Copii care vorbesc mai tarziu

Copii care vorbesc mai tarziu | Autor: Christel

Link direct la acest mesaj

Fetita mea face 3 ani in martie si nu are inca un vocabular foarte bogat. Vorbeste ea toata ziua, canta, dar pe limba ei.Asa intelege tot ce-i spun, imi aduce toate obiectele pe care i le cer,dar in propozitii nu vorbeste inca. Stiu ca fiecare are ritmul lui propriu de dezvoltare, dar totusi nu stiu sa ma ingrijorez sau sa mai astept.
Am inteles ca si sotul a vorbit bine tot in jurul varstei de 3 ani.
Ai vostri cum stau la capitolul acesta? Ca vad ca unii deja spun poezii.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns micha spune:

Noi am fost exact la fel.Vladucu a inceput sa vorbeasca imediat dupa ce a implinit trei ani.A vorbit destul de incorect,era foarte dulce,dar forma propozitii chiar fraze.Acum are trei ani si cinci luni,vorbeste tot timpul,tot timpul, parca nu mai tace deloc ,inca mai are destule cuvinte pe care nu le pronunta corect dar cind ma gindesc, ca acum o jumatate de an abia rostea cite un sunet nu-mi vine sa cred ce copil vorbaret am.
Deci nu este cazul sa te ingrijorezi ,in curind vei dori sa mai taca putin.
La trei ani si o luna a mers la gradinita si am constatat ca mai erau copii de virsta lui care atunci incepeau sa vorbeasca.
Pot sa-ti spun ca la serbarea de Craciun de la gradinita a recitat doua poezii .Nu-mi venea sa cred ca e copilul meu deoarece acasa orice incercare de a-l invata citeva versuri esua .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Cristel vad ca locuiesti in Germania. Fetita merge la gradi? Adica are contact si cu limba romana si cu limba germana? Am inteles ca in cazul asta (adica copii bilingvi, trilingvi), este posibil sa inceapa sa vorbeasca putin mai tarziu.

Luminita si www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">DAVID - 11.03.2004

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34758" target="_blank">Povestea nasterii lui David

"Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rodicaosoian spune:

chiar la subiectul asta ma gandeamn si eu acum intr-o seara
si eu ma gandeam la Robert daca este vreo problema pentruca nu prea zice multe cuvinte ,poate vreo 7-8,oare este putin?el are aproape 18 luni
dar in scgimb intelege si el aproape tot ce-i spun uneori chiar ma mir de el ca ma inteles si face sau se duce unde il trimit dar cand stau de vorba cu el si il intreb cate ceva atunci mai mult imi hm,hm,si alte in limba lui
si chiar sa fie oare problema cu ei daca aud doua limbi??????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allice spune:

Al meu are 3 ani si 4 luni! Vorbeste putin, cu majoritatea cuvintelor in quebecoasa (ca nu pot sa-i spun franceza) si raspunde prin expresii, al caror sens demonstreaza ca-l stie. Rar imi demonstreaza ca stie cuvinte. Da! Imi aduce orice ii cer, intelege...
E adevarat ca la 2 ani jumate cat avea cand am venit noi aici avea propriul lui vocabular si vorbea foarte-foarte putin. Eu am vorbit la 2 ani si o luna. El a inceput dupa 2 jumate... Intai in romana, apoi dupa vreo doua saptamani de gradinita: numai quebecoasa. Rar mai scoate din proprie initiativa un cuvant romanesc. Repeta dupa mine orice poezie sau cantecel in romana, dar singur vorbeste in quebecoasa lui. Expresii scurte. Nu fraze.
Si eu ma intreb: Sa fie de vina, oare, a doua limba? Si care este pentru el: a doua?
Eu ma muncesc sa-l invat acasa poezii, in ambele limbi si nu reusesc nimic.I le spun, le repeta, dar nu le memoreaza. Educatoarea mi-a spus ca la gradinita a cantat, si nu oricum, ci la microfon! Si era exact cantecelul pe care eu nu apucasem sa-l invat...
Christel, fetita ta e la gradinita?
Eu inca mai astept ziua aia cand sa-mi vina sa-i spun: Da' mai taci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mary-Jane spune:

astept ziua aia cand sa-mi vina sa-i spun: Da' mai taci!

Stati fara grija, va veni! Baietelul meu are hipoacuzie si poarta aparate auditive de la 9 luni. La 15 luni a inceput sa zica primul cuvintel, de pe la 2.5 ani nu mai tace. Am fost foarte, foarte ingrijorati ca nu va vorbi, ca nu va vorbi bine s.a.m.d. Daca as fi stiut atunci ce stiu acum as fi dormit mai multe nopti si mult mai bine. Pt ca am asteptat atit de mult sa vorbeasca, i-am sorbit fiecare cuvint si fraza, iar acum se asteapta la acelasi lucru oricind vorbeste. Incercam sa-l invatam sa-si astepte rindul, sa nu dea buzna in conversatie, sa mai si taca. E tare vorbaret si sociabil.

Noi insa ne-am limitat doar la o limba, dar in cazul nostru am fost ingrijorati de lipsa de auz. Si eu am citit si auzit de copiii bilingvi ca vorbesc mai tirziu, dar cind vorbesc vorbesc f bine in ambele limbi. Sora mea are doua fetite. Cea mare are 5.5 ani si desi intelege bine romaneste nu-i place sa vorbeasca, prefera greaca.

"Mary-Jane"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

rodica la 18 luni chiar nu e cazul sa-ti faci griji!!!

Marc al meu are 2 ani si o luna.Este copil bilingv.Pana acum vreo doua saptamani spunea el ce spunea...vreo 20 de (jumatati) de cuvinte,numara pana la 10 pe degete,personaje de desene animate,moane(bomboane)saluta..chestii din astea.Are un calculator pentru copii mai mari,cu multe cuvinte..pe alea lstie sa le arate de astavara,face o gramada de chestii inteligente dar ,in mare nu spunea multe.In vara nu spunea decat strictul necesar!!
Apoi intr.o zi a spus SNITzEL-si asta zic eu ca e un cuvant greu si acum doua seri in pat a spus
momo mah nani!!,adica O PROPOZITIE!!(inseamna ca nemo face nani,unde mah asta e o püoceala a nemtescului a face.Asta e pur si simplu evolutie de pe o zi pe alta,m-a dat gata,ce mai!
deocamdata ia ce e mai usor in ambele limbi dar intelege absolut orice si face/imi aduce orice ii spun eu sau ta'su.
Si este explozie de cuvinte in gurita lui acum,
Christel,daca si fetita ta este copil bilingv si nu are nici o problema (ex-auz) atunci nu-ti fa griji ca acesti copii sunt inca in perioada de acumulare si cand incep-..iuhuuu!nu tinem noi pasul cu ei!Daca nu ni se intampla chiar noua,parca nu-mi venea a crede ca se poate asa,practic de pe o zi pe alta!
inca putina rabdare!

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mia. spune:

quote:
Fetita mea face 3 ani in martie si nu are inca un vocabular foarte bogat. Vorbeste ea toata ziua, canta, dar pe limba ei.Asa intelege tot ce-i spun, imi aduce toate obiectele pe care i le cer,dar in propozitii nu vorbeste inca. Stiu ca fiecare are ritmul lui propriu de dezvoltare, dar totusi nu stiu sa ma ingrijorez sau sa mai astept.

IDEM dar eu nu ma ingrijorez,vad ca e inteligent si mai ales va trebui sa vorbeasca si mai multe limbi(engl+franc)asa ca va fi o mica varza in capul lui dar sint sigura ca le va da de capat pina la urma.Bine ca e sanatos si intelege ce i se spune si cere..Mai mult foloseste interjectii gen:aoleu,vai-vai,Woau,miau,ham,etc

www.lucavasile.go.ro" target="_blank">Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Christel,
Sunteti o familie mixta?
Fetita mea implineste 3 ani pe 2 aprilie si abia de citeva luni(4-5)a inceput sa vorbeasca foarte mult.De la o zi la alta ma uimeste,vorbeste si in germana si in romana,face diferenta f bine,rar de tot mai amesteca cite un cuvintel si ii iese cite o fraza foarte simpatica .

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Multumesc fetele pentru raspunsuri, mai m-am linistit.Alina, nu suntem fam. mixta, suntem amandoi romani, iar la noi in casa se vorbeste numai romaneste. Fetta nu merge inca la gradi, am zis sa treaca de trei ani si apoi o inscriem, poate asa, invatand la gradi germana, ma gandesc ca o sa inceapa si in romana. Ce am observat este atunci cand mergem la doctor si asteptam acolo in sala de asteptare, se joaca cu alti copii si ii imita, ce spun ei, spune si ea;si cand mergem la cumparaturi sau ne aude pe noi ca salutam in germana, ne imita si ea si saluta si ea chiar toate vanzatoarele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narcisa spune:

Christel,
noi sintem o familie mixta. Patrick 2 ani si jumatate, a inceput cam de o luna sa faca propozitii de 2 max.3 cuvinte, poceste cuvintele la greu, si noi ne-am facut probleme; pina pe la 2 ani in afara de mama, tata, opa si oma, rar auzeai ceva de la el, acum repeta des dupa noi si pe strada arata o gramada. Chiar luna trecuta la controlul surioarei lui de 1 an la pediatru, am discutat mai pe larg problema lui Patrick cu vorbitul. Pediatra mi-a explicat ca daca da semne ca aude sa nu ne facem probleme, oricum pina pe la 4-5 ani tot ce pot face, te trimit la nasen-ohren Arzt(ORL) mai multe controale nu sint posibile. Ce mi s-a mai parut interesant in discutia cu ea a fost ca fiecare copil se dezvolta pe o anumita parte mai mult, ex. Patrick se catara sare de oriunde e fff.mobil nu-i e teama de nimic, alti copii vorbesc mai mult si sint mai putin mobil s.a.m.d. Patrick intelege si romaneste, germana sowieso. Eu zic sa nu va faceti probleme.
toate cele bune
narcisa

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=narcisa

Mergi la inceput