Schimbarea pasaportului

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

Citesc mesajele de mai sus si simt cum retraiesc cosmarul "Pasaportul". Eu m-am intors in Ro ca sa mi-l schimb pt ca ma scoteau din sarite cei de la Ambasada prin faptul ca niciodata nu aveau acelasi raspuns, chit ca sunam de 2 ori in aceiasi zi sau odata la 2 saptamani. Din toata incalceala si nervii facuti la telefon cu don consul & company in creierul meu s-a nascut in final si rezolvarea: " decat sa astept juma' de an sa-mi schimbe pasaportul, sa fac nu-s cate drumuri in Tokyo-care intre noi fie vorba, mi-ar fi mancat si timpul si banii in mod nejustificat-, atunci mai bine ma duc in Ro". Ma rog, ca in Ro iti vine sa iti iei campii la ce nebuneala e pe la pasapoarte, ca te scoli cu noaptea in cap ca sa iti prinzi rand ca pe timpul lui Ceasca, ccc ca te intorci acasa cu urme de talpa de papuc pe fata caci te-au calcat toti in picioare- asta deja e partea a doua a povestirii. Eu mi l-am schimbat in august si pe atunci se vehiculau zvonuri ca din noiembrie o sa se deschida un nou sediul al Serviciului de pasapoarte , ca se va incerca prin fel de fel de programari si bonuri de ordine o fluidizare a cererilor cetatenilor, ca nu va mai dura atat de mult obtinerea unui pasaport etc. Au ramas doar in stadiul de povesti: oamenii tot asa se calca pe picioare, tot asa stau dis de dimineata la usa comandantului pt aprobarea in regim de urgenta a unor cereri, tot asa se ingramadesc ca vitele cand se deschide ghiseul cat o palma. Parerea mea de cetatean fruntash :))) e ca cei de la ambasada din Tokyo se bucura de statutul diplomatic si atat. Nu fac absolut nimic pt a lamuri omul de rand care vine cu o intrebare. Ba chiar ti se raspunde in doi peri, mie cand am indraznit sa insist cu o intrebare mi s-a aruncat si apelativul " Mey fata!" - cred ca a provenit de la ticul prezidential "mey draga!".Rasu'- plansu'.

Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nshiro spune:

Julie, pe link-ul dat de tine mai sus am gasit scris in felul urmator :
Pasaportul simplu pentru cetatenii romāni care īsi stabilesc domiciliul īn strainatate.

Cetatenii romāni, care īsi stabilesc domiciliul īn strainatate se vor adresa, personal, misiunii diplomatice sau oficiului consular solicitānd eliberarea pasaportului simplu. Pentru aceasta, vor completa si depune:

cerere tip, īn dublu exemplar;

3 fotografii color 3,5/4,5;

copie a permisului de sedere sau a documentului care sa ateste autorizatia sederii permanente, īnsotita de o traducere īn limba romāna, certificata de consul;
De aceea am tras eu concluzia ca pentru obtinerea domiciului in strainatate ai nevoie de o viza permanenta pentru tara respectiva. Poate ne spune Eliana mai multe caci am vazut ca ea a optat pentru acest tip de pasaport. Cred ca am sa sun la ambasada sa intreb desi tare ma tem ca voi avea parte de surpize mai tarziu ca sa nu mai vorbesc de "bunavointza" celor care se presupune ca ar trebui sa-mi ofere aceste informatzii si sa ma faca sa le si inteleg...
Ralucami ai fost simpatica la faza consulul& company... bine spus, caci nu prea se cunoaste care si cum e pe acolo, s-ar parea ca toti au functii foarte importante. Eu acum doi ani cand a trebuit sa apelez la serviciile lor pentru hartioara de care aveam nevoie pt a ma putea casatori, am ramas socata de atitudinea pe care au avut-o , de modul lor de adresare, (se pare ca l-au uitat pe "dumneavoastra " pe bancile scolii). Dar deja asta e alta poveste si as intra in alt subiect, plus ca imi este si rusine sa scriu ce s-a intamplat atunci...

rocsana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

quote:
Originally posted by nshiro

Julie, multumesc mult pentru informatii. " Domiciliul in strainatate " de care vorbesti presupune domicilul definitv, rezidentza, respectiv viza permanenta pentru tara respectiva, nu? Un domiciliu temporar pe o viza de 1 sau 3 ani, fie ea si de spouse nu poate fi un factor determinant, nu?

rocsana

Domiciliul in strainatate inseamna sa ai in pasaport la pag. 4 mentiunea "Titularul are domiciliul in Japonia"(sau alt tara, dupa caz), plus stampila si semnatura de rigoare.

Tinteste catre stele si poate ca vei atinge cerul.

Mergi la inceput

Camelia, multumesc ! Cunosti care ar putea fi dezavantajele domiciliului in strainatate? Voi avea aceleasi drepturi cu un roman cu domiciliul in Romania sau va trebui sa suport niste constrangeri, vorba Juliei?

rocsana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikomiko spune:

nshiro, eu mi-am schimbat de aici, de la Consulatul din Viena, pasaportul din cauza de schimbare nume.
Nu am avut trecut domiciliul stabil aici si totusi nu a spus nimeni nimic ca ar fi probleme. Eu zic ca cele mai sigure informatii le poti lua direct de la consulat.

Si despre partea cu dezavantaje...
Depinde ce lagaturi ai cu romania dupa momentul cand ti-ai declarat domiciliul in strainatate. De exemplu sotul meu, in momentul in care ne-am fi facut analizele medicale pt. nunta ar fi trebuit sa plateasca aprox. 100 euro pt. ca era cetatean roman cu domiciliul in strainatate. La fel la primarie, acolo taxa e ceva mai mare (si pt. un cetatean roman cu domiciliul in Ro e gratis).
Deci cel mai adesea ar trebui sa te astepti la taxe corespunzatoare "statutului" tau.
In afara de asta, nu stiu ce alte avantaje/dezavantaje mai ai.

P.S.: cand iti trece in pasaport domiciliul in strainatate, iti ia buletinul de tot. Ti-l da inapoi numai daca vreodata te muti inapoi in Ro. Asa ca ar mai putea apare probleme in cazul in care sunt locuri unde nu poti rezolva fara buletin, numai cu pasaport (asa e cazul primariei la casatorie, de exemplu).

_
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
www.unet.univie.ac.at/~a0307778

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikomiko spune:

Si "viza permanenta" in cazul meu a fost o viza de studii pe 6 luni, care ulterior am schimbat-o in viza de reintregire familie pe 1 an.

_
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
www.unet.univie.ac.at/~a0307778

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliana spune:

quote:

Julie, pe link-ul dat de tine mai sus am gasit scris in felul urmator :
Pasaportul simplu pentru cetatenii romāni care ūi stabilesc domiciliul ū‹ strainatate.

Cetatenii romāni, care ūi stabilesc domiciliul ū‹ strainatate se vor adresa, personal, misiunii diplomatice sau oficiului consular solicitānd eliberarea pasaportului simplu. Pentru aceasta, vor completa si depune:

cerere tip, ū‹ dublu exemplar;

3 fotografii color 3,5/4,5;

copie a permisului de sedere sau a documentului care sa ateste autorizatia sederii permanente, ū‹sotita de o traducere ū‹ limba romāna, certificata de consul;
De aceea am tras eu concluzia ca pentru obtinerea domiciului in strainatate ai nevoie de o viza permanenta pentru tara respectiva. Poate ne spune Eliana mai multe caci am vazut ca ea a optat pentru acest tip de pasaport. Cred ca am sa sun la ambasada sa intreb desi tare ma tem ca voi avea parte de surpize mai tarziu ca sa nu mai vorbesc de "bunavointza" celor care se presupune ca ar trebui sa-mi ofere aceste informatzii si sa ma faca sa le si inteleg...
Ralucami ai fost simpatica la faza consulul& company... bine spus, caci nu prea se cunoaste care si cum e pe acolo, s-ar parea ca toti au functii foarte importante. Eu acum doi ani cand a trebuit sa apelez la serviciile lor pentru hartioara de care aveam nevoie pt a ma putea casatori, am ramas socata de atitudinea pe care au avut-o , de modul lor de adresare, (se pare ca l-au uitat pe "dumneavoastra " pe bancile scolii). Dar deja asta e alta poveste si as intra in alt subiect, plus ca imi este si rusine sa scriu ce s-a intamplat atunci...

rocsana

Nu iti trebuie viza permanenta , eu am viza pe 3 ani si nu doar 3 fotografii iti trebuie ci ai nevoie de 8 fotografii .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AYUMI spune:

Eu am fost acum 2 saptamani la ambasada si mi s-a spus ca pasaportul nu poate fi schimbat IN NICI UN CAZ in Japonia si ca va trebui sa merg in Romania sau sa imputernicesc pe cineva de acasa care ar putea sa mi-l faca.Desi le-am spus ca inca nu pot merge in Romania si nu am pe nimeni apropiat acolo,nu i-am putut indulpeca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Rocsana, eu una n-am intalnit inca nici un dezavantaj prin faptul ca am domiciliul instrainatate.Pana acuma n-am fost taxata diferentiat in Ro pe acest considerent desi ocazii s-au ivit.Dar e posibil s-o patesc in viitor.In Ro, totul e posibil .
Da, drepturile raman aceleasi ca ale unui cetatean roman cu domiciliul in Ro.Iti schimbi doar adresa, nu si cetatenia.

quote:

Camelia, multumesc ! Cunosti care ar putea fi dezavantajele domiciliului in strainatate? Voi avea aceleasi drepturi cu un roman cu domiciliul in Romania sau va trebui sa suport niste constrangeri, vorba Juliei?

rocsana

Tinteste catre stele si poate ca vei atinge cerul.

Mergi la inceput

Fetelor multumesc din nou . Se pare ca incetul cu incetul apar raze de lumina in nebuloasa asta a schimbarii pasaportului... Nikomiko, tu cand ti-ai schimbat pasaportul? Recent? Ce tip de pasaport ti-ai facut? Normal sau pentru cetateni cu domiciliul in strainatate? Se pare ca ambasadele prin faptul ca nu mai elibereaza pasapoarte normale pentru cei care locuiesc in alte tari in afara de Romania este cumva o chestie logica si corecta pe de o parte, caci e normal sa figurezi in pasaport cu adresa unde locuiesti si si nu cu cea unde ai locuit in prealabil. Insa pe de alta parte pentru cei care locuiesc temporar intr-o tara straina si chiar nu vor sa-si schimbe domiciliul insa prin intamplari nefericite raman fara pasaport sau acesta expira este datoria consulatului sa-i puna la dispozitie unul nou la fel cu cel pe care il poseda anterior. Oricum ceva scartzaie aici! Ayumi, de ce nu optezi si tu pentru schimbarea domiciliului? Dintre doua rele mi se pare cea mai putin rea.

rocsana

Mergi la inceput