Ora de religie

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mitub spune:

De dimineatza am primit un mesaj de la administratorii site-ului, in care eram anuntata ca subiectul a fost mutat. Cum ieri am parasit devreme terenul si nu stiam ce se mai intamplase, am fost convinsa ca a fost mutat la Zona Zoster, ca a devenit de nesuportat. Cand am vazut ca sta la "Cuvinte pentru minte, inima si suflet", m-am gandit ca lucrurile s-au schimbat, ca au intrat pe un fagas mai linistit. Poate de fapt ar fi trebuit sa prezint subiectul sub forma unui sondaj de opinie, cu ceva raspunsuri predefinite.

Poate ca acest subiect nu trebuia pur si simplu atins. Am facut-o ca sa ascult pareri ale unor parinti despre ce isi doresc pentru copiii lor. E drept, nu sunt eu in masura sa schimb programa scolara sau cursul orelor de religie. Dar nu vreau nici sa ajungem a ne judeca Credinta in Dumnezeu cuantificand numarul de rugaciuni pe care le stii, numarul de lumanari pe care le aprinzi, numarul slujbelor pe care le-ai frecventat sau al bisericilor in care ai intrat. In nici un caz daca esti copil.

Cu respect,
Boga

PS Stiti, in religia musulmana in timpul rugaciunilor trebuie sa te apleci pana ce atingi podeaua de un anumit numar de ori. la un moment dat a fost o propunere de montare de senzori pe fiecare post de rugaciune, pentru a vedea cati dintre credinciosi respecta acest canon.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Conchita..... discutam de copii mici pana-n college, deci care-i diferenta fata de State in ceea ce priveste scolile publice.
Pe mine m-a uimit cum toti americanii de rase si religii diferite sunt in primul rand americani.
Tocmai acele exemple de convietuire romaneasca pe mine nu ma fac sa rad. La fiecare conjuctura economica care merge prost, sunt vinovati minoritarii, la fiecare stapan nou, minoritarii ii scot vinovati pe majoritari. Poate vine si din faptul ca accentul educativ e pus pe ceea ce-i uneste, nu pe ce-i dezbina. Toleranta, faptul ca libertatea unuia se opreste unde incepe libertatea celuilalt ii fac uniti. De ce sa doresc Romaniei exemplul Greciei? Cultural am fost influentati de Franta, chiar Germania, de ce sa nu luam deschiderea culturala a Frantei de exemplu?

Referitor la Ardeal. Nu conteaza cum au aparut religiile... mortii fiecaruia exista. Cand iubesti nu conteaza cati au fost: unul, zeci, sute, mii, milioane. Au fost. Copii de azi nu trebuie sa-i uite, dar nu trebuie sa si-i revendice unul altuia. Trebuie sa mergem toti mai inainte. Nu trebuie sa te gandesti doar la ce-ti convine tie, ci la cee e mai bine dpdv al coeziunii sociale a unui stat care se va baza maine pe acesti copii, nu pe mortii de mai ieri. Ei trebuie sa fie uniti indiferent de origini. A face din scoala inca un loc in care sunt separati pe criterii religioase sau rasiale mi se pare convenabil, dar lipsit de intelepciune. Copii aceia pusi la colt nu vor uita si vor avea in general un mesaj nou de ura de transmis mai departe.

In plus nimeni nu trebuie in Romania sa mearga la scoli private, doar la unele religioase. Nu e acelasi lucru. Nu e chestie de bani sau maruntis cum zici tu. Statul roman plateste si cultele si invatamantul. Deci in loc sa plateasca orele de religie in scoli, o poate face din acelasi buzunar pe langa parohii sau lacasuri de cult.

Cat despre faptul ca cei credinciosi le platesc ateilor invatamantul public... paf... toti au nevoie de romana, chimie, fizica, matematica, limbi, anatomie, etc.





--------
Off-Topic

Joanna citeste mai bine. Sebastian nu m-a jignit deci nu-i nimic de iertat. Ce-l pe care nu-l pot ierta...pentru ca niciodata nu si-a cerut scuze este Tutea. Cuvintele lui au fost puse in practica si el a inclinat ingaduitor din cap. Cuvintele lui nu au fost figuri de stil ..............................................................
..................................................................
...................................................................
in timpuri in care D-zeu n-a vazut nici macar copii nevinovati.

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Nu Boga desi nu va duce la calm acest subiect, totusi merita sa fie postat. Toleranta religioasa se invata. Trebuie sa auzi des ca ceilalti: alte religii sau atei sau agnostici exista, ca nu-s viciosi, ci doar umani ca si tine si ca in fond nu-s asa de diferiti.
Intrebarea ta s-a referit exact la o scoala cu mai multi copii de religii diferite... si toleranta e primul lucru pe care trebuie sa-l invete.

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Ai dreptate AC nu am vazut eu bine.De fapt era vorba de multa dragoste si intelegere.
Iertati si ingaduiti va rog,

Joanna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by conchita

Mah, Cata, daca tot cunosti Ardealul, stii si cum s-a inventat cultul greco-catolic, nu? si-atunci de ce il iei de rever pe Sebastian?
minoritati ca numar, nu calitate, ca si ei tot crestini sunt. Greco-catolicii au fost persecutati din motive politice, pentru ca au fost considerati 'catari' religiosi, adica nici catolici, nici ortodocsi, date fiind imprejurarile in care s-a creat cultul si legaturile de sange cu alte natiuni, ca sa zic asa.


Nu ma refeream la calitate, ma refeream la faptul ca Sebastian considera ca minoritatile religioase au aparut "in ultima vreme"! "Ultima vreme" asta numara vreo cateva sute de ani, dupa stiinta mea, iar cateva sute de ani inseamna multe generatii. Cat despre faptul ca unii ii considera pe greco-catolici "catari" religiosi, nu vad care este problema majoritatii cu asta. In alta ordine de idei, greco-catolicii au fost persecutati intr-un fel foarte "specific", si anume ca preotii greco-catolici au fost obligati sa renunte, repet, la credinta lor strabuna, si sa treaca la ortodoxie, sub amenintarea ca infunda puscaria si ca le vor fi dati copiii afara din scoli... acestui gen de "toleranta" ii iei tu apararea? Ce persecutie pe motive religioase poate fi justificata, pana la urma?

quote:

Si iar iti cresti tensiunea degeaba: copiii minoritatilor religioase nu trebuie sa mearga la scoli particulare, s-a spus pe topic de cateva ori ca au clase gratis in religia lor, la fel ca ortodocsii, pacat ca nu ai citit kalumea.



Iubita, tensiunea mea e bine deocamdata, iar era vorba despre altceva, si anume despre faptul ca, la scoala, ar trebui insistat pe ceea ce ii uneste pe copii, nu pe ceea ce ii separa, si nu ar trebui create conditii pentru ca unii sa se simta "exclusi" sau "autoexclusi".
Cat despre cei de alta religie care merg la clasele lor, ma indoiesc profund ca aceste clase exista, cred ca in cea mai mare parte a cazurilor pur si simplu nu se intruneste numarul necesar de elevi pentru ca scoala sa angajeze separat un profesor pentru ei. Pe de alta parte, ce te faci cu clasele din anumite zone ale patriei unde romanii sunt minoritari si nu exista profesor ortodox? Tot legea majoritatii functioneaza si acolo, nu?
quote:

La intrebarea ta privind scolile din lumea civilizata: in primul rand, ca nu exista termen de comparatie intre sistemele de invatamant, ma refer la US, despre care stiu.


Foarte rau ca nu exista termen de comparatie. In materie de toleranta se pare ca mai avem inca foarte mult de invatat...
quote:

chiar si considerand la fel ca ele legea cererii si ofertei, intr-un sistem de invatamant subventionat de stat, pai tot nevoile majoritatii sunt satisfacute de programa scolara, nu? mi se pare absurd cum zici tu, adica sa trimiti majoritatea platitoare de taxe la scoli particulare, plus minoritatile religioase, si sa lasi scolile de stat platite din banii tuturor celor cativa atei, cati au iesit la ultimul recensamant. mai, Cata, asta e cea mai ciudata viziune asupra democratiei pe care am auzit-o in ultima vreme, exceptand aia anarhista. :))


Nu este vorba de a "lasa" scolile cuiva sau altcuiva, aici este vorba de copii, despre copii vorbim, nu despre orgoliile noastre nationale, pana la urma. Vorbim despre sufletele unor copii care trebuie sa se simta "altfel" pentru ca parintii aleg pentru ei ceea ce considera ei ca este mai bine, ceea ce mi se pare normal. De ce trebuie sa lasam loc la astfel de diferente? De ce nu e mai bine sa invete fiecare religia lui la biserica la care merge? Si, sa nu uit, ca chiar azi am avut o experienta nefericita, de ce oare majoritatea bisericilor ortodoxe stau inchise in cea mai mare parte a zilei? - asta off-topic, recunosc.

quote:

revenind la ateii ostracizati, vreau sa spun ca si majoritatea plateste taxe la stat ca sa le subventioneze invatamantului, deci treaba e chit, daca tot numarati maruntisul.


Aici te intreb din nou: cum se aplica regula asta a majoritatii in zonele in care populatia majoritara este de alta religie decat ortodoxa? Hm? Ti-ar conveni ca,,,copilul tau sa se duca la scoala si sa fie obligat fie sa participe la ore la care se preda alta religie decat a lui, fie sa piarda vremea? Ca, repet, profesori pt 3-4 copii ma indoiesc ca sunt.
quote:

pe de alta parte, cu rezervele de rigoare, caci e doar o ipoteza personala, cred ca Vestul european a progresat atat de mult si de diferit de Est datorita catolicismului.


Ei, da, uite, aici suntem de acord

quote:

puahaha, haide mai Cata ce convietuire pasnica avuram noi cu musulmanii? se rasuceste Vlad Tepes in mormant la auzul unei asemenea asertiuni. :)) cat despre evrei, da-mi voie sa-ti reamintesc episoadele Miscarea legionara+Antonescu si Ceausescu


Eu nu am folosit termenul "convietuire pasnica", eu am spus ca "coexista"! Cred ca nu este chiar acelasi lucru... Dar daca tot adusesi vorba, da, trebuie sa iti spun ca romanii cu ungurii, cu sasii si cu evreii au convietuit foarte pasnic in Ardeal. Ma refer la populatie, nu la o mana de agitatori care in permanenta ii instiga pe unii impotriva altora ca sa-si atinga interesele personale (sper ca episodul Tg Mures iti spune ceva... btw, am vorbit atunci cu prieteni unguri care mi-au spus ca porcariile scrise in ungureste atunci la Tg Mures la adresa romanilor nu puteau fi scrise de vorbitori nativi de lb maghiara, pt ca erau complet agramate, adica in mod evident scrise de cineva care nu cunostea limba bine). Si tot la populatie ma refeream si cand vorbeam despre musulmani, din cate stiu eu exista comunitati de musulmani in Dobrogea si nu am auzit ca acest lucru sa fi creat vreo problema, deci Vlad Tepes se poate invarti cum vrea el... in sensul acelor de ceasornic sau in sens invers acelor de ceasornic! Acuma ce ai vrea, sa ne luam de par cu musulmanii ca sa stea Vlad Tepes locului?
Imi este din ce in ce mai clar ca cei care nu au trait in comunitati mixte au mari dificultati in a-i intelege pe cei "alfel" decat ei... dar de tine, Conchita, chiar ma mir, ca tu traiesti in State, nu te-au contaminat aia chiar deloc? Sau acolo e normal sa fim toleranti, ca e o tara civilizata, pe cand aici, in Epoca de Piatra, putem linistiti sa facem discriminari pe motive religioase?

Acuma semnatura chiar nu am inteles de ce mi-ai citat-o... nu-ti place? Mie imi place...



To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Salutare! Bey ce cearta pe cinste aici

Am o singura nelamurire si aceea este: cine a ars Biblioteca din Alexandria, ca Alin zice ceva de NOI sau de VOI?

Remember, when someone annoys you,
it takes 42 muscles in your face to frown,
BUT it only takes 4 muscles to extend your arm
and smack that jerk upside the head.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by ruxij



Remember, when someone annoys you,
it takes 42 muscles in your face to frown,
BUT it only takes 4 muscles to extend your arm
and smack that jerk upside the head.




beton semnatura!indiscutabil de retinut cum trebu' reactionat ca sa nu obosim biata fibra musculara inutil.

Mergi la inceput