Ati lasa Elvetia pentru SUA?...

Ati lasa Elvetia pentru SUA?... | Autor: iren

Link direct la acest mesaj

...In conditiile in care SUA nu prea e safe- teroristi si tot restul- iar Elvetia e una din cele mai sigure tari din punct de vedere economic si al securitatii- cel putin asa se presupune...In afara de teroristi, o chestie negativa este ca rata criminalitatii este mult mai ridicata decit in Elvetia, or eu vreau sa-mi cresc copiii intr-un mediu cit se poate de sigur...
Dar- intotdeauna exista si un "dar"- nu sint fericita aici, ma simt oarecum inutila, nu m-am acomodat destul incit sa incep sa ma simt multumita. O bariera destul de mare o pune limba, care nu-mi place deloc, si, cum nu am cind sa fac cursuri de germana, tre' sa ma multumesc cu ce prind afara, la tv, pe la prieteni, etc...
Rasismul este destul de mare, de ex un strain mai capabil decit un elvetian primeste un salariu mai mic decit elvetianul, numai pentru ca e strain- asta se intimpla in marea majoritate a cazurilor...
As fi vrut sa lucrez ceva, orice, part-time, dar asta nu se poate, pentru ca viza pentru turisti este de 3 luni, asa ca daca ar veni cineva din Ro sa stea cu copiii, ar trebui sa plece inapoi dupa 3 luni, si n-am facut nimic, iar gradinita este foarte scumpa, depinde de venitul lunar, iar la noi s-ar ridica taxa cam la 2.500 sfr- 1700 euro sau 2200 usd...si mai sint multe...
Am hotarit cu sotul ca, daca intr-un an- doi maxim, nu reusim sa stringem niste bani si sa fim multumiti oarecum de viata pe care o ducem, plecam in state, de preferinta California, San Francisco. Mie mi-ar conveni, engleza o stiu- nu foarte bine, dar ma descurc binisor, zic eu, deci teoretic mi-as putea gasi ceva de lucru si as putea studia ceva, plus ca as depasi barierele pe care limba germana- sau mai bine spus lipsa stiintei ei- mi le pune in relatiile cu ceilalti, plus ca americanii sint nitel mai calzi si mai putin reticienti fata de straini decit elvetienii...
Poate m-am grabit cu Statele, poate ca de fapt nu e o idee buna de loc, dar cred ca am intrat intr-o depresie si ma agat de o speranta ca inecatul de pai, poate ca spun prostii, pentru ca acum nu prea e bine sa pleci dintr-o tara destul de stabila si sigura intr-un loc amenintat de teroristi si cu o criminalitate mai ridicata, dar eu simt ca acolo as putea face ceva util pentru mine si pentru ceilalti.

Ma insel oare? Voi ce-ati face daca ati fi in locul meu?

P.S Mi-am varsat nitel oful, asa ca daca spun prostii mari nu ma bagati in seama...
P.S.S Mi-am adus aminte si de unul din cele mai mari ofuri: vreau sa-mi iau carnet de sofer si nu pot, ca nu stiu germana bine, si nici franceza, si nici italiana, degeaba "ma descurc", daca nu le vb cursiv ...

Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia zbintuita
Poze cu noi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Cumpara o carte de invatat germana fara profesor, uita-te la un curs la TV.

Nu uita ca America e cu totul altfel din multe puncte de vedere decat Europa. S-ar putea sa-ti placa, s-ar putea sa nu. Inainte de a pleca de tot faceti o vizita, stati mai mult si incercati sa vedeti cum traiesc oamenii obisnuiti. La unii li se potriveste stilul, la altii nu. Intai de toate e o societate concurentiala in care se munceste pe rupte si nu iti mai prea ramane timp de viata ta. Etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

quote:
Originally posted by lavi02

Cumpara o carte de invatat germana fara profesor

Sa inveti germana fara profesor? Nu stii ce vorbesti.

irenush> io nu as lasa de bunavoie si nesilita de nimeni elvetia pentru ...nici o tara ... dar nu se stie unde ma arunca valurile vietii, asa ca nu zic niciodata niciodata.

Adela-

Sarbatori Fericite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iren spune:

Lavi, nu reusesc sa invat o limba straina dupa carti, toate cunostintele pe care le am- de lb straine vorbesc- sint prinse din zbor, memoria mea vizuala este slaba, dar cea auditiva este mai mult decit excelenta.
Sotul pleaca dimineata si vine seara tirziu si aici, asa ca n-ar fi mare diferenta, in plus, a stat o vreme in State- el a trait mare parte a vietii in Canada, stie cum merg treburile in America, iar tatal lui sta in LA acum, asa ca nu am merge chiar in necunoscut...

Poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns otau spune:

Cred ca cel mai bine ar fi sa-ti raspunda fetele din Elvetia si din SUA.
Eu cred ca as prefera Elvetia. Am fost acolo intr-o vacanta. E adevarat ca oamenii par f.reci, dar e o liniste acolo! In SUA nu am fost, dar sotul meu a fost si nu a ramas f. impresionat. Lui i se pare Australia un loc bun de trait (el a fost si acolo, eu nu :-(( ), pentru ca e mai liniste, nu e asa mare agitatie ca in SUA. E clar ca e o parere subiectiva.
Eu as ramane in Elvetia. E si destul de aproape de Romania (in 2 ore jumate esti la Bucuresti). Asta cred ca e un lucru f. important.
In ceea ce priveste germana Mie nu mi-a placut niciodata! Mi se pare f. grea. Dar cred ca daca ai putin mai multa incredere in tine si putina ambitie vei trece si peste hopul asta.
Iti doresc sa va fie bine tie si familiei tale in orice loc veti dori sa va stabiliti!

Aurora, mami lui Vladut (6 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narcisa spune:

Referitor la P.s.s. cu obtinerea carnetului de sofer, aici in Germania poti sa-ti procuri testele in lb. romana contra cost si examenul scris il dai tot in lb. romana, eu asa am facut in 2000, si daca zici ca te descurci un pic cu limba, atunci la partea practica nu vad probleme prea mari de comunicare. Ia intereseaza-te tu la o scoala de soferi cum stau lucrurile cu exactitate, poate ai si in Elvetia aceasta posibilitate.

toate cele bune
narcisa x

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Iren, daca ar trebui sa iau eu decizia asta, aspectele decisive nu ar fi terorismul si criminalitatea (nu pentru ca nu sunt importante, ci pentru ca nu cred ca terorismul este o amenintare considerabil mai mare in America decat in alte locuri din lume, uite Spania de exemplu - acum se poate ca in Elvetia probabilitatea unui atac terorist sa fie mai mica, dar nu se stie niciodata; cat priveste criminalitatea, sunt intr-adevar orase sau cartiere de orase in SUA unde rata criminalitatii este foarte ridicata, dar sunt si multe comunitati foarte linistite, foarte sigure, unde nu se intampla niciodata nimic, oamenii lasa tot timpul usa deschisa la masina, la casa, chiar cand nu sunt acasa, daca va hotarati sa veniti aici puteti sa alegeti un astfel de loc). Astea fiind spuse, e foarte greu de dat un sfat. Sotul tau, care inteleg ca cunoaste bine America de Nord, ce spune? Tu ai fost vreodata aici? N-ar fi rau daca ati putea veni in vizita - poate la socrul tau - inainte de a lua o decizie. Sigur ca o vizita nu-i totuna cu traiul aici zi de zi, dar tot e ceva. Limba si posibilitatile de integrare sunt intr-adevar argumente de partea Americii, lucruri care merita puse in balanta. Dar.. nu lua o hotarare intr-un moment de depresie. Veti intampina si aici greutati, asa cum intampinati si acolo. E foarte posibil sa nu fi fericita nici aici, cel putin la inceput, sa ia destul de mult sa te acomodezi. Pune in balanta si cu ce fel de viza ai veni aici, daca ai avea drept de lucru de la inceput. Despre gradinite nu ma pricep sa-ti spun foarte multe pentru ca eu nu am copii, dar din cate stiu eu nici aici nu sunt tocmai ieftine, si multi romani fac diverse combinatii de a aduce pe cineva din Romania, tot asa ruda respectiva nu poate sta decat o perioada limitata de timp - dar aici poate iti raspund alte fete care au copii si au trecut prin asta.
Asa cum spunea Lavi, unora li se potriveste mai bine stilul american, altora, stilul european (elvetian, in cazul tau), depinde mult de cum sunteti voi, de ce v-ar face multumiti (incluzand nivelul material la care tindeti, dar nu numai). Dpdv social cum este viata voastra in Elvetia? V-ati facut prieteni? Ati sadit niste radacini? Ati construit o "retea sociala" cat de cat? Daca nu, ce-am avut si ce-am pierdut. Daca da, gandeste-te ca o veti lua de la capat si din acest punct de vedere (sau poate ca nu, daca sotul tau are rude/cunostinte in SUA). Daca tot v-ati hotarat sa mai stati un an - doi inainte de a lua o decizie, cauta intre timp cat mai multe informatii despre SUA, despre ce ati putea face exact acolo, cel putin la inceput (depinzand de statutul vostru legal - tipul de viza - de pregatirea voastra profesionala si ce se cere pe piata, de nivelul tau de engleza - pe care poate il poti imbunatati intre timp, ca oricum nu strica). Acum, daca tot mai stati cativa ani in Elvetia, pana la urma copiii vor creste, vor merge la scoala, atunci poate poti si tu sa-ti iei un part-time, in Elvetia? Sau poate sunt prea multi ani de asteptat pana atunci.. nu stiu, raspunsul pana la urma este la tine. In orice caz, eu iti tin pumnii, orice decizie ai lua!

Lai

Mergi la inceput

Ne-am facut prieteni- cel putin eu am citiva foarte buni, mai mergem la petreceri, ori dam noi, dar asta totusi nu-mi poate umple viata, nu ma multumeste pe deplin!
Da, ai dreptate, copiii vor merge la scoala, dar aici e un sistem tare timpit, copiii merg la scoala de la 8-8 jumate, vin la 12 la prinz, si merg iar de la 13 la 16...asa ca prea mari sperante nu-mi fac cu privire la un job...
Mai astept sfaturi si detalii referitoare la conditiile de acolo si de la mamici

Poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

E foarte greu de luat o decizie in cazul vostru. Dac-ash fi egoista, ash spune sa stai aici, dar stiu problemele pe care le ai- aveti, asha ca in locul tau si eu ash lua in considerare varianta asta. E greu sa nu poti comunica deloc cu vecinii - ca parca eu taare mult comunic chiar daca le stiu limba , dar te simti al naibii de aiurea cand nu te poti intelege cu oamenii de pe strada. Mi-ai lipsi enorm dac-ai pleca, si tu si Bogdanelul, dar si eu cred c-ati fi mai fericiti acolo, sau ma rog, mai fericiti intr-o tzara a carei limba o cunoastetzi. Pe de alta parte, daca te-ai apuca serios si tu si Bogdan, intr-un an ati vorbi limba (cursuri, tv, conversatie cu mine si laura, etc). Din p.d.v. al salariilor, nu stiu ce salar ar avea acolo Bogdan, si cam care-s chiriile. Mai interesatzi-va la fetele care locuiesc in zona si... Dumnezeu sa va ajute sa luatzi decizia cea buna

Paul are nevoie de noi:
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm

Mergi la inceput

Lorelei, Bogdan ar avea acolo un salariu mai mare, si nu cred ca chiria ar fi mai mare decit cea pe care o avem noi, si care e destul de mare ...cursuri nu am cind sa fac...
Cu vecinii comunic, in germana sau engleza, dar parca nu simt ceea ce spun, atit de rigida si straina mi se pare germana...

Poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

uite mie mi-ar place sa locuiesc mai curand in Europa. Nu cunosc Elvetia, dar eu tot am nostalgii dupa Germania...
noi nu incuiem usa la apartament unde locuim, ...e o zona foarte linistita, foarte"safe". Vorbesc engleza destul de bine, am avut un job inainte sa se nasca bebita...dar,
nu conduc si nici macar sa cumpar paine nu ma pot duce fara masina...sper sa-mi iau carnet, dar pe mine ma sperie condusul...
depinde de varsta copiilor-day care pana la 5 ani e scump si aici.un job part-time nu ar acoperii cheltuielile, pur si simplu nu merita sa lucrezi decat daca ai un job bun de la inceput...dupa 2001 cunosc multe persoane care si-au pierdut joburile bune, acum se gasesc multe altele-dar la limita supravietuirii...viza de vizita e valabila numai pe 6 luni...(de fapt poate fi valabila si pe 10 ani, dar de fapt ai numai 6 luni drept de stat in state, dupa care trebuie sa pleci si te poti re-intoarce dupa un timp)
asigurarile de sanatate sunt foarte scumpe, daca vrei sa acopere tot, tot...cele acceptabile de multe ori ofera doar ingrijiri limitate...nu toate companiile ofera asigurari de sanatate...
social-depinde de firea ta.multi americani sunt deschisi-dar superficiali...
avantaj-multi imigranti vorbesc cu accent sau stricat-asa ca limba nu va fi un complex asa mare.
cam atat imi trece prin cap acum-nu vreau sa te descurajez...ar fo o idee buna sa vii in vizita si sa vezi cum sunt lucrurile pe aici.

ana maria

http://community.webshots.com/user/anababa100

Mergi la inceput