baiat care se joaca cu papusile
Raspunsuri - Pagina 2
allice spune:
Parerea mea este ca nu-i place duritatea masculina. E un copil deosebit de sensibil, cu care eu vorbeam ca si cu un adult mic cand avea 3 ani jumate, 4 ani, 5 ani. Nu i-au placut niciodata pistoalele sau alte jucarii 'agresive', nici surubelnitele n-au prezentat pentru el vreun interes, nici masinile. S-a jucat cu ele, candva, pe vremea cand nu avea papusi. Tatal lui vorbeste cu el ca si cu un adult, dar tot timpul incearca sa-l INVETE ceva. Ceea ce lui nu-i place. Cu sotul meu e prieten numai la calculator. Vrea sa-l invete tot ce poate face 'minunea' unde gasesti mereu ceva interesant... Si invata...
DAR: cu mine se tavaleste, ne gadilam, ne ascundem sub paturi, chiar daca uneori ne mai lovim din greseala, suntem mai duri... La fel si cu mama lui. Cu barbatii nu, nu accepta astfel de jocuri.
Eu intotdeauna cand mama lui era ingrijorata de cerintele lui, am zis ca si eu am fost intotdeuna 'baiatul lui tata' (ca-s al doilea copil dupa o fata si m-au vrut baiat), si uite ca-s bine.
Dar: in facultate am avut un amic foarte bun, o adevarata prietena, care mi-a povestit cum a ajuns el sa-si dea seama ca e femeie in mintea lui. El a descoperit asta la 13 ani si se jucase toata viata cu papusi si cu fete. Mama lui nu si-a facut niciodata griji. Este un om foarte sensibil, un om bun, in care eu am incredere.Singura problema pe care mi-o puneam era sa nu ne placa acelasi barbat. A disparut din viata mea cand m-am maritat...
Nu vreau ca nepotelul meu sa descopere vreodata acelasi lucru in mintea lui, pentru asta v-am cerut ajutorul. Ca mama lui e deja muuult mai alarmata decat mine, iar eu cica sunt cea care o linistesc...
qsar spune:
Si eu cred ca nu exista jucarii exclusiv pentru baieti si exclusiv pentru fete. Baietelul meu se joaca si cu camioane si cu ursuleti carorale da papa. Si el se mai gateste cu basmalutza si se admira in oglinda, dar...
Allice, cred ca totusi nepotelul tau are nevoie de o evaluare. Ceva motiveaza comportamentul si preferintele lui. Nu ma refer la joaca cu papusi ci la dorinta lui de a fi fetita-femeie-mamica. E vorba de ani, nu de zile. Asta e deja mai mult decat o toana de copil care prefera culorile luminoase ale hainutelor de fetita si papusile. Copilul are deja o perceptie de sine deformata, ca si proiectiile lui de viitor. In plus clasificarea sticta fete=bune, baieti=rai. Nici a-i canta in struna ca sa nu planga nu e o solutie (vezi exemplul cu sandalutele). S-ar putea, totusi, sa fie pur si simplu o chestiune de rasfat.
Copilul trebuie ajutat sa-si descopere identitatea fireasca si apartenenta la gen. Sigur, in copilaria mica e dulce un baietel care se poarta ca o fetita, dragalas, delicat; mamica lui poate sa fie incantata. Insa nu cred ca ar fi la fel de incantata daca baiatul-fetita ar avea 12-14 ani si-ar bajbai in cautarea identitatii proband furouri.
Imi cer scuze daca asteptai un raspuns amabil-linistitot si incurajator de genul "vai, draga, dar nu e nici o problema."
Q
ancuta06 spune:
Tatal meu mi-a povestit ca, cand era mic, in jur de 8-9 ani, avea un prieten cu care se mai juca acasa, doar cand mama lui nu era acasa....pt ca nu-l lasa sa aduca pe nimeni in casa. Acest baietel, de cate ori ajungea acasa la tatal meu, primul lucru pe care il facea era sa deschida sifonierul si sa probeze hainele de femeie pe care le gasea. Era ciudat, pt tatal meu, ca nu intelgea de ce-l intereseaza.....dar l-a lasat in pace. Si a tinut-o tot asa, cand a venit odata bunica mea pe neasteptate acasa, si l-a gasit pe copil imbracat in hainele ei, si i-a luat pe amandoi la bataie. Cred ca acolo s-a terminat si prietenia lor, si nu stiu cum au decurs lucrurile dup-aia, cu baietelul de care vorbesc.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Mik spune:
Allice, am ascultat aici o emisiune la radio de un psi cunoscut si ragasesc toate caracteristicile : e tipic pentru baietii foarte inteligenti si sensibili.
Eu nu cred ca ar trebui contrazisi, ci mai degraba indrumati sa-si aleaga jucariile.
Pe de alta parte, daca ar fi sa fie homo, ca-i pun in mina jucarii de baiat sau il inscriu la fotbal si rubgy nu foloseste la absolut nimic.
Mik.
Cricor spune:
Allice, eu am baiat si in mod sigur sunt mult mai conservatoare decat majoritatea fetelor care au postat anterior. Daca nepotelul tau ar fi baiatul meu, eu as fi foarte ingrijorata. As fi ingrijorata nu pentru ca ii plac papusile, ci pentru ca el nu pare sa se simta bine in pielea lui de baiat.
Corina
allice spune:
Cricor, de la asta a inceput si mama lui sa-si faca griji. Cand a vazut ca el nu pare sa se simta bine in pielea lui de baiat, ca ar fi preferat sa aiba parul lung. Apoi sa poarte rochii. Apoi sa se joace ca fetele. Nu ca-si imita mama, ca n-o imita...
Apoi, in Complexul lui Oedip, baietii sunt indragostiti de mama lor, e prima lor iubire, marea iubire si: incearca sa se comporte ca atare... Asta da! poate sa dea refuz pentru tata si pentru orice alt barbat...
Mama lui ESTE ingrijorata si mi-a cerut ajutorul. M-a ingrijorat si pe mine. Mai ales ca am si cunoscut pe cineva cu probleme de natura sex.
Eu vreau sa cred ca prin educatie va deveni... normal. Da, adica 'in tipare', pentru ca atunci n-ai de ce sa-ti faci griji ca parinte. Cand ies din 'tipare' noi parintii ne facem ganduri. Nu-i asa?
qsar spune:
Allice,
Baietelul are nevoie de-o mana de ajutor.
In primul rand, incercati sa va lamuriti cum se vede el pe sine. Rugati-l sa deseneze pe o foaie familia, inclusiv pe el. Observati ce importanta acorda personajelor, unde le plaseaza, cum se deseneaza. Si tot un desen: de data asta sa-si imagineze cum va fi el cand va fi mare (profesie, aspect, familie, detalii...). Nu-l presati si nu-l grabiti. Lasati-l sa faca desenele la interval de o saptamana doua, eventual rugati-l sa le mai faca odata (pentru bunici, sa le trimita prin posta) si observati elementele comune.
Expilcati-i ca u toti baieteii sunt rai. Iata, el este bun si bland chiar daca e baietel.
Daca familia (nu numai mama!!!) este ingrijorata, o vizita la un consilier ar putea sa le aduca unele raspunsuri.
Succes si astept vesti.
Q
Melody spune:
Buna Allice,
Si eu cred ca e serioasa problema.Mai ales ca are 6 ani,deci e marisor.Poate ar fi nevoie de un ajutor de specialitate.
Nu vreau sa te superi pe mine,dar,citind postarea ta,mi-am amintit de o reclama aici la tv.Era exact vorba despre un baietel caruia ii placea sa se joace doar cu papusile.Tatal lui,un tip mai muschiulos,se enerva si ii tot dadea masini,tancuri,soldatei,orice.Baietelul nici gand sa lase papusile.
Atunci tatal lui s-a lasat pagubas.Apoi ii arata pe amandoi,dupa multi ani;baiatul lui cu 2 gagici in pat,iar el, tatal ,cu 2 barbati in pat. Nu mai stiu la ce era de fapt reclama,dar atunci mi s-a parut funny.Dar cand apare o problema reala,e cam trist...
Cosmina2 spune:
allice-copilul se afla inca in plin complex oedipian,psihanalistii spun ca acest complex se"incheie"intre 7-9 ani si revine sub alta forma la pubertate.Pana atunci nu se poate vorbi de homosexualitate si nici nu se stie exact daca acestui complex se datoreaza homosexualitatea.Tot psihanalistii spun ca baiatul se poate identifica si cu mama.E cam cidat ce spun,stiu,dar cidati suntem si noi oamenii,daramite psihanaliza.Asta face acest baiat se identifica cu mama.Cu tact si rabdare din parte ambilor parinti(aici e muuult de povestit;cum sa-i vorbeasca,cum sa se poarte, sa se poata identifica sexual).Acest complex nu trebuie luat"ca la carte",la fiecare om se manifesta altfel,sub diferite forme,depinde in acea familie cine este cu adevarat mama,dar si asa, copilul poate lua ca model de identificare sexuala si o persoana din afara familiei.Nu stiu cat de coerenta am fost,dar e cam tarziu...
ML spune:
Allice,
Dupa ce am citit si al 2-lea mesaj al tau nu mi-a mai iesit din cap povestea asta. Si pentru ca am si eu baietel (deocamdata 18 luni) m-am uitat din nou pe un site american de psihologie si parenting si la o intrebare asemanatoare venita din partea unei mame psihologul John Rosemond raspunde (imi cer scuze de traducera cam neinspirata):
"In cazul in care mama si tata incurajeaza "cross dressing" si jocul cu papusi si alte lucruri de fetita cand un baiat trece de varsta de 3 ani, studiile au dovedit ca odata adult, copilul va avea probleme de identitate sexuala. La 3 ani e dragut cand se joaca astfel dar nu trebuie incurajat, numai tolerat. Cand are 4 ani i-as spune simplu si calm ca atunci cand un baiat implineste 4 ani nu mai poate sa se imbrace cu haine de fetita sau sa se joace cu papusi Barbie. Tatal sa il ia la magazin si sa-l ajute sa cumpere jucarii/articole de baieti. Toate lucrurile, jucariile etc. de fetita sa le dea cadou unei fetite pe care o stie si o place. Nu este vorba de a te juca cu cateva lucruri de fata, ci a te imbraca ca o fata, a te purta ca o fata si a te juca ca o fata. Asta nu se permite unui copil de peste 4 ani".
Tot el spune ca nu te nasti homosexual, ca exista mai multi fosti homosexuali decat actuali (implicit ramane la alegerea ta) si caracterizeaza homosexualitatea ca pe o adictie sexuala.
Cred ca studiul privind idenitatea sexuala la care se refera este la:
www.narth.com/docs/studiesofinterest.html
L-am parcurs si eu rapid si mi-a atras atentia "The problem of shaming the GID child".
Multumesc de subiectul deschis. Multe aspecte la care nu m-as fi gandit...
Succes tuturor acasa!