Transaminaze mari!
Andrei este un baietel de 10 luni care s-a nascut cu varus equin bilateral (picioare strambe congenital. In fine nasterea a fost destul de grea, a stat la incubator vreo trei zile si i s-au administrat antibiotice. La patru luni trebuia sa fie operat la picioare si tot atunci i s-au depistat transaminazele marite (200, 190), de atunci ii tot repetam analizele si ii ies tot marite in conditiile in care nu are nici un simptom de boala. A mai auzit cineva de asa un caz? Doctorii nu stiu ce sa ne spuna iar ultimul la care am fost vroia sa-i faca biopsie, dar l-am refuzat pentru ca ne era groaza de o asemenea interventie.
Raspunsuri
gianna_r spune:
Cristina, îmi primul rând îmi pare sincer rau, iar în al doilea rând, promit ca ma voi interesa, dar in ce masura te pot ajuta, nu stiu. Oricum, eu voi întreba si voi revenii cu amanunte!
Desi...putin probabil, din moment ce nici doctorii nu stiu ce sa spuna!:(
Îmi pare sincer rau!
gianna_r spune:
Cristina, am revenit! Am vb cu mama si ea spune ca este necesara acea biopsie: transaminazele indica o boala a ficatului!
Îti alatur cuvintele mamei: "transaminazele sunt niste analize de sange care arata starea de sanatate a ficatului; ficatul este bolnav!"
Deci, acea biopsie este necesara! Transaminazele nu au legatura cu picioarele!
Îmi pare sincer rau!
DARAEL spune:
Momentan nu am timp de clicarit, dar am sa incerc sa revin cat mai repede, cel mai probabil maine cu o postare. Daca o sa gasesc ceva si ca tratament, o sa trimit ca PM.
Sanatate micutului !
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
DARAEL spune:
Desi am cautat prin cateva carti de medicina pe care le am, nu pot sa-ti dau un raspuns exact referitor la problema prezentata si asta dintr-un motiv foarte simplu: cresterea transaminazelor nu este un indicator foarte specific unei afectiuni, cu toate ca poate indica catre ce organ este afectat predominant.
Ca sa ma intelegi mai bine, voi cita acum din Medicina Interna de L Gherasim, vol 2, pag 662-663: „Transaminaza glutam-oxalica (TGO) (...) este un marker enzimatic clasic folosit pentru diagnosticul pozitiv al IMA (infarct miocardic acut). (...)
Enzima este sensibila pentru necroza miocardica, dar nu este specifica. Este crescuta in multe afectiuni concomitente cu infarctul, ca boli cu citoliza hepatica, inclusiv ficatul de staza, afectiuni miocardice, afectiuni pulmonare, inclusiv tromboembolismul, afectiuni musculare, inclusiv injectii im, starea de soc, accidentele vasculare cerebrale, etc. (...)
Determinarea concomitenta a transaminazei glutam-piruvice (TGP), mai specifica pentru citoliza hepatica, poate uneori orienta asupra originii cresterii TGO. (...)”
Am dat acest citat ca sa vezi ca este foarte greu pentru orice medic sa se pronunte asupra cauzelor. Evident, medicul curant va lua in considerare nu numai aceste valori ale transaminazelor – mari e adevarat – ci si starea generala si prezenta sau absenta unor semne si simptome evidentiate la examenul clinic.
Cat despre punctia bioptica hepatica, eu zic sa consulti si alt medic pentru un consult si pentru „second opinion”. De multe ori nu strica si o alta parere autorizata.
Ce pot sa mai spun ?
Multa sanatate lui Andrei. Sa se faca bine si sa creasca mare, frumos, destept si cuminte.
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
mikky spune:
Cristina,Gianna are dreptate.Baietelului meu care a facut o hepatita colestatica in urma unui icter prelungit,i-au iesit transaminazele marite(deci are legatura cu ficatul).E bine totusi sa ceri si parerea altui medic.
Multa sanatate.
lia popescu spune:
Nu e neaparat necesar sa se inceapa cu biopsia hepatica. Exista si alte analize care pot indica din ce cauza sunt crescute transaminazele (markeri virali hepatitici, alfa1 antitripsina, cupremie etc). La Pedoatrie fundeni exista o doctorita care este specializata in bolile hepatice ale copilului - dr. constantinescu. Ar trebui sa solicite un consult. Succes!