Profesori de engleza din gradinite
M-am gandit sa facem un subiect in care sa putem schimba metode de predare in gradinita, jocuri in limba engleza atractive pentru copii, cantecele si poezii.
De exemplu, eu predau engleza la o gradinita, am inceput ca un hobby, pentru ca nu am pregatire de specialitate (inafara de faptul ca vorbesc fluent limba engleza) meseria mea de baza e cu totul alta.
Pentru ca iubesc foarte mult copiii si ma gandeam sa imi schimb meseria, am profitat ca inca sunt in concediu de maternitate si de 2-3 luni predau engleza la toate grupele.
Ma intereseaza ce jocuri, ce poezii, ce cantecele si cum organizatii serbarile...
Eu am propus pentru serbare la grupa mica "Jingle Bells", la grupa mijlocie "We wish you a Merry Chrismas" , grupa mare cred ca incerc cu "Santa Claus is coming to town" si la grupa pregatitoare inca nu prea stiu ce sa ii invat. Am incercat cu "Holy Night" sau "Noel"...dar parca sunt cam grele.
Ce jocuri jucati cu ei?
Eu nu prea am inspiratie...Avem cantecelul cu "If you're happy..." si unul cu "The frog is in the middle..."
Cei/cele care mai predau engleza prin gradinite vreti sa impartasim din experienta?
Sinzi si David
Acum ca am 1,9 ani sa imi spuneti "Sir" - poze
Raspunsuri
scarmanus spune:
Scumpa mea,
Se pare ca ne-am gasit! Si pe mine ma preocupa aceleasi probleme, ca deh, predau si engleza la pitici francezi (francofoni). Neste idei am eu iar unele sunt chiar probate, drept e ca am facut multa cercetare pe net. Am gasit multe site-uri frumoase, iar dintre cele mai utile mi s-au parut urmatoarele:
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/tweenies/songtime/ Pe asta il gasesc foarte bun fiindca ai listat alfabetic multe cantece cu muzica si versurile in acelasi loc, asa ca e foarte usor sa inveti l ao adica si tu ceva ce nu cunosti.
http://englezapentrucopii.go.ro/jocuri_fold/mie_imi_place.htm e un site romanesc bun insa nu prea comprehensive. Merita vazuta jocurile.
http://www.christmasgifts.com/music.html Iata unul dedicat cantecelor de Craciun. Usor de navigat si ai si versurile scrise separat. Ca paranteza, eu fac cu cei de 5-6 ani cantecul All I Want For Christmas Is My Two Front Teeth, asculta-l si invata-i pe copii, o sa-l adore, te asigur.
http://www.rienzihills.com/ChristmasSing/Index.html un altul tot cu cantece de Craciun. Numa' vreme sa ai de browsarit!
Despre metode, totul se bazeaza pe invatat sub forma de joc, deci activitatile trebuie sa fie ludice. Pune-i sa coloreze si sa deseneze pe baza a ceea ce-i inveti, de exemplu cand faci partile corpului pune-i sa deseneze un mostru la care dictezi tu in engleza cate capete sa faca, cati ochi, cate maini, etc.
Filmele pentru copii, in special desenele animate prind extraordinar de bine, daca ai posibilitatea arata-le desene animate pe baza carora sa-i pui sa vorbeasca. Incearca sa vorbesti cat mai mult in engleza cu ei, am observat ca te copiaza in tot ce faci, si de vreme ce tot o fac, de ce sa nu copieze de la tine vorbitul in limba engleza.
Merge foarte bine stimularea si @susul de nas2 cum il numesc eu, eu spre exemplu nu le dau creioanele cu colorate pana nu-mi zic in engleza ce culoare vor, iar asta de la copii de 3 ani deja, au invata foarte repede sa spuna I want the blue one, cei mai maari spun can you sharpen it please cand vor sa le ascut creionul. Smecher, nu?
Despre cantecele si activitati de Craciun, cu cei pitici eu fac ceva mai neconvetional, adica Jungle Bell Rock, si am de gand sa-i si pun sa danseze! Poti incerca si tu, nu e chiar asa de greu. Am facut si Jungle Bells, pe asta il canta cam cu jumatate de gura, ca nu am asociat dans cu el, dar merge. A, nu uita sa le dai stickers, sar pe mine la sfarsit de lectie si imi si spun I want a pink star! Te vor uimi dac aadopti tehnica dusului de nas, serios.
Poezii de Craciun nu stiu, dar googaleste un pic pe net sa vezi ce gasesti.
Hai ca e suficient pentru o zi, te astept cu ideile tale!
scarmanus
Sa nu lasi nici o zi sa treaca fara sa faci sau sa auzi ceva frumos.
sinzi_ana spune:
Scarmanus, gradinita la care predau eu, este o gradinita normala, fara prea multe venituri si din pacate nu avem dvd, video (bine ca am un cd-player caci le mai aduc cd-uri cu nursery rhymes).
Ora de engleza dureaza 30 de minute si nu prea pot sa fac multe in timpul asta...Iar la mine la gradinita copiii de 3-4 ani nu prea stiu sa deseneze...de abia invata sa coloreze.
Ora mea decurge asa: ma inarmez cu imagini ale cuvintelor pe care vreau sa le invatam, le arat, ei repeta...Facem asa de cateva ori, apoi ne relaxam (eu le spun "jump" si ei se executa, sau "sit down", "touch your nose"). Apoi mai repetam un pic cuvintele, ii mai intreb cate ceva ca sa nu para ca "invatam". Problema la cei de grupa mica este ca sunt foarte agitati, se plictisesc foarte repede, am 4 copii care nu vorbesc deloc nici limba romana, am un baietel care nu sta locului o clipa si ma stradui sa il implic in activitatile noastre.
Alta problema mi se pare faptul ca am foarte multi copii in grupa (in fiecare grupa cate 20-29 copii) si e destul de greu sa ii controlez pe toti si sa ma sigur ca fiecare a invatat ceea ce le predau.
De aceea incerc sa nu ii fortez pe cei care invata mai greu, dar nici sa ii neglijez pe cei care prind repede si vor mai mult...
La tine la gradi cati copii sunt in grupa?
Sinzi si David
scarmanus spune:
Scumpa, mi se par cam multi 20-29, mai ales ca-s mici. Daca se poate incearca sa-i imparti in 2 grupe, sa fie invatatul si deci si predtul eficiente, daca nu, asta e. Nu forta prea tare si nu te iluziona ca toti vor avea aceleasi cunostinte la sfarsitul lectiei, e virtually impossible, date fiind varstele amestecate ale copiilor, deci viteza de invatare si pricepere diferite. Eu am cate 8 infiecare grupa, la inceput m-am impacientat si eu dar pe urma mi-am amintit ca avem totusi de-a face cu copii si personalitati diferite, unii invata mai repede, altii sunt mai timizi si nu-i poti face sa vorbeasca in ruptul capului, altii se foiesc si nu pot sta locului nici o clipa. Sa stii insa ca facand altceva ei tot invata, de asta spun sa-i obisnuiesti cu engleza, sa le vorbesi tot timpul daca poti, numai cand sunt total in ceata s-o dai pe romana. Stabileste-ti tu nivelul mediu al copiilor si pe acela sa-l ai ca etalon. Daca te uiti pe siteurile date ai sa te poti ghida pentru o multime de activitati si cantece, pe astea le inveti tu intai si pe urma ii inveti si pe ei, nu-ti trebuie chiar nici o dotare speciala, eventual incearca sa ilustrezi prin miscari cuvintele noi (la it is snowing poti sa-i faci sa fluture degetele prin aer, in chip de fulgi de nea, de ex.)
Sper ca ti-am fost de folos.
scarmanus
Sa nu lasi nici o zi sa treaca fara sa faci sau sa auzi ceva frumos.
cris1iana spune:
salut
si eu sunt profesoara de engleza la 2 gradinite de stat , sunt in al doilea an
cum decurge o lectie ..de 30 minute de ex invatam animalele ..le arat animale de plus , zi le zic pe ursulet il cheama bear , ia sa il strigam "BEAR BEAR ... si tot asa ...cand am invatat 3-4 animale , ne jucam un pic ..cu comenzile care le plac la nebunie : stand up ..turn around, jump jump, snap your fingers ...clap your hands ...look at the window , look at the dor ..ceiling , floor , sau look at the teacher , look at alexandru , ioana etc , aleg cativa copii ..se amuza f tare .
apoi ii intreb ..cine mai tine minte cum il cheama pe ursulet ? etc , si mereu daca raspund corect spun .VERY GOOD si aplaudam
apoi a doua lectie din saptamana invatam o poezie despre animale
de ex la lectia cu bear : I saw I saw I saw/ A bear at the ZOO / I saw I saw I saw .A baby lion too ...sau oricare alt animal
referitor la serbarea de craciun , la grupa mica programul este urmatorul : 2 poezii si 2 cantecele (are you sleeping si we wish you )
la grupa mijlocie -4 poezii si 3 cantecele
la grupa mare /pregatit .. pun cate 2 copii sa spuna o poezie si toti vor canta cam 5 cantecele printre care jingle bells, oh christams tree , we wish you a merry christmas si deck the halls , cate putin din fiecare , refrenul doar, la deck the halls o strofa
la grupa mare am cam 20 copii si cum nu am apucat sa ii invat 10 poezii din octombrie incoace , mai pun 2 copii sa faca un dialog
si 2 copii sceneta cu merry christams
o sa scriu aici cat de mult pot , din poezii si cantece
cris1iana spune:
www.englezapentrucopii.go.ro
http://www.reclama/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=628
o poezie draguta
http://www.reclama/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=48
cantecel do re mi
http://www.reclama/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=240
cantecel are you sleeping
http://www.reclama/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=164
cantec old macdonald
http://www.reclama/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=726
cantecel standing up
poezie pt inceput
good morning, dear teacher
good morning, how are you
we are very happy
to say "hello" to you
poezie care poate fi predata la lectia cu animale sau la cifre
one one one
please, cat, run
two, two, two.
the dog is after you
three, three, three
three birds on a tree
four four four
four mice on the floor
poezie adaptabila in functie de animalele din clasa (de plus )
I saw , I saw, I saw
A lion at the Zoo.
I saw, I saw , I saw,
A baby tiger, too.
I saw, I saw, I saw
A great big kangaroo
I saw, I saw, I saw.
I saw them at the Zoo
peozie pentru lectia "the classroom "
Up is the ceiling,
Down is the floor,
There is the window
And there is the door
pt partile corpului
I have ten little fingers,
I have ten little toes
I have two little ears
And just one little nose
de ziua mamei
Happy Mother's Day,
And thanks for all you do
I love you , dear mother
And I am proud of you
cifre-poezie adaptata dupa "potatoes "
One finger,
Two fingers,
Three fingers,
Four.
Five fingers,
SIx fingers,
Seven fingers,
More
pt culori
Blue is the sky,
Green is the grass,
White are the clouds
As they slowly pass.
http://www.topdownloads.net/directory/show.php?/Kids_and_Teens/Pre-School
aici gasesti lectii interactive, jocuri.......de toatee..si sunt f ff multe
http://www.learnenglish.org.uk/kids/links/kidslinks_poems.html
http://www.kathimitchell.com/poemtypes.html
http://www.childplanet.com/poems.html
http://www.poetry4kids.com/modules.php?name=Bio
www.esl-lounge.com/songstop.shtml
si ar mai fi :
poezia: let's be polite
in everything we do
remember to say please
and don't forget "thank you "
si twinkle twinkle little star , pt grupele mari
cantecelele folosite pana acum :
are you sleeping,old macdonald , if you're happy , lazy mary ,
daca vreti va scriu si versurile sa spuneti la care cantecel
o sa mai scriu si maine
va pup si bafta
cris1iana spune:
acum am citit ce am scris si am gasit cateva mici greseli .va rog sa ma scuzati, am scris repede
as putea scrie la nesfarsit pe acest domeniu, e pasiunea mea :P
sper sa ni se alature cat mai multi ca avem numai de invatat .
maine o sa mai scriu jocurile pe care le fac cu ei si alte versuri si sceneta , poate ajuta pe cineva
sinzi_ana spune:
cris1iana, dar copii de la gradinta ta sunt isteti, ai mei de la grupa mica de abia ma chinui cu jingle bells...sunt foarte energici, vor numai sa se joace, si am vreo 2 baieti care nu sunt atenti deloc si cam isi bat colegii...
Nu prea stiu cum sa ii stapanesc...am facut un scaun al izolarii si ii pun acolo, dar nu prea se deranjeaza...
Sinzi si David
cris1iana spune:
cati copii ai la grupa mica? eu am 3 grupe mici in total, cam 10 la fiecare..eu fac lectia in clasa lor, si ma ajuta si educatoarea,ii punem in semicerc si inventam jocuri, este f imp sa incerci sa te joci in lba engleza si sa ii aplauzi de incurajare :).daca baietii batausi nu se potolesc deloc,poti vb cu educatiarea, dna directoare, parintii lor, sa ii scoata de la engleza.oricum daca nu pot fi atenti nu invata mai nimic si ii deranjeaza si pe ceilalti...parintii dau banii degeaba etc ..
eu la gr mica am facut 2 poezii pana acum ( dar sa nu crezi ca a fost simplu ,) le scriu ca poate o sa te ajute, ...hai ca scriu mai multe :P
one, one , one
please,cat,run
two, two, two
the dog is after you
I saw , I saw I saw
A lion at the Zoo
I saw, I saw, I saw
A baby tiger , too
up is the ceiling
down is the floor
that is the window
and that is the door
i have ten fingers
i have ten toes
i have two eyes
and just one nose
iar la cantecele am facut la grupa mica we wish you a merry christmas , doar refrenul (jingle bells nu am reusit nici cu grupa mijlocie ) si are you sleeping?
la poezia cu one , one , one
ne=am jucat , luam cate 2 copii, unul era pisica si avea o pisicutza de plus in mana , si alt copilas catelul ..si ceilalti copii spuneau poezia...si ei mimau , adica la inceput fugea pisica ...si apoi catelul , conform poeziei :P
s-au amuzat si asa au invatat poezia toti
o poezie la gr mica o invata toti in cam 3-4 sedinte a cate 30 min, dar de obicei invatam si poezie si cantecel in acelasi timp ,le place sa cante si asa ii fac atenti
bafta multa
a si am obs ceva , mi-au spus parintii..ei nu se asteapta sa spuna aia mici cine stie ce in engleza, doar sa se simta bine la ora ,sa le placa , sa le starnim interesul .(ma refer la grupa mica )
spor la treaba , si astept sa mai vb
gianina-alina spune:
super tare!
ieri am incercat comenzile cu Andreea si spre surprinderea mea :le stie!
la fel si we wish you, ca despre jingle bell stiam!
deci (apropo de un subiect discutat mai demult)astia micii chiar invata cite ceva(eu aseara am ramas surprinsa!!!!!!pentru ca de cite ori o intreb ce ati facut azi la engleza imi raspunde invariabil:nimic!)
sint incintata!
oricum ea e la sectia germana si mai stie cam tot atita si germana!
va multumesc frumos!
giani
ps. asa o sa pot imi amintesc si eu lectiile de inceput de la engleza(cind eram in clasa a 2-a)
palmyrah2002 spune:
Mihnea are 3 ani si 3 luni,e la grupa mica si este foarte incintat de limba engleza.
Au invatat anotimpurile, fructele legumele,mama,tata,frati,surori, buna ziua, buna dimineata, buna seara.
Little mouse,little mouse
Where is your house,
Here is a little door,
Under the floor.
Soricelule micut,
Unde e casutza ta?
Este o usita mica,
Acolo jos in podea.
AM scris si traducerea pentru ca Mihnea le spune dintr-o suflare pe amindoua.
Spring is green,
Summer is bright,
Autumn is yellow,
Winter is white.
Primavara este verde,
Vara este luminoasa,
Toamna este aurie,
Iarna este alba.
Sper ca am nimerit traducerea la a doua,fiindca nu am mai exersat engleza de muuuulta vreme.
Acum au invatat si Jingle Bell si chiar daca nu vorbeste bine nici in romaneste,Mihnea e tare distractiv la pronuntia in engleza.