Meditatii zilnice .

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Gina M spune:

Efectele distructive ale maniei

Genesa 49:7.

Blestemata sa fie mania lor,pentru ca a fost prea turbata,Si furia lor,caci a fost prea salbatica!Ii voi imparti in Iacov,si-i voi risipi in Istrael.

Eclesiastul 7:9.

Nu te grabi sa te manii in sufletul tau,caci mania locuieste in sanul nebunilor.

Coloseni 3:8.

Dar acum lasati-va de toate aceste lucruri:de manie,de vrajmasie,de rautate,de clevertire,de vorbele rusinoase,care v-ar putea iesi din gura.

Acum, dupa ce am vazut posibilitatile maniei drepte de a face bine,sa vedem si posibilitatile resentimentelor de a face raul.
A existat o vreme in care oamenii au crezut ca a fi manios si a purta resentimente este rau,dar ca nu chiar ceva deosebit de primejdios;se considera ca oamenii care nutresc resentimentesunt ceva mai dificili,dar atata tot.Astazi stim cat de gresita este aceasta parere,caci stiinta ne-a scos la iveala uimitoarele efecte ale maniei.
Mai intai asupra aparatului digestiv. Unui om i s-a introdus pe gat un aparat,un tub pana in stomac si i s-a masurat continutul stomacului in conformitate cu starea lui sufleteasca. Cand omul era vesel,digestia decurgea normal,dar atunci cand medicii l-au infuriat in mod intentionat,ea s-a oprit cu totul. Numai cand omul a fost readus la starea normala, a reinceput si procesul digestiv. Faptul acesta sta la baza faptului pe care il dau medicii:"Fiti vesel cand mancati. Daca nu sunteti intr-o stare sufleteasca buna,mai bine nu mancati deloc."
Un medic nu gasea nici o explicatie fizica pentru faptul ca una dintre pacientele sale voma intotdeauna la masa de dupa-amiaza. Intr-o zi a fost surprins de remarca femeii ca soacra ei o viziteaza in fiecare zi la amiaza. Socotind ca a gasit o cheie pentru rezolvarea cazului, medicul i-a telefonat soacrei si a rugat-o sa nu-si mai viziteze nora cateva zile si apoi i-a spus pacientei sale ca soacra nu mai vine. Imediat dupa aceasta a inceput si voma de la amiaza. Stomacul femeii era deranjat de resentimentul impotriva soacrei.
Medicii ne spun ca foarte adesea ulcerul este provocat de manie si de resentimente si ca el se produce din nou chiar si dupa operatie,marginile operatiei ulcerandu-se din nou in cazul in care nu dispar resentimentele.
O astfel de descoperire stiintifica ne arata absolut limpede ca stomacul este facut prin insasi structura lui pentru bunavointa, nu pentru rea-vointa.
Mania poate cauza poliartrita. O soacra nu-si putea suporta ginerele pe care il vizita o data pe an. Si de fiecare data cand o facea,facea si o criza de poliartrita,care inceta de indata ce se intorcea acasa.

O,Dumnezeule,Tata,vad ca voia buna aduce armonie,pace si eficacitate si ca voia rea produce dezacord,tulburare si ineficacitate. Ea pune o mana paralizanta pe suflet si trup. Scapa-ma de orice resentiment care ar fi prins radacina in mine. Ajuta-ma sa le smulg pe toate din radacina. Amin!

Nu face un singur pas pe drumul vietii, cand pasul te desparte de Isus.Nu spune-un gand ce dragoste n-aduce,si nu privi de nu privesti duios.Si-abia atunci prin soapta noastra dulce, va suspina si va vorbi Hristos.

Mergi la inceput

Mania este o otrava

(Psalmul 37:8)

Lasa mania ,paraseste iutimea;nu te supara,caci supararea duce numai la rau.

Eclesiastul 7:9.

Nu te grabi sa te manii in sufletul tau,caci mania locuieste in sanul nebunilor.

Dar acum lasati-va de toate aceste lucruri:de manie,de vrajmasie,de rautate,de clevetire,de vorbele rusinoase,care v-ar putea iesi din gura.

Proverbele 16:32.

Cel incet la manie pretuieste mai mult decat un viteaz,si cine este stapan pe sine pretuieste mai mult decat cine cucereste cetati.

In studiul de ieri am vazut ca stomacul este facut pentru voie buna si nu pentru voie rea. Voia buna pune stomacul in functiune,voia rea il paralizeaza. Si ceea ce este adevarat pentru stomac este adevarat pentru orice parte a corpului. Un consilier imi spunea ca el nu cunoaste nici un alt lucru care sa provoace mai mult deranj in trupul omenesc decat resentimentele.Caci resentimentele sunt o otrava!
Un medic nu putea gasi nicicum cauza bolii unui sugar. Intr-o zi,cand a venit la vizita , medicul i-a gasit pe cei doi parinti certanduse teribil, in timp ce mama alapta copilul.Medicul a ridicat bratele in sus si i-a spus femeii:"Acum inteleg care este necazul cu copilul dumitale - dumneata il otravesti cu furia pe care i-o transmiti o data cu laptele." Otrava era in laptele mamei,pusa acolo de mania ei. Dupa doua zile copilul a murit.
O misionara in China a nascut un copil. Ea avusese o neintelegere cu sotia medicului care a asistat-o la nastere si i-a spus acestuia sa-i transmita sotiei ca nu doreste ca ea sa o viziteze. aceasta, desigur, a inrautatit si mai mult relatiile dintre cele doua femei. Laptele mamei a secat la doua zile dupa nasterea copilului. Cauza a fost cearta.
Un medic din clinica Mayo mi-a povestit ca a putut urmari clar in radiografii cu raze X vindecarea unui ulcer dupa ce pacienta sa si-a eliminat resentimentele.
Un pastor si-a legat tote sperantele de numirea sa intr-un loc nou la care tinea foarte mult. Cand a aflat ca nu va primi nunirea, sotia lui a fost cuprinsa de amaraciune intr-un asemenea grad incat s-a imbolnavit si a murit la scurta vreme dupa aceea, iar el insusi a fost atat de zdruncinat, incat a renuntat la slujba de pastor. Resentimentul i-a ucis sotiei trupul,iar sotului sufletul.
Devine tot mai clar ca trasaturile de carcter determina in mod frecvent sanatatea fizica a unei persoane. Nu vrem sa spunem ca ele determina toate bolile,deoarece exista boli contagioase - si acestea sunt o realitate,si exista deasemenea boli structurale,tot atat de reale. Dar dupa toate probabilitatile,saizeci la suta dintre bolile noastre isi au radacina in starea mintala si spirituala.

O,Dumnezeule,vad cum transmit sufletului meu sanatatea sau nesanatatea mintii mele si a sufletului meu. Vreau, deci, sa fiu sanatos la suflet si minte. De aceea , vreau sa absorb, in insasi structura fiintei mele,sanatatea mintii Tale. Ajuta-ma sa fiu saturat de caile Tale si de gandul Tau,ca sa pot trai o viata care sa emane sanatate in totalitatea ei. Amin!

Nu face un singur pas pe drumul vietii, cand pasul te desparte de Isus.Nu spune-un gand ce dragoste n-aduce,si nu privi de nu privesti duios.Si-abia atunci prin soapta noastra dulce, va suspina si va vorbi Hristos.

Mergi la inceput

Resentimentele in subconstient

Ioan 4.

Lucrul acesta n-a fost placu deloc lui Iona,si s-a maniat. S-a rugat Domnului,si a zis:"Ah!Doamne,nu este aceasta tocmai ce ziceam eu cand eram inca in tara mea?Tocmai lucrul acesta vroiam sa-L inlatur fugind la Tars. Caci stiam ca esti un Dumnezeu milos si plin de indurare,indelung rabdator,si bogat in bunatate,si ca Te caiesti de rau!Acum,Doamne,ia-mi viata,caci vreau mai bine sa mor decat sa traiesc!" Domnul a raspuns:"Bine faci de ta manii?"Si Iona a iesit din cetate,si s-a asesat la rasarit de cetate. Acolo si-a facut un umbrar,si a statut sub el,pana va vedea ce are sa se intample cu cetatea. Domnul Dumnezeu a facut sa creasca un curcubete,care s-a ridicat peste Iona,ca sa faca umbra capului lui si sa-l faca sa-i treaca mania. Iona s-a bucurat foarte mult de curcubetele acesta. Dar a doua zi,la rasaritul soarelui,Dumnezeu a adus un vierme,care a intepat curcubetele,si curcubetele s-a uscat. Cand a rasarit soarele,Dumnezeu a facut ca sa sufle un vant uscat de la rasarit,si soarele a batut peste capul lui Iona,si Iona a lesinat. Atuni a dorit sa moara,si a zis:"Mai bine sa mor decat sa traiesc!"Dar Dumnezeu a zis lui Iona:"Bine faci tu de te manii din pricina curcubetelui? "El a raspuns:"Da,bine fac ca ma manii pana la moarte!" Atunci si Domnul a zis:"Tie iti este mila de curcubetele acesta,care nu te-a costat nici o truda si pe care nu tu l-ai facut sa creasca,ci intr-o noapte s-a nascut si intr-o noapte a pierit. Si mie sa nu-mi fie mila de Ninive,cetatea ce mare,in care se afla mai mult de o suta douazeci de mii de oameni,care nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor,afara de o multime de vite!!!"

Se spune ca sarpele cu clopotei devine atat de furios cand este prins la stramtorare,incat se musca pe sine insusi. A cloci in tine insuti ura si resentimente impotriva altora inseamna acelasi lucru - a te musca pe tine insuti. Noi credeam ca le facem altora rau daca pastram impotriva lor ciuda si mania,dar raul cel mai adanc ni-l facem noua. Caci de multe ori se intampla sa aruncam aceste resentimente in subconstient,sa tragem capacul peste ele,si acolo, in ascuns,ele sa-si faca lucrarea lor teribil de distructiva. Resentimentele inconstiente sunt tot atat de aducatoare de distrugere ca si cele constiente.
O tanara femeie nu-si putea ridica mana dreapta care parea paralizata. S-a descoperit ca atunci cand se infuria pe mama ei, nutrea dorinta ascunsa de a o palmui. Acesta era motivul paraliziei ei. Cand i s-a explicat cauza acestei paralizii si cand a fost curatita de resentimentele impotriva mamei,mana si-a recapatat sanatatea.
Un caz similar a fost acela a unui om care cadea mereu de pe cal. Nu putea sa-si explice care ar fi putut fi cauza. S-a descoperit ca el nutrea dorinta ascunsa de a se sinucide,iar caderile lui de pe cal nu erau decat manifestarile concrete ale acestei dorinte ascunse. Cand omul a renuntat la resentimentul pe care-l nutrise impotriva propriei sale vieti,el a incetat sa mai cada de pe cal.
Un pastor a ajuns la o grava neintelegere cu sotia cu privire la mutarea intr-o noua biserica. El dorea aceasta mutare,ea insa nu.Cand i-a venit numirea in noul post,sotia a fost foarte amarata si furioasa,iar resentimentul s-a accentuat si prin faptul ca sotul,ca sa evite o criza directa, a lasat-o pe ea sa impacheteze toate lucrurile. Dupa cateva saptamani traite cu aceste resentimente,ea s-a imbolnavit - a capatat un fel de astm. S-a mutat la noul loc in stare de invaliditate si s-a resemnat cu aceasta invaliditate. Cand a vazut insa ca la baza bolii ei stateau resentimentele,I-a predat intreaga situatie lui Dumnezeu,s-a impacat cu noul loc si si-a invins handicapul. Astazi este o persoana fericita si folositoare altora. Ce se intamplase de fapt atunci cand suferea de astm?Resentimentele ii paralizasera nervii care controlau respiratia si femeia nu facea altceva decat sa se ucida pe ea insasi prin aceasta inabusire a resentimentelor.

O,Hrist,eu inteleg acum de ce ii indemni Tu pe oameni sa se curete de resentimentele si de voia rea,caci Tu vedeai cu ochiul Tau autopatrunzator raul pe care-l provocau intreaga personalitate acestei uri. Iarta-ne ca noi nu le-am vazut. Si iarta-ne ca, dupa ce le-am vazut,tot nu suntem in stare sa Ti le predam Tie. Amin!

Mergi la inceput

Mania intuneca viziunea

Faptele 13:10-11.

Si a zis:"Om plin de toata viclenia si de toata rautatea,fiul dracului,vrajmas al oricarei neprihaniri, nu mai incetezi tu sa strambi caile depte ale Domnului? Acum, iata ca mana Domnului este impotriva ta:vei fi orb,si nu vei vedea soarele pana la o vreme." Indata a cazut peste el ceata si intuneric,si cauta bajbaind niste oameni,care sa-l duca de mana.

Psalmul 34:21.

Pe cel rau il omoara nenorocirea,dar vrajmasii celui fara prihana sunt pedepsiti.

Genesa 19:9-11.

Ei au strigat:"Pleaca!" Si au zis:"Omul acesta a venit ca sa locuiasca aici ca un strain,si acum vrea sa faca pe judecatorul. Ei bine,o sa-ti facem mai rau decat lor." Si impingand pe Lot cu sila,s-au apropiat sa sparga usa. Dar barbatii aceia au intins mana, au tras pe Lot inlauntru la ei in casa,si au incuiat usa. Iar pe oamenii care erau la usa casei i-au lovit cu o orbire,de la cel mic pana la cel mare,asa ca degeaba se trudeau sa gaseasca usa.

Am vazut ieri ca resentimentele,chiar si atunci cand sunt subconstiente,produce un dezastru tot atat de mare ca si atunci cand sunt constiente. Adeseori, noi folosim in mod constient boala produsa de resentimente,pentru a produce rau persoanei fata de care nutrim acele sentimente.
O fata din India avea frecvent accese de isterie.Unul dintre acestea a fost atat de violent incat soarca ei a fost vizibil inspaimantata.Cand soacra ei a iesit putin afara din camera,tanara le-a soptit medicilor:"O sa am aceste atacuri atata timp cat traiesc inmpreuna cu ea."
Cineva l-a intrebat pe un sot dece s-a imbatat si acesta a raspuns aratand spre nevasta lui:"E singurul mod de a-mi lua revansa."
Uneori,aceste resentimente sunt folosite in mod inconstient impotriva altora. O fata de 21 de ani umbla in somn, lucru care desigur ii producea mamei ei multe neplaceri si multa indurare. S-a descoperit ca fata nutrea un foarte puternic resentiment fata de mama ei si ca, de fapt, aceste tulburari nocturne erau metoda ei de razbunare. Cand fata a inteles legatura dintre umblatul ei noaptea si ura fata de mama sa,ea i-a marturisit mamei totul,s-a impacat cu ea si somnambulismul a incetat imediat.
Resentimentele si furia nu intuneca numai viziunea spirituala,asa incat viata launtrica se tulbura;ele intuneca literalmente si vederea fizica. Niste medici au facut experiente pe soareci si au descoperit ca dupa o anumita perioadade timp in care au fost tinuti in stare de nervozitate,acestia au orbit. Raportul medicilor contine aceasta concluzie:"Ne dam seama de exacticitatea si expresivitatea vechii zicale - orb de manie - si lectia care trebuie invatata de aici este ca nu trebuie sa te manii."(Southern Medical Journal, noiembrie 1940,pag.1237)
Un ocultist mi-a spus ca el nu poate masura niciodata vederea unui om stapanit de manie;un astfel de om pur si simpu nu vede bine. Asa cum exprima Dante acest lucru,"maniosul calatoreste intr-un nor." Este adevarat.
Cei ce nutresc resentimente si manii,nu pot vedea bine nici din punct de vedere spiritual,nici mental si nici fizic. Felul lor de a vedea este deformat din cauza ca viata lor launtrica este deformata de ura.

O,Dumnezeule,vedem ca Tu ne-ai facut in structura launtrica a fiintei noastre pentru iubire. Iarta-ne ca am introdus in delicata tesatura a fiintei noastre launtrice haosul urii. Noi suntem facuti pentru Tine si calea Ta este iubirea. Ajuta-ne sa traim pe calea Ta. Amin!

Nu face un singur pas pe drumul vietii, cand pasul te desparte de Isus.Nu spune-un gand ce dragoste n-aduce,si nu privi de nu privesti duios.Si-abia atunci prin soapta noastra dulce, va suspina si va vorbi Hristos. DPN 8/oct/2005.

Mergi la inceput

Resentimentele provoaca autocompatimire

Luca 23:28.

Deasupra Lui era scris cu slove grecesti,latinesti si evreesti:"Acesta este Imparatul Iudeilor."

Faptele 21:13.

Atunci,Pavel a raspuns:"Ce faceti de plangeti asa,si-mi rupeti inima?Eu sunt gata nu numai sa fiu legat,dar chiar sa si mor in Ierusalim pentru Numele Domnului Isus."

Ieremia 31:15-16.

"Asa vorbeste Domnul:Un tipat se aude in Rama,plangeri si lacrimi amare:Rahela isi plange copiii;si nu vrea sa se mangaie pentru copii ei,caci nu mai sunt!" "Asa vorbeste Domnul:"Opreste-ti plansul,opreste-ti lacrimile din ochi;caci truda iti va fi rasplatita,zice Domnul;ei se vor intoarce iarasi din tara vrajmasului."

Intr-un accident de automobil,o femeie a suferit o fractura a gatului si o ruptura a unui nerv la baza coloanei vertebrale,fapt din care a rezultat paralizia ambelor picioare. Ea este condamnata sa se deplaseze intr-un carucior acum,dupa ce suferinta initiala este de domeniul trecutului.Dar a infruntat toata tragedia cu un spirit de credinta,de incredere si de voie buna. De aceia este si acum stralucitoare,in ciuda tragediei!La masa din institutia unde lucreaza,ea prezideaza ca o regina - si face lucrul acesta intr-un carucior pentru paralitici!De multe ori se organizeaza intruniri intre ea si pacienti deprimati,pentru ca acestia sa-si recapete curajul prin exemplul si personalitatea ei. Ea este deasupra imprejurarilor. Dar sotul ei a reactionat cu totul altfel. El, n-a fost ranit de accident,dar a fost ranit in suflet. S-a amarat,s-a inacrit,si nu poate sa-l mai ierte pe omul care a comis accidentul. Resentimentele i-au erodat viata si meseria. Aceeasi tragedie li s-a intamplat amandorura,dar reactia lor a fost cu totul diferita. Femeia a iesit cu gatul frant,dar cu spiritul neatins;sotul a scapat cu trupul intact,dar cu un suflet frant. Resentimentele au fost cele care l-au distrus.
O femeie cu o pregatire academica deosebita si cu toate cararile vietii deschise inaintea ei,este neimpacata si infranta,deoarece nu-i poate ierta surorii ei ca s-a casatorit si a lasat-o pe ea singura. Resentimentul ei se manifesta sub forma de autocompatimire,pentru ca a fost lasata singura pe lume. Viata i-a devenit imposibila si ei si celor din jurul ei,din cauza acestui resentiment fundamental.
Este evident ca a nutri ura si resentimente echivaleaza cu a arunca un fier ruginit in mecanismul fin al vietii. Tu ai fost facut structural pentru voie buna - cu alte cuvinte pentru dragoste crestina. Cand incerci cealalta cale,mecanismul vietii se strica,daca nu,cel putin functioneaza atat de prost incat te lasa epuizat si ineficace. Ura este nisip in mecanismul vietii. Dragostea este ulei si viata functioneaza mai bine cu ulei decat cu nisip. Cel ce iubeste,ii iubeste pe altii si se iubeste pe sine;cel ce uraste,ii uraste si pe altii si se uraste si pe sine.

O,Dumnezeule,Tata,imi este acum limpede ca lumina zilei ca este absolut necesar sa scap de toate resentimentele,de toate urile.Daca traiesc cu toate urile mele,ajung sa nu mai pot trai cu mine insumi. Asa ca acum am nevoie de ajutor si implor ajutorul Tau ca sa scap de aceste lucruri care s-au inradacinat in mine si care au devenit eu insumi. Tie le ofer pe toate Tie. Amin!

Mergi la inceput

Cum sa tratam resentimentele

Dar acum lasati-va de toate aceste lucruri:de manie,de vrajmasie, de rautate, de clevetire, de vorbele rusinoase, care v-ar putea iesi din gura.

Efeseni 4:31-32.

Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare , orice fel de clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva , fiti buni unii cu altii, milosi, si iertandu-va unul pe altul,cum va iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos.

1 Timotei 2:8.

Vreau dar ca barbatii sa se roage in orice loc , si sa ridice spre cer maini curate, fara manie si fara indoieli.

Am vazut cat sunt de ravasitoare resentimentele si ura si cum distrug ele intreaga personalitate . Daca vrem sa traim din abundenta, trebuie sa scapam de ele cu orice pret. Dar cum ?
Mai intai sa vedem modurile in care nu trebuie sa incercam sa scapam de ura si resentimente.
(1) Nu trebuie sa le suprimam , sa le inchidem in uitare si sa incercam sa actionam ca si cum nu le-am mai avea. Astfel, nu facem decat sa le impingem in subconstient, unde vor actiona ca resentimente inconstiente. Acolo vor produce comflicte si tulburare, iar persoana in cauza nu va sti care este motivul framantarii. Omul va fi sub tensiune nervoasa si probabil ca-si va atribui necazul unor cauze diferite - tot soiul de cauze, afara de cea reala.
A suprima resentimentele nu inseamna a scapa de ele, caci astfel obtii doar o actiune a lor distructiva la niveluri mai adanci si mai primejdioase. Nimeni nu poate trisa viata si sa scape de consecinte. Omul trebuie sa-si aduca resentimentele la suprafata si sa le priveasca in fata cu onestitate, fara subterfugii, fara fente, fara evaziuni, fara suprimari. Nu trebuie sa-si impinga resentimentele in subconstient.
(2) Daca evitam suprimarea, nu trebuie sa incercam nici metoda opusa - aceea de a ne exprima, de a ne varsa ura si resentimentele. Unii psihiatri prescriu lucrul acesta tocmai cu scopul de a evita suprimarea care creeaza un complex in subconstient si fara indoiala ca noi putem obtine o usurare temporara daca ne varsam mania, daca "i-o spunem de la obraz" celui pe care suntem suparati.
O tanara care se simtea incordata si frustrata a simtit o adevarata usurare si bucurie dupa ce i-a spus cuiva la telefon ce simtea cu adevarat. Izbucnirea ei a eliberat acumularea de resentimente. O alta femeie care a inceput sa aiba dureri mai intai in partea inferioara a coloanei vertebrale, apoi la mijlocul spatelui si apoi intre omoplati, a fost intrebata de medicul ei ce anume o tulbura inlauntrul ei. Femeia a izbucnit:"Cred ca m-as face bine daca as fi in stare sa-i spun barbatului meu macar o data sa se duca la ....."Probabil ca ar fi fost usurata pentru moment, dar resentimentele ar fi umplut rezervorul din nou si iar ar fi fost gata sa se reverse. Nu, exprimarea nu este un remeniu, ci doar tratarea unui simptom , in loc de o tratare a bolii.

O,Dumnezeule,Tatal meu ceresc, am de-a face cu ceva prea devastator pentru a incerca sa aplic un tratament superficial sau pentru a amana tratamentul. Ajuta-ma sa merg la radacina si sa gasesc rezolvarea acolo. Dar eu am nevoie nu numai de ajutorul tau - am nevoie si de harul Tau. Ajuta-ma sa primesc, sa apuc harul Tau in scopul acesta. Amin!

Mergi la inceput

Alte sugestii pentru felul in care nu trebuie sa tratam resentimentele

Tit 3:3.

Caci si noi eram alta data fara minte,neascultatori,rataciti,robi de tot felul de pofte si de placeri,traind in rautate si in pizma,vrednici sa fim urati si urandu-ne unii pe altii.

1Petru 4:8-9

Mai presus de toate,sa aveti o dragoste fierbinte unii pentru altii,caci dragostea acopera o sumedenie de pacate. Fiti primitori de oaspeti intre voi, fara cartire.

1 Petru 3:8-9.

Incolo,toti sa fiti cu aceleasi ganduri,simtind cu altii,iubind ca fratii,milosi,smeriti. Nu intoarceti rau pentru rau,nici ocara pentru ocara;dimpotriva,binecuvantati,caci la aceasta ati fost chemati:sa mosteniti binecuvantarea.

Ieri am luat in considerare doua moduri in care nu trebuie sa incercam sa tratam resentimentele si urile si anume suprimarea si exprimarea.
A le suprima inseamna a crea o tumoare in adancul fiintei noastre inconstiente,iar a le exprima inseamna a crea un abces in relatiile noastre cu altii.Mai mult,daca le-o vom spune altora"de la obraz",este foarte probabil ca ne vom pierde obrazul!
(3)Nu ne este de mare folos sa incercam sa fugim de imprejurarile care ne produc resentimente. Un medic l-a gasit pe unul dintre pacientii sai nervos,fara somn,prabusit din punct de vedere psihic. El l-a intrebat daca ceilalti din casa sunt sanatosi si fericiti si pacientul a raspuns afirmativ. dar apoi,in treacat,el a adaugat ca nu se impaca prea bine cu soacra lui. Acesta era de fapt punctul in comflict. Medicul l-a obligat pe pacientul sau sa plece cu sotia sa in concediu,departe de soacra. Era o metoda buna,dar nu suficienta,caci desi urma o perioada de relaxare si de scadere a tensiunii,aceasta va creste din nou si inima se va impietri la gandul intoarcerii acasa la vechea situatie. Remediul este,deci,temporar si prin urmare si destinarea este temporara.
(4) Alte descarcari bune,dar nu suficient de bune. Ca exemplu,doamna care zice:"Cand sunt plina de resentimente,ma duc la pian si mi le bat cu furie in sonatele lui Mozart,cerandu-mi scuze de la marele compozitor." O astfel de actiune da o usurare temporara si actioneaza ca un canalizator al simturilor,dar nu merge la radacina raului.
(5) Solutia nu sta nici in a ne analiza in gand aceste resentimente. Aceasta nu face decat sa le mareasca. Ele vor patrunde in toate domeniile vietii si vor strica totul. O femeie mi-a spus ca atunci cand intra in camaruta ei sa se roage,singurul lucru pe care il poate face este:"sa-mi rumeg resentimentele."Timpul de meditatie si de rugaciune nu facea altceva decat sa aduca la suprafata ceea ce exista permanent in sufletul ei - o jignire nevindecata.
Toate acestea sunt incercari de a vindeca suprafata unei tumori . Si a vindeca doar suprafata tumorii este un act foarte primejdios,caci raul continua sa actioneze in profunzime. Otrava trebuie extrasa si neutralizata in mod radical.

O,Tatal meu,eu sunt ispitit sa fac orice cu aceste resentimente - orice in afara de lucrul pe care ar trebui sa-l fac: sa scot otrava la suprafata si sa o indepartez.Dar cum voi rezista la toate aceste ispite si cum voi fi necrutator cu mine insumi? Voi avea nevoie de ajutorul Tau,caci nu ma pot trata singur,radacinile au patruns foarte adanc. Ajuta-ma!

Mergi la inceput

A ierta in Numele lui Hristos

Luca 6:37.

-Nu judecati si nu veti fi judecati;nu osanditi si nu veti fi osanditi;iertati si vi se va ierta
23:34.Isus zicea:"Tata,iarta-I caci nu stiu ce fac!"Ei si-au impartit hainele intre ei,tragand la sorti.

Efeseni 4:31-32.

Orice amaraciune,orice iutime,si orice manie,orice strigare,orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru.

Matei 18:21-35. Adevarat va spun,ca orice veti lega pe pamant,va fi legat in cer;si orice veti dezlega pe pamant,va fi dezlegat in cer.Va mai spun iarasi,ca, daca doi dintre voi se invoiesc pe pamant sa ceara un lucru oarecare,le va fi dat de Tatal Meu care este in ceruri. Caci acolo unde sunt doi sau trei adunati in(greceste:Pentru Numele Meu) Numele Meu,sunt in mijlocul lor."Atunci,Petru s-a apropiat de El,si I-a zis:"Doamne,de cate ori sa iert pe fratele Meu cand va pacatui impotriva mea?Pana la sapte ori?"Isus i-a zis:"Eu nu-ti zic pana la sapte ori,ci pana la saptezeci de ori cate sapte. De aceea, Imparatia cerurilor se aseamana cu un imparat care a vrut sa se socoteasca cu robii sai.A inceput sa faca socoteala si i-au adus pe unul care ii datora zece mii de galbeni(greceste talanti).Fiindca el n-avea cu ce plati,stapanul lui a poruncit sa-l vanda pe el, pe nevasta lui, pe copii lui si tot ce avea si sa plateasca datoria. Robul s-a aruncat la pamant,i s-a inchinat si i-a zis:"Doamne,mai ingadueste-ma,si-ti voi plati tot." Stapanul robului aceluia,facandu-i-se mila de el i-a dat drumul si i-a iertat datoria. Robul acela,cand a iesit afara, a intalnit unul dintre tovarasii lui de slujba,care-i era dator o suta de lei. A pus mana pe el,si-l strangea de gat,zicand:"Plateste-mi ce-mi esti dator."Tovarasul lui s-a aruncat la pamant,il ruga si zicea'Mai ingadueste-ma, si-ti voi plati.'Dar el n-a vrut,ci s-a dus de la aruncat in temnita,pana va plati datoria. Cand au vazut tovarasii lui cele intamplate,s-au intristat foarte mult,si s-au dus de a spus stapanului lor toate cele petrecute. Atunci stapanul a chemat la El pe robul acesta,si i-a zis:"Rob viclean!Eu ti-am iertat toata datoria,fiindca m-ai rugat . Oare nu se cadea sa ai si tu mila de tovarasul tau,cum am avut eu mila de tine?'Si stapanul s-a maniat si l-a dat pe mana chinuitorilor, pana va plati tot ce datora. Tot asa va face si Tatal Meu cel ceresc,daca fiecare din voi nu iarta din toata inima pe fratele sau."

Poate ca acum iti zici:"Daca nu acestea sunt caile de a infrange resentimentele si ura, atunci care este adevarata cale?" Un tanar chinez a venit la mine la sfarsitul unei predici(la E.Stanley Jones),m-a privit in ochi si mi-a zis :"Te rog sa ma inveti cum sa iubesc pe japonezi!" Sabia cuvantului il strapunsese adanc si ajunsese la radacina problemei lui. Un armean mi-a spus acelasi lucru:"Cum sa-i iert eu pe turci?"
N-am putut decat sa-i spun cum a fost in stare o fata armeanca sa-l ierte pe un turc.
Ea si fratele ei fusesera atacati de un turc pe strada si ea a scapat sarind peste un zid,dar fratele i-a fost ucis in mod barbar sub ochii ei. Fata era asistenta medicala si mai tarziu,lucrand in spital, a recunoscut in unul dintre pacienti pe ucigasul fratelui ei. Primul gand a fost :razbuna-te!Turcul era foarte bolnav,atarnand intre viata si moarte. Cea mai mica neglijenta ar fi fost suficienta ca sa-i provoace moartea si n-ar fi stiut nimeni. Omul era cu totul in mainile ei. Dar in loc sa se razbune, ea a hotarat sa-l ierte in numele lui Hristos. A luptat pentru viata lui si a castigat, ajutandu-l sa se insanatoseasca.
Cand turcul era in covalescenta, fata i-a spus cine era.Acesta s-a uitat la ea cu uimire si i-a zis:"Atunci de ce nu m-ai lasat sa mor cand eram in mainile tale?"N-am putut, pur si simplu n-am putut, caci eu sunt crestina si Domnul meu Si-a iertat dusmanii cand acestia Il rastigneau. Trebuie sa fac la fel, in Numele Lui." " Atunci, a zis turcul cu uimire, daca aceasta inseamna a fi crestin, vreau sa fiu si eu!
Poti face si tu ce-a facut armeanca:Poti sa ierti in Numele lui Hristos. Nu conteaza cata nedreptate ti s-a facut!In Numele Lui si pentru Numele Lui, tu poti ierta nedreptatea si raul si poti sa ai doar bunavointa fata de cei ce ti-au gresit. Nu este usor,dar poate fi realizat cu ajutorul Lui.

O, Dumnezeule,raul a intrat adanc in spiritul meu. Eu nu pot ierta prin propria mea putere. Dar vreau sa fiu facut sa vreau. De aceea ia Tu vrerea mea si adaugand puterea Ta,fa-ma in stare sa iert. Caci prin Tine,eu sunt in stare sa fac totul - da, totul, chiar si sa iert. Amin!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Daca este sa facem o meditatie zilnica, ma gandesc ca ar fi interesanta si alta abordare a acestui subiect:

„Oricare ar fi entuziasmul vostru pentru religie sau pentru invatamantul spiritual pe care il descoperiti, sa nu incepeti prin a dori sa il predicati altora. Mai intai, pentru ca oamenii s-au saturat sa ii asculte pe predicatori; singurele lucruri capabile sa ii convinga sunt faptele. Apoi, pentru ca aceasta conduita nu este buna nici pentru voi insiva. O convingere spirituala trebuie sa traiasca in profunzimea fiintei, pentru a se transforma apoi in carne si os. Daca veti incepe sa predicati la dreapta si la stanga, ceva in interiorul vostru se va faramita si la cea mai mica zguduitura veti fi zdruncinati. Chiar daca ramaneti agatati de principii, in scurt timp ele nu vor mai corespunde cu ceva insufletit si va veti inaspri, va veti usca, pentru ca izvorul din voi a secat. Trebuie sa gasiti mijloace foarte subtile ca sa va exprimati convingerile, altfel le veti pierde sau, chiar mai rau, ele se vor indrepta rapid spre fanatism.”

Extras din cartea ,,Ganduri pentru fiecare zi - 2004", Omraam Mikhael Aivanhov

Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

Bun venit la Meditatii zilnice DAREL !

La ce alta abordare a acestui subiect te-ai gandit? Daca ai imbunatatiri vino cu ele.
In ceea ce ma priveste abordarea,din cate se poate vedea,am inceput de multa vreme,studierea unor probleme deosebite,tratarea acestora in anumite discutii,si in aceeasi masura fiind o persoana abordabila m-am apropiat de oameni pentru a vorbi si pentru a ajuta in limita posibilitatilor pe care le am in momentul de fata.
Imi place citatul adus de tine,iar in ceea ce ma priveste,iti pot aduce la cunostinta faptul ca,NU MA INCADREZ IN ACESTA deoarece:

(1) Credinta mea ESTE insotita de fapte. Am experimentat si experimentez tot mai mult cuvintele care spun,"Este mai ferice sa dai decat sa primesti".

(2)Izvorul meu,din care imi extrag seva existentei este insasi DUMNEZEU,si nu va seca niciodata deoarece,El este VESNIC.Prin Acesta, in ziecare zi sunt proaspata ,iar fortele de viata mi se reinoiesc in ziecare dimineata.

(3) Nu-mi plac persoanele care umbla cu subtilitati,si nu sunt una din categoria acelora.

Daca cineva are convingeri diferite de ale mele,de ale tale (xyz..),eu nu pot decat sa respect acea persoana, sa respect curtoazia,si sa ma rog.

Astept raspunsul intrebarii si imbunatatirile - daca le ai. Numai bine.

Mergi la inceput