Meditatii zilnice .
Raspunsuri - Pagina 14
Gina M spune:
Mai multe despre mine si felul in care m-am intors la Dumnezeu,poate fi gasit aici:www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=38014" target="_blank">http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=38014
Nu face un singur pas pe drumul vietii, cand pasul te desparte de Isus.Nu spune-un gand ce dragoste n-aduce,si nu privi de nu privesti duios.Si-abia atunci prin soapta noastra dulce, va suspina si va vorbi Hristos.
Gina M spune:
Meditatie de Paste
1 Corinteni 15.
Va fac cunoscut, fratilor,Evanghelia pe care v-am propovaduit-o,pe care ati primit-o,in care ati ramas,si prin care sunteti mantuiti,daca o tineti asa dupa cum v-am propovaduit-o;altfel,degeaba ati crezut.V-am invatat inainte de toate,asa cum am primit si eu:ca Hristos a murit pentru pacatele noastre,dupa Scripturi;ca a fost ingropat si a inviat a treia zi,dupa Scripturi;si ca S-a aratat lui Chifa,apoi celor doisprezece.Dupa aceea S-a aratat la peste cinci sute de frati deodata,dintre care cei mai multi sunt inca in viata,iar unii au adormit. In urma s-a aratat lui Iacov,apoi tuturor apostolilor. Dupa ei toti,ca unei starpituri,mi s-a aratat si mie. Caci eu sunt cel mai neinsemnat dintre apostoli;nu sunt vrednic sa port numele de apostol,fiindca am prigonit Biserica lui Dumnezeu. Prin harul lui Dumnezeu sunt ce sunt.Si harul Lui fata de mine n-a fost zadarnic;ba inca am lucrat mai mult decat toti:totusi nu eu,ci harul lui Dumnezeu,care este in mine.Astfel dar,ori eu,ori ei,noi asa propovaduim,si voi asa ati crezut.Iar daca se propovaduieste ca Hristos a inviat din morti,cum zic unii dintre voi,ca nu este o inviere a mortilor?Daca nu este o inviere a mortilor,nici Hristos n-a inviat. Si daca n-a inviat Hristos,atunci propovaduirea noastra este zadarnica,si zadarnica este si credinta voastra. Ba inca noi suntem descoperiti si ca martori mincinosi ai lui Dumnezeu ca El a inviat pe Hristos,candnu L-a inviat,daca este adevarat ca mortii nu inviaza.Caci,daca nu inviaza mortii,nici Hristos n-a inviat. Si daca n-a inviat Hristos,credinta voastra este zadarnica, voi sunteti inca in pacatele voastre,si prin urmare si cei ce au adormit in Hristos,sunt pierduti. Daca numai pentru viata aceasta ne-am pus nadejdea in Hristos,atunci suntem cei mai nenorociti dintre toti oamenii!Dar acum,Hristos a inviat din morti,parga celor adormiti. Caci daca moartea a venit prin om,tot prin om a venit si invierea mortilor. Si dupa cum toti mor in Adam,tot asa,toti vor invia in Hristos;dar fiecare la randul cetei lui. Hristos este cel dintai rod;apoi,la venirea Lui,cei ce sunt ai lui Hristos. In urma,va veni sfarsitul,cand El va da Imparatia in mainile lui Dumnezeu Tatal,dupa ce va fi nimicit orice domnie,orice stapanire si orice putere. Caci trebuie ca El sa imparateasca pana va pune pe toti vrajmasii sub picioarele Sale. Vrajmasul cel din urma,care va fi nimicit,va fi moartea. Dumnezeu,intr-adevar,"a pus totul sub picioarele Lui".Dar cand zice ca totul I-a fost supus,se intelege ca afara de Cel ce I-a supus totul.Si cand toate lucrurile Ii vor fi supuse,atunci chiar si Fiul Se va supune Celui ce I-a supus toate lucrurile,pentru ca Dumnezeu sa fie totul in toti. Astfel,ce ar face cei ce se boteaza pentru cei morti?Daca nu inviaza mortii nicidecum,de ce se mai boteaza ei pentru cei morti?Si de ce suntem noi in primejdie in orice clipa?In fiecare zi eu sunt in primejdie de moarte;atat este de adevarat lucrul acesta,fratilor,cat este de adevarat ca am de ce sa ma laud cu voi in Hristos Isus,Domnul nostru.Daca,vorbind in felul oamenilor,m-am luptat cu fiarele in Efes,care-mi este folosul? daca nu inviaza mortii,atunci "sa mancam si sa bem,caci maine vom muri".Nu va inselati:"Tovarasiile rele strica obiceiurile bune".Veniti-va in fire,cum se cuvine,si nu pacatuiti!Caci sunt intre voi unii,care nu cunosc pe Dumnezeu:spre rusinea voastra o spun.Dar va zice cineva:"Cum inviaza mortii?Si cu ce trup se vor intoarce?"Nebun ce esti!Ce semeni tu,nu inviaza,daca nu moare mai intai.Si cand semeni,semeni nu trupul care va fi,ci doar un graunte,cum se intampla:fie grau,fie alta samanta.Apoi Dumnezeu ii da un trup,dupa cum voieste;si fiecarei seminte ii da un trup al ei. nu orice trup este la fel;ci altul este al oamenilor,altul este al dobitoacelor,altul este trupul pasarilor,altul al pestilor. Tot asa,sant trupuri ceresti si trupuri pamantesti;dar alta este stralucirea trupurilor ceresti, si alta a trupurilor pamantesti.Alta este stralucirea soarelui,alta stralucirea lunii,si alta este stralucirea stelelor;chiar o stea se deosebeste in stralucire de alta stea.Asa este si invierea mortilor. Trupul este semanat in putrezire,si inviaza in neputrezire;este semanat in ocara,si inviaza in slava;este semanat in neputinta,si inviaza in putere. Este semanat in trup firesc,si inviaza in trup duhovnicesc.Daca este un trup firesc,este si un trup duhovnicesc. De aceea este scris:"Omul dintai Adam a fost facut un suflet viu."Al doilea Adam a fost facut un duh datator de viata. Dar intai vine nu ce este duhovnicesc,ci ce este firesc;ce este duhovnicesc, vine pe urma.Cum este cel pamantesc ,asa sunt si cei pamantesti;cum este Cel ceresc,asa sunt si cei ceresti. Si dupa cum am purtat chipul celui pamantesc,tot asa vom purta si chipul Celui ceresc.Ce spun eu,fratilor,este ca nu pot carnea si sangele sa mosteneasca Imparatia lui Dumnezeu;si ca,putrezirea nu poate mosteni neputrezirea.Iata,va spun o taina:nu vom adormi toti,dar vom fi schimbati,intr-o clipa,intr-o clipeala din ochi,la cea din urma trambita. Trambita va suna,mortii vor invia nesupusi putrezirii,si noi vom fi schimbati. Caci trebuie ca trupul acesta,supus putrezirii,sa se imbrace in neputrezire,si trupul acesta muritor sa se imbrace in nemurire.Cand trupul acesta supus putrezirii,se va inbraca in neputrezire,si trupul acesta muritor se va imbraca in nemurire,atunci se va implini cuvantul care este scris:"Moartea a fost inghitita de biruinta.
Unde iti este birunta,moarte?Unde iti este boldul,moarte?" Boldul mortii este pacatul;si puterea pacatului este Legea.Dar multumiri fie aduse lui Dumnezeu,care ne da biruinta prin Domnul nostru Isus Hristos!De aceea,preaiubitii mei frati,fiti tari,neclintiti,sporiti totdeauna in lucrul Domnului,caci stiti ca osteneala voastra in Domnul nu este zadarnica.
" Acolo era o gradina".Exista patru gradini in care a avut loc intamplari de seama in Biblie.
1.Gradina pacatuirii. In racoarea zilei,cand Dumnezeu se plimba prin gradina Edenului,Adam si Eva erau inspaimantati si se ascunsesera de Dumnezeu. Le era frica,deoarece neascultarea intrase in gradina aceea.
2.Gradina constiintei care infrunta.Cand regele Ahab,dupa ce i-a luat lui Nabot via,s-a dus sa o ia in stapanire,era o mare veselie. ii reusise planul:gradina era a lui. Dar in gradina i-a aparut in fata chipul aspru al profetului Ilie,constiinta natiunii."M-ai gasit,vrajmasule?"a exclamat tulburat Ahab.Ilie il tulbura si ii strica totdeauna planurile atat de bine puse la punct.Cand vrei sa ei in stapanire gradina raului,asteapta-te sa te intalnesti cu constiinta infuriata care te infrunta. Ea iti va strica bucuria la care te asteptai acolo in gradina.
3.Gradina ezitarii divine. Aceasta este gradina Ghetsimani,unde Cel Divin ezita,sovaie,in fata pretului enorm al rascumpararii omului.Dar este si gradina Hotararii:"Sculati-va,haidem sa mergem" ca sa infruntam problema - crucea.
4.Gadina victoriei divine.Aceasta este gradina mormantului gol si a Domnului Inviat. Nici tu,si nici eu nu mai trebuie sa umblam in gradina pacatuirii,nici in gradina constiintei care ne infrunta,caci,de vreme ce Domnul nostru a trecut gradina ezitarii divine in cea a victoriei divine,si noi avem dreptul sa ne plimbam prin aceasta gradina cu Domnul cel Inviat.
Un turist deja cherchelit s-a oprit intr-o seara in fata portarului unei gradini minunate care inconjura o biserica si a intrebat:"Este o gradina unde se bea bere?"la care portarul,un om foarte simplu,i-a raspuns:"Nu,domnule,nu este un loc pentru pacat,caci in gradina aceasta a umblat Dumnezeu."Spune despre lumea ta si despre inima ta:"Aceasta lume - si inima mea - nu este un loc pentru pacat,caci in gradina aceasta a umblat Dumnezeu."
Si pastreaza gradina aceea numai si numai pentru El.
O,Domnul meu cel Inviat,umbla Tu in gradina vietii mele,si atunci ea va fi pentru totdeauna delicata - ea nu va mai fi niciodata un loc al pacatului. Ea este un loc al vietii,al vietii eterne. Eu sunt nemuritor,caci gradina mea este gradina Domnului. Aici exista viata. Iti multumesc.Amin!
Nu face un singur pas pe drumul vietii, cand pasul te desparte de Isus.Nu spune-un gand ce dragoste n-aduce,si nu privi de nu privesti duios.Si-abia atunci prin soapta noastra dulce, va suspina si va vorbi Hristos.
Gina M spune:
Este nesanatos sa-ti concentrezi privirile asupra problemelor
Efeseni 1:17-23.
Si ma rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos,Tatal slavei,sa va dea un duh de intelepciune si de descoperire,in cunoasterea Lui,si sa va lumineze ochii inimii,ca sa pricepeti care este nadejdea chemarii Lui,care este bogatia slavei mostenirii Lui in sfinti,si care este fata de noi,credinciosii,nemarginita marime a puterii Sale,dupa lucrarea puterii tariei Lui,pe care a desfasurat-o in Hristos,prin faptul ca L-a inviat din morti,si L-a pus sa sada la dreapta Sa,in locurile ceresti,mai presus de orice domnie,de orice stapanire,de orice putere,de orice dregatorie si de orice nume,care se poate numi,nu numai in veacul acesta,ci si in cel viitor.El I-a pus totul sub picioare,si L-a dat capetenie peste toate lucrurile,Bisericii,care este trupul Lui,plinatatea Celui ce plineste totul in toti.
Filipeni 4:8-9.
Incolo,fratii mei,tot ce este adevarat,tot ce este vrednic de cinste,tot ce este drept,tot ce este curat,tot ce este vrednic de iubit,tot ce este vrednic de primit,orice fapta buna,si orice lauda,aceea sa va insufleteasca.Ce ati invatat,ce ati primit si auzit de la mine,faceti.Si Dumnezeul pacii va fi cu voi.
Inca un cuvant inainte de a trece la ideea ca nu trebuie sa te concentrezi asupra ta insuti nici chiar in Dumnezeu.Orice lucru care iti capteaza atentia,iti capteaza intreaga persoana,or tu nu trebuie sa devii centrul atentiei nici chiar cand esti in Dumnezeu.Credinta noastra e concentrata asupra lui Dumnezeu,nu asupra noastra.Asa ca intoarce-ti privirile de la pacatele si de la bolile tale;intoarce-ti privirile de la tine insuti catre Dumnezeu.
Intoarce-ti privirile de la pacatele si bolile tale. Daca privirile tale sunt concentrate asupra pacatului si a bolii,nu te vei face bine niciodata.Vorbind intr-un sanatoriu,le-am cerut bolnavilor sa inceapa sa coasa si sa croseteze pentru cei din tarile subdezvoltate care trec prin suferinte mai mari.Cum ei si asa nu aveau cu ce sa-si umple timpul,ma asteptam sa se ingramadeasca toti ca voluntari in aceasta actiune.Dar nici un bolnav nu si-a oferit serviciile. Si atunci am inteles ce se intampla acolo:oamenii aceia nu erau egoisti pentru ca erau bolnavi;ei erau bolnavi pentru ca erau egoisti,pentru ca se concentrau asupra lor insisi.Si nu se vor face bine decat atunci cand isi vor intoarce privirile de la ei insisi si le vor indrepta spre Dumnezeu si spre altii.
In avioanele din Franta am vazut in fata fiecarui pasager pungi cu inscriptia "Pentru rau de aer".In avioanele englezesti exista doar o notita care spune:"In caz ca va simtiti rau,stewardesa va sta la dispozitie ca sa va ajute."S-a constatat ca in avioanele englezesti foarte putini calatori au rau de aer,pe cand in cele frantuzesti foarte multi sufera de acest rau. Calatorii se uita la cuvintele "rau de aer"si la punga si...gata.Dar cand citesc notita englezeasca gandul li se indreapta spre stewardesa:atentia este indreptata spre altceva decat spre sine si spre raul de aer;boala este data la o parte. Pe cand eram intr-un avion deasupra Americii,am fost surprinsi de o furtuna teribila deasupra muntilor.O doamna care statea langa mine si sitea o carte despre sanatate,a tipat cand avionul a cazut intr-un gol de aer si indata i s-a facut rau. Eu insa mi-am imaginat a fi la un balci,calare pe una dintre masinile acelea facute ca sa te distrezi,si simtind distractia acelei experiente,am trecut prin furtuna fara nici o dificultate.Un vestit predicator a tinut zece predici duminicale pe tema"Cum sa ne ferim de depresiile nervoase"si,la sfarsitul seriei,s-a trezit bolnav de astenie nervoasa.Psihologia lui a fost defectuasa - ea se concentra asupra depresiilor nervoase.Ea ar fi trebuit sa se concentreze asupra sursei de putere. ( E.Stanley Jones)
Tata,Dumnezeule,vad acum unde trebuie sa ma concentrez;Tu esti centrul meu si circumferinta mea.Si in Tine sunt in siguranta,stabil si in crestere.In boala,in pacat si in mine insumi ma ofilesc. caci sunt structurat in insasi fiinta mea pentru Tine - Tu Patria sufletului meu. Iti multumesc. Amin!
Gina M spune:
Imparatia iti apartine tie
Matei 5:1-10.
Cand a vazut Isus noroadele,S-a suit pe munte;si dupa ce a sezut jos,ucenicii Lui s-au apropiat de El.Apoi a inceput sa vorbeasca si sa-i invete astfel:Ferice de cei saraci in duh,caci a lor este Imparatia cerurilor!Ferice de cei ce plang,caci ei vor fi mangaiati!Ferice de cei blanzi,caci ei vor mosteni pamantul!Ferice de cei flamanzi si insetati dupa neprihanire,caci ei vor fi saturati!Ferice de cei milostivi,caci ei vor avea parte de mila.Ferice de cei cu inima curata,caci ei vor vedea pe Dumnezeu!Ferice de cei impaciuitori,caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu!Ferice de cei prigoniti din pricina neprihanirii,caci a lor este Imparatia cerurilor!
Luca 18:16-17.
Isus a chemat la Sine pe copilasi,si a zis:"Lasati copilasii sa vina la Mine,si nu-i opriti;caci Imparatia lui Dumnezeu este a unora ca ei.Adevarat va spun ca,oricine nu va primi Imparatia lui Dumnezeu ca un copilas,cu nici un chip nu va intra in ea."
Ne intoarcem deci privirile la probleme resurselor.
(8) Adu-ti aminte nu numai ca tu apartii Imparatiei lui Dumnezeu,ci ca Imparatia lui Dumnezeu iti apartine tie.
Iata un fapt care trebuie sa-ti patrunda bine intreaga gandire,caci daca-l vei intelege si ti-l vei insusi,vei intoarce prin aceasta cursul vietii tale de la infrangere spre victorie.Stapaneste adevarul acesta si el te va stapani pe tine.
Isus a spus ca trei clase de oameni poseda Imparatia lui Dumnezeu:"Ferice de cei saraci in duh,caci a lor este Imparatia Cerurilor" - "Lasati copiii sa vina la Mine...caci a unora ca acestia este Imparatia Cerurilor" - "Ferice de cei persecutati ,caci a lor este Imparatia Cerurilor." Aici cei "saraci in duh",copii si cei care sunt suficient de drepti ca sa fie prigoniti - acestia sunt cei ce poseda Imparatia - Imparatia este a lor;puterile ei sunt ale lor.
Primele doua clase se aseamana:cei saraci in duh,adica cei ce renunta la ei insisi,si cei ce au spirit de copil,adica sunt simpli,neafectati,educabili. Aici gasim cheia care deschide camara cu provizii a universului - Imparatia lui Dumnezeu.Acest adevar este aplicabil pretutindeni.Huxleyi-a scris o data lui Kingsley:"Am impresia ca stiinta ne invata in termenii cei mai clari conceptia crestina a predarii totale in fata voii lui Dumnezeu.Stiinta zice:sezi...in fata faptelor ca un copil,fii gata sa renunti la orice notiune preconceputa,fii gata sa mergi oriunde te va duce natura,caci altfel nu vei cunoaste nimic."Cum oare ajunge savantul sa cunoasca natura? Supunandu-i-se ! Daca savantul este mandru si nu se lasa invatat,el nu va stapani nimic si nu va invata nimic.Fiecare savant mare este un om umil - trebuie sa fie,caci altfel n-ar putea sa fie un savant mare. El avanseaza,asa zicand,in genunchi - apoi se ridica in picioare si ia in stapanire;toate puterile naturii ii stau la dispozitie."Cei blanzi mostenesc pamantul."Tot asa si tu,in masura in care te predai Imparatiei lui Dumnezeu,ii mostenesti puterile - ele sunt toate ale tale.
O,Dumnezeule,parca-i prea frumos sa fie adevarat ca puterile acestea pot fi ale mele.Ale mele?Eu,care am fost infrant,negativist si fricos,pot eu sa indraznesc sa-mi insusesc puterea victoriei, a eliberarii si eficientei?Atunci o iau,caci eu nu tin nimic nepredat - absolut nimic.Si dand totul,eu iau totul.In Numele lui Isus.Amin!
Gina M spune:
Cand vorbesti tu,vorbeste Imparatia
2 Corinteni 5:20.
Noi dar,suntem trimisi imputerniciti ai lui Hristos;si,ca si cum Dumnezeu ar indemna prin noi,va rugam fierbinte,in Numele lui Hristos:impacativa cu Dumnezeu!
Efeseni 6:20.
...(Evanghelia) al carei sol in lanturi sunt;pentru ca,zic,sa vorbesc cu indrazneala,cum trebuie sa vorbesc.
Faptele 4:13-20.
Cand au vazut ei indrazneala lui Petru si a lui Ioan,s-au mirat,intrucat stiau ca erau oameni necarturari si de rand;si au priceput ca fusesera cu Isus.Dar fiindca vedeau langa ei pe omul care fusese vindecat,nu puteau zice nimic impotriva.Le-au poruncit doar sa iasa afara din Sobor s-au sfatuit intre ei si au zis:"Ce vom face oamenilor acestora?Caci este stiut de toti locuitorii Ierusalimului ca prin ei s-a facut o minune vadita,pe care n-o putem tagadui. Dar,ca sa nu se lateasca vestea aceasta mai departe in norod,sa-i amenintam si sa le poruncim ca de acum incolo sa nu mai vorbeasca nimanui in Numele acesta." Si dupa ce i-au chemat,le-au poruncit sa nu mai vorbeasca in nici un chip,nici sa mai invete pe oameni in Numele lui Isus.Drept raspuns,Petru si Ioan le-au zis:"Judecati voi singuri daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam mai mult de voi decat de Dumnezeu;caci noi nu putem sa nu vorbim despre ce am vazut si am auzit."
Trebuie sa continuam sa staruim asupra gandului ca nu numai noi apartinem Imparatiei lui Dumnezeu,ci si Imparatia lui Dumnezeu ne apartine noua. Lucrul aceasta este atat de important,ca indata ce a pus stapanire pe tine,toate contraargumentele,ezitarile si temerile dispar.Intri in viata din abundenta. Un ambasador este reprezentantul tarii sale - toate puterile si privilegiile tarii sale se concentreaza in persoana sa.Cand vorbeste,vorbeste tara lui; cand decide,decide tara lui - cu conditia ca el sa nu se gandeasca la sine,cu conditia sa fie dedicat cu totul voii tarii sale,cu conditia ca el sa-si fi unit interesele cu cele ale tarii sale.Cand isi pune in intregime viata la dispozitie,el este in intregime stapan - pana la limita resurselor tarii pe care o reprezinta.
Daca tu ti-ai contopit interesele tale cu cele ale Imparatiei lui Dumnezeu,daca esti predat in intregime,daca vorbesti nu reprezentandu-te pe tine,ci reprezentand Imparatia,atunci toate puterile Imparatiei se concentreaza in tine - un Univers actioneaza cand actionezi tu.Un Univers vorbeste cand vorbesti tu,traieste cand traiesti tu. Resursele imparatiei pamantesti sunt atat de limitate - resursele Imparatiei lui Dumnezeu sunt atat de nelimitate!Guvernul acela care se intinde de la cea mai mica la cea mai indepartata stea,se concentreaza ca intr-un focar,in tine,este al tau. Cativa liceeni vorbeau despre un crestin si unul dintre ei a zis:"El are ceea ce cere."Da,pentru ca el a cerut si a luat ce are!Daca el ar fi fost singur,n-ar fi avut ce se cere.Dar luand din Imparatie,el a putut cere de la viata. A devenit un invulnerabil.
Un baietel de cinci ani,fiul unui predicator mi-a spus:"Noi predicam in Texas."Mi-a placut pluralul lui:cand predica tata,el predica,si cand baietelul predica prin viata lui,predica tata.Baietelul si-a contopit interesele cu cele ale tatalui sau,si de aceea simtea o implinire si o realizare colectiva. Tu lucrezi cu Duhul lui Dumnezeu si Duhul Sfant este Mangaietorul,Insotitorul si Intaritorul tau.
Dumnezeule,eu imi unesc interesele cu cele ale Imparatiei - accept responsabilitatile ei;si - sa indraznesc sa zic? - ii mostenesc puterile.Ajuta-ma sa nu-mi fie frica sa fiu mare - sa fiu mare in supunere,in responsabilitate,in resurse,mare in mine insumi,deoarece eu sunt mare in Tine.Amin!
Gina M spune:
Receptivitatea - prima lege a vietii
Ioan 1:12-13.
Dar tuturor celor ce L-au primit,adica celor ce cred in Numele Lui,le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu;nascuti nu din sange,nici din voia firii lor,nici din voia vreunui om,ci din Dumnezeu.
Ioan 15:1-18.
Eu sunt adevarata vita,si Tatal Meu este vierul.Pe orice mladita,care este in Mine si n-aduce roada,El o taie;si pe orice mladita care aduce roada,o curateste,ca sa aduca si mai multa roada.Acum voi sunteti curati,din pricina cuvantului,pe care vi l-am spus.Ramaneti in Mine,si Eu voi ramanea in voi.Dupa cum mladita nu poate aduce roada de la sine,daca nu ramane in vita,tot asa nici voi nu puteti sa aduceti roada,daca nu ramaneti in Mine.Eu sunt Vita,voi sunteti mladitele. Cine ramane in Mine,si in cine raman Eu,aduce multa roada;caci despartiti de Mine,nu puteti face nimic.Daca nu ramane cineva in Mine,este aruncat afara,ca mladita neroditoare,si se usuca;apoi mladitele uscate sunt stranse,aruncate in foc,si ard.Daca ramaneti in Mine,si daca raman in voi cuvintele Mele,cereti orice veti vrea,si vi se va da.Daca aduceti multa roada,prin aceasta Tatal Meu va fi proslavit;si voi veti fi astfel ucenicii Mei.Cum M-a iubit pe Mine Tatal,asa v-am iubit si Eu pe voi.Ramaneti in dragostea Mea.Daca paziti poruncile Mele,veti ramane in dragostea Mea,dupa cum si Eu am pazit poruncile Tatalui Meu,si raman in dragostea Lui.V-am spus aceaste lucruri,pentru ca bucuria Mea sa ramana in voi,si bucuria voastra sa fie deplina. Aceasta este porunca Mea:sa va iubiti unii pe altii,cum v-am iubit Eu. Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai.Voi sunteti prietenii Mei,daca faceti ce va poruncesc Eu.Nu va mai numesc robi,pentru ca robul nu stie ce face stapanul sau;ci v-am numit prieteni,pentru ca v-am facut cunoscut tot ce am auzit de la Tatal Meu.Nu voi M-ati ales pe Mine;ci Eu v-am ales pe voi;si v-am randuit sa mergeti si sa aduceti roada,si roada voastra sa ramana,pentru ca orice veti cere de la Tatal,in Numele Meu,sa va dea. Va poruncesc aceste lucruri,ca sa va iubiti unii pe altii.Daca va uraste lumea,stiti ca pe Mine M-a urat inaintea voastra.
Continuam sa urcam pe scara care ne scoate din negativism si inferioritate.De vreme ce Imparatia iti apartine,(9)Tine minte cele doua conditii pentru primirea si transmiterea resurselor Imparatiei: receptivitatea si raspunsul.
Aceste doua cuvinte nu sunt numai cele doua batai alternative ale inimii Imparatiei - ele sunt si bataile alternative ale intregii vieti.Totul creste si se dezvolta prin aceste doua lucruri:receptivitate si raspuns. Ioan rezuma lucrul acesta astfel:"Tuturor celor ce L-au primit,le-a dat dreptul sa se faca(in alta traducere:'le-a dat puterea sa devina'). "Cum a obtinut el puterea - puterea de a deveni?Intai prin receptivitate,"tuturor celor ce L-au primit".Aici este exprimat un principiu universal. Sa luam o planta - cum primeste ea putere sa devina?Fiind mandra,autosuficienta,necooperanta?Nu,ci prin supunere,adaptare,primire,daruire.Sa presupunem ca o planta ar incerca sa "domneasca"peste toate celelalte.Care ar fi rezultatul?Ea si-ar pierde puterea asupra celorlalte plante si puterea de a se dezvolta.Ea castiga puterea prin supunere si prin raspunsul la mediul ei. Cand se adapteaza,ea ia din aer,din sol si de la soare si capata putere sa creasca. Pacatul plantei inseamna orice ar impiedica aceasta receptivitate si acest raspuns.
Cineva a definit viata ca un raspuns la mediu. Si tu si eu traim fizic cand raspundem la mediul nostru fizic:putem absorbi hrana,lumina, aer. Cand raspunsul este blocat,fizic murim.Mediul nostru spiritual este imparatia lui Dumnezeu,cand noi ii raspundem,cand primim viata de la ea,atunci traim,si traim din abundenta.Atunci suntem intr-o stare de receptivitate,care este o stare de credinta,incredere,acumulare.Noi absorbim atmosfera ei purificatoare,asa cum plamanii nostrii absorb aerul;ii sorbim vitalitatea asa cum pielea absoarbe vitamina din lumina soarelui.
A crede inseamna a primi si a primi inseamna a-ti face plinul.
O,Dumnezeule,Tu ma invalui asa cum atmosfera imi invaluie trupul de jur imprejur;ajuta-ma sa-Ti raspund asa cum trupul meu fizic raspunde mediului sau si traieste. Lasa-ma sa Te primesc in fiecare por si in fiecare fibra a fiintei mele. Ajuta-ma sa traiesc prin Tine,si atunci voi trai. Amin!
Gina M spune:
Raspunsul - a doua lege a vietii
2 Corinteni 6:1-10.
Ca unii care lucram impreuna cu Dumnezeu,va sfatuim sa faceti asa ca sa nu fi primit in zadar harul lui Dumnezeu.Caci El zice:"la vremea potrivita,te-am ascultat,in ziua mantuirii, te-am ajutat.Iata ca acum este vremea potrivita;iata ca acum este ziua mantuirii."Noi nu dam nimanui nici un prilej de poticnire,pentru ca slujba noastra sa fie defaimata.Ci,in toate privintele,aratam ca suntem niste vrednici slujitori ai lui Dumnezeu,prin multa rabdare,in necazuri, in nevoi,in stramtorari,in batai,in temnite,in rascoale,in osteneli,in vegheri,in posturi;prin curatie,prin intelepciune,prin indelunga rabdare,prin bunatate,prin Duhul Sfant,printr-o dragoste neprefacuta,prin cuvantul adevarului,prin puterea lui Dumnezeu,prin armele de lovire si de aparare,pe care le da neprihanirea;in slava si in ocara,in vorbire de rau si in vorbire de bine. Suntem priviti ca niste inselatori,macar ca spunem adevarul;ca niste necunoscuti,macar ca suntem bine cunoscuti;ca unii care murim,si iata ca traim;ca niste pedepsiti,macar ca nu suntem omorati;ca niste intristati,si totdeauna suntem veseli;ca niste saraci,si totusi imbogatim pe multi;ca neavand nimic,si totusi stapanind toate lucrurile.
Romani 8:13-14.
Daca traiti dupa indemnurile ei,veti muri,dar daca,prin Duhul,faceti sa moara faptele trupului,veti trai.Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.
Daca receptivitatea este prima lege a vietii,raspunsul este cea de-a doua.Poate ca am putea spune ca acestea sunt doua laturi ale aceleasi legi.Isus a revelat aceste doua laturi atunci cand a rezumat intreaga esenta a religiei:" Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau" - receptivitate; "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" - raspuns.Dragostea te face receptiv fata de Dumnezeu si daruitor fata de om.Sau,si mai bine,dragostea te face receptiv la Dumnezeu si,de asemenea,darnic fata de El - un curent in ambele sensuri.Primesti de la Dumnezeu si-I dai inapoi lui Dumnezeu.Primind de la Dumnezeu,esti implinit si adus la perfectiune.Caci,dupa ce Dumnezeu a creat o alta personalitate,El nu mai este complet decat atunci cand castiga dragostea si loialitatea acelei personalitati.Raspunsul nostru Ii este necesar lui Dumnezeu,asa cum ne este necesar si noua.Caci o dragoste care iubeste,dar careia nu i se raspunde,este inabusita.Dumnezeu ne este totalmente necesar;noi Ii suntem necesari lui Dumnezeu.Daca receptivitatea si raspunsul sunt cele doua batai de inima ale relatiei noastre cu Dumnezeu, ele sunt si cele doua batai de inima ale relatiei noastre cu oamenii.Dragostea face posibil ca tu sa primesti de la cealalta persoana;dar tot atat de adevarat este ca ea te face sa raspunzi prin daruire de sine celeilalte persoane.Fara acest flux in ambele directii,relatia se va frange. Cel care primeste intotdeauna si nu da nimic inapoi distruge relatia si cel ce da tot timpul si nu primeste nimic inapoi o distruge si el.Mai mult,receptivitatea si raspunsul trebuie sa fie aproximativ egale.Daca una o copleseste pe cealalta,daca tu primesti mai mult decat dai,sau daca dai mai mult decat primesti,schilodesti dragostea.
Misticismul contemplativ pune accentul pe receptivitate si neglijeaza raspunsul si de aceea el devine o religie indoita intr-o parte,slaba in contributia ei la bunatatea omenirii.Activismul este tare in latura daruirii,dar slab in cea receptiva si de aceea el sfarseste prin a deveni o religie slaba in resurse adanci si statornice. O inima care incearca sa bata numai intr-o parte, sfarseste prin a nu mai bate de loc.
O,Dumnezeule,sunt eu - care ma credeam inferior - sunt eu necesar nu doar altora,ci chiar si Tie? Atunci,ajuta-ma sa nu Te dezamagesc niciodata. Ajuta-ma ca, in umilinta,sa primesc de la Tine si in umilinta sa-Ti daruiesc inapoi - un schimb in ambele directii cu Tine!Eu voi creste in masura in care voi primi si voi da.Iti multumesc. Amin!
Gina M spune:
Niciodata singur!
Ioan 16:32.
Iata ca vine ceasul si a si venit,cand veti fi risipiti fiecare la ale lui;si pe Mine Ma veti lasa singur;dar nu sunt singur,caci Tatal este cu Mine.
Matei 28:19-20.
Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile,botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit.Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele,pana la sfarsitul veacului.Amin!
Matei 14:16-21.
"N-au nevoie sa plece",le-a raspuns Isus;"dati-le voi va manance."Dar ei i-au zis:"N-avem aici decat cinci paini si doi pesti."Si El le-a zis:"Aduceti-i aici la Mine."Apoi a poruncit noroadelor sa sada pe iarba,a luat cele cinci paini si doi pesti,Si-a ridicat ochii spre cer,a binecuvantat,a frant painile si le-a dat ucenicilor,iar ei le-au impartit noroadelor.Toti au mancat si s-au saturat;si s-au ridicat douasprezece cosuri pline cu ramasitele de firmituri. Cei ce mancasera,erau la cinci mii de barbati,in afara de femei si copii.
Acum,cand ne intoarcem dinspre negativism si inferioritate spre o viata pozitiva si abundenta,sa facem pasul urmator:
(10)Tine minte ca nu esti singur,niciodata singur!
In perioadele cand,in aparenta,te simti cuprins de cea mai mare singuratate,El este cel mai aproape,veghind la orice miscare pe care panoul de comanda al vietii.
Indienii americaniisi educau baietii la scoala curajului prin aceea ca ii puneau sa petreaca o noapte in adancul padurii,in mijlocul fiarelor salbatice.Cat de cumplit de singur trebuie sa se fi simtit fiecare baiat in noaptea incercarii lui!Dar cand se iveau zorile,baiatul observa ca tatal lui era dupa un copac din apropiere,cu arcul gata de lupta.Fara stirea baiatului,tatal lui veghease toata noaptea pentru ca nici un rau sa nu i se intample fiului sau.Tot asa se poarta si Dumnezeu cu noi.Jhon Wilhelm Rowntree ne povesteste cum atunci cand a iesit din cabinetul unui mare medic oftamolog,unde tocmai i se spusese ca procesul piederii complete a vederii sale nu poate fi stopat,s-a oprit pe trepte si s-a rezemat de un grilaj cateva minute ca sa-si vina in fire."Dintr-o data,scrie el,am simtit cum ma invaluie dragostea lui Dumnezeu,ca si cand m-ar cuprinde strans o prezenta invizibila,si m-a inundat o bucurie cum n-am mai simtit in viata."Prezenta aceasta se manifesta atunci cand este cea mai mare nevoie de Ea.
Repeta-ti mereu:"Traiesc si ma misc,si imi am fiinta,cu toate gandurile ascunse si cu toata manifestarea ei exterioara,in bogatia lui Dumnezeu,clipa de clipa."Spune-ti-o in clipele cand o simti pai putin si incapataneaza-te sa ti-o spui mereu.
Si dupa ce spui aceasta,cand esti gata sa intampini o noua zi,adauga aceste lucruri:"Cu pacea lui Dumnezeu in inima si cu bunavointa fata de semenii mei,oamenii,sunt gata pentru lucrul zilei." Si vei fi gata pentru lucrul zilei!
Apoi,cand te vei aseza sa te culci,spune-ti din nou:"Astazi am trait,m-am miscat si mi-am avut fiinta in Dumnezeu si chiar in vreme ce voi dormi,eu tot voi trai si imi voi avea fiinta in El.El va calauzi si va purifica visurile mele si maine dimineata voi fi mai avantat pe drumul vietii.""Cei ce au vantul Duhului sfant sunt purtati inainte chiar si in somn",spunea fratele Lawrence.
O,Dumnezeule,Tu si cu mine vom realiza lucrul acesta impreuna.Eu sunt slab si pot purta doar o mica parte a sarcinii - Tu, Doamne,va trebui sa tii de capatul cel mai greu. Vointa mea este deja in mana Ta si,cand ea va creste,imi vei da si puterea necesara implinirii ei.Iti multumesc.Amin!