Schimbarea pasaportului
Raspunsuri - Pagina 3
AYUMI spune:
As vrea si eu,Rocsana,sa optez pt. schimbarea domiciliului,insa nu stiu ce trebuie sa fac,unde trebuie sa merg.
Dana Claudia spune:
Din cate stiu de anul acesta s-a modificat legea cu privire la schimbarea rezidentei! Pana acum era suficient ca viza de sedere sa fie valabila inca un an din momentul in care se solicita schimbarea rezidentei (domiciliului) in pasaport. De anul acesta trebuie sa posezi viza permanenta ca sa ti se elibereze pasaport cu rezidenta in strainatate. Asa ca cel mai bine este sa sunati la Ambasada sa va lamuriti. Eu mi-am schimbat anul acesta in tara pasaportul. Daca stati in Romania cam o luna (cel putin in Bucuresti este valabil)vi se poate elibera pasaport la circa de politie de care apartineti (sau de la una apropiata), fara prea mari cozi. Cam o ora la depunere acte si inca una la eliberare!
http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html
nikomiko spune:
Nu cred ca exista o diferenta prea mare intre pasaport de cetatean cu domiciliul in tara sau in strainatate - e vorba de o singura stampila.
Eu mi l-am schimbat la sfarsitul lui decembrie anul trecut si am primit pasaport normal, pe care scrie domiciliul in jud. Timis. Dupa ce mi-am schimbat si viza ar fi trebuit sa merg sa-mi puna inca o stampila care zice ca domiciliul meu e acum in Austria. Stampila asta e singura diferenta. Stiu asta, pt. ca asa e cazul sotului meu.
Avantajul sa iti schimbi domiciliul este ca dupa 2 ani de domiciliu in alta tara ai voie la mutarea inapoi in Ro sa iei cu tine cam tot ce ti-ai strans pe langa casa (mobila, calculatoare,... si max. 2 masini) fara sa platesti taxe vamale.
Eu cred ca totusi cele mai exacte informatii ar trebui sa ti le dea cei de la consulat. Eu am avut aici noroc si am dat peste niste lucratori de treaba si mi-au povestit destul de clar ce si cum trebuie sa fac.
_
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
www.unet.univie.ac.at/~a0307778
nikomiko spune:
quote:
Originally posted by Dana Claudia
Pana acum era suficient ca viza de sedere sa fie valabila inca un an din momentul in care se solicita schimbarea rezidentei (domiciliului) in pasaport.
Dana C.
Nu stiu cum e acum, daca au aparut ceva modificari, dar in decembrie 2003 sigur nu era asa. Eu aveam viza de studii pe 6 luni, din care vreo 3,5 trecusera deja. Si nu a spus nimeni ca nu-mi pot schimba pasaportul aici.
_
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
www.unet.univie.ac.at/~a0307778
nshiro spune:
Se pare ca cei de la consulat dupa cum ziceau si fetele nu stiu nici ei prea multe, telefon daca le dai de fiecare data iti spun altceva si nu isi dau nici un fel de interes sa ne ajute pe cele care locuim aici. Au pareri preconcepute, sunt nerespectuosi si parea mea e ca nu se poate conta pe sprijinul lor. Ceea ce vreau eu sa aflu ar fi informatii cu privire la legile recente, care ne sunt drepturile si care sunt obligatiile lor, astfel incat in momentul in care voi da telefon la consulat sa le pot pune pe tava toate argumentele si sa nu-mi piara "piuitul" atunci cand ma vor lua mai repede.... Va multumesc la toate care mi-ati raspuns pana acum, in mare parte m-am lamurit iar cele care aveti informatii de ultima ora cu privire la acest subiect , nu ezitati sa postati
rocsana
nshiro spune:
Ayumi, tu ti-ai facut procurile pe care trebuia sa le faci? De ce suni la consulat sa le spui ca doresti sa-ti schimbi domiciliul. In cazul acesta nu vei mai avea nevoie nici de buletin. Cat despre certificat de casatorie nu stiu... dar iti trebuie neaparat? Nikomiko chestia ca poti sa-ti iei cu tine in Romania dupa 2 ani bunuri fara a plati taxa vamala este o informatie pretioasa. Ralucami, tu parca erai interesata de transportul unui masini in Romania....
rocsana
AYUMI spune:
Rocsana am inteles ca pt. schimbarea domiciliului este nevoie de viza permanenta pe care eu nu o am inca.
tumpi spune:
fetele, nu stiu daca s-a mentionat pana acum, dar mare grija, pt preschimbarea pasaportului aveti nevoie certificatl de nastere in format nou, asadar trebuie mers la primaria de care apartineati cand v-ati nascut ca sa va schimbati certificatul, altfel cei de la pasapoarte nu va primesc actele.
Exista o diferenta intre pasaportul simplu si cel al romanilor cu domiciliu in strainatate, inca nu stiu cum arata, daca este o diferanta, am sa-l vad luni si va spun.Oricum daca pt pasaportul simplu pozele ti le fac acolo, la cel pt romanii stabiliti in strainatate mai este nevoie de poze suplimentare.
Bafta multa fetelor care isi schimba actele.
A sti, a putea sa te opresti exact unde trebuie, iata marea putere in arta, ca si in viata!" - Al.Vlahuta
Dana Claudia spune:
Din raspunsurile de pana acum se pare ca in schimbarea pasaportului depinde de norocul fiecaruia si nu de legislatia in vigoare! Eu mi-am schimbat pasaportul din cel model vechi in cel model nou, in vara aceasta! Am avut certificat de nastere si casatorie, model vechi si nimeni nu a zis nimic (habar nu aveam ca trebuie schimbate cu cele model nou)! Sotul meu si-a schimbat pasaportul in 2003, aici in Japonia (e adevarat ca a durat vreo 6 luni si nici nu mai speram), si in plus si rezidenta...se pare ca a avut noroc, caci in 2004 alti 2 colegi de-ai lui au incercat sa faca acelasi lucru si nu se mai poate! Concluzia este...nu mai inteleg nimic!!! Nu pot decat sa va tin pumnii celor care trebuie sa isi schimbe pasaportul si sa sper ca se va reglementa odata situatia asta!
tumpi spune:
am inteles ca din vara asta ar fi inceput sa ceara modelul nou de certificat.
A sti, a putea sa te opresti exact unde trebuie, iata marea putere in arta, ca si in viata!" - Al.Vlahuta