PARINTI STUDENTI !
Buna Marius !
stiu ca te-am innebunit cu intrebarile mele ,dar uite mai am o nelamurire: eu sunt studenta(nu in an terminal), sotul meu este tot student, va absolvi in mai 2005.Eu am DPN 20.04 2005. Va putea el beneficia de indemnizatia pt crestera copilului?
MULTUMESC DIN SUFLET PT RABDAREA DE CARE DAI DOVADA
Raspunsuri
Rozi spune:
Imi permit sa raspund eu, sper sa nu se supere Marius.
Perioada studiilor superioare este considerata stagiu (asimilat) de cotizare (iti da dreptul la indemnizatii) in urmatoarele conditii:
- durata studiilor este cea normala (deci nu se pun anii repetati)
- examenul de licenta luat.
Asa ca, Simonnete, sotul tau trebuie neaparat sa ia licenta pana intri tu in concediu. E pentru un scop nobil: copilul vostru!
Sarcina linistita si nastere usoara! si bafta sotului!
Victoras (24.08.2004)
Sabina spune:
Adica eu as fi avut dreptul la un an de indemnizatie dupa ce mi-am luat licenta?????
Eu am nascut pe Sofia la inceputul anului 5, l-am terminat, am luat licenta.cand fata era de 9 luni.As fi putut sa capat indemnizatie din acel moment si nu mi-a zis nimeni?
Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
Sabina spune:
eu am intrebat daca aveam dreptul dupa ce am terminat facultatea, avand in vedere ca fata avea 9 luni la terminarea facultatii si indemnizatie se ia 2 ani.
Si daca acum as face bb si nu am servici dar am licenta, pot primi indemnizatie?
Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
marius spune:
Raspunsul la prima intrebare Simonette este negativ perioada de studentie (curs de zi cu licenta) este luata in calculul perioadei de timp necesare obtinerii dreptului (-rilor) de asigurare pentru pensie nu pentru maternitate sau CIC. Este vorba de factorul "timp" (perioada asimilata), nu de factorul "financiar" (cotizatii sau prime de asigurare). Pentru CIC este necesar o perioada de 10 luni minim asigurate si cotizate. Exceptiile sunt de asemenea precizate de lege.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Sabina spune:
Marius, asa stiam si eu, ca se iau in calcul anii pt. pensie, nu pt. indemnizatie.de aia eram asa uimita....
Sabina si Sofia Galagia
Cele mai frumoase fete
Rozi spune:
Dragii mei, abia acum am reusit sa mai intru si eu sa citesc. Va propun sa mai combatem nitel, c-a inceput sa-mi placa
Uite, copiez aici niste bucati din celebra lege 19; cititi si spuneti daca perioadele asimilate se iau in considerare sau nu la acordarea concediilor medicale si CIC:
" Art. 38. - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepția celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) și e);
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
(2) Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate, dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condițiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obținerea prestațiilor de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.
(5) Se exceptează de la prevederile alin. (4) pensia anticipată și pensia anticipată parțială, în cazul cărora nu se valorifică perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) lit. b) și c), precum și perioadele în care s-a beneficiat de pensie de invaliditate.
CAPITOLUL V
Alte drepturi de asigurări sociale
Art. 99. - (5) Pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale se iau în considerare numărul de zile lucrătoare pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale și/sau numărul de zile lucrătoare din perioadele asimilate stagiului de cotizare din lunile din care se constituie baza de calcul."
Chiar mi-era dor de voi!
Victoras (24.08.2004)
cool spune:
In mod indirect, ROZI, a vrut sa spuna ca eu nu am vorbit prostii cand am spus ca facultatea la zi TERMINATA, constituie perioada asimilata pentru obtinerea CIC :))
Merci Rozi!