arta religioasa
Raspunsuri - Pagina 5
star33 spune:
Draga Gandacel, esti nemaipomenita cu acest subiect! Cred ca toti avem nevoie de apropierea de Dumnezeu, numai ca descoperim asta mai devreme sau mai tarziu ![]()
Eu sunt fan cartile Pr. Arsenie Boca, am citit "Calea Imparatiei" si "Marturii din Tara Fagarasului despre Arsenie Boca". In cea de-a doua sutn marturiile celor care l-au cunoscut pe Parintele...tare as fi vrut sa intalnesc un asemenea om, in nevrednicia mea.
Tot o carte a Pr. Boca "Ridicarea casatoriei la rang de Taina" - am inteles ca este o carte foarte profunda. Cred ca ne schimba optica despre casatorie si ne deschide ochii.
Acum citesc o carte despre Pr. Rafain Noica "Celalalt Noica", despre revenirea sa la Ortodoxie, framantarile sale, etc. Nemaipomenita !
Sunt fan subiectul "calugarie, viata monahala". O fi vreo chemare?!
Va pup !
gandacelu spune:
scumpa, si eu il iubesc pe Pr. Arsenie... e clar ca e ceva ne-pamantesc cu Sfintia Sa... l-am citit si conspectat... mai greu cu pusul in practica
si pe mine m-au impresionat suferintele si taria lui, si iluminarea lui, si puterea cu care vorbea multimii, cu dojana si iubire...
stii pe cine iti mai recomand? Pr. Paisie Aghioritul mie iarasi imi place extrem de mult... acum au aparut 4 din cartile lui, legate frumos... ultima este despre viata in casatorie... e suficient sa o citesti ca sa vezi ca problemele tale sunt "nimic" fata de ce au indurat adevaratii mucenici...
si Pr. Rafail e MARE... il citesc si il recitesc fara sa obosesc... mai are o carte, "Cuviinta duhului" parca... la fel de frumoasa (cred ca site-ul nistea.com gasesti mai multe)
ma impresioneaza acesti parinti pentru ca au limbaj extrem de "adaptat" la viata noastra contemporana, la problemele de AZI, si dau raspunsuri la obiect, si le dau bine si frumos...
incearca si Pr. Savatie... e chiar putin revolutionar in limbaj, datorita formatiei filosofice anterioare calugariei (a studiat freud si nietzsche, pe care ii reia din alte perspective) - iaca, www.ournet.md/~crestin/interviu/postmod.htm" target="_blank">"ortodoxia pentru postmoderni", cand am citit-o (pe nerasuflate) a fost... nu stiu cum sa spun, socanta, in sensul bun, parca mi se deschisese un nou orizont...
e greu sa vorbim despre cartile astea, mai ales daca ne rezumam doar la e le citi, nu si la practica (la practica adevarata, nu la ce "numim" noi practica)
inca o recomandare: Pr. Siluan Athonitul - viata spusa de Pr. Sofronie, ucenicul lui (al carui ucenic este Pr. Rafail Noica;) - deci toti acestia trei sunt... temeile;))
cat despre rugaciunea inimii, mi-a picat acum in mana o cartulie pe cat de mica pe atat de minunata: Rugaciunea lui Iisus si experienta Duhului Sfant a Pr. Staniloae (carte scrisa de un mare intelectual in colaborare cu un mare "practicant" al acestei rugaciuni: Pr Paisie Olaru de la Sihla)
ei... daca e sa povestim, stam pana maine dimineata... toate cartile sunt "de baza"... in acelasi timp, e greu sa te orientezi in atata literatura de profil, asa ca am dat cateva titluri, care pe mine m-au mai "luminat" putin la suflet si la minte!
star33 spune:
Gandacelu, tu esti o minune la casa omului ! cate lucruri despre religie stii ! Apropos, in ultima vreme si eu sunt "lipita" pe acest subiect si caut intr-una carti si articole. La servici uit ca mai trebuie sa muncesc, citesc pe Internet tot felul de lucruri
.
Ce ma impresioneaza la acesti calugari este transformarea mare ce are loc: din om pacatos, prins in ale lumii - in om sfant, care traieste pentru si intru Hristos. Numai Harul Sfant poate produce aceasta schimbare. Iar Pr. Savatie este un exemplu viu...
Asa ne dam seama ca Domnul sterge pacatele noastre oricat de mari ar fi si ne face sa devenim sfinti, dupa care iarasa cadem si ne ridicam si tot asa... Ce minunat lucru, nu ?
gandacelu spune:
draga star
, iaca revin cu o mica rectificare: articolul Pr. Savatie care m-a impresionat este acesta: www.ournet.md/~crestin/interviu/poet.htm" target="_blank">De la postmodernism la Ortodoxie
numai bine!
star33 spune:
Gandacelu, acum citesc articolul...foarte foarte dragut ! Am si eu o curiozitate: si tu "lucrezi" ca si mine, ca raspunzi foarte repede la mesaje
.
Eu am cam uitat deadlineul pt. proiectul la care lucrez aici la servici ![]()
gandacelu spune:
nu, io is in concediu prenatal cu sarcina cu risc si stau in pat cu burta la calculator... ![]()
star33 spune:
quote:
Originally posted by gandacelunu, io is in concediu prenatal cu sarcina cu risc si stau in pat cu burta la calculator...
Aaaa iti tin pumnii atunci draguto ! Nu fa efort mare si Domnul sa te ajute sa duci cu bine sarcina!

Vroiam sa te intreb: in deciziile majore din viata ta, l-ai intrebat pe duhovnicul tau daca este bine sa faci asa sau altfel ? Cred ca este nemaipomenit, sublim sa ai pe cineva care sa iti dea un asemenea sfat si tu sa il urmezi. Ca sunt atatea momente cand nu stim ce sa facem...si nu are cine sa ne sfatuiasca...
gandacelu spune:
scumpa, am intrebat duhovnicul, dar nu l-am si ascultat de fiecare data
culmea este ca ulterior, fara exceptie, mi-am dat seama ca decizia Sfintiei Sale era cea buna![]()
e greu cu liberul arbitru
si cu defectele (pacatele) noastre: incapatanarea, neascultarea, mandria...
si, cum spunea si Pr. Rafail, de obicei un duhovnic nu insista in sfatul sau: ti-l da, fara a te obliga sa-l urmezi...
daca ma crezi, eu as fi avut nevoie de un duhovnic cu o bata
, de cate ori ma duc la spovedanie ma gandesc ca m-as simti mai bine daca mi-ar da cate una pe cocoasa din cand in cand, ca tare mai sunt neascultatoare...
star33 spune:
Da, noi trebuie sa urmam sfatul duhovnicului, fara sa intelegm de ce ne spune sa facem un anumit lucru. Aici este ASCULTAREA, pe care si calugarii o practica in primul rand.
Apropos, ai vb. vreodata cu Pr. Rafail ? este in Romania? ca nu mai stiu...
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by star33
Apropos, ai vb. vreodata cu Pr. Rafail ? este in Romania? ca nu mai stiu...
nu am vorbit cu Pr. Rafail... se ajunge greu la Sfintia Sa... e undeva pe langa Manastirea Ramet, in Alba, dar nu primeste aproape deloc...
poate fi gasit insa pe la conferintele studentilor... ca si ceilalti parinti (Pr. Teofil) - chiar in aceasta perioada, daca nu ma insel, ar trebui sa fie Serile Filocalice...