Mamici de mai-iunie 2005 (4)
Raspunsuri - Pagina 4

Medeea76 spune:
Dragele mele, faceti-ma si pe mine sa inteleg... De ce trebuie sa calculez eu ca bb are 5 saptamani si 4 zile, cand el a fost conceput acum 2 saptamanai si 4 zile (ovulatia in ziua 21). Adica cele 40 de saptamani la mine vor fi 41?
Medeea

Androix spune:
Da corect ca poti luat tot concediul in luna ianuarie, dar daca pleci inainte de sfarsitul anului, platesti zilele de concediu pe care le-ai facut dar nu aveai dreptul la ele. Concret: eu o sa intru in prenalat cel mai probabil in aprilie. Daca imi iau tot concediul pe 2005 in martie sa zicem si apoi in continuare in apr. plec in prenatal, din concediul pe 2005 nu mi se cuveneau decat zilele de concediu aferente perioadei efectiv lucrate adica ian-martie, adica trei luni. Deci imi revin aproximativ 5 zile de concediu. Restul de 16 le platesc pentru ca alea sunt zile de concediu daca muncesc pana in decembrie 2005. Nu cred ca se pot reporta in cazul in care nu iti dai demisia dupa CIC pentru ca conform noii legi zilele de concediu pe un an trebuie efectuate in anul respectiv nemaiputand fi luate retroativ in anul urmator. Nu stiu nu sunt sigura, dar cred ca cu asta are legatura. Mie la legislative doi oameni diferiti mi-au raspuns acelasi lucru.
Andreea
Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get!

Cornelia spune:
Mercedes, s-ar putea sa ai dreptate, in codul muncii exista prevederea "Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca". Pe de alta parte, concediul "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic". Dar in cazul asta, cand te intorci din concediu de ingrijire, ar trebui sa nu ti se acorde c.o. pe perioada pe care ai beneficiat in anul in care ai intrat in ingrijire? Ceva de genul: iei in ianuarie concediul pe tot anul (24 zile), din martie intri in prenatal, deci nu ai fi avut dreptul decat la 4 zile de concediu. Peste doi ani (in mai), te intorci la serviciu. Ai de efectuat 16 zile, dar tu ai deja restanta 20 de zile, asa ca abia anul urmator ai dr. la concediu, redus cu 4 zile. Era la un moment dat o reglementare de acest gen, dar nu mai stiu unde. O fi fost abrogata?
Ma scuzati ca am intrat in discutii legislative, dar poate pana cand nastem avem timp sa ne lamurim .
Medeea, daca esti sigura de data ovulatiei, cred ca poti calcula corect, in sensul ca scazi o saptamana de la u.m. Am inteles bine? Eu am avut ovulatia un pic mai devreme si calculez tot in functie de asta (dar e voeba doar de vreo doua zile).
Va pup
Cornelia

Medeea76 spune:
ok, ok, am inteles, dar spuneti-mi, eu voi avea o sarcina de 41 de saptamani, da? (teoretic)
Medeea

Cornelia spune:
Medeea, teoretic, da. Dar la ecografii, cand iti va estima varsta fatului, va fi cea reala (fara o saptamana), deci e ca si cand ai fi avut u.m. cu o saptamana dupa.
Va pup si va doresc week-end placut!
Cornelia

simonaeus spune:
Dragelor, eu sunt in sapt. 11, dar abia astept sa fac echo de 13-14 sapt cum mi-a recomandat doctorul.
A facut cineva echo la 13-14 sapt? de care? ce ati vazut?
Voi cum va mai simtiti? Eu am in continuare greturi si exceptand bananele si laptele pot manca doar ce poftesc in momentul ala.
Sanatate multa tuturor

roisin spune:
Medeea, varsta sarcinii se calculeaza de la UM iar termenul este la 40 de saptamani incepand cu UM. Daca vrei sa calculezi dupa ovulatie, vei avea multe batai de cap, pentru ca majoritatea medicilor se raporteaza la UM.
Mie ginecoloaga mi-a zis ca DPN este intotdeauna cel calculat dupa UM iar estimarile facute de ecograf nu se iau in calcul foarte mult. Gandeste-te ca un copil nascut din parinti mignoni va fi intotdeauna sub media ecografului (asta inseamna ca va avea data probabil a nasterii dupa cele 40 de saptamani), iar unul conceput din parinti de 2m ar trebui sa se nasca musai inainte de termen.
In realitate numai un mic procent de copii isi respecta data probabila a nasterii (estimata sau calculata), marea majoritate se gandesc sa apara fie mai devreme, fie mai tarziu, respectiv dupa cum "vrea muschii lor", si asta indiferent de dimensiuni.
Acuma, ca tot n-am mai dat vesti de multisor... noi suntem bine, cu greturi in unele zile, dar absolut suportabile, se pare ca perioada cea mai naspa a cam trecut. Adica asa sper.
Constat ca am pofte mai mari decat cele "standard" (eu sunt de felul meu gurmanda si pofticioasa), ultimele ganduri cu bale indraptandu-se catre niste gogonele murate. M-am tampit!
Apropo de serviciu, eu am anuntat pe cine trebuia, problema e ca firma noastra tine de una multi-nationala si sefii aia mari nu stiu daca au fost informati... s-ar putea sa nu le prea placa, mai ales ca eu inca nu m-am intors la birou din primul CIC. Am sa fac treaba asta incepand cu 1 noiembrie, asa ca mai prind vreo 6 luni de munca inainte de prenatalu' cu bebe 2. Eh, noi sa fim sanatosi, ca nu-i putem multumi chiar pe toti.
Bun venit noilor burticute, va doresc sarcini fara probleme!
PS Simona, eu am facu eco la 11 si la 14 saptamani cu fiica-mea cea mare si cred ca e una din cele mai faine perioade pentru o ecografie. In primul rand ca il vezi pe bebe in intregime (cand va mai creste o sa-i vedem numai pe portiuni), apoi ca are momente de activitate atat de intensa, incat ramai cu gura cascata la tumbele lui. Totul e sa ai un medic calm si sa astepte putin in caz ca bebe doarme, sa-l vezi si cand e treaz. La varsta aia bebelusii au perioade scurte de somn si veghe, asa ca in 10 minute cred ca il poti vedea in ambele ipostaze. Si eu abia astept momentul.
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Medeea76 spune:
Multumesc mult pentru urari si pentru raspunsuri. Ideea era ca mi-ar placea sa stiu cam in ce perioada se va naste si ce zodie va fi...
Medeea

roisin spune:
Pai, pentru sufletul tau, fa calculul dupa ovulatie, adica 38 de saptamani de la momentul X. Dar nu te lua cu doftorul la tranta daca o sa-ti dea un alt termen... Si nici sa nu te impacientezi (ca mine) daca iti zice la un moment dat ca bebe are capul mai mic decat media varstei lui si ca se va naste la doua saptamani dupa DPN.
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro