Raspunsuri - Pagina 8
Gabri spune:
Irina, multumesc pentru reteta!
O testez si iti spun cum mi-a iesit.
Foarte de acord cu ce ai spus: POSTUL NU INSEAMNA SA MORI DE FOAME! Corina, sa stii ca cele mai grele sunt primele cateva zile (2-3), pentru ca organismul nu este obisnuit. Eu cred ca, cu cat incepi mai tanar sa tii post, cu atat iti este mai usor.
star33 spune:
Asa cum spune si Gabri, nu este deloc greu sa tii post. Eu chiar gatesc separat pentru mine si pentru restul lumii si totusi este ok. Trebuie sa am grija sa nu gust din mancarea 'interzisa', atata tot.
Doamne ajuta sa tinem postul cu bine!
valentinag spune:
Dupa o saptamina de post,tinuta corect din toate punctele de vedere,ieri m-am spurcatam gatit mancaruri cu carne si nu's cum naiba am gustat din ele,desi de obicei nu se intimpla lucrul asta
Mai are rost sa tin in continuare?
Valentina
Never say never!
star33 spune:
quote:
Originally posted by valentinag
Dupa o saptamina de post,tinuta corect din toate punctele de vedere,ieri m-am spurcatam gatit mancaruri cu carne si nu's cum naiba am gustat din ele,desi de obicei nu se intimpla lucrul asta
Mai are rost sa tin in continuare?
Draga Valentina, cred ca ar fi bine sa intrebi un preot daca ai ocazia, insa eu te-as sfatui sa tii in continuare postul. Te rog sa citesti cand ai timp 'Patericul mirenilor' al lui Danion Vasile, contine pilde foarte folositoare. Il gasesti la : http://www.sfaturiortodoxe.ro/patericul-mirenilor.htm .
Uite plida de la punctul 101:
Într-o sâmbătă, la biserica părintelui Ioan cineva a făcut o masă de parastas. Au fost chemati toti oamenii din biserică. S-a nimerit să fie acolo si un crestin care venea de departe, asa că l-au chemat la masă.
Când s-au adus farfuriile cu sarmale, străinul a spus cu voce tare:
- Mie să nu îmi aduceti, că nu mai mănânc carne de mai bine de cinci ani. Peste câteva zile se împlinesc sase.
Părintele l-a chemat deoparte si i-a spus:
- Frate, cinci ani de post i-ai pierdut într-o clipă. Dacă vrei să postesti, nu te lăuda altora cu nevointa ta. Nu esti singurul de la această masă care nu mănâncă de obicei carne. Unii au mâncat acum tocmai pentru a se smeri. Dar la masă e cineva care, desi nu a mâncat, a avut grijă ca ceilalti să nu îsi dea seama de postul său. Nu a trâmbitat ca tine că este nevoitor.
De aici eu inteleg ca nu e atat de grav sa mananci carne o data in post, daca o faci ca sa nu afle altii de postul tau (sa te smeresti), sau in cazul tau ca ai uitat ca tii post si ai gustat mancarea. Chiar ma gandeam si eu, daca merg intr-o vizita si gazda insista sa gust ceva mancare care nu e de post, e mai bine oare sa gust decat sa 'trambitez' (cum zice pilda) ca eu tin post si nu mananc asa ceva?
Post usor in continuare si nu renunta!
irina.c. spune:
Draga Valentina,nu renunta la post ,caci asta a fost doar o ispita;vrajmasul te necajeste ca postesti.Poti sa te astepti si la prilejuri mai dese de cearta sau suparari,caci,cel rau,cand vede ca reusim sa postim cu trupul,incearca sa ne faca sa gresim sufleteste.Nu renunta,caci Dumnezeu o sa-ti ajute in osteneala ta!
Draga star33,o prietena de-a mea i-a pus aceasta intrebare duhovnicului sau:ce faci cand e post si cineva te invita sa mananci de dulce?el i-a spus ca trebuie sa refuze politicos,fara superioritate,dar sa refuze,deoarece posturile poruncite de Biserica sunt obligatorii pentru toti credinciosii si poate omul acela se va indrepta daca va vedea ca noi nu mancam,sau pentru ca nu cumva sa nu-l smintim,facandu-l sa ne judece ca nu tinem postul,desi ne stie credinciosi.Cazul prezentat de tine este valabil pentru posturile pe care ni le punem singuri inaintea lui Dumnezeu,cum ar fi postul din ziua de luni sau cel de carne pentru toata viata.Doamne ajuta!Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
Gabri spune:
Valentina, nu te lasa! oricine poate gresi si poate uita, chiar si cand are obisnuinta postului. Daca te si spovedesti,sa nu uiti sa-i spui parintelui ca ai calcat postul din greseala.
Star, si eu stiu la fel cum spune Irina: daca postul este unul dintre cele stabilite clar de biserica (posturile de peste an trecute si in calendarul ortodox) se presupune ca toata lumea stie de ele, deci poti refuza politicos si modest ca sa nu-ti strici postul tau. Daca este un post stabilit cu duhovnicul pentru un anume scop, este altceva, este bine sa stie cat mai putini despre asta, inclusiv din familie.
irina.c. spune:
Draga star,cu placere si ma bucur daca,cu putinul pe care il mai stiu si eu ,pot ajuta.Post usor!Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
Gabri spune:
Cu placere, star!
Eu una am aflat o gramada citind cele scrise de voi pe la subiectele de genul asta
Doamne ajuta!
valentinag spune:
Fetele,va multumesc pentru intelegere,nu am renuntat.Trebuia sa ma spovedesc sambata,dar din pacate mi-au venit rusii si nu am mai putut,acum ramane sa ma spovedesc inainte de craciun.
Valentina
Never say never!