Ora de religie

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by un_tata
Daca in ultima vreme au aparut minoritati religioase care nu doresc sa studieze ortodoxia in scoli, acestea nu se pot astepta ca majoritatea sa renunte la studiul religiei strabune de dragul minoritatii. De aceea, daca nu se poate sari peste ora de religie (desi, daca este facultativa, acest lucru este posibil), atunci am sugerat alternativa scolilor particulare patronate de minoritati (unde se poate face orice programa).

Poftim?!... In care "ultima vreme" au aparut minoritati religioase? In tara asta ortodocsii coexista cu greco-catolicii, romano-catolicii, reformatii, evreii si musulmanii de sute de ani, nu de ieri de azi! Scuza-ma ca imi permit sa te intreb, ai fost vreodata in Ardeal? Ai vazut cate biserici greco-catolice, romano-catolice sau reformate sunt? - crezi ca au rasarit asa, de pe-o zi pe alta? Ai auzit cumva vreodata de "Scoala Ardeleana"? Stii ce importanta a avut aceasta miscare in emanciparea romanilor din Ardeal (a tuturor romanilor, indiferent de religie!), in demonstrarea latinitatii limbii romane si in afirmarea identitatii nationale? Stii ca exponentii religiei greco-catolice au fost persecutati la sange in timpul regimului comunist, iar cei care au supravietuit Canalului si inchisorilor, impreuna cu urmasii lor, s-au intors dupa revolutie la credinta lor stramoseasca? Copiii acestor oameni trebuie acum sa mearga la scoli particulare? Sponsorizati de cine, atata vreme cat parintii lor platesc taxe statului roman ca orice alt cetatean?
A mai spus cineva ca copiii de alte religii se "autoexclud". Adica? Se autoexclud pentru ca vor sa pastreze religia in care s-au nascut si care este a parintilor lor? De ce ceea ce este de lauda pentru "ai nostri" este de blamat pentru "ai lor"? Asta se numeste toleranta?
Inca o singura intrebare, va rog: de ce, asa cum spunea si Andreea, religia se preda in tarile civilizate in cadrul parohiilor si nu in cadrul scolii, exceptie facand tocmai scolile particulare consacrate acestui scop? Nota bene, cei care vor sa-si educe religios copii la scoala apeleaza la scolile particulare, nu la cele de stat, adica exact invers fata de ceea ce sustineti voi - ceea ce mi se pare absolut normal.

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria2 spune:

Romanii au fost dintotdeauna ortodocsi.
Sub ocupatia austro-ungara multi au trecut la catolicism. Este treaba lor si a urmasilor lor.
Nu numai catolicii au sfarsit prin inchisori ci si altii.
Cu scoala ardeleana sa lasam discutia deoarece a fost una dintre principalele rampe de intrare a masoneriei in Romania.

De ce esti asa inversunata?Poti opta ca toti copiii taisau (copilul tau in cazul in care ai numai unul) sa mearga la orele de religie romano-catolica sau la sora mai saracuta-religia greco-catolica)

mp

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana0204 spune:

Cataghe, nu stiu daca este chiar nimerit sa vorbsti despre cat de asuprita a fost Biserica Catolica... in sec al XV-lea, odata cu Reforma din Transilvania, credinciosi ortodocsi au fost asupriti alaturi de preotii lor, obligati sa treaca la catolicism, confiscate pamanturile si chiar omorati.. biserci si manastiri distruse.. Iar in timpul comunismului preotii si credinciosii catolici au suferit sau umplut lagarele si santierele de munca fortata alaturi de cei ortodocsi, nu a fost o campanie de starpire a catolicilor sau protestantilor.
Pentru copii de alte religii, Biserica de care apartin pot trimite profesori calificati (prin calificati insemnand sa aiba absolvite cursurile de psiho-pedagogie si metodica) sa predea in scoala, platiti de catre statul roman, cadrul legislativ in sensul acesta exista, trebuie numai Biserica respectiva sa ia masuri.. Si daca atat ridicati in slavi scoala de duminica, de ce suferiti ca nu se studiaza la scoala religia dorita si nu va duceti copii la acea scoala? Invers...cred ca ar trebui sa fie mai multe scoli particulare decat de stat.. Va inteleg frustrarile dar trebuie sa faceti ceva concret pentru ca copii dumneavoastra sa studieze la scoala religia dorita nu...daca copilul meu nu studiaza religia, sa nu o studieze nimeni.
SI inca ceva... cum ar fi ca in America sa se predea la scoala publica religia pentru toti copii care invata acolo, avand in vedere diversitatea de oameni care alcatuiesc populatia Americii?

Oana D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana0204 spune:

Maria2, se pare ca scriam amandoua cam despre acelasi lucru, in acelasi timp, mie imi ia ceva mai mult sa raspund pentru ca si gatesc

Oana D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Veve spune:

quote:
Originally posted by AC

Veve imi pare rau ca l-ai mutat...

Andreea,subiectul a fost mutat din considerente pur organizatorice.Imi pare rau daca asta nu multumeste pe toata lumea!

Irina,veve & croko
pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Sebastian stai linistit,
Stiam de la inceput ca nu aplauze voi primi.
Nu de mult am fost numit pe acest forum "tzigan d'ala pe invers care da'n cap si fura" pentru ca am indraznit sa sustin ca in Romania exista cazuri de discriminare a rromilor.

Si voi interveni de fiecare data cand voi considera ca drepturile celor putini sint strivite de cei multi.

Ma indoiesc ca cineva ma va putea supara. Am plans destul la 6 ani cand am aflat ca voi mi-ati ars Biblioteca din Alexandria.

Cu stima,
Alin

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Mah, Cata, daca tot cunosti Ardealul, stii si cum s-a inventat cultul greco-catolic, nu? si-atunci de ce il iei de rever pe Sebastian?
minoritati ca numar, nu calitate, ca si ei tot crestini sunt. Greco-catolicii au fost persecutati din motive politice, pentru ca au fost considerati 'catari' religiosi, adica nici catolici, nici ortodocsi, date fiind imprejurarile in care s-a creat cultul si legaturile de sange cu alte natiuni, ca sa zic asa.

Si iar iti cresti tensiunea degeaba: copiii minoritatilor religioase nu trebuie sa mearga la scoli particulare, s-a spus pe topic de cateva ori ca au clase gratis in religia lor, la fel ca ortodocsii, pacat ca nu ai citit kalumea.

tot din carenta de lectura ai rastalmacit si cuvintele dnei profesoare Oana, care a spuns ca ateii, copiii de atei se autoexclud-cand o fac, si e chestie de atitudine/educatia de-acasa aici, a explicat deja-, caci cei de alta religie merg la clasele lor.

La intrebarea ta privind scolile din lumea civilizata: in primul rand, ca nu exista termen de comparatie intre sistemele de invatamant, ma refer la US, despre care stiu. lasand la o parte ca aici nu se da spaga la proful de religie sa te treaca clasa chiar daca nu stii cele 10 porunci :), nu exista scoli gratuite decat pana la college, deci nu statul decide ce se preda la toate scolile, cum e la noi. poate spun si alte fete cum e prin tarile in care locuiesc ele. ideea e ca in Romania societatea e diferita, deci si scoala. comparata cu US, care e o amestecatura colosala de natii si obiceiuri, Romania a avut obsesia unitatii in origine si limba de secole, ca tot amintisi de scoala ardeleana. asta face identitatea natiunii: originea latina, limba romana si vechimea in credinta, via apostolul Andrei. nu am dat intamplator exemplul Greciei, ci de dragul logicii in discutie, ca nu putem compara mere cu pere. Grecia isi gaseste identitatea in ortodoxie, la fel ca Romania. tarile civilizate se identifica pietei libere, no. chiar si considerand la fel ca ele legea cererii si ofertei, intr-un sistem de invatamant subventionat de stat, pai tot nevoile majoritatii sunt satisfacute de programa scolara, nu? mi se pare absurd cum zici tu, adica sa trimiti majoritatea platitoare de taxe la scoli particulare, plus minoritatile religioase, si sa lasi scolile de stat platite din banii tuturor celor cativa atei, cati au iesit la ultimul recensamant. mai, Cata, asta e cea mai ciudata viziune asupra democratiei pe care am auzit-o in ultima vreme, exceptand aia anarhista. :))

revenind la ateii ostracizati, vreau sa spun ca si majoritatea plateste taxe la stat ca sa le subventioneze invatamantului, deci treaba e chit, daca tot numarati maruntisul. discutia asta imi aminteste de un personaj traitor in Belgia, roman de origine, ateu de o speta agresiva rar intalnita, plus neinformat. ce face musiu cand vine vorba sa aleaga o scoala pentru copil acolo in Belgia?! pai, sa vedeti, alege scoala catolica. de unde concluzia ca in economia de piata, criteriile alegerii raman deopotriva rationale, indiferent de optiunea religioasa personala. :)

pe de alta parte, cu rezervele de rigoare, caci e doar o ipoteza personala, cred ca Vestul european a progresat atat de mult si de diferit de Est datorita catolicismului.

quote:
Originally posted by cataghe
Poftim?!... In care "ultima vreme" au aparut minoritati religioase? In tara asta ortodocsii coexista cu greco-catolicii, romano-catolicii, reformatii, evreii si musulmanii de sute de ani, nu de ieri de azi! Scuza-ma ca imi permit sa te intreb, ai fost vreodata in Ardeal? Ai vazut cate biserici greco-catolice, romano-catolice sau reformate sunt? - crezi ca au rasarit asa, de pe-o zi pe alta? Ai auzit cumva vreodata de "Scoala Ardeleana"? Stii ce importanta a avut aceasta miscare in emanciparea romanilor din Ardeal (a tuturor romanilor, indiferent de religie!), in demonstrarea latinitatii limbii romane si in afirmarea identitatii nationale? Stii ca exponentii religiei greco-catolice au fost persecutati la sange in timpul regimului comunist, iar cei care au supravietuit Canalului si inchisorilor, impreuna cu urmasii lor, s-au intors dupa revolutie la credinta lor stramoseasca? Copiii acestor oameni trebuie acum sa mearga la scoli particulare? Sponsorizati de cine, atata vreme cat parintii lor platesc taxe statului roman ca orice alt cetatean?
A mai spus cineva ca copiii de alte religii se "autoexclud". Adica? Se autoexclud pentru ca vor sa pastreze religia in care s-au nascut si care este a parintilor lor? De ce ceea ce este de lauda pentru "ai nostri" este de blamat pentru "ai lor"? Asta se numeste toleranta?
Inca o singura intrebare, va rog: de ce, asa cum spunea si Andreea, religia se preda in tarile civilizate in cadrul parohiilor si nu in cadrul scolii, exceptie facand tocmai scolile particulare consacrate acestui scop? Nota bene, cei care vor sa-si educe religios copii la scoala apeleaza la scolile particulare, nu la cele de stat, adica exact invers fata de ceea ce sustineti voi - ceea ce mi se pare absolut normal.

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by cataghe
Poftim?!... In care "ultima vreme" au aparut minoritati religioase? In tara asta ortodocsii coexista cu greco-catolicii, romano-catolicii, reformatii, evreii si musulmanii de sute de ani, nu de ieri de azi!

puahaha, haide mai Cata ce convietuire pasnica avuram noi cu musulmanii? se rasuceste Vlad Tepes in mormant la auzul unei asemenea asertiuni. :)) cat despre evrei, da-mi voie sa-ti reamintesc episoadele Miscarea legionara+Antonescu si Ceausescu.

quote:

nu, de ce sa nu mai zici nimic? critica e constructiva, mai ales cand se refera la asertiuni documentate.

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by xenocid
Ma indoiesc ca cineva ma va putea supara. Am plans destul la 6 ani cand am aflat ca voi mi-ati ars Biblioteca din Alexandria.

bagamiash (copyright Xenocid), pe bune? si, zi-mi, nu i-ai facut o poza piromanului de Sebastian cand era cu baietelul lui de 3 ani de manuta, aruncandu-ti cartile de septica in foc, ca sa-l infierezi dupa aia in sedinta de beobe? ce lume monstruoasa, dom'le, unde-i Stalin sa ne salveze de noi insine, batjocorindu-l pe Dumnezeu?

--------------

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Reliana spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Originally posted by xenocid

bagamiash (copyright Xenocid), pe bune? si, zi-mi, nu i-ai facut o poza piromanului de Sebastian cand era cu baietelul lui de 3 ani de manuta, aruncandu-ti cartile de septica in foc, ca sa-l infierezi dupa aia in sedinta de beobe? ce lume monstruoasa, dom'le, unde-i Stalin sa ne salveze de noi insine, batjocorindu-l pe Dumnezeu?

--------------

Concita maica, tu chiar nu poti fii originala...sau sa întelegem ca-l pui pe D-l Tutea la categoria "ai nostrii":)))#

Amendament regulament...Btw, topicul asta a fost super interesant pana intra "Antonescu" in discutie...am amara impresie ca ajungem ca ai nostrii politicieni, sa vedem crucis.....

It is better to have loved and lost than never to have loved at all!
http://www.yamafoto.com/?ref=12560

Mergi la inceput