Cetatenia copilului nascut in Canada
Copiii care se nasc in Canada din parinti romani ce fel de cetatenie au?
Au drept la pensie alimentara sau ceva alocatie?
Sinzi si David
Poze NOI-NOUTE cu David la 20luni
Raspunsuri
Caroline spune:
Copiii nascutzi in Canada nu dobandesc cetatzenia prin nastere, ci la cererea parintelui care intruneste conditziile de cetatzenie
Uite aici detalii:
http://www.cic.gc.ca/english/citizen/index.html
Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)
mimitete spune:
Caroline, chiar pe site-ul citat de tine spune:
THE RIGHT TO CITIZENSHIP
Persons who are citizens
3. (1) Subject to this Act, a person is a citizen if
(a) the person was born in Canada after February 14, 1977;
(b) the person was born outside Canada after February 14, 1977 and at the time of his birth one of his parents, other than a parent who adopted him, was a citizen;
....
Numai bine,
Mihaela
adi_edi spune:
Copiii nascuti in Canada au cetatenia canadiana pentru ca s-au nascut aici, indiferent daca parintii sunt sau nu cetateni canadieni.
De asemenea, daca cel putin unul din parinti este cetatean roman, copilul are si cetatenia romana.
Exista un fel de alocatie (Canada Child Tax Benefit) care este in functie de venituri, insa daca iti ajunge sa cumperi pampersi e bine...
Caroline spune:
mimitete, dar mai departe n-ai citit?
(2) Paragraph (1)(a) does not apply to a person if, at the time of his birth, neither of his parents was a citizen or lawfully admitted to Canada for permanent residence and either of his parents was
(a) a diplomatic or consular officer or other representative or employee in Canada of a foreign government;
(b) an employee in the service of a person referred to in paragraph (a); or
(c) an officer or employee in Canada of a specialized agency of the United Nations or an officer or employee in Canada of any other international organization to whom there are granted, by or under any Act of Parliament, diplomatic privileges and immunities certified by the Minister of Foreign Affairs to be equivalent to those granted to a person or persons referred to in paragraph (a).
Deci daca nici un parinte nu e cetatzean canadian - nada cetatzenie
(Radu Gyr)
rocs spune:
Ma bag si eu ca musca-n lapte.Copilul nascut in Canada dobandeste cetania canadiana indiferent daca parintii sunt sau nu cetateni canadieni, landed emigrants ori nu.Canada este unul din putinele state din lume care acorda cetatenia canadiana la nasterea pe teritoriul lui.
Exemplul cel mai concret este fetita mea care s-a nascut aici si are pasaport canadian, chiar daca noi, parintii ei, nu suntem inca cetateni canadieni.
Probabil ca regula mentionata mai sus se aplica doar copiilor nascuti in alta tara decat Canada si ai caror parinti sunt inca landed emigrants.
La noi asa a fost , e drept ca la eliberarea pasaportului se fac
controale stricte ( zic ei, la noi a mers usor).
Altfel..o saptamana buna va doresc tuturor!
Roxana
Laura B spune:
Rocs e un exemplu viu
...totusi, ca sa comentez si eu putin fragmentul de lege citat, Caroline, ai scris chiar tu ca:
(2) Paragraph (1)(a) does not apply to a person if, at the time of his birth, neither of his parents was a citizen or lawfully admitted to Canada for permanent residence (...)
Eu de aici am inteles ca daca cel putin unul din parinti e in Canada legal, ca rezident permanent (deci nu cetatean canadian), copilul lor nascut in Canada va fi cetatean canadian.
Tot eu, cu o completare: din continuarea
"and either of his parents was
(a) a diplomatic or consular officer or other representative or employee in Canada of a foreign government;
(b) an employee in the service of a person referred to in paragraph (a); or
(c) an officer or employee in Canada of a specialized agency of the United Nations or an officer or employee in Canada of any other international organization to whom there are granted, by or under any Act of Parliament, diplomatic privileges and immunities certified by the Minister of Foreign Affairs to be equivalent to those granted to a person or persons referred to in paragraph (a).
am inteles pana la urma ca tot paragraful se refera numai la familiile unde unul din parinti este
a) angajat la un consulat, b) angajat al unui angalat al unui consulat, etc...
Concluzia mea e ca tot paragraful nu se refera la "oamenii de rand", ci la diplomati si angalati ai oficiilor diplomatice sau agentie a Natiunilor Unite, s.a.m.d.
Laura
Poze noi
Caroline spune:
Daca asa zice Roxi, intr-adevar ea este un exemplu viu.... eu stiam ca daca parintzii nu au un statut legal in Canada copilul nu primeste cetatzenie, am vazut ceva discutzii pe la TV cu niste mamici care venisera refugiate si nascusera aici si vroiau sa capete statut legal pe baza nasterii copilului, si nu reuseau. Acum, Roxi bannuiesc ca este permanent resident, dar sunt curioasa daca exista un exemplu viu de copil cetatzean cu parinte nerezident permanent...
Dar oricum, nu conteaza.... banuiesc ca sanzi-ana se referea la copil cu parintzi rezidentzi permanentzi.
(Radu Gyr)
Cricor spune:
Buna, stiu eu un exemplu viu, din ziar insa. Am citit un articol despre o noua industrie in Vancouver: aducere de turisti chinezi (mai exact chinezoaice bogate insarcinate) in vizita. Vizita e planificata in asa fel incat nasc aici, dupa care se intorc in China cu micul canadian cu tot. De ce fac asta: ca un fel de asigurare de zile negre pentru copil, o sansa in plus la o viata mai buna, sa poate face copilul studiile in Canada pe bani mai putini, etc.
Corina
Caroline spune:
Corina, dar tu stii ca (,) China este una dintre tzarile care nu accepta dubla cetatzenie, asa ca ... eu nu intzeleg cum ar putea functziona chestia asta... La intoarcerea in China, parintele trebuie sa declare copilul in China si sa aleaga cetatzenia pentru el. Daca ramane cu cea Canadiana, banuiesc ca nu mai are acces in mod gratuit la invatzamantul chinez, la sistemul de sanatate si multe altele din China... dar probabil ca daca sunt bogatzi nu ii intereseaza.....hm.... cam scump platita cetatzenia asta
(Radu Gyr)
Cricor spune:
Da, ai dreptate Caroline cetatenii chinezi nu pot avea dubla cetatenie. Nu-mi mai amintesc exact, dar probabil ca in articolul pe care l-am citit erau mai multe amanunte despre cum folosesc locul de nastere al copilului. Poate ca cer cetatenia canadiana numai daca se arata zile negre, cine stie....
Oricum se pare ca un copil nascut in Canada este cetatean canadian indiferent de situatia legala a parintilor lui. Cel putin asta se intelegea din articolul pe care l-am citit.
Corina