CIC - lamurire.
![](images/user_woman.png)
Va rog sa ma luminati si pe mine!
Sunt insarcinata in 16 saptamani cu dpn 4 iulie 2005. Iata situatia cotizatiei mele in anul calendaristic iulie 2004 - iulie 2005:
- iulie si august 2004 : 6 ore/zi, din care 4 ore/zi contract de munca pe durata determinata (1 septembrie 2003 - 31 august 2004 ca profesor suplinitor)si 2 ore/zi contract de munca cu fractiune de norma ( contract pe durata nedeterminata, incepand cu aprilie 2003);
- septembrie 2004: 2 ore/zi, contract de munca cu fractiune de norma, contract pe durata nedeterminata;
- 1 - 6 octombrie 2004: 2 ore/zi, contract de munca cu fractiune de norma, contract pe durata nedeterminata;
- 7 octombrie 2004 - prezent ( sper pana la 4 iulie 2005): 10 ore/zi, din care 8 ore contract pe durata determinata(pana in iunie 2006)si 2 ore contract pe durata nedeterminata.
Am dreptul sau nu la CIC?
Am facut o adresa si la Casa Nationala de Pensii, dar raspunsul mi s-a parut destul de vag, adica mi s-a spus ca aceasta cotizatie este cumulativa si ca pentru contractul cu fractiune de norma se calculeaza direct proportional cu durata cotizatiei si cu valoarea fractiunii, deci in acest caz as avea realizat stagiul de cotizatie de 10 luni.
Asa este?
Din octombrie si pana in iulie cand cotizez efectiv pentru 10 ore se calculeaza tot direct proportional?
va multumesc,
Alina
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Cam complicat. Ia altfel. Iti trebuie 8 ore/zi lucratoare timp de 10 luni pana la nastere exclusiv maternitatea. Ia frumos in vedere data de cand intri in prenatal si vezi cate luni de prenatal ai in vedere. De acolo da inapoi restul de luni pana la 10 (inclusiv prenatalul) si lunile acelea in care muncesti (9,8 sau cate vor fi fiind) vezi cate zile lucratoare contin. In medie sunt 21-23 de zile lucratoare dar te uiti frumos pe calendar. Bun - iti trebuie 8 ore x nr. zile lucratoare x nr. de luni efectiv lucrate exclusiv prenatalul. Iti da un numar de ore. Daca luam ca si exemplu ca toate lunile au 21 de zile si nu ai avea prenatal ar rezulta 8x21x10=1.680 de ore efectiv lucrate pt a fi asigurata. E un exemplu simplificat. Tu cate ore vei avea lucrate (nu conteaza daca perioada este determinata sau nu).
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
alina78 spune:
Multumesc pt raspuns.
Din pacate pt mine m-ai bagat si mai mult in ceata. Sa inteleg ca cele 10 luni cotizate trebuie sa fie terminate pana intru in prenatal? Deci cu cat intru mai tarziu in prenatal cu atat am mai multe ore cotizate.
Aceste ore se aduna din contracte diferite? Adica, spre ex se aduna cele 8 ore din contractul de baza cu cele 2 ore din contractul cu fractiune de norma? Asta inseamna 10 ore lucrate/cotizate pe zi. Se considera ore suplimentare chiar daca sunt in contracte diferite?
In calculul orelor totale lucrate se pot aduna ore din contracte diferite si din luni diferite in ultimul an calendaristic? Adica daca DPN este 4 iulie 2005 si pana atunci luand in calcul numai contractul de 8 ore inceput in 7 octombrie 2004 voi avea 8 luni si 3 sapt de cotizare completa, pot obtine diferenta de o luna si o sapt din cumulul cotizatiilor din luna septembrie 2004 (2 ore/zi lucrate) + august 2004 (6ore/zi lucrate) si eventual o parte din iulie pt ca se incadreaza in cele 12 luni calendaristice.
Ce se intampla cu cele 2 ore de cotizare in perioada oct 2004 - iulie 2005 atata timp cat eu am si un contract de 8 ore in aceeasi perioada? Chiar nu se pot lua in calculul cotizatiei? Doar nu sunt ore suplimentare ...
Stiu ca e o situatie mai deosebita de aceea nici nu stie nimeni ce sa-mi spuna asa ca apreciez ajutorul vostru.
marius spune:
Situatiile de acest gen sunt delicate pt ca nu este scris in mod cert corelatia de X ore munca la Y timp. Daca ai ore suplimentare sau mai multe contracte de munca fie partiale fie definitive se aduna veniturile realizate cel putin pt maternitate. Pt CIC nu conteaza. Din pacate trebuie sa fiu "rece" in exprimare in ceea ce voi spune imediat. Initial am fost si eu tentat sa asimilez 1.5 norme munca cu 1.5 timp efectiv lucrat si implicit 1.5 timp asigurat DAR:
Revenind si gandind la rece trebuie sa mentionez ca legea asigurarilor sociale se comporta identic cu orice norma privind asigurarile de risc fie ca sunt de stat sau private si care au ca si principii atat sumele asigurate (prime de asigurare ce vor forma fondul sau capitatlul de asigurare) cat si perioadele minime acceptate exprimate in interval de timp si care nu depind de valoarea primelor. De aceea concluzia mea este ca sunt necesare minim 10 luni asigurate in corelatie cu cel putin o norma intreaga de munca (8ore/zi lucratoare cu exceptiile prevazute de lege) timpul suplimentar de munca efectuata avand reprezentare doar in veniturile realizate si primele platite dar fara efect de diminuare a perioadei de timp. Cu late cuvinte daca ai cel putin 8 ore munca indiferent de modalitatea de normare pt fiecare zi lucratoare si adunat cu concediul prenatal ajunge la 10 luni asigurate e Ok in caz contrar, nu.
Marius Pernes
dandana spune:
da marius, eu cred la fel! incerc sa caut unde am citit exact ca regula de 3 simpla se aplica doar daca e fractiune de 8 nu si daca cumulat da mai mult de 8, vorbesc de ore lucrate pe zi, adica se face un plafon la ore pe zi pt stagiu chiar daca contributia nu e plafonata la nr de ore/zi cumulat
dandana spune:
alina, stai un pic ca m-am trezit, tu ai asa:
iulie 3/4
august 3/4
sept 1/4
oct 13/16 intelegi nu?
nov- iunie 1 pt ca prenatalul e luna asimilata
ce iti lipseste e 1/4+1/4+3/4+3/16 adica 1,44luni in ultimele 12, ceea ce e mai mic decat 2, adica indeplinesti conditia fara sa ai nevoie de suplimentul celor 2 ore de la 8 la 10 pe care il faci inutil acum
am gresit cu ceva?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Dandana, ma sperii bre, zau asa! Nici eu n-as fi avut atata rabdare!
Alina, din pacate ce-i sub 8 ore zilnic conteza, ce-i peste "nu se pune".... Dar bine ca indeplinesti stagiul. Numai ca vei avea de furca atunci cand va trebui sa-ti convingi angajatorul de acest lucru. Copiaza si pastreaza ce-a scris dandana! Bafta!
Victoras (24.08.2004)
alina78 spune:
Mie mi se pare ca e super incurcata.
Eu am inteles din ultimul mesaj de la Marius ca ar trebui ca in cele 10 luni necesare de cotizat sa fi avut program intreg de 8 ore/zi in fiecare luna, indiferent cand apar cele 10 luni in timpul celor 12 luni anterioare nasterii. Deci in nici un caz nu as putea sa adun orele lucrate in iulie 2004 cu august 2004 ca sa-mi dea o luna jumate!
Dar tu Dandana imi spui ca se pot aduna, deci am cele 10 luni (am calculat chiar si la nr de zile lucratoare pe fiecare luna in parte si iese mai mult, fara sa iau in calcul cele 2 ore peste 8 incepand cu 7 oct). Asa ca nu stiu ce sa mai cred!
Nu mi se pare normal sa nu beneficiez de CIC atata timp cat eu am lucrat non-stop in aceasta perioada de 1 an iar valoarea cotizatiei la CAS pe total perioada este cu mult mai mare decat cea corespunzatoare unui salariu minim! Deci Marius apropo de asigurari in general as respecta ambele norme de risc (si ca timp si ca suma)!
Cat despre intelegerea firmei vis-a-vis de cazul meu e simplu: lucrez in aceeasi institutie bugetara in care am fost profesor cu jumate de norma pana la sfarsitul lui august 2004 si mi-au spus deja ca nu-mi vor face probleme.
Numai ca dupa cum am spus mai sus contractul actual se va incheia la inceputul lui iunie 2006, deci dupa acea data ar trebui sa-mi ridic indemnizatia CIC direct de la Casa si vreau ca situatia mea sa fie clara, totusi e vorba de o suma destul de mare ca sa fie restituita ...
Mersi mult pt rabdare si calcul ...
Alina si bebe mic.
marius spune:
Daca ceea ce a scris Dandana este real, rationamentul este corect. In fapt reflecta ceea ce am spus eu ca este necesar acel minim 10 luni indiferent de forma de constituire (norma intreaga sau fractiuni de norma) insa cumulate aceste fractiuni si fara prenatal care este asimilat la norma intreaga ca sa ma exprim asa, deci acel minim de 10 luni sa fie atins sub o forma sau alta.
Si pentru ca tu in final ai atins o chestiune extrem de sensibila cea cu eventuala returnare de bani eu am sa iti recomand pentru securitate un ultim lucru:
Faci o antecalculatie de 10 luni pana la data probabila a nasterii cu toate veniturile realizate antecalculativ, normele de munca corespunzatoare acestor venituri asa cum sunt ele, prenatalul si mergi la Casa de Asigurari - serviciul metodologie si ei iti vor confirma (poti chiar oficial sa faci cerere pt confirmare de drepturi). Asa vei fi linistita atat tu cat si cei de la serviciul personal salarizare.
Marius Pernes
alina78 spune:
Merci mult pentru raspunsuri si pentru rabdarea de care dati dovada.
Dandana are dreptate, rationamentul este bun. Noi am calculat si ca suma a lunilor cu fiecare cotizatie in parte dar si ca suma a numarului de ore/zile lucratoare si ma incadrez.
Inainte de a depune adresa la Casa Nationala de Pensii i-am sunat de la poarta institutiei si o doamna, probabil de la metodologie, mi-a spus acelasi lucru - se face suma intre luni- si astfel sunt acoperita si nu trebuie sa -mi fac probleme, dar ca sa stau linistita sa inaintez si acea adresa in scris ca sa primesc un raspuns oficial.
Adresa a fost depusa la metodologie, si de acolo am primit acel raspuns vag(adica nu e nimic clar ci doar sunt mentionate prevederile legii pe articole si alineate, dar nu un "da" sau un "nu" aveti drept!.
Ori eu cer prea mult prin acest raspuns clar?
Am sa mai fac inca o adresa asa cum spunea Marius, la care am sa anexez din nou copii dupa contractele de munca dar si veniturile pe fiecare luna in parte defalcate.
Trebuie sa mai adaug si alte documente?
Cei de la mine de la scola sunt foarte intelegatori, este vorba de o institutie bugetara, care are contributii foarte mari la CAS si nu se simte incurcata cu nimic de CIC-ul meu, ba mai mult chiar vor sa ma ajute sa dovedesc ca am acest drept.
Parca nu pot sa renunt asa usor la acest drept din moment ce am lucrat mereu in ultimii 3 ani si jumatate.
Alina