Clomiphene si efecte colaterale

Clomiphene si efecte colaterale | Autor: MadalinaM

Link direct la acest mesaj

Ce am gasit eu pe NET, printre altele:
http://www.fertilitext.org/p2_doctor/clomid.html.
Eu inteleg aici ca se blocheaza la nivelul hipotalamusului detectarea cantitatii de estrogen din singe, blocindu-se se da mesaj de crestere a FSH-ului care are ca efect cresterea foliculilor ovarieni, acestia la rindul lor contin ovocite care produc estrogen. In concluzie in singe creste cantitatea de estrogen.
Pe de alta parte aici, http://jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/52/2/345, scrie clomiphene-ul poate preveni actiunea stimulatoare a estrogenului asupra endometrului.=>chiar daca sint mai multi estrogeni in singe ei nu stimuleaza cresterea endometrului.Sper ca am inteles bine!
Daca e asa, de ce se dau medicamente cu 2 taisuri?
Totusi al 2-lea articol descrie un test facut pe "postmenopausal patients" si poate asta oricum modifica mult conditiile de start(estrogen mic)
Ma poate lamuri cineva ce e cu clomiphene-ul asta? in doza de 50mg/zi, 5 zile ce efecte nocive are? ca nu vreau sa stric si ce am! oricum o sa vad peste 5 zile dar nerabdarea...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danielaD spune:

Madalina,

Dupa ce multa vreme si eu am bananait pe la aspirante, acum sunt fericita mamica a unui baietel de 8 luni......Cum nu ramaneam gravi...am luat si eu clomifene, la recomandarea medicului, bineinteles, aceeasi doza. Tebuie sa recunosc ca in afara de o stare de greata , altceva ca efect secundar nu am avut. E drept ca la aproximativ o luna dupa tratament am ramas si gravi, dar....., si nu as vrea sa te dezamagesc....., acea sarcina am pierdut-0 la 2 luni. Din cate am citit eu la vremea respectiva, posibilitatea pierderii sarcinii obtinute dupa stimulare ovariana e mult mai mare, asa ca....tu decizi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Si eu l-am luat 4 luni si aveam stari de ameteala, eram uscata ca Sahara, uneori si dureri de cap si menstruatii atat de abundente ca ma miram cum mai am sange in corp. Am tot citit si eu despre el prin toate partile si se pare ca doctorii se cam grabesc sa dea medicamentul asta, adica la o femeie care are deja ovulatie poate sa faca mai mult rau decat bine.
Pe urma, am citit ca s-a facut un experiment pentru zilele in care se ia medicamentul un numar de femei l-au luat in zilele 5-9 si altele in zilele 1-5: sanse mai bune pentru sarcina sunt la 1-5 decat la 5-9 si totusi doctorii nu prescriu in zilele 1-5.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&dopt=Abstract&list_uids=99217521
Si musai trebuie monitorizare, al meu doc nu s-a sinchisit si nu m-am mai dus la el desi trebuia sa mai iau inca 2 luni medicamentul.

Dar, sunt multe femei la care stimularea ovariana da rezultate, daca pe ici pe colo da gres nu inseamna ca tu nu trebuie sa-l iei, decizia iti apartine. Si sa-i ceri doctorului neaparat sa te monitorizeze ca sa stii daca da rezultate sau nu.
Succese depline sa vii cu vesti de

Oana_B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psj spune:

Eu am luat 2 luni din ziua 2 in ziua 6 . Nici un rezultat si din pacate nu am facut nici monitorizare , dar nici efecte secundare (de care sa stiu eu ) nu am avut .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Ce mi-a ramas mie in minte dupa ce am rascolit subiectul"stimulare ovariana":
STIMULARE OVARIANA=stimularea cresterii foliculilor ovarieni prin stimularea cresterii FSH (hormonul responsabil cu aceasta).
Variatia celor 2 hormoni (FSH si estrogen) inregistreaza un feed-back negativ (cresterea FSH are drept reactie scaderea estrogenului si viceversa).
In cazul stimularii ovariane cu clomifen (OVAMIT/Clostylbegyt) rata de aparitie a sarcinii este de doar 30%(!!!).
De ce? desi creste suficient de mult FSH-ul pt.ca foliculii ovarieni sa se dezvolte atat cat este necesar pt.a se produce ovulatia, din cauza ca inhiba crestrea estrogenului, endometrul nu creste suficient, deci oul nu are in ce sa se implanteze (sabie cu 2 taisuri).
Acum sa nu credeti ca fac reclama la PUREGON, dar se pare ca in cazul stimularii ovariene cu acesta, rata de aparitie a sarcinii este de 70-80%, deoarece are primul efect mentionat (el fiind FSH sintetic il suplimenteaza cu succes pe cel natural,eliberat de organism), dar NU ARE celalalt efect (advers), adica NU inhiba estrogenul secretat natural.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

CONCLUZIE: Clomifenul foarte probabil induce ovulatia, dar putin probabil sa apara sarcina, Puregonul induce ovulatia si foarte probabil sa apara sarcina (depinde de organismul fiecareia, de aceea se incearca mai intai "stimularea usoara" cu clomifen- care dupa parerea mea, am mai spus-o, e frectie la picior de lemn).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabid spune:

Madalina,

Intr-adevar decizia de a lua clomiphen este a ta.Si eu am luat clomiphen dar mie nu mi-a fost bun.In descrierea l;ui spune ca are efect antiestrogenic.Deci...eu consider ca poate fi luat de femei cu exces de estrogen.Un dr bun iti recomanda analize hormonale in zilele 2,14 si 21 si abia apoi va decide daca clomiphen este bun sau nu si pe parcursul tratamentului se fac eco pt observarea foliculilor.Mie nici un dr nu mi-a recomandat clomiphen pt ca eu nu am exces de estrogen si am luat de capul meu sperand intr-o minune.Nu s-a intamplat!Mie prof Ancar mi-a dat stimulari cu menogon si puregon care nu au efect antiestrogenic si am reactionat f bine la ele.Ai grija ca de la clomiphen mi-am dat toti hormonii peste cap!

Gabi si Moni cea obraznicuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

NU stiu cum sinteti voi, dar pe mine m-au bulversat rau parerile voastre +ce am mai citit pe .NET, nu credeam ca poate fi atit de contestat.
Culmea e ca am gasit si o pagina unde cineva anunta mai multe sarcini obtinute cu ajutorul lui(http://bbs.babycenter.com/board/preconception/fertilityproblems/1143741/thread/1430517) asta asa, numai ca sa imi mai indulceasca amarul!
Cind dr-ul mi l-a dat nu stiam nimic despre medicament, apoi nu puteam sa il sun si sa-i zic "d-le dr nu iau acest medicament pt ca am citit..etc, etc!". Azi(a2-azi de Cl) am fost la spital si l-am intrebat totusi, riscurile nu sint mari? nivelul meu de estrogen(73, cind limita max e 120 in ziua 4) e suficient de mare?a zis ca nu sint probleme!!! si ca exista totusi riscuri dar se pot atenua cu progesteron, etc, etc...ce stiti si voi!
Eu nu am avut curaj sa ii zic nu il mai iau :-((. Ce puteam sa fac mai mult?
Am ajuns sa ma rog ca un medicament sa nu isi faca efectul deloc si sa scap si de "testul" asta
Voi cum ati fi procedat? Va rog ajutati-ma sa depasesc aceasta problema de comunicare cu dr-ul! sau timorare sau cum vreti sa o numiti! si poate in viitor sa fiu mai radicala...

Si, nu in ultimul rind, voi cind v-ati simtit rau? in timp ce luati pastilutele sau dupa? Eu nu simt nimic deocamdata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Parerea mea e sa il iei linistita si sa nu te panichezi, adevarul e ca n-ai cum sa stii cum reactionezi la un medicament pana nu il iei. Rezultate pozitive exista totusi, efectele adverse (in cazul in care apar) sunt temporare.
Ai incredere totusi in doctor, e cel care te vede mereu si te cunoaste.
Asta cu cat de vorbareti sunt doctorii cre' ca e boala genetica la ei:))) si pentru mine daca nu era DC si fetele cu toate cunostintele lor nu stiu ce ma faceam, daca nu puneam eu intrebari era o tacere mormantala in cabinetul doctorului si niciodata n-am stat mai mult de 10 min:))
Succese depline si tinem pumnii sa vii cu vesti bune peste cateva saptamani

Oana_B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

quote:
Ma poate lamuri cineva ce e cu clomiphene-ul asta? in doza de 50mg/zi, 5 zile ce efecte nocive are? ca nu vreau sa stric si ce am! oricum o sa vad peste 5 zile dar nerabdarea...
madalina, eu am luat in doua ture. prima data am ramas dupa 3 luni de clomiphene, din pacate sarcina oprita in evolutie in sapt 14 din motive fara legatura cu clomiphenul. un an mai tirziu, la a doua tura am ramaas din prima incercare cu clomiphen si acum astept gemeni.

cum zic si fetele, depinde de fiecare. la prima incercare am luat 50mg si mi-a fost foarte rau. nu cind am luat pastilele ci in jurul ovulatiei si citeva zile dupa. mi-a fost rau de la stomac, am avut ameteli, am vomat si am avut mari dureri de spate si de cap. la a doua tura am inceput cu 100mg si nu a avut nici un efect advers. doctorul zice ca 50mg nu a fost doza buna pt mine.

mai am o prietena buna care are un baietel conceput cu clomiphen, a ramas in a patra luna de incercari. a inceput cu 50 mg si doctorul i-a crescut doza pina la 150 mg pt ca nu raspundea la stimulare. din cite stiu, la ea, clomiphenul nu a avut nici un fel de efecte adverse.

vorbeste deschis cu doctorul, vezi daca clomiphenul e tratamentul potrivit pt problema ta. de cele mai multe ori medicii se cam grabesc sa prescrie clomiphen cind de fapt problema e in alta parte. asta explica cumva rata mica de succese. eu cred ca un doctor bun e capabil sa iti spuna daca e cazul sa iei sau nu si, in functie de dozarile tale, daca e medicamentul potrivit.

Lorelai si bebelacii, 22 sapt

Mergi la inceput