Am nevoie de sfatul vostru - amniocenteza!!!

Am nevoie de sfatul vostru - amniocenteza!!! | Autor: Danelutza

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor. Sint o viitoare mamica cu un bebe de 12 saptamini. Am fost luni la doctor sa vedem copilasul, mi s-a spus ca este sanatos, dar... si acum vine marea problema, am deja 37 de ani, o sarcina pierduta anul trecut, iar medicul mi-a spus ca ar trebui sa fac o analiza care consta in faptul ca trebuie sa-mi ia putzin lichid amniotic din burtica de linga bebelus. A spus ca dupa 35 de ani riscul de a face un copil cu malformatzii genetice este mai mare. Dar... riscul este de 1 la 200, ca dupa aceasta analiza, chiar daca bebelusul este sanatos, sa am avort spontan. Totzi ma incurajeaza, imi spun ca nu e nimic grav, ca pot sa fac fara probleme acea analiza. Este normal ca vreau si eu sa stiu daca copil este sanatos din punct de vedere genetic, dar frica cea mai mare este cea a avortului.
Rugamintea mea este, a mai facut cineva aceasta analiza, stie cineva care sint riscurile si urmarile dupa ?!
Voi ce atzi face in locul meu ?!
Raspunsul ar trebui sa-l dau medicului pe 20 decembrie, ca dupa aia e prea tirziu pentru ca bebelusul incepe sa miste. Va datzi seama in ce situatzie ma simt si ca deja a disparut din sufletul meu bucuria sarbatorilor care vor veni.
In sperantza ca cineva va citi mesajul si imi va putea da un sfat, va multzumesc din suflet.

Daniela

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Analiza se numeste amniocenteza si au facut-o cateva fete de pe site.
O sa-ti modific putin titlul subiectului poate le sare in oki si-o sa-ti raspunda. Eu am pierdut doua sarcini inainte de Catrina si dr mi-a recomandat sa fac triplul test. In functie de rezulatele acestuia mi-ar fi recomandat amniocenteza. N-a fost cazul. Trebuie sa-ti spun ca daca mie dr mi-ar fi spus sa fac amniocenteza as fi facut-o fara cea mai mica urma de indoiala.
Multa sanantate!!!

"Īn afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

As compara riscul de a avea un copil cu sindomul Down cu cel de avort spontan dupa aminocenteza. Daca primul este mai mare, as fi de acord cu analiza. Dar mi-as pune problema si altfel: daca as pastra copilul chiar si dupa ce aflu ca e bolnav, n-as mai face controlul. La ce te ajuta sa stii dinainte, oricum e ceva genetic si nu poti schimba nimic - doar asa, daca vrei, pentru linistea ta sufleteasca (iti doresti un copil danatos si vrei confirmarea) sau in cazul in care nu iti propui sa-l pastrezi daca-i bolnav... Fa cum iti spune inima!
ps. Dar nu ar trebui facut mai intai triplul test si apoi aminocenteza???

Sarcina usoara si toate cele bune!

Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by Cristina_C

ps. Dar nu ar trebui facut mai intai triplul test si apoi aminocenteza???

Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C

Cristina,
Eu stiu ca aici dupa 35 ani se face direct amniocenteza,triplul test nu mai este concludent.Asa mi-a zis doctora mea.
Si stiu ca pina in 18-20 sapt se poate face avort in clinica daca fatul are vreo malformatie grava.

Daneluta,
Ti-am pus un link mai jos,subiectul a fost discutat in mai multe rinduri.

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=23305&whichpage=1

Sanatate si intelepciune sa iei decizia cea mai buna!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissi spune:

si io cred ca ar trebui sa faci analiza, data fiind varsta...
fetelor stitzi ce curioasa sint sa vorbesc cu paula 2003, stiu ca ea a nascut o fetitza cu acel sindrom , si sint atit de curioasa daca a facut analizele astea, daca doctorul a vazut la echo ca ceva nu i in regula... dar, dat fiind faptu' ca mi e rushinika rau de tot s-o intreb ceva... ce pot sa zik... mai bine faci analiza sa dormi linistita...

crissi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danelutza spune:

Va multzumesc din suflet pentru raspunsuri fetelor. Ca sa fie sufletul meu linistit, cred ca voi decide sa fac testul. Sotzul meu deja e hotarit. In ceea ce priveste ce va urma, sper ca Dumnezeu sa ma ajute sa nu fie nimic cu bebelusul.
Multzumesc din suflet Papadie ca ai schimbat titlul. Eu credeam ca doar in italiana se spune asa.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lulu_N spune:

Daniela,

Eu am 36 de ani si din nefericire, cu toate analizele si ecografiile facute in prealabil, in Octombrie am pierdut sarcina la 3 luni si cu o complicatie ulterioara (sarcina molara).
Insa, in permanenta am fost constienta de riscurile crescute datorita varstei, asa ca deja ma programasem din timp ptr. triplu test si ecografia molfologica. Doctora care ma urmarea atunci spunea ca in functie de rezultatul tripului test si de prima ecografie la care se putea masura pliul nucal (este cel ce semnaleaza defectele de tub neural), as fi facut sau nu amniocenteza.

Ulterior am aflat ca amniocenteza este mult mai concludenta decat triplul test, care practic nu face decat sa ofere un pronostic de risc de malformatii.

Asa ca daca m-as pune in locul tau, eu as prefera amniocenteza, desi se zice ca exista riscul de avort spontan, decat Doamne fereste sa am un copil cu probleme. Gandeste-te si la cel poate astepta pe copil, dar si pe noi!

Eu am citit mereu ca Dr. Dinu Albu de la Giulesti este renumit in amniocenteza, si chiar cat am fost internata acolo erau fete care isi faceau aceasta analiza.

Iti doresc mult success si sa ai grija de tine!

Cu drag,
Lulu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lantana7 spune:

Danelutza, stai linistita ca nu este chiar asa de rau! Dupa cum au spus si fetele, decizia iti apartine si o iei in functie de ce stii ca vei face cu siguranta dupa aceea: pastrezi copilul indiferent daca genetic nu este ceva in regula sau hotarasti sa renunti si o iei de la capat. Daca vrei copilul cu orice pret (chiar si acela de a avea probleme), atunci nu are rost sa mai faci amnio. Eu am o cunostinta care la virsta ta a ramas insarcinata si, desi doctorul a sfatuit-o, nici n-a vrut sa se gindeasca la amnio si la un posibil avort daca ceva era in neregula cu copilul, din motive religioase. A spus ca il va iubi oricum. Dar asta este decizia fiecaruia si tu stii cel mai bine ce vrei. Eu ma fost de partea cealalta a baricadei si am vrut sa stiu de la inceput, n-am vrut sa aduc pe lume un copil cu orice pret, sa se chinuie si el si sa ne chinuim si noi. In ceea ce priveste procedura, stai linistita! Nu este chiar asa de rau precum pare din descrieri. Da, exista un risc de avort dupa aceea, dar este foarte mic si daca stai linistita nu are ce sa ti se intimple. Eu am facut asta destul de curind desi nu am virsta ta. La mine din pacate triplul test a iesit foarte prost si de aceea am fost nevoita sa o fac. Si am fost la fel de speriata ca tine. Nu doare, este ca orice alta injectie normala, vei avea niste crampe ca la menstruatie dupa aceea citeva ore si trebuie sa stai in pat linistita. Mai mult stresul de dinainte iti face rau. Si apoi asteptarea aceea de dupa test pina iti vin rezultatele este lunga. dar pe mine m-a linistit extraordinar de tare cind am aflat ca totul este in regula si bebicul nu are nimic. Si nu-mi pare rau nici o clipa ca am facut-o. Altfel as fi stat cu frica in sin pina la sfirsitul sarcinii ca bebele meu poate avea o boala grava si n-ar fi fost bine.
Parerea mea in concluzie este sa faci analiza, daca poti inainte de sarbatori ca sa petreci si tu in voie cu cei dragi tie. Si cauta un medic de care sa fii sigura ca are destula experienta cu aceasta procedura.
te-am pupat si multa bafta! asteptam sa ne spui cum a fost pina la urma!Fii curajoasa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danelutza spune:

Multzumesc pentru incurajari, cel mai sanatos e sa fac analiza, asa nu voi mai sta cu frica si dupa..., mi-e suficienta teama care o am acum. Sint mai linistita ca mi-atzi spus ca nu doare, eu am o frica de ace dar voi tzine ochii inchisi. Vreau din suflet sa stiu ca am o copilas sanatos, nu as vrea sa aduc pe lume un puiutz care sa se chinuie.
Va multzumesc inca odata si va doresc multa sanatate la toate.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cameron spune:

Danelutza, doar tu poti decide daca vrei sa faci amniocenteza sau nu. Eu a trebuit sa o fac, deoarece nu am reusit sa fac triplu test in timp util. Dr Tutunaru mi-a explicat ca au fost cazuri cand rezultatele la triplu test au fost ok, la echo nu s-a vazut nimic suspect.. si totusi bebe-ul avea Down... asa ca m-a convins (eu am 40 de ani).
Mi-a fost cam frica, recunosc, am stat extrem de crispata, bebe-ul a apucat acul cu manuta in timpul interventiei, nu a vrut deloc sa se miste din locul de unde medicul voia sa extraga lichid. Dupa amniocenteza am stat mai cumintica 2-3 zile, nu am avut dureri decat foarte vag, am luat augumentin 3 zile si no-spa. Cu no-spa umblu in geanta in permanenta (la o luna dupa amniocenteza am facut si cerclaj, dar merg la serviciu, la cursuri la facultate.. si ma simt ok.)Multa sanatate ! Ai grija de tine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coral spune:

Danelutza, m-am gindit ca poate iti este de folos. Eu am 33 ani si 4 sarcini pierdute in jur de 12 saptamini si 2 mai mari una de 16 si una de 20 saptamini.
In Canada exista si s-ar putea sa existe si la voi un test care se face inainte de triplu test. Aici se numeste Integrated Prenatal Sreening, numele nu este relevant. Testul consta in 2 etape si se considera a avea o acuratete mai mare in a calcula sansele ca bebelusul sa aiba sindromul Down.
Prima parte consta intr-o ecografie care se face intre saptamina 11 si saptamina 13 si 6 zile si consta in verificarea virstei bebelusului si masurarea pliului nucal(nuchal translucency). Mauratoarea consta in verificarae grosimii pielii din spatele gitului. Dupa 13 saptamini si 6 zile masuratoarea nu mai este concludenta. In aceeasi zi cu ecografia se face un test de singe care masoara nivelul proteinei de sarcina PAPP-A.
Partea a II-a consta intr-un test de singe intre sapt 15 si saptamina 17 si 6 zile de sarcina. Testul masoara nivelul a 3 substante produse de bebelus si placenta: alpha-fetoprotein AFP, estriol, chlorionic gonadotrophin hCG. Rezultatul iti vine sub forma de procent de risc. Valorile peste 96% nu prezinta factori de risc.
In cazul in care rezultatele sunt pozitive este recomndata aminiocenteza iar rata de avort este f. mica este de 0.5%.
Indiferent ce decizie luati e cea mai buna pentru viitorul bebelus.
O sarcina usoara si un copil sanatos si norocos. Pupici.

E cald si bine, brutarie

Mergi la inceput