Ce sa fac sa nu-mi mai intre nimeni in calculator?
Dragilor am si eu o problema de cateva zile..si nu mai stiu ce sa fac.Imi intra cineva in calculator si inafara de faptu' ca deabia am instalat windosu' nu-mi prea mai raspunde la comenzi calc.Insa culmea e ca azi mi-a intrat in calc si mi-a facut si trafic,iar eu am abonament cu limita de trafic..si nu-mi convine deloc..Am si firewall insa parca-i degeaba..am pe calc. mare panda iar pe laptop am bitdefender.
Deci stie cineva ce sa fac sa nu-mi mai intre nimeni in calculatoare?
Si mai ales cum e posibil sa intre cineva si sa-mi faca trafic daca eu am firewall?
PS:Sa-mi fie cu iertare daca n-am scris corect termenii,nu eu sunt cea care se pricepe la calc.ci sotul..Insa uite ca nici el nu mai stie ce sa instaleze si ce sa mai faca..
Va pupic dulcic si astept raspunsuri/solutii.
Raspunsuri
joxy spune:
Daca iti intra pe calculator, fizic, adica se aseaza pe scaunul tau si lucreaza pe al tau pc, este foarte simplu, se pune o parola.
Daca se conecteaza din alta parte la pc-ul tau atunci trebuie taiata calea de acces.
Parola trebuie sa o pui pe cea din BIOS, dar iti recomand sa ceri ajutorul cuiva care se pricepe cat de cat si poate sa vina 5 minute la pc-ul tau sau sa imi mai dai ceva informatii suplimentare...
Cu respect,
Florin
Choose life
Leditia spune:
Deci sa ma exprim si mai bine..nu vine nimeni sa se aseze pe scaun la mine acasa si sa intre in calc.Imi intra de altundeva,ma rog stiu si ip-ul caci am vazut ip=ul ce mi-a facut trafic..Am parola pe calc,insa nu stiu daca am si pe bios.
Deci ideea e ca-mi sparge cineva firewallul,imi intra pe calc,ruleaza diverse aplicatii,imi face trafic..si se joaca cu nervii mei..Si intotdeauna cand inchid calc.imi da ca nu-l pot inchide ca e cineva in calc meu..si trebuie sa-l inchid de la buton.Ambele calc.sunt acasa,nu la birou ori altundeva.
Numai bine.
Tzuri spune:
Letitia...m-ai lovit
Daca cineva iti intra fizic ( dupa cum a spus si joxy) in comp sunt multe forme de a stopa frauda.
1.Nivelul fizic (Bios password) dar care se poate anula prin simpla scurtcircuitare a unui jumper de la bios.
2.Nivel pre-windows , in care poti folosi un cartis pci cu un program de securitate incorporat.Aici se poate folosi un simplu cd boot ntfs pentru stergere inaite de fiecare utilizare a comp. a parolelor si anularea firewall la startare.
3.Nivel user.Daca user-ul tau nu este protejat cu o parola si accesul la account-ul tau este liber.Aici poti verifica in safe mode daca odata cu instalarea windows-ului nu ai omis sa introduci o parola pentru administrator , ceea ce faciliteaza accesul nu numai din interior cat si din exterior a compului tau.
4.Nivelul software.O persoana rau voita poate instala in compul tau un alt sistem de operare(cum ar fi Linux) care nu apare la lanzarea comp.dar se poate accesa cu o simpla disketta.
Daca poti , fii mai explicita si poate vom gasi cateva idei in favoarea ta.
joxy spune:
Nu pot decat sa iti recomand instalarea unui alt soft de firewall (eu lucrez cu Norton Internet Security) si daca folosesti Windows XP, dezactivarea accesului remote si stergerea userilor ce nu ii folosesti.
...asta pentru inceput.
Cu respect,
Florin
Choose life
Tzuri spune:
Acum am observat noul tau raspuns.
Cineva care iti cunoaste numele de user si parola sau se logheaza cu "administrator"(apropo de ceea ce am spus mai sus cu omiterea parolei de admin) si foloseste Remote pentru a-ti accesa compul.
Cunosc pe cineva care a folosit tactica asta ,a accesat o retea care avea cuplat si modemul de dial-ul pentru primire faxuri si a vorbit in strainatate prin intermediul comp. lor deci ai grija.
Intra in control panel , system ,remote si anuleaza v-urile : allow
remote assistance si allow users to connect..etc.
Luck....
Leditia spune:
Pe calc. mare am wind.xp..iar pe laptop am din pacate '98.(asta pt ca e un laptop mai vechi si nu permite decat 95,98 si 2000..insa la 2000 nu vrea decat CD original si eu nu-l am..)
Pana nu demult am folosit si eu nortonul insa toti cunoscutii spuneau ca-i prost ca nu face fata si ca-i mai bun bitdefenderul si panda..na!si noi,adica sotu',a instalat panda pe cel mare si bitdefenderul pe laptop..
O sa-i citesc sotului mesajele de la voi sa vad daca e deja facut ce m-ati sfatuit..Inainte parca aveam si parola de bios si tot..Noi pe calc mare pana acum 2 sapt am avut si windows si linux(sotu mai lucreaza pe acolo).
Eu habar n-am, iar el nu prea are timp ca noaptea lucreaza si ziua mai merge si la scoala,iar acum a inceput si examenele..Iar eu nu pot sta sa ma uit la calc si sa nu intru pe net..
Apropo, am dat ping la respectivul,cu ip-ul respectiv,insa nu merge ping la el..ciudat..cel putin asa mi se pare mie..
Imi zicea cineva sa dau mai multe informatii...pai nu stiu ce informatii sa mai dau..ce trebuie spus ca sa stiti exact despre ce vorbesc..
Mii de multumiri si o seara placuta si linistita.
lucian_vlaicu spune:
Sa inteleg ca tu lasi calculatorul deschis si in acest timp intra altcineva. Vezi pe ce porturi s-a conectat si inchidele cu firewall-ul. De curiozitate ce ip avea? Poate iti spun eu locatia ip-ului (asta daca nu trece prin x proxy-uri si gata cu urma ca nu sunt de la CIA :) ).
marius spune:
Vezi ca traficul poate sa fie provocat si de programele destept instalate de aplicatii prin Internet si ai ce plati pt depasiri, sunt subiecte de eliminare a acestor aplicatii ascunse pe aceasta sectiune. Sper ca nu ai vre-un share ar fi chiar culmea!
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Leditia spune:
Daca sunt singura acasa tin doar laptopul deschis,daca e si sotul tinem ambele calc.pt a nu fi discutii..Sotul meu zicea ca-i din rds pt ca ip-ul lui se aseamana cu al nostru..insa nu intelegeam de ce nu merge ping la el..
Din pacate sotul meu azi a fost la scoala si de acolo la servici..si incerc sa-i explic si lui ce si cum,dar tot prin mesaje/mailuri..Sper sa pot sa-i citesc maine ce mi-ati scris,ca are si ore si are si-un examen..
Dar cam asa invat si eu diverse..ii spus ce si cum si-mi spune pasii/ce anume sa fac..si asa mai invat si eu diverse..Dar asta ma depaseste total si nici el cred ca nu stie exact cum intra..daca tot avem firewal si spunea cineva intr-o revista de genu',nu dau nume,ca bitdefenderul e cel mai bun..dar mie mi s-a parut de 10 ori mai bun nortonul..
Deci cum pot afla de ce port s-a conestat la calc meu?
ip-ul respectiv e 82.99.5.147