Semnificatia "scenariilor" din joaca
Ilinca mea are 4 ani. De curand a fost ziua ei si a primit (printre altele) o papusa Barbie si o papusa (sau papusoi?) printz.
Ce ma macina pe mine este ca a inventat un joc in care Printzul vine in vizita la Barbie, o invita la plimbare, ii face curte ("Cat esti de frumoasa!" zice printul, "Ochii tai sunt adanci ca oceanul, buzele rosii ca trandafirii..." - de unde-i vin domle ideile astea?), apoi se casatoresc si pleaca la mare, sau la la discoteca, sau la Bal... Asta ne jucam noi doua in fiecare seara (si nu se mai plictiseste odata!)
Scenariile pe care le concepe ea sunt un semn ca o intereseaza deja relatiile dintre barbati si femei (nu-i prea devreme?)? Sau sunt eu dusa cu capul?
Este varsta cand copilul imita, exerseaza prin joc rolurile sociale pe care le observa. De acum diferenta intre sexe precum si semnificatia sociala a fiecarui sex ii atrage atentia, chiar reprezinta o preocupare comuna a copiilor. Nu ai de ce sa te ingrijorezi. Este absolut normal sa se identifice ca femeie (cu ajutorul papusii) si sa aiba preocupari asemanatoare femeilor (sa fie invitata undeva, sa se aranjeze, sa aiba grija de un copil-papusa, sa faca curatenie, etc). La fel, baietii exerseaza prin joc rolul social al barbatului (repara masina, bate cu ciocanul, etc).
Acele idei marete ii vin din ce vede la tv sau pe strada, sau aude ca se intampla la altcineva, din ce discuta cu copiii, etc.
Carmen Ghilescu
adriana spune:
nu era o replica la mesajul tau karmen.. Doar ca pusesem si eu o intrebare si n-am primit raspunsul. Asa ca am inlocuit-o cu un emoticon. Poate nu unul care trebuia ..
Adriana, mamica lui www.earpower.com/bebe" target="_blank">Codrin(19 aprilie 2002) si a www.earpower.com/bebe/olguta" target="_blank">Olgutei(6 decembrie 2003)
DARAEL spune:
quote:
Originally posted by adriana
nu era o replica la mesajul tau karmen.. Doar ca pusesem si eu o intrebare si n-am primit raspunsul. Asa ca am inlocuit-o cu un emoticon. Poate nu unul care trebuia ..
Adriana, mamica lui www.earpower.com/bebe" target="_blank">Codrin(19 aprilie 2002) si a www.earpower.com/bebe/olguta" target="_blank">Olgutei(6 decembrie 2003)
Orice s-ar crede, pe mine m-a bine dispus postarea aceea cu mutunelul. !
Eu ma gandesc ca sufletul tau s-a gandit in mod inconstient ca urmatorul pas al fetitei dupa acele jocuri inocente descrise la inceputul subiectului va fi sa se ascunda dupa perdea la baie descoperind singura sau ajutata pudicitatea...
Cat despre intrebare, daca nu ai lasat-o noi nu stim ce doreai sa afli asa ca nu putem sa-ti raspundem la ea - poate doar cei ce folosesc telepatia... parca era undeva, cred ca la discutii generale un subiect cu cei ce au capacitati telepatice...
pentru toate fetitele lumii de 1, 15 sau 85 de ani !!!
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT