SFANTUL NICOLAE

Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).
Data nasterii sale este necunoscuta, si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale care este 6 Decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii 352.
Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt.
La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.
Desi o cronica din secolul al VI-lea il citeaza printre participantii la Sinodul de la Nicea, exista prea putini istorici care accepta aceasta teorie.
Moastele Sf. Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negutatorii italieni si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.
Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.
Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.
Sfantul Nicolae este serbat atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Catolica, pe data de 6 Decembrie.
Raspunsuri

iselin spune:
Sfântul Nicolae a fost episcop în orasul Mira din provincia Lichia, provincie în sud-vestul Asiei Mici, dar rãmãsitele sale pãmântesti se aflã în catedrala din portul italian Bari, pe malul mãrii Adriatice, în sudul Italiei, deoarece în anul 1087, mai multi corsari italieni le-au aflat pãrãsite de cãtre locuitorii din Mira, fugiti din oras de teama unei invazii a turcilor. Datoritã iconografiei (picturi, vitralii, miniaturi), si literaturii ("Legenda de aur"), viata sfântului episcop al Mirei, este între cele mai cunoscute vieti de sfinti, iar sãrbãtoarea lui este asteptatã cu nerãbdare de copiii din multe regiuni. Sfântul Ioan Gurã de Aur, Sfântul Petru Damian, Sfântul Bonaventura si altii s-au întrecut în a-i aduce laude.
Conform datelor pãstrate de traditie, Nicolae era fiul unor pãrinti crestini din Patara, în Sichia, si de mic copil a dat semne de o alegere, deosebitã din partea lui Dumnezeu; respecta cu sfintenie zilele de post, se tinea departe de jocuri si vorbe necuviincioase, petrecea în rugãciune o mare parte din timpul sãu si arãta o bunãtate îngereascã fatã de toti. A vizitat mãnãstirile din tinutul Tebaida, unde a rãmas mai multã vreme printre pustnici, dar s-a reîntors în orasul natal. Episcopii întruniti la Mira pentru desemnarea unui succesor al episcopului de Mira decedat, nereusind sã cadã de acord asupra persoanelor propuse, au hotãrât sã-l aleagã pe omul care a doua zi dimineatã avea sã intre cel dintâi în bisericã; si deoarece Nicolae a venit primul la sfântul lãcas pentru a se ruga, ei l-au ales episcop. La început s-a împotrivit, dar întelegând cã este voia lui Dumnezeu a primit, si dupã cuvenita pregãtire a fost consacrat episcop.
Ca pãstor sufletesc a dovedit dragoste si grijã fatã de turma sa nu numai în trebuintele sufletesti, dar si în lipsurile materiale. Se amintesite cazul unui om sãrac care nu reusea sã-si mãrite pe cele trei fete ale sale, si în disperare le-a îndemnat sa urmeze si ele exemplul persoanelor usuratice. Aflând despre aceasta, sfântul episcop a pregãtit o pungã mare de bani si în timpul noptii a aruncat-o pe fereastrã în casa nefericitului tatã; peste câteva zile, fiica mai mare se pregãtea de nuntã. Asa s-a întâmplat si cu a doua fatã. Plin de mirare, tatãl a început sã stea la pândã într-un loc ascuns, pentru a-l descoperi pe binefãcãtorul sãu atât de mãrinimos. Astfel a aflat cã episcopul Nicolae îl salvase pe el si pe fiicele lui de la o faptã necugetatã; cu lacrimi în ochi a cãzut în genunchi, i-a cerut iertare si i-a mulþumit; desi episcopul i-a interzis sã vorbeascã despre cele întâmplate, el nu a încetat sã laude bunãtatea si delicatetea pãstorului lor sfânt.
Un alt fapt amintit de cronici este învierea a trei copii omorâti de un hangiu lacom de bani si de câstig necinstit. Tocmai în noaptea crimei, Sfântul Nicolae se odihnea în hanul acela, fiind în trecere, probabil, spre Niceea, pentru a lua parte la primul Conciliu ecumenic. Înstiintat de Dumnezeu în vis, a coborât în beciul unde hangiul aseza trupurite tãiate ale copiilor într-un vas de lemn; vãzându-se descoperit, a cãzut la pãmânt de groazã. Sfântul Nicolae a fãcut semnul sfintei Cruci si deodatã copiii au revenit la viatã, ca dintr-un somn adânc, si au înconjurat cu drag pe bãtrânul episcop. Apoi s-a îndreptat spre cãlãul lipsit de inimã si l-a ajutat sã-si recunoascã greseala si sã se împace cu Dumnezeu. În amintirea acestei minuni, ziua Sfântului Nicolae a devenit pentru multi copii zi de mare sãrbãtoare.
Si marinarii îl cinstesc pe Sfântul Nicolae ca ocrotitor al lor, deoarece se spune cã pe când era încã în viatã a fost invocat în gând de marinarii aflati într-o mare primejdie si el s-a arãtat în mijlocul lor si a linistit uraganul, precum si furtuna din sufletele lor. Consemnarea în cronici a acestor fapte si istorisirea lor din generatie în generatie pãstreazã vie icoana sufletului plin de bunãtate al Sfântului Nicolae, trecut din aceastã lume pe la jumãtatea secolului al IV-lea, si reamintesc marea poruncã a dragostei fatã de aproapele.


iselin spune:
Nicolae este unul dintre numele personale cele mai îndrãgite si mai rãspândite, chiar din antlchitate. El este format din cuvintele grecesti: nike = victorie, biruintã, si: Jaos = popor, si are înþelesul de "om ce face parte dintr-un popor victorios"(Sãrbãtoarea lui are si numele de Sin Nicoarã, o posibilã derivatie din "Sanctus Nicolaus"). În limba românã are foarte multe variante, datorate grupurilor lingvistice diferite prin care au ajuns la noi.
Mai frecvente sunt: Nicolae, Nicolaie, Niculai, Neculai, Nicolitã, Colitã, Neculutã, Niculãitã, Necula, Nicã, Nicu, Naie, Nãicã, Nãitã, Laie, Nicorici, Nicoritã, Sânicoarã, Nicke), Klaus, Nils, Miklos, Miki, Miklo, Nikolai, Mikola; pentru femei: Nicoleta, Nicorina, Nicola, Coletta, etc.
Cei care poartã aceste prenume au prilejul sã-si aminteascã din viata Sfântului Neculai cã cea mai frumoasã biruintã este biruinta asupra egoismului.


iselin spune:
În traditiile arhaice romanesti, Mos Nicolae este imaginat ca un personajmitologic, cu barba alba, din care începe sa ninga atunci cînd o scutura. În cultul solar autohton, Mos Nicolae avea sarcina mitologica sa vegheze poarta dinspre apus a cerului, sa stie Soarele sa se întoarca din tinuturile demiazanoapte, sa rasara tot de la rasarit si nu de la apus…
Mos Nicolae a devenit unul din cei mai populari sfinti moderni, asteptat deopotriva de parinti si copii. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii isi pregatesc încaltamintea curata langa usa, ca s-o gaseasca dimineata plina cu daruri. Impreuna cu cadourile, Mos Nicolae aduce de obicei si o varguta,“Sfantul Nicolae de dupa icoana”, ca semn al severitatii ce trebuie sa vegheze orice rasplata, Mos Nicolae imbinand darnicia cu asprimea.


iselin spune:
Sf. Nicolae este patronul multor grupuri de oameni, de sute de ani fiind un sfânt îndrãgit atât în Est cât si în Vest, si venerat ca mare fãcãtor de minuni. El este patronul marinarilor, al bancherilor, al cãmãtarilor, al savantilor si al hotilor!
O legendã povesteste despre un moment în care sfintii erau strânsi în cer pentru a discuta la un pahar de vin. Sf. Vasile a umplut cupele de aur dintr-un vas de aur, si a vãzut cã în timp ce toti ceilalti erau prinsi în discutie, Sf. Nicolae motãia. Unul dintre sfinti l-a scuturat pânã l-a trezit si l-a întrebat de ce este asa de adormit. "Ei bine", le-a spus Sf. Nicolae, "cel rãu a stârnit o furtunã în Marea Egee. Corpul meu dormea, probabil, dar cu spiritul duceam vasele cu grijã la tãrm". El este în special un sfânt al copiilor, si este cunoscut în diferite tãri ca Mos Nicolae, Santa Claus, Kris Kringle sau Pelznickel. În timp au fost inventati slujitori de-ai lui, care îl ajutã sã se descurce cu copiii care au fost neascultãtori si rãi. Sf. Nicolae fiind prea bun pentru a mustra si a pedepsi, în Austria a fost inventat Krampus, în Germania Knecht Ruprecht, iar în Olanda Petru cel Negru, care merge alãturi de el cu o nuia groasã, în timp ce Sf. Nicolae dã din inimã copiilor cadouri, fãrã a se uita la cine a fost rãu.
În Olanda, Sf. Nicolae apare în ajunul sãrbãtorii lui împreunã cu Petru cel Negru. În timp ce copiii cântã, usile se deschid si pe podea cad dulciuri si nuci. Dupã ce Sf. Nicolae pleacã, copiii sunt serviti cu bãuturi calde, ciocolatã si castane fierte cu unt si zahãr. În dimineata urmãtoare, copiii îsi gãsesc papucii umpluti cu prãjiturele în diferite forme, de inimã sau de litere (initialele copiilor), de pãsãri si pesti, sau chiar în formã de Sfânt sau Episcop. În Elvetia, Sf. Nicolae merge în paradã pe strãzi cu bratele pline de mere rosii, de prãjituri si prune uscate pentru copii. În Austria si Germania, el aruncã nuci împodobite în usi în timp ce Krampus sau Rupprecht aruncã nuiele de mesteacãn. În Polonia, dacã este un apus de soare rosiatic de Sf. Nicolae se spune cã este din cauza îngerilor care sunt ocupati cu gãtitul prãjiturilor.


iselin spune:
Troparul Sfântului Mare Ierarh Nicolae (6 decembrie)
Îndreptãtor credinþei si chip blândetilor, învãtãtor înfrânãrii te-ai arãtat pe tine, turmei tale, adevãrul lucrurilor. Pentru aceasta ai câstigat cu smerenia cele înalte, cu sãrãcia cele bogate. Pãrinte Ierarhe Nicolae, roagã pe Hristos Dumnezeu sã mântuiascã sufletele noastre.
RUGÃCIUNE
O, preabunule pãrinte Nicolae, pãstorul si învãtãtorul celor ce aleargã cu credintã cãtre a ta folosire si cu fierbinte rugãciune te cheamã pe tine, sârguieste degrab a le ajuta; izbãveste turma lui Hristos de lupii cei ce o rãpesc pe ea, si toate pãrtile crestinesti le ocroteste si le pãzeste prin sfintele tale rugãciuni de gâlcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de rãzboiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boalã si de moarte grabnicã; si precum ai miluit pe cei trei bãrbati care sedeau în temnitã si i-ai izbãvit pe ei de mânia împãratului si de tãierea sabiei, aºa ne miluieºte ºi pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul si cu lucrul suntem întru întunericul pãcatelor si ne izbãveºte de mânia lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sã ne dea viatã linã si fãrã de pãcat, ca sã vietuim în veacul acesta, si de partea stãrii de-a stânga sa ne izbãveascã, si în partea de-a dreapta, împreunã cu toþi sfintii, sã ne învredniceascã.
Amin.


irina.c. spune:
Iselin
Moastele Sf. Nicolae se gasesc,in Bucuresti,la Biserica Sf.Gheorghe -Nou(la km.0).Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
