SFANTUL NICOLAE

SFANTUL NICOLAE | Autor: iselin

Link direct la acest mesaj

Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).

Data nasterii sale este necunoscuta, si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale care este 6 Decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii 352.

Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt.
La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.

Desi o cronica din secolul al VI-lea il citeaza printre participantii la Sinodul de la Nicea, exista prea putini istorici care accepta aceasta teorie.

Moastele Sf. Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negutatorii italieni si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.

Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.

Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.

Sfantul Nicolae este serbat atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Catolica, pe data de 6 Decembrie.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iselin spune:

Sfântul Nicolae a fost episcop în orasul Mira din provincia Lichia, provincie în sud-vestul Asiei Mici, dar rămăsitele sale pământesti se află în catedrala din portul italian Bari, pe malul mării Adriatice, în sudul Italiei, deoarece în anul 1087, mai multi corsari italieni le-au aflat părăsite de către locuitorii din Mira, fugiti din oras de teama unei invazii a turcilor. Datorită iconografiei (picturi, vitralii, miniaturi), si literaturii ("Legenda de aur"), viata sfântului episcop al Mirei, este între cele mai cunoscute vieti de sfinti, iar sărbătoarea lui este asteptată cu nerăbdare de copiii din multe regiuni. Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Petru Damian, Sfântul Bonaventura si altii s-au întrecut în a-i aduce laude.

Conform datelor păstrate de traditie, Nicolae era fiul unor părinti crestini din Patara, în Sichia, si de mic copil a dat semne de o alegere, deosebită din partea lui Dumnezeu; respecta cu sfintenie zilele de post, se tinea departe de jocuri si vorbe necuviincioase, petrecea în rugăciune o mare parte din timpul său si arăta o bunătate îngerească fată de toti. A vizitat mănăstirile din tinutul Tebaida, unde a rămas mai multă vreme printre pustnici, dar s-a reîntors în orasul natal. Episcopii întruniti la Mira pentru desemnarea unui succesor al episcopului de Mira decedat, nereusind să cadă de acord asupra persoanelor propuse, au hotărât să-l aleagă pe omul care a doua zi dimineată avea să intre cel dintâi în biserică; si deoarece Nicolae a venit primul la sfântul lăcas pentru a se ruga, ei l-au ales episcop. La început s-a împotrivit, dar întelegând că este voia lui Dumnezeu a primit, si după cuvenita pregătire a fost consacrat episcop.

Ca păstor sufletesc a dovedit dragoste si grijă fată de turma sa nu numai în trebuintele sufletesti, dar si în lipsurile materiale. Se amintesite cazul unui om sărac care nu reusea să-si mărite pe cele trei fete ale sale, si în disperare le-a îndemnat sa urmeze si ele exemplul persoanelor usuratice. Aflând despre aceasta, sfântul episcop a pregătit o pungă mare de bani si în timpul noptii a aruncat-o pe fereastră în casa nefericitului tată; peste câteva zile, fiica mai mare se pregătea de nuntă. Asa s-a întâmplat si cu a doua fată. Plin de mirare, tatăl a început să stea la pândă într-un loc ascuns, pentru a-l descoperi pe binefăcătorul său atât de mărinimos. Astfel a aflat că episcopul Nicolae îl salvase pe el si pe fiicele lui de la o faptă necugetată; cu lacrimi în ochi a căzut în genunchi, i-a cerut iertare si i-a mulțumit; desi episcopul i-a interzis să vorbească despre cele întâmplate, el nu a încetat să laude bunătatea si delicatetea păstorului lor sfânt.

Un alt fapt amintit de cronici este învierea a trei copii omorâti de un hangiu lacom de bani si de câstig necinstit. Tocmai în noaptea crimei, Sfântul Nicolae se odihnea în hanul acela, fiind în trecere, probabil, spre Niceea, pentru a lua parte la primul Conciliu ecumenic. Înstiintat de Dumnezeu în vis, a coborât în beciul unde hangiul aseza trupurite tăiate ale copiilor într-un vas de lemn; văzându-se descoperit, a căzut la pământ de groază. Sfântul Nicolae a făcut semnul sfintei Cruci si deodată copiii au revenit la viată, ca dintr-un somn adânc, si au înconjurat cu drag pe bătrânul episcop. Apoi s-a îndreptat spre călăul lipsit de inimă si l-a ajutat să-si recunoască greseala si să se împace cu Dumnezeu. În amintirea acestei minuni, ziua Sfântului Nicolae a devenit pentru multi copii zi de mare sărbătoare.

Si marinarii îl cinstesc pe Sfântul Nicolae ca ocrotitor al lor, deoarece se spune că pe când era încă în viată a fost invocat în gând de marinarii aflati într-o mare primejdie si el s-a arătat în mijlocul lor si a linistit uraganul, precum si furtuna din sufletele lor. Consemnarea în cronici a acestor fapte si istorisirea lor din generatie în generatie păstrează vie icoana sufletului plin de bunătate al Sfântului Nicolae, trecut din această lume pe la jumătatea secolului al IV-lea, si reamintesc marea poruncă a dragostei fată de aproapele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iselin spune:


Nicolae este unul dintre numele personale cele mai îndrăgite si mai răspândite, chiar din antlchitate. El este format din cuvintele grecesti: nike = victorie, biruintă, si: Jaos = popor, si are înțelesul de "om ce face parte dintr-un popor victorios"(Sărbătoarea lui are si numele de Sin Nicoară, o posibilă derivatie din "Sanctus Nicolaus"). În limba română are foarte multe variante, datorate grupurilor lingvistice diferite prin care au ajuns la noi.

Mai frecvente sunt: Nicolae, Nicolaie, Niculai, Neculai, Nicolită, Colită, Neculută, Niculăită, Necula, Nică, Nicu, Naie, Năică, Năită, Laie, Nicorici, Nicorită, Sânicoară, Nicke), Klaus, Nils, Miklos, Miki, Miklo, Nikolai, Mikola; pentru femei: Nicoleta, Nicorina, Nicola, Coletta, etc.
Cei care poartă aceste prenume au prilejul să-si amintească din viata Sfântului Neculai că cea mai frumoasă biruintă este biruinta asupra egoismului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iselin spune:

În traditiile arhaice romanesti, Mos Nicolae este imaginat ca un personajmitologic, cu barba alba, din care începe sa ninga atunci cînd o scutura. În cultul solar autohton, Mos Nicolae avea sarcina mitologica sa vegheze poarta dinspre apus a cerului, sa stie Soarele sa se întoarca din tinuturile demiazanoapte, sa rasara tot de la rasarit si nu de la apus…

Mos Nicolae a devenit unul din cei mai populari sfinti moderni, asteptat deopotriva de parinti si copii. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii isi pregatesc încaltamintea curata langa usa, ca s-o gaseasca dimineata plina cu daruri. Impreuna cu cadourile, Mos Nicolae aduce de obicei si o varguta,“Sfantul Nicolae de dupa icoana”, ca semn al severitatii ce trebuie sa vegheze orice rasplata, Mos Nicolae imbinand darnicia cu asprimea.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iselin spune:

Sf. Nicolae este patronul multor grupuri de oameni, de sute de ani fiind un sfânt îndrăgit atât în Est cât si în Vest, si venerat ca mare făcător de minuni. El este patronul marinarilor, al bancherilor, al cămătarilor, al savantilor si al hotilor!

O legendă povesteste despre un moment în care sfintii erau strânsi în cer pentru a discuta la un pahar de vin. Sf. Vasile a umplut cupele de aur dintr-un vas de aur, si a văzut că în timp ce toti ceilalti erau prinsi în discutie, Sf. Nicolae motăia. Unul dintre sfinti l-a scuturat până l-a trezit si l-a întrebat de ce este asa de adormit. "Ei bine", le-a spus Sf. Nicolae, "cel rău a stârnit o furtună în Marea Egee. Corpul meu dormea, probabil, dar cu spiritul duceam vasele cu grijă la tărm". El este în special un sfânt al copiilor, si este cunoscut în diferite tări ca Mos Nicolae, Santa Claus, Kris Kringle sau Pelznickel. În timp au fost inventati slujitori de-ai lui, care îl ajută să se descurce cu copiii care au fost neascultători si răi. Sf. Nicolae fiind prea bun pentru a mustra si a pedepsi, în Austria a fost inventat Krampus, în Germania Knecht Ruprecht, iar în Olanda Petru cel Negru, care merge alături de el cu o nuia groasă, în timp ce Sf. Nicolae dă din inimă copiilor cadouri, fără a se uita la cine a fost rău.

În Olanda, Sf. Nicolae apare în ajunul sărbătorii lui împreună cu Petru cel Negru. În timp ce copiii cântă, usile se deschid si pe podea cad dulciuri si nuci. După ce Sf. Nicolae pleacă, copiii sunt serviti cu băuturi calde, ciocolată si castane fierte cu unt si zahăr. În dimineata următoare, copiii îsi găsesc papucii umpluti cu prăjiturele în diferite forme, de inimă sau de litere (initialele copiilor), de păsări si pesti, sau chiar în formă de Sfânt sau Episcop. În Elvetia, Sf. Nicolae merge în paradă pe străzi cu bratele pline de mere rosii, de prăjituri si prune uscate pentru copii. În Austria si Germania, el aruncă nuci împodobite în usi în timp ce Krampus sau Rupprecht aruncă nuiele de mesteacăn. În Polonia, dacă este un apus de soare rosiatic de Sf. Nicolae se spune că este din cauza îngerilor care sunt ocupati cu gătitul prăjiturilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iselin spune:

Troparul Sfântului Mare Ierarh Nicolae (6 decembrie)

Îndreptător credinței si chip blândetilor, învătător înfrânării te-ai arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câstigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

RUGĂCIUNE

O, preabunule părinte Nicolae, păstorul si învătătorul celor ce aleargă cu credintă către a ta folosire si cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguieste degrab a le ajuta; izbăveste turma lui Hristos de lupii cei ce o răpesc pe ea, si toate părtile crestinesti le ocroteste si le păzeste prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală si de moarte grabnică; si precum ai miluit pe cei trei bărbati care sedeau în temnită si i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului si de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul si cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor si ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viată lină si fără de păcat, ca să vietuim în veacul acesta, si de partea stării de-a stânga sa ne izbăvească, si în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfintii, să ne învrednicească.

Amin.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Iselin
Moastele Sf. Nicolae se gasesc,in Bucuresti,la Biserica Sf.Gheorghe -Nou(la km.0).Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput