizitat cineva aceasta expozitie?Ce parere aveti,este aceasta arta?
Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns smillaraaq spune:

eh, e o bataie de joc ca raspuns la excesul de preamarire

Stefan cel Mare si Sfant mi se pare o aberatie cel putin egala cu Fane Babanu' modelat din rahat

da' m-as duce sa vaz expozitia, mai e deschisa?

www.terrapininc.com/Dental/Smile%20Crocodile.jpg" target="_blank">Smilla crocodila

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Yeah, oribila... MA intreb daca am fi fost in vremea lui Stefan cel Mare, ar fi avut curajul acesti "artisti" sa mai faca asemenea grozavii?
Rusine lor!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Adriana, mamica lui www.earpower.com/bebe/copii" target="_blank">Codrin(19 aprilie 2002) si a www.earpower.com/bebe/olguta" target="_blank">Olgutei(6 decembrie 2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Pentru aceia dintre noi mai nefamiliarizati cu arta contemporana o sa va povestesc ce-i ala performance si hapening si expozitie de instalatii.

Pasul 1. Se iau vreo douazeci de metri de folie cu bule si se astern pe jos. Se ia un prepeleac si se fixeaza intr-o buda (numai vasul, evident) si se pun dimpreuna pe folia cu bule in mijlocul salii de expozitie de pe ditamai bulevardul capitalei.In prepeleac, se leaga niste mere si niste pasari impaiate, cam jerpelite. Se vopseste toata daravela si se scrie frumos pe dansa axis mundi Asta se cheama instalatie.

Pasul 2. Intra doi oameni; Un om si-o femeie. Omu' e in itari, si-atat; are un fluieras-de-soc-mult-zice-cu-foc si-o tamburina legata cu-o sfoara. Femeia e legata la ochi ca la baba-oarba, are un fel de streang la gat si poarta o camesoaie de in de sub care se ghiceste o burtica si duce doua donite de lemn: una cu apa, alta cu vopsea rosie. Omul o aduce usurel, trasa de streang si-o ajuta sa se aseze pe buda, prijonita de prepeleac. Ei sunt performing artists.

Pasul 3. Normal,la fiecare pas, bulele foliei pocnesc. Omul incepe sa cante la fluieras si femeia sa se clatine pe buda si sa geama. Fac ei chestia asta ceva vreme. Dupa aia omul ia tanburina si femeia incepe sa geama si mai dureros si sa respire dupa tamburina Pfu-fu-fu-fuuuuu, si sa se apese pe burtica. Omul ia in pumnul-caus ba apa, ba vopsea si-i torana femeii in crestet. La o vreme, femeia se pavale de pe buda si incepe sa se tavaleasca pe folia cu bule pocnitoare, ragnind ingrozitor, in timp ce omul ii tot da inainte, ba cu fluierasul, ba cu tamburina, ba cu apa, ba cu vopsea. Femeia se mai zvarcoleste nitel si-apoi, dintr-odata, rupe camesoaia de pe ea si se vede ca burtica era o paine de-aia maaare, taraneasca din mijlocul careia atarna o sfoara de care e prinsa o eticheta pe care scrie ombilicus terrae. Omu' in painea de pe burta femeii si-ncepe sa mearga carte public rupand si impartind cate-o bucatica. Din cand in cand, se mai duce la prepeleac si se face ca le da firmituri pasarilor jumulite. Femeia, mai zace putin pe jos, pe urma se ridica cam impleticit, se duce la prepeleac, rupe un mar, se aseaza pe buda in incepe sa-l manance. Asta se cheama performance

Toata treaba asta cu instalatia si performance-ul, cu publicul care primeste bucatele de paine muiata cu apa si vopsea se cheama happening. In cazul de fata, s-a numit facerea lumii.

Q

Si-o super faza din timpul happening-ului. Nu se stie cum, dar printre spectatorii avizati mari amatori de arta contemporana s-a strecurat si o babuta, dintre aciea care dau tarcoale vernisajelor pentru un piscot si-un pahar de sampanie. Nimereste exact in stadiul in care femeia se zvarcolea pe folie in chinurile facerii lumii. Si zice cu maxima sinceritate: "Sa-i tina limba, maica, sa nu si-o inghita!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Si despre Stefan cel Mare si Sfant vs. Fane: Mi se pare prea mult. Pur si simplu. Si-ntr-o directie si-n cealalta. Mitizarea, glorificarea, sanctificarea... Hm! Iar expozitia de arta experimentala... Hm, de-asemeni.

Q

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

baba a fost cool, indeed, poate chiar mai profunda decat ne dam noi seama, la o prima privire!

pai si astora cu "fane", nu le musca nimeni degetelu, ca prea fac spume, deh, nu de alta, dar degeaba

hm

ps: daca acum se nasc dispute pe marginea sfinteniei Sfantului Stefan cel Mare, eu nu mai intru, ca ma enervez (si nu inervez, ca nu mai am ce), dar ma puteti numara si pe mine de partea Bisericii

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

qsar
Nu stiu daca o mai fi deschisa expozitia,eu oricum nu ajung pe acolo,de aceea doream sa stiu daca a vazut-o cineva.
Din punctul meu de vedere,o opera de arta ar trebui sa fie innobilatoare,sa stimuleze gandirea,sa dea dovada de o maiestrie autentica.Acest tip de "opere" expuse la expozitia cu pricina ma socheaza si ma dezgusta.Presupun ca asta o fi si scopul,si in cazul acesta,oricine ,dotat cu o imaginatie bolnava,poate fi "artist".Nu mai discut si aspectul pe care are ,dpdv al unui crestin ortodox ,aceasta"expozitie".Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Draga Irina
uite o adresa unde poti vedea opera artistilor:

http://www.ziarultricolorul.ro/photos/00005109-original.jpeg

Daca si asta e arta.. atunci prefer sa mor ca baba aia...

Las artistilor placerea de a comenta imaginile si arta pura a lui Dumitru Gorzo..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Adriana,mi-e rau...Ce oameni bolnavi...Nu pot sa cred...Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara03 spune:

Q, atata ma poti enerva ca de cand am citit povestea ta cu performance-ul ma tot gandesc in ce piesa am mai vazut faza cu nasterea unei...paini.

despre stefan cel mare si sfant: o exagerare. jos palaria ca a construit biserici, dar si gigi becali (sau nu stiu care) construieste biserici da' sfant nu-i si nu va fi niciodata. poate e putin exagerata comparatia dar pastrand proportiile cam asta e...

despre performance: mi se pare ok, au exprimat in felul lor facerea lumii, dar artistii astia despre care vorbiti nu spun nimic din ce-am vazut eu. vor doar sa socheze si atat...

Andreea & Majestatea Sa Tudor (9 dec 2003)
primul anisor :)
noutati!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by mara03
jos palaria ca a construit biserici

nu asta e argumentul pentru care a fost sanctificat, adica nu numai asta!!! cine nu cunoaste mai bine nu vorbeste

sorry, mara

am zis ca nu ma bag!

cat despre expo... au vrut si ei sa iasa in evidenta cu ceva, sa vorbeasca lumea, ceea ce si facem, deh, ce atata mirare ca nu-s nici primii nici ultimii avangardisti in areirgarda pe care i-am vazut

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

Mergi la inceput