hai in cancelarie!

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns orchid spune:

Nu avem serbari la sfarsitul anului

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


Salutare fetelor !

O cafeluta si un ceai :

Ce mai povestiti ? Ce mai e nou pe la voi ?

EU am intrat in pre-vacanta. Mai am citeva proiecte cu studentii si un examen scris saptamina viitoare, tre" sa compun subiectul si grila de corectare.

Mai scrieti nitel de voi.
Salmida, de unde vine traditia cu Sf. Lucia ?



Mik.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

Mik si colegutze, reusesc acum, in prag de Sf. Lucia sä vä scriu mai detaliat despre aceastä särbätoare a reginei luminii.

Suedia este singura tarä din lume care, de sute de ani, pe 13 decembrie, celebreazä Sf. Lucia. La inceputuri, noaptea de Sf. Lucia era specialä. Se credea cä este cea mai lungä, intunecatä si infricosätoare noapte a anului, cand spiridusii isi fäceau de cap si cand animalele puteau gräi omeneste. In evul mediu, de Sf.Lucia incepea postul Cräciunului si nu se mai manca deloc carne panä la Cräciun, doar peste, asa cä in noaptea Sfintei Lucia se puteau manca 7 mic-dejunuri pana nu räsärea soarele. La sfarsitul secolului al XVII-lea a apärut prima ”lussebruden” si aceasta era insotitä de ”lusse-gubbar”, bäieti imbräcati in blänuri intoarse pe dos. (lussa= a särbätori ziua de Sf.Lucia; brud=mireasä, fatä). Fata purta o luminä in manä, era imbräcatä in alb si mergea in fata bäietilor din curte in curte. Cantau si glumeau dupä care primeau de la gazde mancare si de bäut. In acea noapte copii primeau daruri si astfel Lucia a devenit o alternativä a lui Mos Nicolae. Mai tarziu, la mijlocul secolului al XIX-lea, a apärut stilul modern de särbätorire a Luciei, räspandit din oras in oras de studenti, cand fata a inceput sä poarte coronitä si sä fie insotitä de ”domnisoare de onoare” si de bäietii care poartä stelele. Prima särbätorire oficialä a avut loc in 1927, cand cotidianul Stockholm-ului a organizat prima procesiune si incununare oficialä a Luciei.

Legenda incepe in anul 304, romanii incä nu se crestinaserä si erau cei care detineau puterea. In Siracuza, Sicilia, o tanärä crestinä, Lucia, urma sä se cäsätoreascä si isi roagä mama sä dea toatä zestrea cuvenitä ei säracilor pt. a-si cumpära de-ale gurii. Mama Luciei refuzä si atunci viitoarea sotie hotäreste singurä sä isi foloseascä zestrea in folosul säracilor. Iubitul ei se infurie si o denuntä romanilor pt. crestinism. Este judecatä si rugatä sä se jertfeascä in favoarea impäratului, ceea ce Lucia refuzä spunand cä ea nu se jertfeste decat Domnului din ceruri. Legenda spune cä romanii au incercat sä o ardä pe rug, dar fläcärile nu au vätämat-o, apoi au incercat sä o inece si nu au reusit; in final au injunghiat-o cu sabia in stomac si sangele s-a scurs pe rochia ei albä. Asa se explicä panglica rosie pe care o poartä Luciile acum in jurul taliei. Se mai spune cä prietenii Luciei, crestinii, s-ar fi ascuns in grote intunecoase si cand Lucia isi vizita prietenii avea intotdeauna mainile incärcate cu de-ale gurii. De aceea, pt. a vedea isi aseza pe cap o cununä cu lumanäri. O altä variantä a legendei spune cä Lucia era o tanärä crestinä cu ochi deosebit de frumosi de care s-a indrägostit un print necrestin. Ea nu a vrut sä se cäsätoreascä cu el si, ca dovadä a credintei sale, si-a scos ochii si i-a dat printului. Dupä aceasta printul a inteles cat de mult credea ea in Dumnezeu devenind si el crestin. Lucia a primit apoi de la Domnul ochii mai frumosi decat inainte. Sfanta Lucia este numitä si protectoarea ochilor.

In noaptea de Sf. Lucia se petrece,iar in 13 decembrie se servesc präjiturele cu shofran (lussekatter), cafea si se alege cate o Sf.Lucia in scoli, la nivel de oras, in firme (este un fel de concurs de frumusete). Spectacolele organizate sunt deosebite; se cantä mult si jocul scenic aduce mult cu o procesiune. Bineinteles cä nu lipsesc traditionalele pepparkakor (un fel de turtä dulce cu mirodenii specifice) si glögg-ul cald cu stafide si migdale.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

P.S. Numele de Lucia vine de la cuvantul latin "lux" care inseamnä luminä




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


Mersi, Salmida ! Foarte frumos povestesti.
La tine ce tmp e ? Cita lumina ai pe zi ?



Mik.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

quote:
Originally posted by Mik


Mersi, Salmida ! Foarte frumos povestesti.
La tine ce tmp e ? Cita lumina ai pe zi ?



Mik.



Mik, avem vreo 4 grade, ceatä, este innorat ... noroc cu luminitele de la geamuri si cu decoratiile din ferestre care mai inveselesc si incälzesc putin atmosfera!
Luminä avem mai mult de la bec acum ! Se lumineazä tarziu si se intunecä devreme (incepe de pe la ora 16 ... incetisor dar sigur)!

Voi aveti vacantä de särbätori? Câtä?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kittutza spune:

Ma trezesc si eu ca musca la arat...a se citi la incheiat medii si consiliu profesoral...

Ex profa de engleza, in prezent traducator. Ce mi-a placut in invatamant si respectiv ce regret in legatura cu schimbarea meseriei? COPIII!!! Am predat in Iasi (Sc. nr 10, pentru cine o stie) si stand tot in cartier, si acum ma intalnesc cu fosti elevi care ma intreaba cand revin la scoala. De fiecare data ma cuprinde, vorba poetului, o tristete iremediabila...

Ma primiti si pe mine in colectivul profesoral?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Fetelor dragi,

Ma pasuiti putin, va rog, cu vestile despre expozitia organizata? Am maine inca o zi grea (sedinta cu parintii si discutii despre rezultatele evaluarilor trimestriale). Va voi scrie multe si interesante lucruri despre cum s-a desfasurat expozitia si cine a adunat cei mai muti bani (ia ghiciti).
Va imbratisez cu drag,

scarmanus


Sa nu lasi nici o zi sa treaca fara sa faci sau sa auzi ceva frumos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Scarmanus te pasuim, cum nu !
Kittutza e vorba de scoala din Oancea, nu ? AM fost eleva un an intr-a 5-a si imi placea foarte tare scolita. (pe vremuri erau numai case imprejur si noroi !)

Salmida copilasii si studentii vor avea 2 saptamini de vineri 17 pina pe 3. Eu imi iau si eu concediu ca sa am grija de ei (de copilasii proprii).


Vineri voi avea o zi grea cu sustineri de proiecte dimineata si un examen scris de 1h30 dupa_amiaza (il corectez dupa aia in vacanta) si seara la 6 o ceremonie de diploma si o masa la restaurant seara tirziu.

Va pup,

Mik.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

kittutza, esti bine venitä!

scarmanus, asteptäm räbdätoare sä vii cu povestirea si promitem cununitzä de lauri celei care a strans cei mai multi bani.

Mik, doar maine nu e vineri , asa cä iti doresc sä te bucuri din plin de vacantä aläturi de copilashii täi. Mult succes vineri!



Mergi la inceput