joc in jurul lumii:geografie+istorie (2)
Raspunsuri - Pagina 12
Irimell spune:
Gicutza, multzam fain. Ramin datoare...
Pe teritoriul Romaniei, unde s-a descoperit ca exista cea mai veche asezare umana?
"Odata ce ai incercat zborul, vei pasi pentru totdeauna pe pamant cu ochii ridicati spre cer, acolo unde ai fost, si vei dori mereu sa te intorci." Leonardo Da Vinci
Irimell spune:
Ra, daca ar fi vorba de cea mai veche asezare miniera atestata documentar, Rosia Montana ar fi raspunsul...eu am intrebat de cea mai veche asezare omeneasca de pe teritoriul tarii noastre...
"Odata ce ai incercat zborul, vei pasi pentru totdeauna pe pamant cu ochii ridicati spre cer, acolo unde ai fost, si vei dori mereu sa te intorci." Leonardo Da Vinci
juliafin spune:
quote:
Originally posted by Irimell
Ra, daca ar fi vorba de cea mai veche asezare miniera atestata documentar, Rosia Montana ar fi raspunsul...eu am intrebat de cea mai veche asezare omeneasca de pe teritoriul tarii noastre...
Irimell,imi esti draga,dar eu am gugalit si am gasit exact asa"Rosia Montana e cea mai veche asezare umana atestata documentar de pe teritoriul Romaniei".
Adela99 spune:
si mie imi sunteti dragi amandoua, dar cred ca irimell a vrut sa spuna ca ea nu cauta cea mai veche asezare umana atestata documentar ci cea mai veche asezare umana
juliafin spune:
Romanian-Portal.com
... Rosia Montana este cea mai veche asezare umana atestata documentar de pe
teritoriul Romaniei, cu vestigii istorice unice in lume. ...
www.romanian-portal.com/ca/eng/article.asp?id=946 - 33k - Zusätzliches Ergebnis - Im Cache - Ähnliche Seiten
Nu e intrebarea"cea mai veche asezare umana din Romania"sau
m-am zapacit eu din nou ?
Adela99 spune:
cred ca si eu m-am zapacit, se pare ca cc cuvantul cheie nu era miniera ci orice asezare umana ...vine Irimell imediat si ne lamureste
Irimell spune:
Si eu sint cam zapacita, dar de Rosia Montana stiam ca e cea mai veche asezare miniera atestata documentar...dar am dat search si am gasit si ca e cea mai veche asezare umana atestata documentar...asa ca e zapaceala mare in rindul informatiilor romanesti. Asa ca e rindul lui Ra.
Eu ma refeream la Miercurea Sibiului: "Cea mai veche asezare umana din Romania este la Miercurea Sibiului"
"Eforturile de trei ani, depuse de arheologii romani pe santierul arheologic de la Miercurea Sibiului, si-au aratat roadele. Cea mai veche asezare umana din Romania a iesit la suprafata in toata splendoarea ei, informeaza RomNET.
Descoperirea s-a facut in apropiere de soseaua Sibiu-Sebes si cuprinde unelte, obiecte de lucru si locuinte, cel mai des intalnite fiind vasele de tip preneolitic si neolitic.
Unele dintre obiectele de cult si unelte au fost aduse din nordul Thesaliei si zona Marii Egee intre anii 8000-5000 i. Hr. “Ne bucuram ca ne-am sincronizat cumva cu colegii de la Iasi care au facut, in aceeasi perioada cu noi, o descoperire din cultura Cucuteni, aproape la fel de veche ca aceasta de la Miercurea Sibiului. Aceste descoperiri confirma cel putin doua aspecte: ca civilizatia din acea perioada avea intense activitati economice de schimb si ca circulatia pe teritoriul Europei era una libera, fiind o lume deschisa, intrerupta doar de perioadele de conflicte.
Putem anticipa deja reactia colegilor din strainatate care vor trebui sa recunoasca si sa confirme o data in plus valoarea acestui santier si faptul ca in aceasta zona a lumii a fost candva Occidentul omenirii”, a declarat, cu mandrie, coordonatorul echipei de arheologi, profesorul Adrian Luca, de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Din santierul de la Miercurea Sibiului au fost scoase la lumina pana in prezent 400 de fragmente de vase din ceramica, din care 14 vase pot fi reconstituite integral. Arheologii sibieni au descoperit si o locuinta neolitica, cu doua camere si pereti despartitori, precum si cu intrare. Santierul de langa Sibiu va intra intr-un proiect international de finantare in care participa Belgia, Olanda, Bulgaria si Romania pentru ca exponatele sa fie tratate cu o substanta speciala si datate cat mai exact."
Ma duc la culcarica, asa ca pupici si joc placut!