Ora de religie
Raspunsuri - Pagina 4
xenocid spune:
NOTA - Material in contradictie cu ART 16
Nenorocirea cea mare este ca in ciclul primar religia este obligatorie. Indiferent daca'ti declari copilul shintoist, animist, practicant al cultului lui Isis, tot crestinism ortodox va invata.
Singura consolare este ca pina la varsta de 7 ani parintii ii pot forma copilului o imagine corecta despre lume.
Cei ce nu'si vor gasi timp pentru asta ii vor abandona ignorantei, superstitiilor, intolerantei, caci, nu-i asa?, "Dumnezeu este creatorul tuturor celor vazute si nevazute" - Manual de Religie Clasa a IIa
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
Catrinel_17 spune:
Sunt absolut de acord cu tine Xenocid, dar eu am citit (sper ca nu am citit chestii vechi!!!): Art.5. Conform art. 9 din Legea īnvatamantului, planurile-cadru ale īnvatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea. La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze ora de religie. Īn aceasta ultima situatie, elevul īsi va alege, īn locul disciplinei Religie, o disciplina optionala.
Ceea ce e strigator la cer (!!) din cite am citit, e ca elevii/elevele/parintii nu stiu ca Religia e disciplina optionala si chiar facultativa (poate sa nu fie aleasa fara a se face o alta īn loc). Pentru ca nu li se spune!! Si pt ca legislatia e ambigua.
anya spune:
Ma ingrozeste gandul ca pana imi voi da copilul la scoala nu se va schimba ceva in sistem. Copilul meu nu va invata religia ortoxa chiar daca ajung la ministrul invatamantului. Sper sa existe vre-o varianta ca in loc de religie ortodoxa sa invete istoria religiilor, bune maniere, logica sau orice altceva. Refuz sa "spal creierul" copilului meu in vre-un fel.
Cat despre ce exemple dau "oamenii bisericii" din ziua de azi? Sa va povestesc experienta unor copii de 1 an si 9 luni, 2 ani si 6 luni si 3 ani? Saptamana trecuta am fost la manastirea care se construieste in Busteni - nu stiu cum se cheama-. Eram 3 familii cu copiii de rigoare si impreuna cu noi au intrat in curtea manastirii 3 catei maidanezi foarte pasnici cu care se jucau copiii. "Din senin" a aparut un calugar cu un ciomag care nu numai ca a alungat cainii dar i-a batut sub ochii copiilor pana am reusit noi sa intervenim. Sotul meu era sa-l bata el - cand a vazut cum ochii celui mic s-au umplut de lacrimi! Copilul cel mare a zis ca a venit Nenea Vrajitorul...
Cam asta e "prima lectie de religie" a copiilor acestia.
ocebine spune:
Eu am raspuns mai sus la intrebare si ati vazut ca eu am ales o scoala particulara ortodoxa. Deci se duc prin decizia mea.
Prin prisma unei mame, vreau sa va spun ca va repeziti aiurea la niste concluzii pripite. Nu va inchpuiti cal la clasa I vor discuta cine stie ce probleme religioase si vor venii copiii acasa indoctrinati. Nici pe departe. Eu personal pina acum nu am vazut decit respect pentru pariniti, pentru profesori, pentru ei insisi, sa se ajute unul pe altul, sa inteleaga de ce sarbatorim anumite lucruri.
Acuma toti care va dati cu pumnul in piept de atei, de ce mai sarbatoriti Paste si Craciun? DOar de dragul mincarii si a bauturii?
Ii invata sa nu minta (si nu ii sperie), ii invata sa dea sau sa ceara ajutorul la nevoie, sa stie sa multumeasca pentru ceea ce au, sa fie modesti. Totul mi se pare o repetie a ceea ce incercam sa ii invatam acasa. Faptul ca o aud si din alta parte, valideaza munca mea de parinte. Nu va imaginati ca stau la scoala in genunchi rugindu-se fierbinte. Nu i-am vazut niciodata confuzi, nu am auzit povesti de sperietura.
Un copil de 6 ani nu va sta sa dezbata diferente dintre Budism, Catolicisn si Ortodoxism.
Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick+Dulce.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex+telefon.jpg
xenocid spune:
Catrinel_17 multumesc mult pentru lamurire.
Varianta originala a legii spunea:
Art. 9. -
(1) Planurile īnvatamāntului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara. In īnvatamāntul primar religia este disciplina obligatorie, īn īnvatamāntul gimnazial este optionala, iar īn īnvatamāntul liceal si profesional este facultativa. Elevul, cu acordul parintelui sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.
fiind modificata ulterior la forma amintita de tine
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
un_tata spune:
quote:
Originally posted by xenocid
NOTA - Material in contradictie cu ART 16
Nenorocirea cea mare este ca in ciclul primar religia este obligatorie. Indiferent daca'ti declari copilul shintoist, animist, practicant al cultului lui Isis, tot crestinism ortodox va invata.
Singura consolare este ca pina la varsta de 7 ani parintii ii pot forma copilului o imagine corecta despre lume.
Cei ce nu'si vor gasi timp pentru asta ii vor abandona ignorantei, superstitiilor, intolerantei, caci, nu-i asa?, "Dumnezeu este creatorul tuturor celor vazute si nevazute" - Manual de Religie Clasa a IIa
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
Iertati-ma ca va intreb ceva: am vazut in albumul dumneavoastra o poza cu un baietel cu un ou rosu in mana; cum se impaca asta cu declarata dumneavoastra "libertate" fata de "superstitii, ignoranta" etc.?
Poporul roman are o traditie crestin-ortodoxa bimilenara si este normal sa se studieze religia in scoli. Daca - dintr-un motiv oarecare - v-ati debarasat de credinta strabuna si nu doriti ca fiul dumneavaostra sa se apropie de religie, de ce nu-l dati la o scoala particulara care sa va convina?
Daca faceti un pas in afara credintei poporului din care faceti parte, va asteptati ca acesta sa va sustina?
Cu stima,
Sebastian
(un simplu crestin ortodox)
un_tata spune:
quote:
Originally posted by Catrinel_17
Ceea ce e strigator la cer (!!)
In caz ca ma insel va rog sa ma corectati: daca nu credeti, de ce strigati la cer? Cine sperati sa va auda?
Sebastian
xenocid spune:
"am vazut in albumul dumneavoastra o poza cu un baietel cu un ou rosu in mana; cum se impaca asta cu declarata dumneavoastra..."
Pentru ca imi place sa fiu tolerant, pentru ca sotia mea este crestin-ortodoxa, pentru ca avem drepturi si indatoriri egale in ceea ce priveste educatia copilului...
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
un_tata spune:
quote:
Originally posted by anya
Ma ingrozeste gandul ca pana imi voi da copilul la scoala nu se va schimba ceva in sistem. Copilul meu nu va invata religia ortoxa chiar daca ajung la ministrul invatamantului. Sper sa existe vre-o varianta ca in loc de religie ortodoxa sa invete istoria religiilor, bune maniere, logica sau orice altceva. Refuz sa "spal creierul" copilului meu in vre-un fel.
Cat despre ce exemple dau "oamenii bisericii" din ziua de azi? Sa va povestesc experienta unor copii de 1 an si 9 luni, 2 ani si 6 luni si 3 ani? Saptamana trecuta am fost la manastirea care se construieste in Busteni - nu stiu cum se cheama-. Eram 3 familii cu copiii de rigoare si impreuna cu noi au intrat in curtea manastirii 3 catei maidanezi foarte pasnici cu care se jucau copiii. "Din senin" a aparut un calugar cu un ciomag care nu numai ca a alungat cainii dar i-a batut sub ochii copiilor pana am reusit noi sa intervenim. Sotul meu era sa-l bata el - cand a vazut cum ochii celui mic s-au umplut de lacrimi! Copilul cel mare a zis ca a venit Nenea Vrajitorul...
Cam asta e "prima lectie de religie" a copiilor acestia.
1. Poporul din care faceti parte este crestin-ortodox de 2000 de ani. Daca doriti altceva, puteti apela la serviciile unor scoli particulare.
2. Iertati-ma ca va intreb: daca nu doriti sa aveti de-a face cu credinta, de ce vizitati manastirile?
3. Chiar daca un calugar sau mai multi au gresit, asta nu inseamna ca crestinismul nu este bun. Inseamna doar ca si calugarii sunt oameni si pot gresi.
Sebastian
un_tata spune:
quote:
Originally posted by xenocid
"am vazut in albumul dumneavoastra o poza cu un baietel cu un ou rosu in mana; cum se impaca asta cu declarata dumneavoastra..."
Pentru ca imi place sa fiu tolerant, pentru ca sotia mea este crestin-ortodoxa, pentru ca avem drepturi si indatoriri egale in ceea ce priveste educatia copilului...
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
Va felicit pentru ca sunteti tolerant, iar pe sotia dumneavoastra o felicit pentru ca este credincioasa.
Cu stima,
Sebastian