Ora de religie

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Nu vad de ce romanul e musai sa fie orodox. Poate fi de orice religie sau ateu si sa fie mai roman ca unii ortodoxi. Nu cred ca asta e problema. Si atata timp cat platesc statului impozite grele nu cred ca trebuie sa "fiu obligata" de intoleranta altora sa-mi dau copilul la o scoala particulara. Nu ar fi mai normal ca parintii care vor ca odraslele sa invete un anume tip de religie sa isi duca copii la bisrica, la casele de cult, moschei etc? Asa cum am citit prin romane - la scoala de duminica.
La scoala e bine sa se faca scoala mai bine ar face sport - pana nu ajungem de atatea E-uri o tara de obezi (cum au deja probleme vesticii).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loredanaiascu spune:

Eu am impresia ca sunt rau de tot batuta in cap... pentru ca nu pot intelege ceva: de ce va botezati copii in religia ortodoxa? De ce poporul roman e un popor ortodox? pentru ca marea majoritate a copiilor sunt botezati in religia ortodoxa ... de ce ii mai botezati? daca nu ar mai fi copii ortodoxi atunci nu ar mai fi nici religia ortodoxa si nu ar mai trebui sa se predea nici in scoala ... e foarte simplu.
Apropo ... la scoala nici un profesor de religie nu vine sa iti spele mintea, va spun eu ca nu a trecut prea mult timp de cand am iesit de pe bancile scolii. Nu te obliga nimeni sa asculti ce preda profesorul si de altfel nici nu preda, iti povesteste, Vechiul si Noul Testament, prounciile, nu iti spala mintea ( fraza asta chiar ca mi se pare de prost gust ). Eventual de mai duce la biserica in sarbatori si nici acolo nu esti obligat sa mergi de altfel...
Asa ca ... nu va mai botezati copii ortodoxi si atunci va disparea si religia de care altfel " nici nu avem nevoie ". Poate asa am reusi sa ne omoram mai repede, sa furam mai multa, sa violam mai des, etc ... si cu ocazia asta poate ar disparea si omenirea mai repede.

http://community.webshots.com/user/lisa_mica28
http://community.webshots.com/user/loredanaiascu83

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns un_tata spune:

quote:
Originally posted by anya

Cat despre educatia copilului... asi vrea ca atunci cad va putea sa discearna sa aleaga ce doreste el: sa fie ateu sau sa creada in ce religie va dori. Daca va alege sa fie musulman, budist...sau stiu eu ce.. treaba lui. Nu vreau sa il "zidesc" intre niste dogme de acum 2000 de ani, indiferent de tipul lor.

Va fi destul de tarziu sa aleaga la maturitate. Aceasta teorie a alegerii la maturitate este gresita. De ce nu-l lasati nemancat pana la maturitate pentru a-l putea intreba atunci ce meniu doreste? ; sa aleaga atunci cu discernamant. Daca pana la maturitate va fi lasat in voia sortii din punct de vedere spiritual, in adolescenta va trece prin profunde crize de identitate, iar la maturitate este posibil sa nu-i mai pese de nimic.

"Dogmele de acum 2000 de ani" au zidit si zidesc caractere de diamant. Multi dintre marii eroi si oameni de stiinta sunt sau au fost (in cazul in care nu mai sunt printre noi) credinciosi.

Pe de alta parte, sa va intreb ceva: v-ati botezat copilul?

Sebastian

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by xenocid

babelor in tenesi si cu colive'n mana

Cu stima,
Alin

*Ex astris, Scientia*

Unele dintre aceste babe - in tenesi sau nu - cu colive in mana au fost sau sunt bunicile noastre, sunt batranele albite de ani care se uita cu ochi dragastosi la nepotii scoliti nevoie mare pe la scoli inalte si care uneori - plin de ifose - le arunca priviri superioare.

Sebastian
(nepotul unei babe care mergea la biserica cu coliva in mana)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Cred ca deja ati divizat problema intre ortodocsi si atei. Eu nu vad nimic rau in a crede in propria religie sau in nu a crede in nici una. E alegerea fiecaruia si copii ca vrem sau ca nu vrem isi vor dezvoltat incet incet propriile optiuni. Acestea nu pot fi impuse de catre familie, dar nici de catre statul roman. Stat roman care nu este stat ortodox, este stat cu populatie majoritar ortodoxa.

Eu v-am spus si v-ati facut ca nu vedeti ca religia nu e unica in Romania. Si in plus religia, ateismul sau agnosticismul cuiva sunt ceva personal. Si nu vad de ce in Romania un copil catolic, protestant, musulman, evreu, ateu sau agnostic s-ar regasi tinta intolerantei copilaresti a clasei din care face parte. Copii la varste fragede iau de buna tot ce aud. Nu pot crede ca voi priviti oamenii de alte religii ca pacatosi care trebuiesc pedepsiti sau convertiti. Pe cand un copil crede asta daca-i spunem....
Varianta de a declara ca ai alta religie sau niciuna nu tine decat daca copilul respectiv nu se va trezi intr-un grup extrem mic. Ceea ce nu este cazul, pentru ca Romania este o tara eminamente ortodoxa.
Ce mai excludere si intoleranta in toata regula...

Daca parintii nu vor asta puiul s-ar trezi cuminte in banca ascultand precepte ale unei religii care nu are nimic de a face cu cea a parintilor si mosilor sai. In plus ce faceti cu copii care provin din parinti cu religii complet diferite? Majoritatea acestor familii nu decid imediat religia copilului. Ii lasa dreptul de a alege mai tarziu si incearca sa-i prezinte echilibrat lucrurile?
Sau un copil adoptat? Poate la voi nu se pune problema inca, dar ia ganditi-va adoptati un copil eventual dintr-o rasa si cultura diferita.. ce faceti.. nu-i dati dreptul de a alege? Pueti sa-i prezentati tot ce aveti voi mai bun, dar nu puteti sa-l rupeti voi de mosii lui. Doar el o poate face.

Ideea despre prezentarea diferitelor religii la o varsta frageda este mai mult decat nepedagogica.

Intr-un cuvant ganditi-va ca nu exista uniformitate religioasa intr-o comunitate de copii. Si ca toti au dreptul sa fie protejati si pentru binele lor comun nu scoala trebuie sa-i divizeze, ci sa-i invete sa se accepte si sa se respecte functie de personalitatea lor, nu functie de rasa sau religia lor. Iar educatia lor religioasa poarte foarte bine sa se faca in weekend, in timpul saptamanii ddupa ore sau in scoli speciale asa cum a ales AnaMaria.

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu nu sunt botezata si nici nu merg la biserica de Pasti sau Craciun. Asta sa insemne ca fur, dau in cap sau poate violez pe careva? Sa fim seriosi! Ce are religia cu buna cuviinta. Ca sa revenim la subiect: de ce sa nu faca in scoala "cultura civica", "bune maniere" si alte materii de acest gen care cred ca pot fi folositoare multora - copii sau nu.

Am o colega casatorita cu un arab. Copilului, cand au fost la parintii lui i s-a citit din Coran nu stiu ce si gata - cica e arab.Dar copilul va trai in Romania. Parintii nu sunt religiosi nici unul nici altul (arabul mananca carne de porc. Sa inteleg ca acest copil e predestinat sa devina hot sau mai stu eu ce daca nu face religia ortodoxa in clasa 1?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by AC

Stat roman care nu este stat ortodox, este stat cu populatie majoritar ortodoxa.

ganditi-va [ca] adoptati un copil eventual dintr-o rasa si cultura diferita.. ce faceti.. nu-i dati dreptul de a alege? Pueti sa-i prezentati tot ce aveti voi mai bun, dar nu puteti sa-l rupeti voi de mosii lui. Doar el o poate face.

1. Romanii sunt un popor si nu o populatie.

2. Daca esti crestin-ortodox si adopti un copil din alta religie/rasa/cultura, atunci il botezi ortodox si-l convertesti. Daca nu vrei sa-l botezi, nu stiu daca este bine sa-l mai adopti.

3. Cine nu doreste sa-si educe copiii in religia stramoseasca crestin-ortodoxa, poate sa opteze pentru scoli particulare. Iorga a spus ca poporul roman nu poate fi decat ortodox. Daca vreodata va disparea ortodoxia din Romania, atunci poporul roman se va transforma intr-o populatie (fara coloana vertebrala, fara vointa proprie si obedienta fortelor care vin cu tavalugul globalizarii (inclusiv macdonaldizarea, cocacolizarea etc.))

Sebastian

Mergi la inceput

quote:

Eu nu sunt botezata si nici nu merg la biserica de Pasti sau Craciun. Asta sa insemne ca fur, dau in cap sau poate violez pe careva? Sa fim seriosi! Ce are religia cu buna cuviinta. Ca sa revenim la subiect: de ce sa nu faca in scoala "cultura civica", "bune maniere" si alte materii de acest gen care cred ca pot fi folositoare multora - copii sau nu.

Am o colega casatorita cu un arab. Copilului, cand au fost la parintii lui i s-a citit din Coran nu stiu ce si gata - cica e arab.Dar copilul va trai in Romania. Parintii nu sunt religiosi nici unul nici altul (arabul mananca carne de porc. Sa inteleg ca acest copil e predestinat sa devina hot sau mai stu eu ce daca nu face religia ortodoxa in clasa 1?

In absenta credintei, bunele maniere si cultura civica sunt un pospai, o pojghita subtire si inconsistenta ... niste sclifoseli conjuncturale care dispar atunci cand viata aduce incercari mai mari.

Chiar daca un astfel de copil nu ajunge hot, va fi privat de bogatia spiritualitatii ortodoxe si va avea foarte putine puncte de sprijin in viata.

Sebastian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

"Daca esti crestin-ortodox si adopti un copil din alta religie/rasa/cultura, atunci il botezi ortodox si-l convertesti."

Asta e "draguta". As fi inteles'o daca era doar "alta religie, atunci..." dar si rasa? si cultura?. Daca'i negru ce'i faci? Il dai cu Duco? Il "convertesti" alb? Daca'ti canta in idish il pleznesti peste bot? Si tot tu vorbesti de globalizare si uniformizare?

A fost o vreme cand discursul asta pavelistcorutzian prindea la oamenii simpli.
Crede-ma ca acum e anacronic.

Alin

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

quote:
Originally posted by un_tata

quote:

In absenta credintei, bunele maniere si cultura civica sunt un pospai, o pojghita subtire si inconsistenta ... niste sclifoseli conjuncturale care dispar atunci cand viata aduce incercari mai mari.

Chiar daca un astfel de copil nu ajunge hot, va fi privat de bogatia spiritualitatii ortodoxe si va avea foarte putine puncte de sprijin in viata.

Sebastian

-------------
Nihil sine Deo!

Atitia bisericosi fara maniere si cultura civica am vazut, care faceau pacate cu duiumul si apoi si le "spalau" periodic la biserica, si mai faceau si mare caz de credinta lor, incit imi vine sa .
Teoria ta, super raspindita de altfel, e de 2 bani.

iar la Polul Nord

Mergi la inceput