copiii si sperieturile

Va rog sa-mi spuneti ce repercusiuni pot avea sperieturilre asupra bebelasilor? Este adevarat ca pot ramine cu sechele?
Bebelusa mea cind se sperie de ceva, ride in hohot. Citeodata daca e concentrata la ceva si incep sa vorbesc cu ea, sare de tare ce se sperie.
Mama soacra a spus ca trebuie sa fiu foarte atenta si sa n-o mai sperii pentru ca poate ramine cu sechele dar nu a stiut sa zica ce fel de sechele.
Kulta si BB Daniela
Raspunsuri

nepotzica spune:
trebuie sa fim foarte atente, al meu s-a speriat cand s-a spart o farfurie, avea cam 10 luni si a facut pipi instantaneu in scutec..., tot asa tresare cand vii daca nu faci zgomot mai tare cu papucii.

gen68 spune:
hey, si al meu s-a speriat de o poveste cu lupi la gradi (anul trecut) se trezea noaptea si striga vine lupul! brr ce ne-am mai speriat si noi. i-am explicat ca nu avem in casa asa ceva, apoi, cu prima ocazie, l-am dus la preot sa-i citeasca de sperietaura si s-a linistit.
un verisor de-al meu s-a speriat de la un caine (era sa-l muste) si a ramas cu tic la ochi - clipeste des.
gen, o mamica de marius

jul spune:
Un prieten de-al meu s-a speriat in copilarie de un caine mare si negru. Nopti la rand se trezea brusc si plangea fara ca cineva sa-l poata linisti. Parintii l-au dus pana la urma la o persoana care i-a spus un descantec si asa au scapat de cosmar. Cred ca depinde de sperietura si de copil, dar pot fi periculoase...

mitub spune:
Sperieturile sunt in mod clar de mai multe feluri. Cea mai obisnuita si care ni se intampla si noua este cand nu ne asteptam la o persoana in apropiere si ne trezim fata in fata cu ea. Asta nu cred ca este traumatizanta. este insa si cazul cand ceva din ce aude copilul, o intamplare, o cazatura, o poveste, sa-l inspaimante. Copiii se transpun in povesti, ceea ce se intampla acolo este absolut real (vezi subiectul cu schimbarea povestilor, daca o mai fi pe forum) si evident se inspaimanta. De asemenea, trebuie sa tinem seama ca ei sunt mult mai impresionabili cand sunt bolnavi, si de faptul ca perceptivitatea lor este infinita fata de a noastra, tocmai din dorinta de a cunoaste lumea.
Pe acest fond impresionabil lucrurile si intamplarile pot lua dimensiuni impresionante si pot produce traume. Este important sa limitam sperieturile si in general chiar cand spunem povesti sa accentuam linia lor educationala mai degraba decat partea infricosatoare.
Pupici,
Boga

Midori spune:
BBlusii mici uita sperieturile si alte traume pe care le-au avut cand au fost mititei.
Amea s-a speriat cand s-a trantit o usa.(3 luni)
Acum nu mai e impresionata,
le tranteste ea singura.

AlbaIulia spune:
Kulta,
Nu cred ca sperieturile asupra bebelusilor pot avea repersursiuni, parerea mea. Bebelina mea cand avea vreo cateva luni se speria cand taica-su stranuta si plangea rau dar nu a ramas cu nici o sechela sau tic. Se mai speria si cand eu (care sant o persona mai energica) incepeam sa vorbesc cu ea, etc. Acuma la 2 ani jumate nu are nici o problema cu chestiile astea.
Pupici mici
http://community.webshots.com/user/albaiulia101

RELY27 spune:
Depinde de sperietaura.Oricum este mai bine sa nu invatam bebeii sa se teama de lupu sau babau sau alte cele pt ca intradevar pot avea repercursiuni.De ex puiul meu se teme de intuneric si de multe ori reactioneaza urat cand se stinge becul si atunci ii bate inimioara asa de tare incit eu ma sperii de el.Cineva i-a zis intr-o zi de lupu si credeti-ma ca o saptamana nu a mai vrut sa doarma in patut, plangea f tare cand il puneam in patut si stingeam becul.Deci mamici aveti grija cu speriatul bebeilor.
Rely si Richi
http://pg.photos.yahoo.com/ph/aureliapopoviciu/album?.dir=/e3f2

Findus spune:
Depinde de cit este de mic si de sperietura .Cu cit e mai mic cu atit sunt sansele sa uite cindva.
Al nostru s-a speriat tare (avea aproape doi ani) cind la o inundatie ne-au scos pe uscat cu barca din casa.Nu a mai vrut sa faca baie saptamani de zile .A uitat insa cu timpul , acum ii place tare mult sa innoate.

Freia spune:
sa-ti spun de ce sperietura imi aduc eu aminte din perioada in care eram copil si cat de mult ma afecteaza si in prezent: trantitul usilor. de cate ori il aud ma apuca o stare de panica totala.. acum stau mai bine la capitolul asta, ca deh, Alexa tranteste si ea usi, dar din alea mai mici de dulap.
La Alexa, daca bat cu ciocanul o apuca un ras de se sufoca, rade ca disperata. Valabil pt bormasina, percutor si alte chestii care ar inebuni pe oricine. Pe vremea cand era bebe mic (1 luna) se punea pe plans de la ele. Acu e invers.
Depinde de conexiunea care o fac si cum ne vad ei pe noi.
Freia si Alexa
http://community.webshots.com/user/freia_ro
http://community.webshots.com/user/freia_ro_capsunika